Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ελ. Βαγενάς: Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην αδικία, στην καταπίεση, στην εκμετάλλευση, στο πλευρό του λαού της Παλαιστίνης

Σε εκδή­λω­ση της Τομε­α­κής Οργά­νω­σης Λάρι­σας του ΚΚΕ για τις εξε­λί­ξεις στην Παλαι­στί­νη και στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή, μίλη­σε σήμε­ρα το Ελι­σαί­ος Βαγε­νάς, μέλος της ΚΕ και υπεύ­θυ­νος του Τμή­μα­τος Διε­θνών Σχέ­σε­ων της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εισα­γω­γι­κά ανα­φέρ­θη­κε στη σημε­ρι­νή 106η επέ­τειο της Οκτω­βρια­νής Επα­νά­στα­σης, λέγο­ντας ότι «την πάλη ενός βασα­νι­σμέ­νου, ενός κατα­τρεγ­μέ­νου λαού, όπως είναι ο λαός της Παλαι­στί­νης, που βιώ­νει την ξένη κατο­χή, τα πολυ­ε­τή εγκλή­μα­τα του κατα­κτη­τή, του κρά­τους του Ισρα­ήλ, την νιώ­θου­με σαν ένα ανα­πό­σπα­στο μέρος και της δικής μας πάλης ενά­ντια στην αδι­κία, στην κατα­πί­ε­ση, στην εκμε­τάλ­λευ­ση. Μιας πάλης για έναν καλύ­τε­ρο κόσμο, που παρά τις αντι­ξο­ό­τη­τες που έχει, παρά τους αρνη­τι­κούς συσχε­τι­σμούς δύνα­μης, τις “σιδε­ρό­φρα­χτες στρα­τιές” των κατα­πιε­στών, μπο­ρεί και πρέ­πει να νική­σει. Όπως ακρι­βώς συνέ­βη­κε σαν σήμε­ρα πριν 106 χρό­νια, όταν η ρωσι­κή εργα­τι­κή τάξη “έσπα­σε τον πάγο, χάρα­ξε το δρό­μο” της κοι­νω­νι­κής απε­λευ­θέ­ρω­σης της ανθρω­πό­τη­τας με την Οκτω­βρια­νή Επα­νά­στα­ση, που ήρθε να ενσαρ­κώ­σει το όρα­μα εκα­τομ­μυ­ρί­ων εργα­ζο­μέ­νων σε όλον τον κόσμο για μια καλύ­τε­ρη ζωή, για μια ανώ­τε­ρη οργά­νω­ση της κοι­νω­νί­ας, χωρίς εκμε­τάλ­λευ­ση ανθρώ­που από άνθρω­πο, για το σοσια­λι­σμό — κομμουνισμό.

Η Οχτωβριανή Επανάσταση, σαν σήμερα, φώτισε τη δύναμη της επαναστατικής ταξικής πάλης, τη δύναμη των εκμεταλλευομένων και των καταπιεσμένων, όταν βγαίνουν ορμητικά στο προσκήνιο και γυρίζουν τον τροχό της Ιστορίας μπροστά. Επιβεβαίωσε τη δυνατότητα της εργατικής τάξης να ηγηθεί στον επαναστατικό αγώνα, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, ανασφάλεια, φτώχεια, ανεργία και πολέμους και βέβαια ήταν αυτή που άναψε τον πόθο και πολλών άλλων λαών, που ζούσαν κάτω τον αποικιοκρατικό ζυγό στην Ασία και στην Αφρική να διεκδικήσουν την αποτίναξη του.

Ταυ­τό­χρο­να η νικη­φό­ρα έκβα­σή της έδω­σε μεγά­λη ώθη­ση στην ανά­πτυ­ξη του εργα­τι­κού κινή­μα­τος διε­θνώς, επι­τά­χυ­νε τη δια­δι­κα­σία συγκρό­τη­σης Κομ­μου­νι­στι­κών Κομ­μά­των σε πολ­λές χώρες, μετα­ξύ των οποί­ων και στην Ελλά­δα. Σε λίγες μέρες, στις 17 Νοέμ­βρη, δεν θα τιμή­σου­με μόνον τα 50 χρό­νια της ηρω­ι­κής εξέ­γερ­σης του Πολυ­τε­χνεί­ου, αλλά και το γεγο­νός ότι στα 1918 εκπρό­σω­ποι των σοσια­λι­στι­κών οργα­νώ­σε­ων της Ελλά­δας δημιούρ­γη­σαν αρχι­κά το Σοσια­λι­στι­κό Εργα­τι­κό Κόμ­μα Ελλά­δας (ΣΕΚΕ), που λίγα χρό­νια αργό­τε­ρα μετο­νο­μά­στη­κε σε Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Ελλά­δας (ΚΚΕ).

Ναι, 105 χρό­νια τώρα, το ΚΚΕ είναι ο οργα­νω­τής, ο εμπνευ­στής, ο αιμο­δό­της και ο νους κάθε μικρού και μεγά­λου αγώ­να στη χώρα μας, είναι ο “κυμα­το­θραύ­στης” κάθε αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής, και ο πυλώ­νας της αλλη­λεγ­γύ­ης με την πάλη των άλλων λαών, του προ­λε­τα­ρια­κού διε­θνι­σμού».

Και στη συνέ­χεια επι­σή­μα­νε ότι: «Είμα­στε περή­φα­νοι για το Κόμ­μα μας, μετα­ξύ άλλων και για­τί αυτές τις μέρες ηγεί­ται σε ένα μεγά­λο “κύμα” αλλη­λεγ­γύ­ης με τον πολύ­πα­θο λαό της Παλαι­στί­νης, που εδώ και 7 δεκα­ε­τί­ες βιώ­νει την κατο­χή, την κατα­πί­ε­ση, τις δια­κρί­σεις από ένα κρά­τος σύγ­χρο­νο “απαρτ­χάιντ”, ένα κατο­χι­κό κρά­τος, δολο­φό­νο ενός λαού.

Οι δρα­μα­τι­κές εξε­λί­ξεις στη Γάζα με τους 10 και πλέ­ον χιλιά­δες νεκρούς εκ των οποί­ων τα μισά είναι παι­διά, οι μαζι­κοί βομ­βαρ­δι­σμοί, η χρή­ση απα­γο­ρευ­μέ­νων όπλων, όπως οι βόμ­βες φωσφό­ρου σε βάρος αμά­χων, η κατα­στρο­φή νοσο­κο­μεί­ων, σχο­λεί­ων, εκκλη­σιών, ολό­κλη­ρων οικο­δο­μι­κών τετρα­γώ­νων, η δια­κο­πή του ρεύ­μα­τος και του νερού σε εκα­τομ­μύ­ρια ανθρώ­πους, δεί­χνουν τους απώ­τε­ρους στό­χους του ισραη­λι­νού κρά­τους, που είναι η γενο­κτο­νία του λαού της Παλαι­στί­νης, ο εκτο­πι­σμός του στην έρη­μο, όπως μαρ­τυ­ρούν και σχε­τι­κά μυστι­κά έγγρα­φα, που ήρθαν στο φως».

Ο Ελ. Βαγε­νάς ανα­φέρ­θη­κε ανα­λυ­τι­κά στις ιστο­ρι­κές και πολι­τι­κές πλευ­ρές του παλαι­στι­νια­κού ζητή­μα­τος, όπως και στην προ­σπά­θεια συκο­φά­ντη­σης της πάλης ενός λαού που βιώ­νει την κατο­χή, ώστε να δικαιο­λο­γη­θούν στις λαϊ­κές συνει­δή­σεις τα εγκλή­μα­τα του κρά­τους του Ισραήλ.

Μίλη­σε ανα­λυ­τι­κά για το «σταυ­ρο­δρό­μι» της Μέσης Ανα­το­λής, όπου μπλέ­κο­νται οι σχε­δια­σμοί πολ­λών δυνά­με­ων, καθώς και στο επι­τα­κτι­κό καθή­κον να δυνα­μώ­σει η πάλη σε όλον τον κόσμο, για να στα­μα­τή­σει η σφα­γή του λαού της Παλαιστίνης.

Ο Ελ. Βαγε­νάς καυ­τη­ρί­α­σε την στά­ση της κυβέρ­νη­σης ΝΔ, που κοι­νού με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, και τα εθνι­κι­στι­κά μορ­φώ­μα­τα στη­ρί­ζουν τη σφα­γή του Παλαι­στι­νια­κού λαού με το πρό­σχη­μα της «αυτο­ά­μυ­νας» του κατα­κτη­τή. Μετα­ξύ άλλων σημείωσε:

«Εμείς δεν θα χει­ρο­κρο­τή­σου­με, όπως κάνει η ΝΔ και μεγά­λο μέρος των ελλη­νι­κών ΜΜΕ, την αλα­ζο­νι­κή συμπε­ρι­φο­ρά του δολο­φό­νου ενός ολό­κλη­ρου λαού, άμα­χων, μικρών παι­διών. Κι είναι απα­ρά­δε­κτες κι ανι­στό­ρη­τες οι δηλώ­σεις του υπ. Παι­δεί­ας Πιερ­ρα­κά­κη, κατά της ΟΛΜΕ, των εκπαι­δευ­τι­κών με τη χοντρο­κομ­μέ­νη κατη­γο­ρία του αντι­ση­μι­τι­σμού. Τέτοια ασχε­το­σύ­νη από έναν υπ. Παι­δεί­ας για την Ιστο­ρία, για τη δια­χρο­νι­κή στά­ση του εργα­τι­κού κινή­μα­τος και τις θέσεις απέ­να­ντι στο ζήτη­μα δεν θα μπο­ρού­σε κανείς να περι­μέ­νει, ωστό­σο, δεν έπε­σε στην αντί­λη­ψή του υπουρ­γού πως με τα ίδια αιτή­μα­τα και ίδιες θέσεις, που δια­τύ­πω­σε η ΟΛΜΕ, δια­δη­λώ­νουν στον κόσμο και χιλιά­δες Εβραί­οι στις ΗΠΑ, στη Γερ­μα­νία, στο ίδιο το Ισρα­ήλ; Κι αυτοί αντι­ση­μί­τες είναι;

Εμείς δεν θα δικαιώ­σου­με εκεί­νους που ως σύγ­χρο­νοι “Πόντιοι Πιλά­τοι” υπο­κρί­νο­νται πως θέλουν “ειρή­νη”, “ανα­κω­χή”, παρου­σιά­ζο­ντας τον επι­τι­θέ­με­νο ως αμυ­νό­με­νο, για να διαιω­νί­σουν την κατα­πί­ε­ση και το σφα­για­σμό ενός ολό­κλη­ρου λαού. Εκεί­νους, που ανα­ρω­τιού­νται, όπως έκα­νε η εφη­με­ρί­δα του ΣΥΡΙΖΑ, η “Αυγή” στο πρω­το­σέ­λι­δό τους, για το ποιος άρα­γε να ευθύ­νε­ται για το έγκλη­μα γρά­φο­ντας συγκε­κρι­μέ­να: “ένα έγκλη­μα ανα­ζη­τεί ένο­χο”. Φαί­νε­ται σε αυτές τις αμφι­βο­λί­ες βασί­στη­κε και η απερ­χό­με­νη δημο­τι­κή αρχή του ΣΥΡΙΖΑ για να κατε­βά­σει το γιγα­ντο­πα­νό του Εργα­τι­κού Κέντρου Λάρι­σας από το δημαρχείο.

Οι μεγά­λες αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κές δια­δη­λώ­σεις σε όλη τη χώρα, με πρω­το­βου­λία δεκά­δων Συν­δι­κά­των, του ΠΑΜΕ, της ΕΕΔΥΕ και οι πολύ­μορ­φες δρά­σεις σε όλη την χώρα, δεί­χνουν καθα­ρά πως ο λαός μας δεν κλεί­νει τα μάτια μπρο­στά στο έγκλη­μα που συντε­λεί­ται στην Παλαι­στί­νη, πως ξέρει τον ένο­χο και ξεση­κώ­νε­ται ενά­ντια στο δολο­φο­νι­κό Ισρα­ήλ και στους συνε­νό­χους του, τις ΗΠΑ, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τη Βρε­τα­νία, την ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση, απαι­τώ­ντας την ανα­γνώ­ρι­ση του κρά­τους της Παλαι­στί­νης, όπως απο­φά­σι­σε το 2015 η Ελλη­νι­κή Βου­λή, αλλά όλες οι κυβερ­νή­σεις έκτο­τε αρνού­νται να εφαρμόσουν».

Ο Ελ. Βαγε­νάς ανα­φέρ­θη­κε ανα­λυ­τι­κά στην τοπο­θέ­τη­ση του ΚΚΕ, που απαι­τεί να απο­συρ­θούν οι ελλη­νι­κές φρε­γά­τες και να παύ­σει κάθε διευ­κό­λυν­ση προς τις ΗΠΑ και το Ισρα­ήλ! Να στα­μα­τή­σει κάθε οικο­νο­μι­κή, πολι­τι­κή, στρα­τιω­τι­κή συνερ­γα­σία με το κρά­τος-δολο­φό­νο! Να ανα­γνω­ρι­στεί το παλαι­στι­νια­κό κρά­τος στα σύνο­ρα του 1967, με πρω­τεύ­ου­σα την Ανατ. Ιερου­σα­λήμ. Με επι­στρο­φή όλων των Παλαι­στί­νιων προ­σφύ­γων στις εστί­ες τους, με βάση τις σχε­τι­κές απο­φά­σεις του ΟΗΕ και την άμε­ση απε­λευ­θέ­ρω­ση όλων των Παλαι­στί­νιων και άλλων πολι­τι­κών κρα­του­μέ­νων που κρα­τού­νται στις ισραη­λι­νές φυλακές.

Τέλος σημεί­ω­σε: «Δεν θα υπο­χω­ρή­σου­με! Θα παλέ­ψου­με για κάθε λαό που σηκώ­νει κεφά­λι, για την Παλαι­στί­νη, ώστε να δυνα­μώ­σει ο αγώ­νας της απο­τί­να­ξης της κατο­χής από το κρά­τος του Ισρα­ήλ, για να κατα­κτή­σει ο λαός της Παλαι­στί­νης την απε­λευ­θέ­ρω­ση, την εθνι­κή και κοι­νω­νι­κή!». 

Την εκδή­λω­ση άνοι­ξε ο Στέ­λιος Μπάρ­μπας, μέλος του ΤΓ Λάρι­σας του ΚΚΕ. Ακο­λού­θη­σε πλού­σια συζήτηση.

Ατέχνως info

Ισραη­λι­νά αερο­σκά­φη έπλη­ξαν την Χάν Γιου­νίς, την συνοι­κία Αλ Του­φά της Γάζας, τον προ­σφυ­γι­κό καταυ­λι­σμό της Τζα­μπά­λια, αλλά και την Ντέιρ αλ-Μπά­λα, στην κεντρι­κή Γάζα δύο φορές. Φωτο­γρα­φί­ες δεί­χνουν δεκά­δες κατοί­κους, πλη­ρώ­μα­τα ασθε­νο­φό­ρων και μέλη της πολι­τι­κής άμυ­νας να ψάχνουν στα ερεί­πια των κατε­στραμ­μέ­νων κτι­ρί­ων. Ο ακρι­βής αριθ­μός των θυμά­των δεν είναι ακό­μη γνωστός.

Στο στό­χα­στρο των ισραη­λι­νών βομ­βών βρέ­θη­καν και σήμε­ρα οι περιο­χές δίπλα στα νοσο­κο­μεία της Γάζας. Η Τελ αλ Χάουα, η περιο­χή που βρί­σκε­ται το νοσο­κο­μείο Al Quds, είναι ερειπωμένη.

Οι νεκροί Παλαι­στί­νιοι, ανέρ­χο­νται σε 10.328, εκ των οποί­ων 4.237 είναι παι­διά, ανα­φέ­ρει το υπουρ­γείο Υγεί­ας της Γάζας.

Την ίδια ώρα, το υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών της Γάζας ανέ­φε­ρε ότι όλα τα αρτο­ποιεία στην πόλη της Γάζας και στις βόρειες επαρ­χί­ες της Γάζας έχουν στα­μα­τή­σει να λει­τουρ­γούν λόγω των συστη­μα­τι­κών στο­χεύ­σε­ων του ισραη­λι­νού στρα­τού αλλά και της έλλει­ψης καυ­σί­μων και αλεύρων.

Με ανάρ­τη­ση στο κανά­λι του Telegram, το ένο­πλο τμή­μα της Χαμάς, οι Ταξιαρ­χί­ες Αλ-Κασάμ ανέ­φε­ραν ότι ήταν έτοι­μες να απε­λευ­θε­ρώ­σουν 12 ομή­ρους με ξένη υπη­κο­ό­τη­τα αλλά το Ισρα­ήλ το εμπό­δι­σε. Όπως μετα­δί­δει το Al Jazeera, oι Ταξιαρ­χί­ες Αλ-Κασάμ ανα­κοί­νω­σαν ότι ήταν «έτοι­μες να απε­λευ­θε­ρώ­σουν» 12 ομή­ρους που βρί­σκο­νται στη Γάζα, αλλά «η κατά­στα­ση στο έδα­φος», δηλα­δή οι ισραη­λι­νές αερο­πο­ρι­κές και χερ­σαί­ες επι­θέ­σεις – «είναι αυτό που εμπο­δί­ζει την ολο­κλή­ρω­ση αυτού του εγχειρήματος».

Εκπρό­σω­πος του στρα­τού του Ισρα­ήλ, ανέ­φε­ρε ότι για πρώ­τη φορά μετά από του­λά­χι­στον 10 χρό­νια ο ισραη­λι­νός στρα­τός βρί­σκε­ται στην πόλη της Γάζας. «Πρό­κει­ται για έναν πολύ­πλο­κο και δύσκο­λο πόλε­μο και δυστυ­χώς έχει κόστος», δήλω­σε ο Yaron Finkelman, προ­σθέ­το­ντας ότι ο στρα­τός δεν θα στα­μα­τή­σει «μέχρι να ολο­κλη­ρω­θεί η απο­στο­λή μας».

Ο Ισραη­λι­νός πρω­θυ­πουρ­γός, Μπε­νια­μίν Νετα­νιά­χου, δήλω­σε χθες Δευ­τέ­ρα πως η χώρα του θα ανα­λά­βει τη «συνο­λι­κή ευθύ­νη για την ασφά­λεια» στη Λωρί­δα της Γάζας επ’ αόρι­στον, αφού τερ­μα­τι­στεί ο πόλε­μος, προ­α­ναγ­γέλ­λο­ντας ουσια­στι­κά την επέ­κτα­ση της ισραη­λι­νής κατο­χής και σε αυτά τα παλαι­στι­νια­κά εδάφη.

(Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από: «Al Jazeera»)

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο