Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ναυάγιο Τιτανικού: Δύσκολο να ερμηνευθούν οι ήχοι από το εξαφανισμένο υποβρύχιο

Εμπει­ρο­γνώ­μο­νες σε τεχνο­λο­γία βαθέ­ων υδά­των υπο­στη­ρί­ζουν πως είναι δύσκο­λο να καθο­ρί­σουν με σαφή­νεια την προ­έ­λευ­ση των ήχων που ανί­χνευ­σαν νωρί­τε­ρα σήμε­ρα τα σόναρ κανα­δι­κού αερο­σκά­φους, στην περιο­χή που εξα­φα­νί­στη­κε το υπο­βρύ­χιο Titan το πρωί της Κυριακής.

Όπως σημειώ­νουν οι ειδι­κοί στο BBC, είναι πιθα­νό οι ήχοι αυτοί να ήταν κοφτοί, οξείς, σχε­τι­κά υψη­λής συχνό­τη­τας, όπως αυτοί που προ­κύ­πτουν από χτύ­πη­μα μεταλ­λι­κού ή σκλη­ρού αντι­κει­μέ­νου πάνω στο τιτά­νιο της κάψου­λας – στο σενά­ριο που κάποιος από τους πέντε επι­βά­τες του χτυ­πού­σε τα τοι­χώ­μα­τα του βαθυ­σκά­φους με αντι­κεί­με­νο, ώστε να γίνουν αντι­λη­πτοί από τις ομά­δες έρευ­νες που υπο­θέ­τουν πως τους αναζητούν.

Οι ήχοι αυτοί που κατα­γρά­φη­καν, είναι δια­κρι­τοί από τον γενι­κό λευ­κό θόρυ­βο του ωκε­α­νού, πόσο μάλ­λον εφό­σον έγι­ναν επα­να­λαμ­βα­νό­με­να και σε συγκε­κρι­μέ­νη συχνό­τη­τα που υπο­δει­κνύ­ει σκοπιμότητα.

Κατηύ­θυ­ναν, πάντως, περαι­τέ­ρω την επι­χεί­ρη­ση έρευ­νας, αφε­νός δημιουρ­γώ­ντας ελπί­δες πως τίπο­τα δεν έχει τελειώ­σει ακό­μη και μετα­το­πί­ζο­ντας το τερά­στιο πεδίο ερευ­νών σε δια­φο­ρε­τι­κή περιοχή.

Εκτός απ’ αυτούς τους θορύ­βους από χτύ­πους, «κατα­γρά­φη­καν επι­πλέ­ον ακου­στι­κά σήμα­τα και θα βοη­θή­σουν να προ­σα­να­το­λι­στούν τα μέσα επι­φα­νεί­ας, ενώ δια­τη­ρού­νται ταυ­τό­χρο­να οι ελπί­δες να βρε­θούν επι­ζώ­ντες», μετέ­δω­σε νωρί­τε­ρα το τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο CNN, επι­κα­λού­με­νο ένα εσω­τε­ρι­κό έγγρα­φο της κυβέρ­νη­σης των ΗΠΑ.

Πηγή: BBC μέσω kathimerini.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο