Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ενδείξεις πως Ισραήλ και Χαμάς επιδιώκουν νέα ανακωχή — Ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα

Ο ηγέ­της της Χαμάς ανα­μέ­νε­ται σήμε­ρα στην Αίγυ­πτο, για να δια­πραγ­μα­τευ­τεί νέα κατά­παυ­ση του πυρός, ενώ το Ισρα­ήλ λέει πως είναι δια­τε­θει­μέ­νο να απο­δε­χθεί νέα παύ­ση των στρα­τιω­τι­κών επι­χει­ρή­σε­ων με αντάλ­λαγ­μα την απε­λευ­θέ­ρω­ση ομήρων.

Καθώς ο πόλε­μος διαρ­κεί πλέ­ον πάνω από δυο μήνες, τα δυο μέρη μοιά­ζουν να στέλ­νουν σήμα­τα πως επι­διώ­κουν δεύ­τε­ρη ανα­κω­χή, έπει­τα από αυτήν με διάρ­κεια μιας εβδο­μά­δας στα τέλη Νοεμ­βρί­ου που επέ­τρε­ψε να απε­λευ­θε­ρω­θούν 105 όμη­ροι της Χαμάς και να βγουν 240 Παλαι­στί­νιοι ‑γυναί­κες, παι­διά και έφη­βοι- από ισραη­λι­νές φυλακές.

Ο ηγέ­της του παλαι­στι­νια­κού ισλα­μι­στι­κού κινή­μα­τος Ισμα­ήλ Χανί­για ανα­με­νό­ταν στο Κάι­ρο συνο­δεία αντι­προ­σω­πεί­ας της Χαμάς για συνο­μι­λί­ες με τον επι­κε­φα­λής της αιγυ­πτια­κής υπη­ρε­σί­ας πλη­ρο­φο­ριών, τον Αμπάς Καμάλ.

Σκο­πεύ­ει να τονί­σει πως η Χαμάς απαι­τεί να «στα­μα­τή­σει η επί­θε­ση και ο πόλε­μος για να προ­ε­τοι­μα­στεί συμ­φω­νία απε­λευ­θέ­ρω­σης (παλαι­στί­νιων) φυλα­κι­σμέ­νων» και «να τερ­μα­τι­στεί η πολιορ­κία που επι­βάλ­λε­ται στη Λωρί­δα της Γάζας», εξή­γη­σε πηγή του Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου στο ισλα­μι­στι­κό κίνη­μα, στην εξου­σία στη Γάζα από το 2007.

Στην άλλη πλευ­ρά, ο πρό­ε­δρος του Ισρα­ήλ, ο Ισα­άκ Χέρ­τσογκ, δήλω­σε χθες πως «το Ισρα­ήλ είναι έτοι­μο για νέα ανθρω­πι­στι­κή παύ­ση και επι­πλέ­ον ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια για να επι­τρα­πεί η απε­λευ­θέ­ρω­ση ομήρων».

Το Ισρα­ήλ διε­ξά­γει ευρεί­ας κλί­μα­κας στρα­τιω­τι­κές επι­χει­ρή­σεις για να «εξα­λεί­ψει» υπο­τί­θε­ται τη Χαμάς, στην ουσία όμως προ­χω­ρά σε γενο­κτο­νία στο­χο­ποιώ­ντας αμά­χους, σχο­λεία, νοσο­κο­μεία, προσ­σφυ­γι­κούς καταυλισμούς.…

Παζάρια

Κατά την πρώ­τη ανα­κω­χή (24η Νοεμ­βρί­ου-1η Δεκεμ­βρί­ου), αφέ­θη­καν ελεύ­θε­ροι συνο­λι­κά 105 άνθρω­ποι που κρα­τού­σε ομή­ρους η Χαμάς, κυρί­ως γυναί­κες και παι­διά, οι 80 με αντάλ­λαγ­μα την απο­φυ­λά­κι­ση 240 Παλαι­στι­νί­ων, γυναι­κών, παι­διών και εφή­βων, από τις ισραη­λι­νές αρχές.

Κατά τη διάρ­κεια συνά­ντη­σης με οικο­γέ­νειες ομή­ρων χθες, ο ισραη­λι­νός πρω­θυ­πουρ­γός Μπε­νια­μίν Νετα­νιά­χου επέ­μει­νε στο ότι πρό­σφα­τα έστει­λε «δυο φορές τον αρχη­γό της Μοσάντ στην Ευρώ­πη για να προ­ω­θή­σει δια­δι­κα­σία απελευθέρωσης».

«Καθή­κον μας είναι να τους φέρου­με όλους πίσω», πρόσθεσε.

Στους δια­δρό­μους, οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις συνεχίζονται.

Σύμ­φω­να με τον ειδη­σε­ο­γρα­φι­κό ιστό­το­πο Axios, το Ισρα­ήλ πρό­τει­νε μέσω Κατάρ ‑το εμι­ρά­το είχε δια­δρα­μα­τί­σει ρόλο μεσο­λα­βη­τή, με την υπο­στή­ρι­ξη της Αιγύ­πτου και των ΗΠΑ, όταν κλεί­στη­κε η πρώ­τη ανα­κω­χή- νέα παύ­ση του­λά­χι­στον μιας εβδο­μά­δας και σε αντάλ­λαγ­μα την απε­λευ­θέ­ρω­ση δεκά­δων ομήρων.

Ως τώρα η Χαμάς λέει πως η δια­κο­πή των μαχών απο­τε­λεί ανα­γκαία προ­ϋ­πό­θε­ση για να διε­ξα­χθεί οποια­δή­πο­τε δια­πραγ­μά­τευ­ση για αυτό.

Χθες η οργά­νω­ση Παλαι­στι­νια­κός Ισλα­μι­κός Τζι­χάντ, σύμ­μα­χη της Χαμάς, κλι­μά­κω­σε την πίε­ση, δίνο­ντας στη δημο­σιό­τη­τα βίντεο στο οποίο όμη­ροι ζητούν να γίνει συμ­βι­βα­σμός για να μπο­ρέ­σουν να επι­στρέ­ψουν στο Ισραήλ.

Σήμε­ρα ανα­μέ­νε­ται εξάλ­λου να συνε­χι­στούν οι πικρές δια­πραγ­μα­τεύ­σεις στα Ηνω­μέ­να Έθνη, όπου από τη Δευ­τέ­ρα, το Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας δεν έχει διε­ξα­γά­γει ψηφο­φο­ρία για να εγκρι­θεί σχέ­διο από­φα­σης που ‑ελπί­ζε­ται ότι- θα επι­τα­χύ­νει τις παρα­δό­σεις ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας στη Λωρί­δα της Γάζας.

Η ψηφο­φο­ρία ανα­βλή­θη­κε ήδη δυο φορές, καθώς τα κρά­τη μέλη ανα­ζη­τούν τη φόρ­μου­λα ‑τις δια­τυ­πώ­σεις- που θα επι­τρέ­ψουν να απο­φευ­χθεί το βέτο των ΗΠΑ, του κυριό­τε­ρου συμ­μά­χου του Ισρα­ήλ. Το κεί­με­νο, το οποίο αρχι­κά καλού­σε να κηρυ­χθεί «επεί­γου­σα και διαρ­κής παύ­ση των εχθρο­πρα­ξιών» στη Λωρί­δα της Γάζας, πλέ­ον κάνει λόγο για«παύση».

Ανθρωπιστική κρίση

Στο πεδίο, η κεντρι­κή Γάζα υπέ­στη αερο­πο­ρι­κές επι­δρο­μές χθες, όπως και οι πόλεις Ράφα και Χαν Γιού­νις στον νότο, μετέ­δω­σαν αντα­πο­κρι­τές του Γαλ­λι­κού Πρακτορείου.

Ο ισραη­λι­νός στρα­τός ανέ­φε­ρε πως κλι­μα­κώ­νει τις επι­χει­ρή­σεις στη Χαν Γιούνις.

Στο μετα­ξύ, αντι­μέ­τω­πη με «από­λυ­τη πολιορ­κία» από την 9η Οκτω­βρί­ου, η Λωρί­δα της Γάζας βιώ­νει ολο­έ­να πιο βαθιά ανθρω­πι­στι­κή κρί­ση. Τα περισ­σό­τε­ρα νοσο­κο­μεία της είναι εκτός λει­τουρ­γί­ας. Ενώ κάπου 1,9 εκατ. άνθρω­ποι ‑με άλλα λόγια το 85% των κατοί­κων της- υπέ­στη­σαν βίαιο εκτο­πι­σμό εξαι­τί­ας του πολέ­μου και οι περισ­σό­τε­ροι πήγαν στον νότο.

Σύμ­φω­να με έκθε­ση του Γρα­φεί­ου Συντο­νι­σμού Ανθρω­πι­στι­κών Υπο­θέ­σε­ων (OCHA) του ΟΗΕ, που δόθη­κε στη δημο­σιό­τη­τα χθες Τετάρ­τη, ο μισός πλη­θυ­σμός της είναι αντι­μέ­τω­πος με ακραίο ή οξύ λιμό και το 90% στε­ρεί­ται συχνά την τρο­φή για του­λά­χι­στον ένα 24ωρο.

Παρό­τι φορ­τη­γά με βοή­θεια και εμπο­ρεύ­μα­τα μπή­καν και χθες στον θύλα­κο, μέσω των σημεί­ων διέ­λευ­σης της Ράφας (Αίγυ­πτος) και Κερέμ Σαλόμ (νότιο Ισρα­ήλ), η ποσό­τη­τα τους κάθε άλλο παρά επαρ­κεί για να καλυ­φθούν οι βασι­κές ανά­γκες του πληθυσμού.

Μόλις το 10% της απαι­τού­με­νης ποσό­τη­τας τρο­φί­μων έχει μπει στη Λωρί­δα της Γάζας τις τελευ­ταί­ες 70 ημέ­ρες, σύμ­φω­να με την έκθεση.

«Χωρίς πόσι­μο νερό, τρό­φι­μα και υγειο­νο­μι­κές εγκα­τα­στά­σεις, που θα μπο­ρού­σε να φέρει μόνο η κήρυ­ξη ανθρω­πι­στι­κής κατά­παυ­σης του πυρός, οι θάνα­τοι παι­διών εξαι­τί­ας ασθε­νειών δεν απο­κλεί­ε­ται να ξεπε­ρά­σουν αυτούς εξαι­τί­ας των βομ­βαρ­δι­σμών», προει­δο­ποί­η­σε χθες εκπρό­σω­πος της UNICEF.

«Ούτε νερό, ούτε τρόφιμα»

«Δεν ξέρου­με πού να πάμε. Σήμε­ρα δεν υπάρ­χουν ούτε νερό, ούτε τρό­φι­μα, δεν υπάρ­χει τίπο­τα», έλε­γε χθες ο Νιζάρ Σαχίν, έφη­βος περί­που δεκα­πέ­ντε χρο­νών, εκτο­πι­σμέ­νος εξαι­τί­ας των μαχών, στη Ράφα, την πόλη στο νότιο άκρο του θυλά­κου που έχει μετα­τρα­πεί σε απέ­ρα­ντο καταυ­λι­σμό καθώς υπο­δέ­χθη­κε εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες ανθρώπους.

Στη Ντέιρ αλ Μπά­λα, στο κεντρι­κό τμή­μα της παλαι­στι­νια­κής περιο­χής υπό πολιορ­κία, ο Γιού­σεφ Τζουρ­νί απελ­πι­ζό­ταν διό­τι τα ράφια όσων κατα­στη­μά­των τρο­φί­μων λει­τουρ­γούν ακό­μη είναι άδεια: «Αν ο πόλε­μος συνε­χι­στεί δεν θα βρί­σκου­με τίπο­τα, ούτε κόκ­κο αλευριού».

Παράλ­λη­λα, η διε­θνής κοι­νό­τη­τα ανη­συ­χεί για τον κίν­δυ­νο ο πόλε­μος στη Λωρί­δα της Γάζας να εξα­πλω­θεί στην Εγγύς Ανατολή.

Χθες Τρί­τη ο ισραη­λι­νός στρα­τός ανέ­φε­ρε πως έβα­λε στο στό­χα­στρο θέσεις της Χεζ­μπο­λά, λιβα­νι­κού σιι­τι­κού κινή­μα­τος, συμ­μά­χου του Ιράν και της Χαμάς, μετά την ανα­χαί­τι­ση έξι ρου­κε­τών που εκτο­ξεύ­θη­καν από τον νότιο Λίβα­νο. Δυο έφε­δροι του ισραη­λι­νού στρα­τού εξάλ­λου τραυ­μα­τί­στη­καν όταν δέχθη­κε πυρά ισραη­λι­νή θέση κοντά στα σύνο­ρα, ανα­φέ­ρει ανα­κοί­νω­σή του.

Στην Υεμέ­νη, οι σιί­τες αντάρ­τες Χού­θι, που πρό­σκει­νται στο Ιράν, διε­μή­νυ­σαν πως θα συνε­χί­σουν τις επι­θέ­σεις ενα­ντί­ον εμπο­ρι­κών πλοί­ων στην Ερυ­θρά Θάλασ­σα που θεω­ρούν ότι «συν­δέ­ο­νται» με το Ισρα­ήλ, αψη­φώ­ντας τον σχη­μα­τι­σμό νέας πολυ­ε­θνι­κής δύνα­μης προ­στα­σί­ας της ναυ­σι­πλο­ΐ­ας τον οποίο ανα­κοί­νω­σε ο αμε­ρι­κα­νός υπουρ­γός Άμυ­νας, ο Λόιντ Όστιν.

 

Να ακου­στεί μέχρι τη Γάζα: ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο