Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ελληνική Κοινότητα Στοκχόλμης: Κάλεσμα για έμπρακτη αλληλεγγύη στους πυρόπληκτους

Κάλε­σμα για έμπρα­κτη αλλη­λεγ­γύη στους πυρό­πλη­κτους, απευ­θύ­νει το διοι­κη­τι­κό Συμ­βού­λιο της Ελλη­νι­κής Κοι­νό­τη­τας Στοκχόλμης.

Στο καλε­σμά της σημειώνει:

«Τις τελευ­ταί­ες μέρες η Ελλά­δα καί­γε­ται. Τερά­στιες εκτά­σεις δασι­κών περιο­χών στην Εύβοια, στην Αττι­κή, στη Φωκί­δα, την Ηλεία και στη Μεσ­ση­νία, δεκά­δες χωριά και οικι­σμοί, αμέ­τρη­τες εκτά­σεις με καλ­λιέρ­γειες και κτη­νο­τρο­φι­κές μονά­δες έχουν αφε­θεί στο έλε­ος της φωτιάς. Με αυτα­πάρ­νη­ση οι πυρο­σβέ­στες, οι εθε­λο­ντές και οι κάτοι­κοι των περιο­χών που απει­λού­νται δίνουν έναν τιτά­νιο και άνι­σο αγώ­να. Ο κρα­τι­κός μηχα­νι­σμός είναι ανε­παρ­κής, τα πυρο­σβε­στι­κά μέσα ελά­χι­στα, οι πυρο­σβέ­στες ελά­χι­στοι. Οι τερά­στιες ελλεί­ψεις που είναι από χρό­νια γνω­στές δεν αντι­με­τω­πί­στη­καν, αλλά το αντί­θε­το ενι­σχύ­θη­καν. Η πυρο­προ­στα­σία, τα αντι­πλημ­μυ­ρι­κά έργα, η αντι­σει­σμι­κή θωρά­κι­ση ή η προ­στα­σία της δημό­σιας υγεί­ας, γενι­κό­τε­ρα η ανθρώ­πι­νη ζωή αντι­με­τω­πί­ζο­νται δια­χρο­νι­κά από τις κυβερ­νή­σεις μέσα από τη λογι­κή “κόστους – οφέλους”.

Ο σχε­δια­σμός τους περι­λαμ­βά­νει μόνο εκκε­νώ­σεις χωριών και οικι­σμών αφή­νο­ντάς τα όλα στο έλε­ος της πυρ­κα­γιάς. Ενώ την επό­με­νη μέρα αυτοί οι πλη­γέ­ντες θα αφε­θούν για άλλη μια φορά στη μοί­ρα τους, όπως έγι­νε το 2018 με τις πυρ­κα­γιές στο Μάτι ή το 2017 με τις πλημ­μύ­ρες στη Μάνδρα.

Σε αυτές τις συν­θή­κες, έχου­με χρέ­ος να βάλου­με μπρο­στά το πιο ισχυ­ρό και δια­χρο­νι­κό όπλο των λαών, την αλλη­λεγ­γύη. Καλού­με όλους τους μετα­νά­στες στη Σου­η­δία να δεί­ξουν έμπρα­κτα την αλλη­λεγ­γύη τους για να μπο­ρέ­σουν οι πλη­γέ­ντες να πάρουν μια πρώ­τη ανά­σα, να στα­θούν στα πόδια τους όσο είναι δυνατόν.

Η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση πρέ­πει να στα­θεί στο ύψος των περι­στά­σε­ων και να εξα­σφα­λί­σει σήμε­ρα τη σίτι­ση, την περί­θαλ­ψη και την ασφα­λή στέ­γα­ση των πυρό­πλη­κτων, να γίνει άμε­ση κατα­γρα­φή ζημιών και απο­ζη­μί­ω­ση στο 100% χωρίς χρο­νο­βό­ρες δια­δι­κα­σί­ες και να κατα­βλη­θούν οι μισθοί των εργα­ζο­μέ­νων που έχουν πληγεί.

Η Ελλη­νι­κή Κοι­νό­τη­τα Στοκ­χόλ­μης σας καλεί να εκδη­λώ­σου­με την έμπρα­κτη αλλη­λεγ­γύη μας στους πυρό­πλη­κτους που έχα­σαν τα υπάρ­χο­ντά τους, καθώς πολ­λοί από αυτούς δεν έχουν πού να μεί­νουν, με τι να συντη­ρη­θούν, πώς να τα βγά­λουν πέρα.

Μπο­ρεί να είμα­στε μακριά, αλλά μπο­ρού­με να βοηθήσουμε!

Απευ­θύ­νου­με κάλε­σμα για συλ­λο­γή χρη­μά­των στον τρα­πε­ζι­κό λογα­ρια­σμό της Κοι­νό­τη­τας, Plusgiro 59 38 26–1 με την ένδει­ξη “Αλλη­λεγ­γύη πυρο­πλη­κτοι” τα οποία θα σταλ­θούν άμε­σα σε μαζι­κούς φορείς και σωμα­τεία των περιο­χών που επλή­γη­σαν, για να προ­μη­θευ­τούν και να δια­θέ­σουν είδη πρώ­της ανά­γκης στους πλη­γέ­ντες από τις πυρκαγιές».

Επί­σης η Ελλη­νι­κή Κοι­νό­τη­τα Στοκ­χόλ­μης καλεί σε αλλη­λεγ­γύη και στή­ρι­ξη των πυρό­πλη­κτων όλες τις ελλη­νι­κές κοι­νό­τη­τες και συλ­λό­γους στη Σουηδία.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο