Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ελέγχοντας πολύπλευρα την ενημέρωση (Ορισμένα συμπεράσματα στην περίοδο της πανδημίας)

 Γρά­φει ο Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //

Στην επο­χή της παν­δη­μί­ας, αλλά και γενι­κό­τε­ρα σε περιό­δους κρί­σης (οικο­νο­μι­κής, πόλε­μοι κ.α) βασι­κή φρο­ντί­δα του συστή­μα­τος και των μηχα­νι­σμών του είναι ο έλεγ­χος της ενη­μέ­ρω­σης και άρα η χρη­σι­μο­ποί­η­ση του «όπλου» αυτού σε βάρος του λαού.

Ο έλεγ­χος γίνε­ται με πολ­λές μορ­φές που ιστο­ρι­κά έχουν δώσει πολ­λά παρα­δείγ­μα­τα. Από διώ­ξεις δημο­σιο­γρά­φων και απα­γο­ρεύ­σεις εφη­με­ρί­δων μέχρι πολύ­μορ­φη «εξα­γο­ρά» ΜΜΕ και δημοσιογράφων.

Και στους και­ρούς της παν­δη­μί­ας που ζού­με (αλλά και της πλη­θώ­ρας ΜΜΕ) εμφα­νής είναι προ­σπά­θεια — πρό­θε­ση του αστι­κού κρά­τους να εναρ­μο­νί­σει τους στό­χους των λαϊ­κών στρω­μά­των με τις δικές του ταξι­κές επιδιώξεις.

Έτσι για παρά­δειγ­μα μέσω επι­λε­κτι­κής διά­χυ­σης πλευ­ρών της πλη­ρο­φο­ρί­ας ή και η διά­χυ­ση κατα­σκευα­σμέ­νων «ειδή­σε­ων», επι­διώ­κε­ται η δημιουρ­γία στε­ρε­ο­τύ­πων και προ­πα­γαν­δι­στι­κών μηνυ­μά­των μέσω των ΜΜΕ  και η εσω­τε­ρί­κευ­ση από τους πολί­τες ως δικές τους πολι­τι­κές τοπο­θε­τή­σεις, ιδε­ο­λο­γί­ες και κουλ­τού­ρες με στό­χο πάντα τον έλεγ­χο του νου, της συμπε­ρι­φο­ράς, της μη αντίδρασης!

Σίγου­ρα κανείς δε θα μπο­ρού­σε να αρνη­θεί ότι τα μέσα μαζι­κής επι­κοι­νω­νί­ας μπο­ρούν λόγω των σημε­ρι­νών δυνα­το­τή­των να προ­σφέ­ρουν στο κοι­νό μια πλα­τιά και άμε­ση ενη­μέ­ρω­ση για τις παγκό­σμιες και ελλη­νι­κές πολι­τι­κές και κοι­νω­νι­κές εξε­λί­ξεις. Αυτό όμως που μπο­ρού­με να πού­με επί­σης  ότι συμ­βαί­νει είναι η ερμη­νεία των εξε­λί­ξε­ων αυτών με συγκε­κρι­μέ­νους όρους μέσω π.χ της γνω­στής τεχνι­κής της μετά­θε­ση της σκέ­ψης από τα ουσιώ­δη ζητή­μα­τα σε ανού­σιες λεπτο­μέ­ρειες, ο υπερ­το­νι­σμός στιγ­μιό­τυ­πων, (πολ­λές φορές κατα­σκευα­σμέ­νες (π.χ πρό­σφα­τα παλιό­τε­ρες εικό­νες από παρα­λία Θεσ­σα­λο­νί­κης που τις εμφά­νι­σαν ως πρό­σφα­τες μ ε στό­χο να παρ­θούν πρό­σθε­τα μέτρα απα­γό­ρευ­σης κ.α) η από­κρυ­ψη των πραγ­μα­τι­κών αιτιών και ενό­χων ή η μετά­θε­ση τους σε μη ευθύνοντες.

Την περί­ο­δο αυτή εμφα­νής είναι η προ­σπά­θεια επι­κοι­νω­νια­κής δια­χεί­ρι­σης του ζητή­μα­τος ώστε να εξυ­πη­ρε­τη­θεί το «κυβερ­νη­τι­κό αφή­γη­μα» περί «ατο­μι­κής ευθύνης».

Και δεν είναι μόνο η κρα­τι­κή τηλε­ό­ρα­ση (που προ­βά­λει στα­θε­ρά όλη την ημέ­ρα τα κυβερ­νη­τι­κά στε­λέ­χη). Είναι και το μεγά­λο κομ­μά­τι των ιδιω­τι­κών ΜΜΕ που σπέρ­νουν συνει­δη­τά τον φόβο , αλλά και δεν στα­μα­τούν να ευλο­γούν τις «κυβερ­νη­τι­κές πρω­το­βου­λί­ες», να «αγιο­ποιούν» τον κ. Πρω­θυ­πουρ­γό, να την «σπρώ­χνουν» σε ακό­μη περισ­σό­τε­ρο σε «μέτρα περιο­ρι­σμού» εξαι­τί­ας της μη «συμ­μόρ­φω­σης των πολι­τών». Αντί­θε­τα η φωνή των αγω­νι­ζό­με­νων για­τρών-νοση­λευ­τών, η φωνή των ταξι­κών σωμα­τεί­ων και των πρω­το­βου­λιών, η δια­φο­ρε­τι­κή φωνή  που εκφρά­ζει το ΚΚΕ μόνι­μα απου­σιά­ζουν ή προ­βάλ­λο­νται ελάχιστα.

Φυσι­κά η κυβέρ­νη­ση δεν μένει «ασυ­γκί­νη­τη» για την «βοή­θεια» που της προ­σφέ­ρουν. Αντί­θε­τα την χρη­μα­το­δο­τεί επί­ση­μα και απλόχερα.

Ήδη έχει γίνει γνω­στό ότι για την «ενη­μέ­ρω­ση των πολι­τών» απο­φα­σί­στη­κε να δοθούν 11.000.000 ευρώ. Επί­σης σύμ­φω­να με την Πρά­ξη Νομο­θε­τι­κού Περιε­χο­μέ­νου που δημο­σιεύ­τη­κε στις 30/3, η Γενι­κή Γραμ­μα­τεία Επι­κοι­νω­νί­ας & Ενη­μέ­ρω­σης, , εξαι­ρεί τους ιδιο­κτή­τες των κανα­λιών από την υπο­χρέ­ω­ση κατα­βο­λής της ετή­σιας δόσης ύψους 3,5 εκατ. ευρώ για τις άδειες. Με δεδο­μέ­νο ότι υπάρ­χουν 6 κάτο­χοι άδειας παρό­χου περιε­χο­μέ­νου ψηφια­κής τηλε­ο­πτι­κής ευρυ­εκ­πο­μπής, τότε το συνο­λι­κό ποσό που δεν θα εισπρά­ξει το Δημό­σιο ανέρ­χε­ται στα 21 εκατ. Ευρώ!

Με βάση τα παρα­πά­νω. το ζήτη­μα του τι, πώς και από πού ενη­με­ρω­νό­μα­στε είναι καθο­ρι­στι­κής σημα­σί­ας. Δια­φο­ρε­τι­κά δεν θα έχουν μόνο φυλα­κί­σει το σώμα μας, αλλά κυρί­ως τη σκέ­ψη μας!

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο