Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΜΥ: Από τους ισχυρότερους καύσωνες των τελευταίων 40 χρόνων

Για ένα από τα ισχυ­ρό­τε­ρα επει­σό­δια καύ­σω­να των τελευ­ταί­ων του­λά­χι­στον 40 ετών, κάνει λόγο σε ανάρ­τη­ση στο twitter η Εθνι­κή Μετε­ω­ρο­λο­γι­κή Υπη­ρε­σία (ΕΜΥ), ενώ σημειώ­νει ότι είχε προ­βλέ­ψει έγκαι­ρα το φαι­νό­με­νο και το είχε χαρα­κτη­ρί­σει επικίνδυνο.

Ολό­κλη­ρη η ανάρ­τη­ση της ΕΜΥ έχει ως εξής: «Δεδο­μέ­νου ότι το κύμα ζέστης έχει ξεκι­νή­σει από την Τρί­τη και θα κρα­τή­σει μέχρι Παρα­σκευή με διάρ­κεια 11 ημε­ρών, θα απο­τε­λέ­σει ένα από τα ισχυ­ρό­τε­ρα επει­σό­δια καύ­σω­να των τελευ­ταί­ων του­λά­χι­στον 40 ετών. Η ΕΜΥ προ­έ­βλε­ψε έγκαι­ρα το φαι­νό­με­νο και το χαρα­κτή­ρι­σε άμε­σα ως Επικίνδυνο».

Ο φετινός Ιούλιος υπήρξε ο πιο θερμός της δεκαετίας για τα νησιά του Αιγαίου και ο δεύτερος πιο θερμός για τα ηπειρωτικά

Ο Ιού­λιος του 2021 υπήρ­ξε ο θερ­μό­τε­ρος Ιού­λιος της δεκα­ε­τί­ας για τα νησιά του Αιγαί­ου, ενώ ήταν επί­σης ο δεύ­τε­ρος πιο θερ­μός για τα ηπει­ρω­τι­κά της χώρας.

Σε όλα τα γεω­γρα­φι­κά δια­με­ρί­σμα­τα της Ελλά­δας οι μετε­ω­ρο­λο­γι­κοί σταθ­μοί του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθηνών/meteo.gr κατέ­γρα­ψαν φέτος τιμές θερ­μο­κρα­σί­ας πάνω από τον μέσο όρο της περιό­δου 2010–2019 για τον μήνα Ιού­λιο. Τα δια­στή­μα­τα με θερ­μο­κρα­σία ελα­φρώς κάτω από τις κανο­νι­κές για την επο­χή τιμές ήσαν σύντο­μα, μετα­ξύ 3–5 και 18–25 Ιου­λί­ου, ενώ δύο κύμα­τα καύ­σω­να χαρα­κτή­ρι­σαν το υπό­λοι­πο του μήνα (κυρί­ως τις δύο πρώ­τες και τις πέντε τελευ­ταί­ες ημέρες).

Στα νησιά του Αν. Αιγαί­ου, στις Κυκλά­δες και στα Δωδε­κά­νη­σα ήταν ο πιο θερ­μός Ιού­λιος της δεκα­ε­τί­ας, θερ­μό­τε­ρος κατά 0,1 βαθ­μό Κελ­σί­ου από τον ακραίο αντί­στοι­χο μήνα του 2018. Στα ηπει­ρω­τι­κά τμή­μα­τα και στην Κρή­τη, ο φετι­νός Ιού­λιος ήταν περί­που ένα βαθ­μό πιο ψυχρός από τον εξαι­ρε­τι­κά θερ­μό Ιού­λιο του 2012.

Ειδι­κό­τε­ρα, στη Βόρεια Ελλά­δα κατα­γρά­φη­κε μέση τιμή μεγί­στων θερ­μο­κρα­σιών 33 βαθ­μοί, στη Δυτι­κή Ελλά­δα και στα Επτά­νη­σα 33,8°C, στη Θεσ­σα­λία 34,5°C, στη Στε­ρεά Ελλά­δα 34,0°C, στην Πελο­πόν­νη­σο 34,2°C, στην Κρή­τη 32,4°C και στα υπό­λοι­πα νησιά του Αιγαί­ου 31,7°C.

Οι τελευ­ταί­ες ημέ­ρες του μήνα χαρα­κτη­ρί­στη­καν από ακραία υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες κατά τη διάρ­κεια του καύ­σω­να που βρί­σκε­ται ακό­μη σε εξέ­λι­ξη, με έως και οκτώ βαθ­μούς πάνω από τα κανο­νι­κά για την επο­χή επίπεδα.

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο