Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκκενώθηκε και δεύτερος οικισμός στην Άνδρο — Ανεξέλεγκτη η φωτιά

Εκκε­νώ­θη­κε και δεύ­τε­ρος οικι­σμός στην Άνδρο, λόγω της πυρ­κα­γιάς που είναι σε εξέ­λι­ξη στην περιο­χή Ρέμα­τα. Πρό­κει­ται για τους οικι­σμούς Ρέμα­τα και Ατέ­νι, ενώ σε ετοι­μό­τη­τα παρα­μέ­νει και ο οικι­σμός Άρνη, καθώς η πυρ­κα­γιά, όπως έγι­νε γνω­στό από την Πυρο­σβε­στι­κή, έχει ανοί­ξει σε μεγά­λη έκτα­ση, λόγω των ισχυ­ρών ανέ­μων που φτά­νουν και τα επτά μπο­φόρ και το δύσβα­το της περιοχής.

Ωστό­σο, όπως διευ­κρι­νί­ζε­ται από την Πυρο­σβε­στι­κή, η απο­μά­κρυν­ση των κατοί­κων είναι προ­λη­πτι­κή, καθώς οι φλό­γες έχουν φτά­σει κοντά στους οικι­σμούς, αλλά μέχρι στιγ­μής δεν απει­λού­νται σπίτια.

andros2 1

Η πυρ­κα­γιά εκδη­λώ­θη­κε από άγνω­στη μέχρι στιγ­μής αιτία, λίγο πριν από τη 01.30 σήμε­ρα τα ξημε­ρώ­μα­τα σε πολύ δύσβα­τη περιο­χή με σχί­να και πουρ­νά­ρια και πήρε δια­στά­σεις λόγω των ισχυ­ρών ανέ­μων, από την πρώ­τη στιγ­μή επι­χει­ρούν για την κατά­σβε­ση της πυρ­κα­γιάς 15 πυρο­σβέ­στες με 5 οχή­μα­τα, καθώς και οχή­μα­τα εθε­λο­ντών, ενώ από το πρωί συμ­με­τέ­χουν δύο αερο­σκά­φη, ενώ με ελι­κό­πτε­ρο μετα­φέρ­θη­κε και ένα αερο­με­τα­φε­ρό­με­νο πεζο­πό­ρο τμή­μα της 1ης ΕΜΑΚ από την Ελευσίνα.

Το ελι­κό­πτε­ρο με κλι­μά­κιο 8 ανδρών της ΕΜΑΚ, σύμ­φω­να με το enandro.gr, έκα­νε αρκε­τές φορές κατό­πτευ­ση του πεδί­ου προ­σγεί­ω­σης στο Γαύ­ριο, αλλά λόγω των ισχυ­ρών ανέ­μων ανα­γκά­στη­κε να προ­σγειω­θεί στην Χώρα, χάνο­ντας πολύ­τι­μο χρόνο.

Σύμ­φω­να με την ίδια πηγή, οι δυνά­μεις της πυρο­σβε­στι­κής ανα­μέ­νε­ται να ενι­σχυ­θούν, καθώς ανα­χω­ρεί εκτά­κτως το μεση­μέ­ρι το πλοίο Θεο­λό­γος, μετα­φέ­ρο­ντας οχή­μα­τα και πυρο­σβέ­στες για να επι­χει­ρή­σουν στο πολύ μεγά­λο μέτω­πο της φωτιάς.

andros1 1

Τα αίτια της πυρ­κα­γιάς παρα­μέ­νουν άγνω­στα και θα διε­ρευ­νη­θούν μετά την κατά­σβε­ση, ενώ φήμες ότι ξεκί­νη­σε από ΙΧ που άρπα­ξε φωτιά δεν ευστα­θούν καθώς αυτό συνέ­βη σε άλλη περιοχή.

Σημειώ­νε­ται ότι κατά την διάρ­κεια της νύχτας τραυ­μα­τί­στη­κε ελα­φρά στο χέρι, από σπί­θες που πετά­χτη­καν, ο επι­κε­φα­λής του πυρο­σβε­στι­κού κλι­μα­κί­ου της Άνδρου, ο οποί­ος όμως παρα­μέ­νει στο μέτω­πο της πυρ­κα­γιάς και επι­χει­ρεί κανο­νι­κά μαζί με τους άλλους πυροσβέστες.

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο