Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκθεση εικαστικών έργων από την Τομεακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ (Βίντεο με όλα τα έργα)

Η Τομε­α­κή Επι­τρο­πή Ηρα­κλεί­ου του ΚΚΕ διορ­γά­νω­σε το Νοέμ­βριο του 2018, στο πλαί­σιο των εκδη­λώ­σε­ων για την 100χρονη επέ­τειο του ΚΚΕ, Έκθε­ση Εικα­στι­κών Έργων στην οποία εκτέ­θη­καν 52 έργα από 40 καλ­λι­τέ­χνες. Η Έκθε­ση θα φιλο­ξε­νή­θη­κε στην Βασι­λι­κή του Αγ. Μάρκου.

Όλα τα έργα παρου­σιά­ζο­νται στο ακό­λου­θο βίντεο

Εισαγωγικό σημείωμα της Τομεακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΚΚΕ

Το Νοέμ­βρη του 2018 το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Ελλά­δας συμπλη­ρώ­νει έναν αιώ­να ζωής, σφυ­ρη­λα­τη­μέ­νης στο καμί­νι της ταξι­κής πάλης με αγώ­νες, θυσί­ες και ανι­διο­τε­λή προ­σφο­ρά στην εργα­τι­κή τάξη και γενι­κό­τε­ρα στο λαό μας. Στην 100χρονη δια­δρο­μή του ανα­δεί­χτη­κε σε ανα­ντι­κα­τά­στα­τη δύνα­μη έμπνευ­σης και οργά­νω­σης του εργα­τι­κού — λαϊ­κού κινή­μα­τος. Αντι­με­τώ­πι­σε σκλη­ρές δοκι­μα­σί­ες, έμει­νε όρθιο στα πισω­γυ­ρί­σμα­τα της ταξι­κής ανα­μέ­τρη­σης και αξιο­ποιώ­ντας την πεί­ρα και τα συμπε­ρά­σμα­τα της ιστο­ρί­ας του προχωράει!

Στο πλαί­σιο των εκδη­λώ­σε­ων της 100χρονης επε­τεί­ου του Κόμ­μα­τός μας η Τομε­α­κή Επι­τρο­πή Ηρα­κλεί­ου του ΚΚΕ απο­φά­σι­σε την πραγ­μα­το­ποί­η­ση Έκθε­σης Εικα­στι­κών Έργων. Η Έκθε­ση πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε από τις 7 ως τις 24 Νοέμ­βρη 2018 στη Βασι­λι­κή του Αγί­ου Μάρ­κου, στην οποία εκτέ­θη­καν 52 έργα 40 δημιουρ­γών. Προ­ϊ­όν αυτής της Έκθε­σης είναι ο παρών κατά­λο­γος στον οποίο συμπε­ρι­λαμ­βά­νε­ται το σύνο­λο των εκτι­θέ­με­νων έργων.

5

Μέσα από αυτή την Έκθε­ση επι­θυ­μού­με να ανα­δει­χτεί η ηρω­ι­κή πάλη του ΚΚΕ γι’ αυτό το νέο φωτει­νό μέλ­λον της ανθρω­πό­τη­τας, που είναι πιο ανα­γκαίο και επί­και­ρο από ποτέ! Επι­θυ­μού­με, μέσα από την ανά­δει­ξη των αντι­θέ­σε­ων, των
αντι­φά­σε­ων και των αδιε­ξό­δων της σύγ­χρο­νης κοι­νω­νι­κής πραγ­μα­τι­κό­τη­τας, να ανα­δει­χτεί η ανα­γκαιό­τη­τα της ανώτερης
κοι­νω­νι­κής οργά­νω­σης, του σοσια­λι­σμο18ύ‑κομμουνισμού!

Η ηρω­ι­κή πάλη του ΚΚΕ γι’ αυτό το ανα­γκαίο σοσια­λι­στι­κό-κομ­μου­νι­στι­κό μέλ­λον της ανθρω­πό­τη­τας, θεμε­λιω­μέ­νο και σιγου­ρε­μέ­νο πάνω σε νέες κοι­νω­νι­κές σχέ­σεις, πρώ­τα απ’ όλα στην κοι­νω­νι­κή ιδιο­κτη­σία στα μέσα παρα­γω­γής και τον κεντρι­κό σχε­δια­σμό της οικο­νο­μί­ας, συνέ­γει­ρε και κινη­το­ποί­η­σε από την αυγή κιό­λας του 20ού αιώ­να μια πλη­θώ­ρα καλ­λι­τε­χνών, που
έθε­σαν το έργο τους στην υπη­ρε­σία της εργα­τι­κής τάξης και των φτω­χών λαϊ­κών στρωμάτων.

Η καλ­λι­τε­χνι­κή αυτή πρω­το­πο­ρία, συχνά κάτω από αντί­ξο­ες συν­θή­κες διωγ­μών και στε­ρή­σε­ων, στην παρα­νο­μία, στα πεδία των μαχών, σε φυλα­κές και σε εξο­ρί­ες, δημιούρ­γη­σε μια γιγά­ντια παρα­κα­τα­θή­κη στον πολι­τι­σμό και τα γράμ­μα­τα, συμ­βάλ­λο­ντας στην ανά­πτυ­ξη μιας νέας τέχνης, εμπνευ­σμέ­νης από την εργα­τι­κή-λαϊ­κή πάλη: της τέχνης για τον εργα­ζό­με­νο λαό και τη νέα κοι­νω­νία, η οποία θα καταρ­γή­σει την εκμε­τάλ­λευ­ση ανθρώ­που από άνθρωπο.

32

Στις σημε­ρι­νές συν­θή­κες ενός παγκό­σμια αρνη­τι­κού συσχε­τι­σμού δυνά­με­ων, που φαντά­ζει ακλό­νη­τος και αμε­τά­βλη­τος, η προ­ο­δευ­τι­κή τέχνη μπο­ρεί με ακό­μη μεγα­λύ­τε­ρο θάρ­ρος και απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα να στα­θεί στο πλευ­ρό της εργα­τι­κής τάξης και των άλλων λαϊ­κών στρω­μά­των με τα όπλα που διαθέτει.

Αναμ­φί­βο­λα, ο δημιουρ­γός που βλέ­πει τον κόσμο δια­λε­κτι­κά, στη διαρ­κή κίνη­ση και μετα­βο­λή του, στην εξε­λι­κτι­κή πορεία του, είναι σε θέση να «ξετρυ­πώ­σει» μέσα από τις αντι­φά­σεις της ζωής τα σπέρ­μα­τα του μέλ­λο­ντός της συμ­βάλ­λο­ντας και με τα δικά του μέσα στην πάλη για το δίκιο και τη χει­ρα­φέ­τη­ση του λαού. Τα πνευ­μα­τι­κά έργα που σέβε­ται ο χρό­νος είναι αυτά, που
ανε­βά­ζουν ψηλό­τε­ρα την κοι­νω­νία των ανθρώ­πων, συνει­σφέ­ρο­ντας στους παρα­πά­νω στόχους.

Με τις παρα­πά­νω σκέ­ψεις η Τομε­α­κή Επι­τρο­πή Ηρα­κλεί­ου του ΚΚΕ απευ­θύν­θη­κε στους εικα­στι­κούς καλ­λι­τέ­χνες, που εκτι­μούν το ρόλο του ΚΚΕ στην υπε­ρά­σπι­ση των λαϊ­κών συμ­φε­ρό­ντων καθώς και την προ­σφο­ρά του στην ανά­πτυ­ξη των τεχνών και του προ­ο­δευ­τι­κού καλ­λι­τε­χνι­κού έργου και τους προ­σκά­λε­σε να πάρουν μέρος σε αυτό το σημα­ντι­κό πολι­τι­στι­κό γεγονός.

47

Ευχα­ρι­στού­με τους δημιουρ­γούς που αφιέ­ρω­σαν σκέ­ψεις, συναί­σθη­μα, ταλέ­ντο και χρό­νο για να τιμή­σουν τα 100χρονα του Κόμ­μα­τός μας, όπως και αυτούς που προ­σέ­φε­ραν για την Έκθε­σή μας έργα σημα­ντι­κών εικαστικών.

Ευχα­ρι­στού­με τέλος την Οργα­νω­τι­κή Επι­τρο­πή για την πολύ­τι­μη και ανα­ντι­κα­τά­στα­τη συνει­σφο­ρά της στην πραγ­μα­το­ποί­η­ση της Έκθεσης.

Η Τ.Ε. Ηρα­κλεί­ου του ΚΚΕ
Νοέμ­βρης 2018

36 37

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο