Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ενοχος για ρατσιστικά εγκλήματα ο ιδρυτής της «Κρυπτείας»

Ενο­χο έκρι­νε χτες το Μει­κτό Ορκω­τό Δικα­στή­ριο τον καθη­γη­τή Παν. Παπα­γιάν­νη, κατη­γο­ρού­με­νο ως ιδρυ­τή της φασι­στι­κής οργά­νω­σης «Κρυ­πτεία». Το εν λόγω φασι­στοει­δές δικα­ζό­ταν για σει­ρά αδι­κη­μά­των και επι­θέ­σε­ων με ρατσι­στι­κά χαρα­κτη­ρι­στι­κά, εις βάρος προ­σφύ­γων, μετα­να­στών, ΜΚΟ κ.ά. Κατα­δι­κά­στη­κε σε φυλά­κι­ση 5 χρό­νων και 15 μηνών αντί­στοι­χα με χρη­μα­τι­κή ποι­νή, για τα αδι­κή­μα­τα της από­πει­ρας εμπρη­σμού με κίν­δυ­νο σε άνθρω­πο για τα γρα­φεία της κοι­νό­τη­τας Αφγα­νών μετα­να­στών και προ­σφύ­γων στην Ελλά­δα, για απει­λή τοπο­θέ­τη­σης βόμ­βας στο δημαρ­χείο Τρί­πο­λης — με ανα­γνώ­ρι­ση και στα δύο του ρατσι­στι­κού κινή­τρου -, για δημό­σια υπο­κί­νη­ση μίσους και για παρά­νο­μη οπλο­κα­το­χή (για σιδε­ρο­γρο­θιά που βρέ­θη­κε στο σπί­τι του). Για τα άλλα αδι­κή­μα­τα που είχε παρα­πεμ­φθεί, απαλλάχτηκε.

Η ποι­νι­κή δίω­ξη υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι ασκή­θη­κε αυτε­πάγ­γελ­τα κατό­πιν δικο­γρα­φί­ας που σχη­μα­τί­στη­κε από το Τμή­μα Αντι­με­τώ­πι­σης Ρατσι­στι­κής Βίας της Υπο­διεύ­θυν­σης Κρα­τι­κής Ασφά­λειας, για αξιό­ποι­νες πρά­ξεις που έλα­βαν χώρα κατά την τριε­τία 2017 — ’19. Η φασι­στι­κή οργά­νω­ση έγι­νε γνω­στή το 2017 όταν επι­τέ­θη­κε στο σπί­τι του Αμίρ, 11χρονου μαθη­τή από το Αφγα­νι­στάν, ο οποί­ος αν και είχε κλη­ρω­θεί να είναι σημαιο­φό­ρος για την παρέ­λα­ση της 28ης Οκτω­βρί­ου, τελι­κά παρέ­λα­σε με την ταμπέ­λα του σχολείου.

Για την εμπρη­στι­κή επί­θε­ση που πραγ­μα­το­ποί­η­σε η φασι­στι­κή συμ­μο­ρία στο κέντρο της Αθή­νας, στα γρα­φεία της κοι­νό­τη­τας των Αφγα­νών το 2018, ανα­λαμ­βά­νο­ντας με τηλε­φώ­νη­μα σε εφη­με­ρί­δα την ευθύ­νη, μία δικα­στής δια­φώ­νη­σε με την κατη­γο­ρία της από­πει­ρας, κρί­νο­ντας την εμπρη­στι­κή επί­θε­ση ως τετε­λε­σμέ­νο αδίκημα.

Το φασι­στοει­δές αφέ­θη­κε ελεύ­θε­ρο, μέχρι το εφε­τείο. Να υπο­γραμ­μι­στεί ότι στην κατά­θε­σή του ο αστυ­νο­μι­κός του Τμή­μα­τος Ρατσι­στι­κής Βίας δεν απέ­κλει­σε η οργά­νω­ση «Κρυ­πτεία» να απο­τε­λεί­ται από περισ­σό­τε­ρα άτο­μα και ανα­φέρ­θη­κε σε επι­κοι­νω­νί­ες του Παπα­γιάν­νη με τα γρα­φεία της Χρυ­σής Αυγής και με μέλη άλλων ακρο­δε­ξιών οργα­νώ­σε­ων, όπως της Ελλη­νι­κής Σοσια­λι­στι­κής Αντίστασης.

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο