Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκλογές 2023: Πώς θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα τα Άτομα με Αναπηρία

Τις διευ­κο­λύν­σεις που έχουν τα ‘Ατο­μα με Ανα­πη­ρία (ΑμεΑ) στην άσκη­ση του εκλο­γι­κού τους δικαιώ­μα­τος υπεν­θυ­μί­ζει το υπουρ­γείο Εσωτερικών.

Ειδι­κό­τε­ρα, με άρθρο που συμπε­ριε­λή­φθη στον εκλο­γι­κό νόμο (‘Αρθρο 83, παρ. 3Α του π.δ. 26/2012) και τέθη­κε για πρώ­τη φορά σε εφαρ­μο­γή στις βου­λευ­τι­κές εκλο­γές της 21ης Μαΐ­ου, προ­βλέ­πε­ται η δημιουρ­γία ειδι­κά δια­μορ­φω­μέ­νου χώρου υπο­δο­χής και υπο­στή­ρι­ξης εκλο­γέ­ων με ανα­πη­ρία και μειω­μέ­νη κινη­τι­κό­τη­τα στα εκλο­γι­κά τμή­μα­τα που δεν πλη­ρούν τα κρι­τή­ρια προ­σβα­σι­μό­τη­τας ΑμεΑ.

Ως εκ τού­του, επι­ση­μαί­νε­ται ότι οι οικεί­οι δήμοι οφεί­λουν να φρο­ντί­σουν για τη δημιουρ­γία του ειδι­κά δια­μορ­φω­μέ­νου χώρου και να ορί­σουν αρμό­διο υπάλληλο.

Παράλ­λη­λα, οι δικα­στι­κοί αντι­πρό­σω­ποι καλού­νται να συν­δρά­μουν τον εκλο­γέα προ­κει­μέ­νου να ασκή­σει απρό­σκο­πτα το εκλο­γι­κό του δικαίωμα.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι στον χώρο εντός του δια­χω­ρι­στι­κού ψηφο­φο­ρί­ας για την επι­λο­γή του ψηφο­δελ­τί­ου, απο­κλει­στι­κή πρό­σβα­ση, εφό­σον είναι ανα­γκαίο, εκτός από τον εκλο­γέα, έχουν:

α) ο δικα­στι­κός αντιπρόσωπος

β) τυχόν συνο­δός του εκλο­γέα, με την ευθύ­νη και την παρου­σία του δικα­στι­κού αντιπροσώπου.

Στο κατά­στη­μα ψηφο­φο­ρί­ας και στον χώρο υπο­δο­χής και υπο­στή­ρι­ξης εκλο­γέ­ων με ανα­πη­ρία και μειω­μέ­νη κινη­τι­κό­τη­τα επι­τρέ­πε­ται η είσο­δος σκύ­λων βοη­θεί­ας (οδη­γών) ατό­μων με αναπηρία.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο