Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ελλείψει μελτεμιών θερμότερη η θάλασσα τον Αύγουστο

Το φετι­νό καλο­καί­ρι χαρα­κτη­ρί­στη­κε από την απου­σία ισχυ­ρών βορεί­ων ανέ­μων κατά το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος του Αυγού­στου, ενώ αντι­θέ­τως τον Ιού­λιο τις 25 από τις 31 ημέ­ρες του μήνα κατα­γρά­φη­κε ισχυ­ρό μελ­τέ­μι, σύμ­φω­να με το meteo του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθηνών.

 

Αντί­θε­τα, μόλις σε 13 ημέ­ρες του Αυγού­στου κατα­γρά­φη­καν ριπές ανέ­μου άνω των 50 χιλιομέτρων/ώρα. Η αιτία της απου­σί­ας ισχυ­ρών βορεί­ων ανέ­μων στη χώρα μας ήταν η συχνή παρου­σία χαμη­λών πιέ­σε­ων πάνω από την Κεντρι­κή Μεσό­γειο, που επε­κτεί­νο­νταν προς τη χώρα μας κυρί­ως το δεύ­τε­ρο μισό του Αυγού­στου. Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι και τον Αύγου­στο του 2021 κατα­γρά­φη­καν μόλις 11 ημέ­ρες με ισχυ­ρό μελτέμι.

 

Ως κρι­τή­ριο για τον χαρα­κτη­ρι­σμό μιας ημέ­ρας με ισχυ­ρό μελ­τέ­μι τέθη­κε το όριο των 50 χλμ/ώρα ως μέγι­στη ριπή ανέ­μου στο σταθ­μό του ΕΑΑ στην Τήνο (Δημαρ­χείο). Στο σύνο­λο των 62 ημε­ρών της χρο­νι­κής περιό­δου 1ης Ιου­λί­ου ως 31 Αυγού­στου, κατά τα 14 τελευ­ταία έτη ο αριθ­μός των ημε­ρών με ισχυ­ρούς βόρειους ανέ­μους κυμαι­νό­ταν από 20 ημέ­ρες το 2014 ως 47 ημέ­ρες το 2016 (που ήταν και το έτος με τα περισ­σό­τε­ρα μελτέμια).

 

Η εξα­σθέ­νη­ση των βορεί­ων ανέ­μων στο Αιγαίο Πέλα­γος στο δεύ­τε­ρο μισό του Αυγού­στου είχε σαν απο­τέ­λε­σμα την άνο­δο της θερ­μο­κρα­σί­ας της επι­φά­νειας της θάλασ­σας. Με βάση δορυ­φο­ρι­κές μετρή­σεις στις 10 Αυγού­στου και στις 29 Αυγού­στου 2022 αντί­στοι­χα για σύγκρι­ση, παρου­σιά­στη­κε σε αυτό το χρο­νι­κό διά­στη­μα άνο­δος των τιμών θερ­μο­κρα­σί­ας στο Ανα­το­λι­κό Αιγαίο και στις Κυκλά­δες κατά περί­που 2,5 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Οι θερ­μο­κρα­σί­ες κατά τις πρώ­τες ημέ­ρες του Σεπτεμ­βρί­ου κυμαί­νο­νται πλέ­ον ελα­φρώς πάνω από τα κανο­νι­κά για την επο­χή επίπεδα.

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο