Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκλογές Ισραήλ: Γρίφος ο σχηματισμός κυβέρνησης — Θα κριθεί από τα ενδοαστικά παζάρια

Σε γρί­φο για δυνα­τούς λύτες εξε­λίσ­σε­ται ο σχη­μα­τι­σμός κυβέρ­νη­σης στο Ισρα­ήλ μετά τις πρό­σφα­τες βου­λευ­τι­κές εκλο­γές που οδή­γη­σαν σε ορια­κή επι­κρά­τη­ση του κεντρώ­ου Μπέ­νι Γκαντς. Συγκε­κρι­μέ­να και με κατα­με­τρη­μέ­νο το 90% των ψήφων το αντι­πο­λι­τευό­με­νο κόμ­μα “Μπλε και Λευ­κό” του Γκαντς λαμ­βά­νει 32 έδρες ενώ το Λικούντ του πρω­θυ­πουρ­γού Νετα­νιά­χου ακο­λου­θεί σε από­στα­ση ανα­πνο­ής με 31 έδρες. Τα επί­ση­μα τελι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα ανα­μέ­νε­ται να ανα­κοι­νω­θούν την ερχό­με­νη εβδο­μά­δα, εκτι­μά­ται όμως ότι δεν θα ανα­τρέ­ψουν την παρα­πά­νω εικόνα.

Με δεδο­μέ­νο ότι κανέ­να από τα δυο στρα­τό­πε­δα δεν εξα­σφα­λί­ζει την απαι­τού­με­νη πλειο­ψη­φία για το σχη­μα­τι­σμό κυβέρ­νη­σης, τόσο ο Γκαντς όσο και ο Αβιγκ­ντόρ Λίμπερ­μαν, αρχη­γός του ακρο­δε­ξιού κόμ­μα­τος Μπεϊ­τε­νού, πρώ­ην σύμ­μα­χος του Νετα­νιά­χου και δια­φαι­νό­με­νος πλέ­ον ρυθ­μι­στής της επό­με­νης μέρας, ζήτη­σαν τη συγκρό­τη­ση ενός μεγά­λου συνα­σπι­σμού, απο­τε­λού­με­νου και από τα τρία κόμματα.

Ο επι­κε­φα­λής της «Μπλε και Λευ­κής Συμ­μα­χί­ας», πρώ­ην αρχη­γός ΓΕΣ, στρα­τη­γός Μπέ­νι Γκαντς απέρ­ρι­ψε χτες την πρό­τα­ση του απερ­χό­με­νου πρω­θυ­πουρ­γού (και αρχη­γού του δεξιού κόμ­μα­τος Λικούντ), Μπέν­τζα­μιν Νετα­νιά­χου, να προ­χω­ρή­σουν στη συγκρό­τη­ση «κυβέρ­νη­σης ενό­τη­τας», δεί­χνο­ντας καθα­ρά ότι επι­διώ­κει το αξί­ω­μα του πρω­θυ­πουρ­γού σε συνερ­γα­σία με άλλα, μικρό­τε­ρα κόμματα.

Μετά από σύνο­δο ανώ­τε­ρων στε­λε­χών του εκλο­γι­κού του μπλοκ, ο Μπέ­νι Γκαντς χαρα­κτή­ρι­σε «ασό­βα­ρη» την πρό­τα­ση Νετα­νιά­χου για κυβέρ­νη­ση ενό­τη­τας, τονί­ζο­ντας ότι η «Μπλε και Λευ­κή Συμ­μα­χία» εξέ­λε­ξε τους περισ­σό­τε­ρους βου­λευ­τές από όλα τα κόμ­μα­τα (33 έδρες) σε αντί­θε­ση με τον Νετα­νιά­χου που εκλέ­γει τελι­κά 31 βου­λευ­τές. «Ο Νετα­νιά­χου δεν κατά­φε­ρε να κερ­δί­σει 61 έδρες για το δικό του μπλοκ. Θα συγκρο­τή­σω μια ευρεία και φιλε­λεύ­θε­ρη κυβέρ­νη­ση που θα διεκ­πε­ραιώ­σει τη βού­λη­ση του λαού. Δεν θα ενδώ­σω σε εντο­λές. Εγώ θα ηγη­θώ των δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων υπεύ­θυ­να και καλό­πι­στα», είπε χαρα­κτη­ρι­στι­κά ο Γκαντς.

Ο εταί­ρος του Γκαντς και αρχη­γός του μικρό­τε­ρου κόμ­μα­τος «Υπάρ­χει Μέλ­λον», Για­ΐρ Λαπίντ, ζήτη­σε υπο­μο­νή, προ­σθέ­το­ντας ότι η συγκρό­τη­ση της νέας κυβέρ­νη­σης θα χρεια­στεί χρό­νο. Τάχθη­κε και αυτός ενά­ντια στην πιθα­νό­τη­τα να ξανα­γί­νει πρω­θυ­πουρ­γός ο Νετα­νιά­χου, εκτι­μώ­ντας ότι η πλειο­ψη­φία των Ισραη­λι­νών ψηφο­φό­ρων απο­δο­κί­μα­σε την κυβέρ­νη­σή του, μιας που διώ­κε­ται από τον Γενι­κό Εισαγ­γε­λέα για τρία μεγά­λα σκάν­δα­λα δια­φθο­ράς. Τον κάλε­σε, έτσι, να παραι­τη­θεί, υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι οι ψηφο­φό­ροι του Λικούντ «αρχί­ζουν να συνει­δη­το­ποιούν την αρχή του τέλους του Νετανιάχου».

Πάντως, νωρί­τε­ρα χτες οι ηγέ­τες όλων των ακρο­δε­ξιών κομ­μά­των Ορθό­δο­ξων Εβραί­ων υπέ­γρα­ψαν κοι­νή ανα­κοί­νω­ση συνι­στώ­ντας τον Νετα­νιά­χου ως κατάλ­λη­λο για νέα κυβερ­νη­τι­κή θητεία. Δεν σχο­λί­α­σαν την πρό­τε­ρη έκκλη­ση του απερ­χό­με­νου πρω­θυ­πουρ­γού στον αρχη­γό της «Μπλε και Λευ­κής Συμ­μα­χί­ας» να συγκρο­τή­σουν μαζί μία «ευρεία κυβέρ­νη­ση ενότητας».

Σε κάθε περί­πτω­ση, ανα­μέ­νε­ται τις επό­με­νες μέρες να κλι­μα­κω­θούν τα παζά­ρια για το σχη­μα­τι­σμό νέας κυβέρ­νη­σης καθώς ο Ισραη­λι­νός Πρό­ε­δρος, Ρέου­βεν Ρίβλιν, ανα­μέ­νε­ται να δώσει την εντο­λή στον αρχη­γό κόμ­μα­τος που θεω­ρεί πως θα έχει τις περισ­σό­τε­ρες πιθα­νό­τη­τες να συγκρο­τή­σει «στα­θε­ρή κυβέρ­νη­ση». Ο πρώ­τος που θα πάρει την εντο­λή θα έχει στη διά­θε­σή του 42 μέρες. Εάν δεν τα κατα­φέ­ρει, τότε ο Ισραη­λι­νός Πρό­ε­δρος θα δώσει εντο­λή σχη­μα­τι­σμού κυβέρ­νη­σης στον επό­με­νο πολι­τι­κό αρχη­γό, που θα έχει στη διά­θε­σή του 28 μέρες. Εάν δεν τα κατα­φέ­ρει ούτε αυτός, τότε θα προ­κη­ρυ­χθούν νέες εκλο­γές πριν το τέλος τρέ­χο­ντος χρό­νου… Εάν τα ενδο­α­στι­κά παζά­ρια δεν τελε­σφο­ρή­σουν τις επό­με­νες βδο­μά­δες, τότε θα προ­κη­ρυ­χθούν για τρί­τη φορά πρό­ω­ρες βου­λευ­τι­κές εκλο­γές, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν.

Ο αρχη­γός του κεντρώ­ου “Μπλε και Λευ­κό” Γκαντς πάντως συμ­φω­νεί στη συγκρό­τη­ση μεγά­λου συνα­σπι­σμού μόνον υπό την προ­ϋ­πό­θε­ση ότι δεν θα είναι πρω­θυ­πουρ­γός ο Νετα­νιά­χου. Αιτιο­λο­γώ­ντας τον όρο που θέτει, o πρώ­ην αρχη­γός του γενι­κού επι­τε­λεί­ου παρα­πέ­μπει στις κατη­γο­ρί­ες για δια­φθο­ρά που αντι­με­τω­πί­ζει ο Νετα­νιά­χου ο οποί­ος κλεί­νει στο μετα­ξύ 10 χρό­νια στον πρω­θυ­πουρ­γι­κό θώκο.

Πώς δια­βά­ζουν όμως όλες αυτές τις εξε­λί­ξεις οι Παλαι­στί­νιοι; Ποιον προ­κρί­νουν οι ίδιοι ως πρω­θυ­πουρ­γό; ρωτή­θη­κε χθες στο Όσλο ο παλαι­στί­νιος πρό­ε­δρος Μαχ­μούντ Αμπάς; «Δεν ξέρου­με ποιος θα έρθει. Γκαντς ή Νετα­νιά­χου αλλά δεν το γνω­ρί­ζου­με». Τι προ­τι­μά­ται εσείς όμως; επέ­με­νε ο δημο­σιο­γρά­φος. «Η θέση μας: ενά­ντια στον Νετα­νιά­χου», απά­ντη­σε ο Αμπάς».

Πηγές: Ριζο­σπά­στης / DW

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο