Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκλογές 2023: Τα 50 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων που δήλωσαν συμμετοχή

Στην Εισαγ­γε­λία του Αρεί­ου Πάγου κατέ­θε­σαν συνο­λι­κά συμ­με­το­χή στις βου­λευ­τι­κές εκλο­γές της 21ης Μαΐ­ου 2023, 50 κόμ­μα­τα, συνα­σπι­σμοί κομ­μά­των και μεμο­νω­μέ­νοι υπο­ψή­φιοι, αριθ­μός διπλά­σιος και πλέ­ον των εθνι­κών εκλο­γών του 2019.

Τα μεσά­νυ­κτα έλη­ξε η προ­θε­σμία υπο­βο­λής δηλώ­σε­ων συμ­με­το­χής στις επι­κεί­με­νες εθνι­κές εκλο­γές. Έτσι, συμ­με­το­χή στις εκλο­γές δήλω­σαν 38 κόμ­μα­τα, 10 συνα­σπι­σμοί κομ­μά­των και 2 μεμο­νω­μέ­νοι υποψήφιοι.

Πλέ­ον του ότι κατέ­θε­σε δήλω­ση συμ­με­το­χής διπλά­σιος αριθ­μός κομ­μά­των είναι και διπλά­σιος ο αριθ­μός των συνα­σπι­σμών κομ­μά­των που κατέ­θε­σαν συμ­με­το­χή στις εκλο­γές του ερχό­με­νου Μαΐου.

Μετα­ξύ των κομ­μά­των περι­λαμ­βά­νο­νται αυτά του Ηλία Κασι­διά­ρη “Έλλη­νες”, στο οποίο φέρε­ται να έχει τα ηνία ο Δημή­τρης Χατζη­λιά­δης, από­στρα­τος ταξί­αρ­χος και πρώ­ην καθη­γη­τής της Στρα­τιω­τι­κής Σχο­λής Ευελ­πί­δων και το ΕΑΝ του πρώ­ην αντι­προ­έ­δρου του Αρεί­ου Πάγου Ανα­στά­σιου (Τάσου) Κανελλόπουλου.

Για τις εθνι­κές-βου­λευ­τι­κές εκλο­γές της 7ης Ιου­λί­ου 2019, είχαν δηλώ­σει συμ­με­το­χή στην Εισαγ­γε­λία του Αρεί­ου Πάγου 24 κόμ­μα­τα και συνα­σπι­σμοί κομ­μά­των. Από το Α1 Πολι­τι­κό Τμή­μα είχαν κοπεί 4 κόμ­μα­τα και συνα­σπι­σμοί κομ­μά­των, επει­δή είτε δεν προ­σκό­μι­σαν τα ανα­γκαία έγγρα­φα, είτε ανέ­κυ­ψε ζήτη­μα δικαιώ­μα­τος χρή­ση του τίτλου του κόμ­μα­τος ή ακό­μη και για άλλους τυπι­κούς λόγους. Έτσι, το 2019 είχαν συμ­με­τά­σχει στις εκλο­γές 20 κόμ­μα­τα και συνα­σπι­σμοί κομμάτων.

Προ­γε­νέ­στε­ρα, στις βου­λευ­τι­κές εκλο­γές της 20η Σεπτεμ­βρί­ου 2015 είχαν δηλώ­σει συμ­με­το­χή 26 κόμ­μα­τα και συνα­σπι­σμοί κομ­μά­των. Από το Α1 Τμή­μα του Αρεί­ου Πάγου είχαν κοπεί 7 κόμ­μα­τα και τελι­κά συμ­με­τεί­χαν στις εκλο­γές της 7ης Ιου­λί­ου 2019 και διεκ­δί­κη­σαν την ψήφο των Ελλή­νων, 14 κόμ­μα­τα και 5 συνα­σπι­σμοί κομ­μά­των (συνο­λι­κά 19).

Βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου

Τα 50 κόμ­μα­τα, οι συνα­σπι­σμοί κομ­μά­των και οι μεμο­νω­μέ­νοι υπο­ψή­φιοι που δήλω­σαν συμ­με­το­χή στις επι­κεί­με­νες εκλο­γές, κατά τη σει­ρά κατά­θε­σης στην Εισαγ­γε­λία του Αρεί­ου Πάγου, είναι τα εξής:

Κόμ­μα­τα

1) ΣΥΡΙΖΑ

2) ΚΚΕ (μ‑λ)

3) ΟΚΔΕ

4) ΑΝΤΑΡΣΥΑ

5) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ — ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

6) ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΚΚΕ)

7) ΚΙΝΗΜΑ 21

8) ΚΙΝΗΜΑ ΦΤΩΧΩΝ

9) ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ «ΕΛ.ΛΑ.Σ» ‑ΕΛΛ. ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΙΣ

10) ΝΙΚΗ

11) ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ — ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΕΜΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ

12) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ

13) ΜΕΡΑ 25 — ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ

14) ΒΟΡΕΙΑ ΛΕΓΚΑ-ΚΡΑΜΑ

15) ΟΑΚΚΕ

16) Μ‑Λ ΚΚΕ

17) ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

18) ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

19) ΤΟΛΜΑ

20) ΠΑΤΡΙΔΑ — ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

21) ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

22) ΕΥ — ΚΙΝΗΣΗ

23) ΝΕΑ ΔΟΜΗ

24) ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΞΑΝΑ

25) ΚΟΤΕΣ

26) ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ

27) ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΒΕΡΓΗΣ — ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

28) SOCIAL

29) ΠΝΟΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

30) ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ

31) ΕΑΝ

32) ΛΑΪΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΌΜΜΑ (Λ.ΕΥ.ΚΟ)

33) ΕΛΛΗΝΕΣ

34) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΕΥΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ (Ε.Λ.Κ.Σ.Ι.)

35) Εθνι­κό Κόμ­μα ΕΛΛΗΝΕΣ

36) ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ- ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

37) ΦΙΛΟΝΟΜΗ ΔΗΜΕΓΕΡΣΙΑ

38) ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Συνα­σπι­σμοί κομμάτων

1) ΕΝΩΝΩ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

2) ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

3) ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΞΙΩΝ- ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

4) ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

5) ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

6) ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΙ ΜΩΒ

7) ΠΑΣΟΚ — ΚΙΝΑΛ

8) ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ — ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

9) ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΝ.Α

10) ΜΑΖΙ

Μεμο­νω­μέ­νοι υποψήφιοι

1) ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΛΙΓΙΑΝΝΗΣ

2) ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΡΟΪΤΣΗΣ

Να σημειω­θεί ότι υπάρ­χουν αρκε­τά κόμ­μα­τα τα οποία στην πρώ­τη λέξη του τίτλου τους ή ενδιά­με­σα χρη­σι­μο­ποιούν το «Έλλη­νες», όπως Έλλη­νες Χρι­στια­νο­δη­μο­κρά­τες, Ελλη­νι­κό Λευ­κό, κ.λπ.

Η ανακήρυξη των κομμάτων

Το Α1 Ποι­νι­κό Τμή­μα του Αρεί­ου Πάγου θα προ­χω­ρή­σει στην ανα­κή­ρυ­ξη των κομ­μά­των και των συν­δυα­σμών κομ­μά­των το βρά­δυ της ερχό­με­νης Τρί­της, 2 Μαΐ­ου 2023.

Οι αρε­ο­πα­γί­τες θα ανα­κοι­νώ­σουν ποια κόμ­μα­τα και συνα­σπι­σμοί κομ­μά­των, κ.λπ. από τα 50 που έχουν κατα­θέ­σει συμ­με­το­χή στις εκλο­γές έχουν τις νόμι­μες προ­ϋ­πο­θέ­σεις να συμ­με­τά­σχουν και ποια δεν τηρούν το γράμ­μα του νόμου.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο