Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ενημέρωση για εμβολιασμούς: Εν αναμονή της απόφασης του ΕΜΑ για J&J — Ανοίγει η πλατφόρμα για 50–59

Ας Κάνου­με υπο­μο­νή για λίγες ώρες και ημέ­ρες και ας περι­μέ­νου­με την γνω­μο­δό­τη­ση του ευρω­παϊ­κού οργα­νι­σμού φαρ­μά­κων (ΕΜΑ) και των αμε­ρι­κα­νι­κών αρχών (FDA) για το εμβό­λιο της Johnson & Johnson και ας ελπί­σου­με ότι θα έχου­με σύντο­μα ακό­μη ένα όπλο για να αντι­με­τω­πί­σου­με την Covid-19, προ­έ­τρε­ψε από­ψε κατά την καθιε­ρω­μέ­νη ενη­μέ­ρω­ση στο υπουρ­γείο Υγεί­ας η καθη­γή­τρια Παι­δια­τρι­κής και πρό­ε­δρος της Εθνι­κής Επι­τρο­πής Εμβο­λια­σμών Μαρία Θεο­δω­ρί­δου.

Μιλώ­ντας για την ανα­στο­λή του εμβο­λια­σμού με το εμβό­λιο της Johnson & Johnson που θα ξεκι­νού­σε σήμε­ρα στην Ελλά­δα, ανέ­φε­ρε πως στην Αμε­ρι­κή εξε­τά­ζο­νται έξι περι­πτώ­σεις θρομ­βώ­σε­ων σε σύνο­λο 7.700.000 εμβο­λια­σμών. Η ίδια εξή­γη­σε ότι τα περι­στα­τι­κά με το σύν­δρο­μο Θρομ­βώ­σε­ων είναι σπα­νία και εμφα­νί­στη­καν σε γυναί­κες 18 έως 48 ετών. «Είναι σημα­ντι­κό να γίνει λεπτο­με­ρής διε­ρεύ­νη­ση των περι­πτώ­σε­ων αλλά και να ενη­με­ρω­θούν σωστά οι υγειο­νο­μι­κοί αλλά και οι πολί­τες» είπε η κ. Θεο­δω­ρί­δου και δικαιο­λό­γη­σε την ανα­στο­λή της χορή­γη­σης του εμβο­λί­ου μέχρι νεωτέρας.

Ανα­φε­ρό­με­νη στο εμβό­λιο της Johnson & Johnson είπε ότι είναι ανθε­κτι­κό εμβό­λιο και δια­τη­ρεί­ται εύκο­λα σε συν­θή­κες ψύξης, τονί­ζο­ντας πως το σημα­ντι­κό του πλε­ο­νέ­κτη­μα είναι η μία δόση. «Η προ­στα­σία του αρχί­ζει ύστε­ρα από 14 ημέ­ρες και η απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα του εκδη­λώ­νε­ται μετά τις 28 μέρες. 49 ημέ­ρες μετά τη χορή­γη­ση του προ­στα­τεύ­ει πλή­ρως από τις εισα­γω­γές στο νοσο­κο­μείο και τους θανά­τους». Μάλι­στα όπως τόνι­σε φαί­νε­ται να είναι απο­τε­λε­σμα­τι­κό και στις μεταλ­λά­ξεις του ιού ακό­μα και την Νοτιοαφρικανική.

«Παρά το γεγο­νός της μεγά­λης ανα­στά­τω­σης που έχει επι­φέ­ρει η ανα­στο­λή, θα πρέ­πει να εστιά­σου­με στη θετι­κή πλευ­ρά, ότι υπάρ­χει σύστη­μα αυστη­ρής επι­τή­ρη­σης που εντο­πί­ζει τις πάνες αυτές επι­πλο­κές έγκαι­ρα ώστε να αντι­με­τω­πι­στούν» κατέ­λη­ξε για το εμβό­λιο της Johnson and Johnson.

Η κ. Θεο­δω­ρί­δου ανα­φέρ­θη­κε, επί­σης, στην επι­και­ρο­ποί­η­ση των οδη­γιών «όσο περ­νά ο και­ρός και γνω­ρί­ζου­με καλύ­τε­ρα τον ιό». Στο πλαί­σιο αυτό, ο εμβο­λια­σμός των εγκύ­ων για τον οποί­ον υπήρ­χαν αρχι­κά πολ­λές επι­φυ­λά­ξεις, φαί­νε­ται ότι σύμ­φω­να με πρό­σφα­τα στοι­χεία τα εμβό­λια μπο­ρούν να γίνο­νται και στις εγκύ­ους υπό προϋποθέσεις.

«Σύμ­φω­να με πρό­σφα­τα στοι­χεία, από τις ΗΠΑ και σε δείγ­μα 90.000 εγκύ­ων δεν εντο­πί­στη­κε κάποιο σήμα κιν­δύ­νου από τους εμβο­λια­σμούς των εγκύ­ων» είπε η κ. Θεο­δω­ρί­δου και πρό­σθε­σε πως με βάση αυτά τα στοι­χεία, πήρε το «πρά­σι­νο φως» στη Βρε­τα­νία, η οποία επέ­τρε­ψε να γίνε­ται ο εμβο­λια­σμός σε εγκύ­ους με τη σύμ­φω­νη γνώ­μη των γυναι­κο­λό­γων τους. Τόνι­σε επί­σης ότι τα εμβό­λια κατά της Covid-19 δεν επη­ρε­ά­ζουν την γονι­μό­τη­τα ούτε τις προ­σπά­θειες για τεκνο­ποί­η­ση. Ο θηλα­σμός επί­σης εξή­γη­σε ότι είναι ασφα­λής για το νεογνό.

Τέλος η κ. Θεο­δω­ρί­δου για μία ακό­μη φορά επα­νέ­λα­βε ότι κανέ­να εμβό­λιο δεν παρέ­χει 100% ασφά­λεια, αλλά είπε ότι είναι ενθαρ­ρυ­ντι­κό το γεγο­νός ότι στις μεγά­λες ηλι­κί­ες άνω των 75 και το 80 ετών, έχου­με στα­μα­τή­σει να βλέ­που­με νοση­λεί­ες στις ΜΕΘ. Επα­νέ­λα­βε επί­σης στοι­χεία σύμ­φω­να με τα οποία από τους 1.000 θανά­τους στην Ελλά­δα το 90% αφο­ρού­σε ανθρώ­πους που δεν είχαν εμβο­λια­στεί και μόνο ένας μικρός αριθ­μός είχε να κάνει με ασθε­νείς που είχαν εμβο­λια­στεί και με τις δύο δόσεις.

Ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 50–9

Περισ­σό­τε­ροι από 2.530.000 εμβο­λια­σμοί, έχουν γίνει έως σήμε­ρα στην Ελλά­δα, όπως ανέ­φε­ρε ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας Μάριος Θεμι­στο­κλέ­ους, κατά την ενη­μέ­ρω­ση για την πορεία του σχε­δί­ου «Ελευ­θε­ρία».

Πάνω από 1.760.000 πολί­τες έχουν εμβο­λια­στεί, του­λά­χι­στον με μια δόση, ποσο­στό που αντι­στοι­χεί σε εμβο­λια­στι­κή κάλυ­ψη 16,75% και 770.000 πολί­τες έχουν εμβο­λια­στεί και με τις δυο δόσεις, που αντι­στοι­χεί σε ποσο­στό 7,35%.

Πρό­σθε­σε πως άνοι­ξε η πλατ­φόρ­μα ραντε­βού για τους πολί­τες με υπο­κεί­με­να νοσή­μα­τα αυξη­μέ­νου κιν­δύ­νου στην κατη­γο­ρία Β και έχουν ήδη κλει­στεί 153.000 ραντε­βού. Υπεν­θύ­μι­σε πως τα ραντε­βού για τις ηλι­κί­ες 55–59 ετών και τους εκπαι­δευ­τι­κούς, ανοί­γουν την Τετάρ­τη 21 Απρι­λί­ου. Ακο­λού­θως, το Σάβ­βα­το 24 Απρι­λί­ου θα ανοί­ξει η πλατ­φόρ­μα έτσι ώστε να μπο­ρούν να κλεί­νουν ραντε­βού οι ηλι­κί­ες 50–54 ετών.

Ο κ. Θεμι­στο­κλέ­ους απα­ντώ­ντας σε σχε­τι­κές ερω­τή­σεις είπε ότι οι 33.600 δόσεις του εμβο­λί­ου της Johnson & Johnson που παρα­λά­βα­με μέχρι να βγει από­φα­ση του EMA, του FDA και της ελλη­νι­κής επι­τρο­πής εμβο­λια­σμών, δεν θα χρη­σι­μο­ποι­η­θούν. Όμως όπως τόνι­σε αυτό θα έχει μικρή επί­δρα­ση στο εμβο­λια­στι­κό πρό­γραμ­μα, «για­τί πρό­κει­ται για μικρή ποσό­τη­τα εμβο­λί­ων της συγκε­κρι­μέ­νης εται­ρεί­ας, όπως μικρές είναι και ποσό­τη­τες των παρα­δό­σε­ων που ανα­με­νό­ταν από την Johnson & Johnson έως τα μέσα Μαΐ­ου στη χώρα μας».

Ερω­τη­θείς για το αν έχει απο­κα­τα­στα­θεί ο ρυθ­μός εμβο­λια­σμού με το εμβό­λιο της AstraZeneca, τόνι­σε ότι «η μη προ­σέ­λευ­ση παρό­τι έχει κλει­στεί ραντε­βού είναι ελα­φρά αυξη­μέ­νη σε σχέ­ση με τα άλλα δύο εμβό­λια της Phizer και της Moderna». Πάντως είπε ότι το 93% όσων κλεί­νουν ραντε­βού προ­σέρ­χο­νται για να κάνουν το εμβό­λιο της AstraZeneca. Ωστό­σο διευ­κρί­νι­σε ότι τα περισ­σό­τε­ρα ελεύ­θε­ρα ραντε­βού αυτή τη στιγ­μή για τον Απρί­λιο και τον Μάιο είναι για το εμβό­λιο αυτό.

Σχε­τι­κά με τις παρα­δό­σεις των εμβο­λί­ων είπε ότι από την BioNTech-Pfizer περι­μέ­νου­με 2.150.000 δόσεις τον Μάιο και 2.425.000 τον Ιού­νιο. Από την εται­ρεία Monterna, περι­μέ­νου­με 354.000 τον Μάιο και 408.000 τον Ιού­νιο. Από την Johnson & Johnson έχου­με παρα­λά­βει 33.600 δόσεις και ανα­μέ­νου­με 300.000 τον Μάιο και 960.000 τον Ιούνιο. Τέλος, από την AstraZeneca περι­μέ­νου­με 450.000 δόσεις για κάθε μήνα.

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο