Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ενταση της στρατιωτικής στήριξης του Κιέβου από τη Δύση αλλά και αντιθέσεις

Την έντα­ση της στρα­τιω­τι­κής στή­ρι­ξης του Κιέ­βου, με πλη­θώ­ρα οπλι­κών συστη­μά­των, πυραύ­λων, τεθω­ρα­κι­σμέ­νων οχη­μά­των, όπλων και πυρο­μα­χι­κών, απο­φά­σι­σαν οι υπουρ­γοί Άμυ­νας του ΝΑΤΟ στην συνε­δρί­α­ση της «Ομά­δας Επα­φής», στην αμε­ρι­κα­νι­κή βάση Ραμ­στάιν της Γερμανίας.

Την ίδια ώρα, οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις και τα παζά­ρια των τελευ­ταί­ων ημε­ρών γύρω από το είδος αυτών των εξο­πλι­σμών, για το συντο­νι­σμό ή μη στην παρα­πέ­ρα κλι­μά­κω­ση της εμπλο­κής, ανα­δει­κνύ­ουν τις αντι­θέ­σεις μέσα στον ευρω­α­τλα­ντι­κό άξο­να για την εξέ­λι­ξη της σύγκρου­σης με τη Ρωσία στην Ουκρα­νία, με επί­κε­ντρο την άρνη­ση της Γερ­μα­νι­κής κυβέρ­νη­σης να δώσει το «πρά­σι­νο φως» για την απο­στο­λή αρμά­των μάχης «Leopard 2» στην Ουκρανία.

Το γεγο­νός ότι δεν ελή­φθη καμία από­φα­ση για την παρά­δο­ση αρμά­των μάχης «Leopard 2» στην Ουκρα­νία, επι­βε­βαί­ω­σε ο υπουρ­γός Άμυ­νας της Πολω­νί­ας, εκφρά­ζο­ντας ωστό­σο την αισιο­δο­ξία του ότι οι προ­σπά­θειες των χωρών που προ­ω­θούν αυτήν την πρω­το­βου­λία «θα στε­φθούν τελι­κά από επι­τυ­χία». Ο Μάριους Μπλά­ζακ είπε σε δημο­σιο­γρά­φους ότι είναι «πεπει­σμέ­νος» πως τα μέλη του ΝΑΤΟ θα κατα­φέ­ρουν να συγκρο­τή­σουν έναν συνα­σπι­σμό για την παρά­δο­ση αυτών των αρμά­των στο Κίε­βο. «Η ελπί­δα προ­έρ­χε­ται από το γεγο­νός ότι (…) οι υπουρ­γοί Άμυ­νας 15 χωρών συνα­ντη­θή­κα­με στο περι­θώ­ριο της σημε­ρι­νής συνό­δου και συζη­τή­σα­με αυτό το θέμα», είπε ο Πολω­νός υπουρ­γός. Ο ίδιος πρό­σθε­σε ότι η χώρα του θα εφο­διά­σει την Ουκρα­νία με επι­πλέ­ον άρμα­τα Τ‑72 σοβιε­τι­κής κατα­σκευ­ής και ορι­σμέ­να οχή­μα­τα του πεζι­κού, χωρίς να προσ­διο­ρί­σει τον τύπο τους.

Η κάθε χώρα θα πρέπει να αποφασίσει ξεχωριστά

Ο Ολλαν­δός πρό­ε­δρος του Στρα­τιω­τι­κού Συμ­βου­λί­ου του ΝΑΤΟ, ναύ­αρ­χος Ρομπ Μπά­ου­ερ, τόνι­σε ότι οι χώρες θα πρέ­πει να απο­φα­σί­σουν η κάθε μια ξεχω­ρι­στά αν θα εφο­διά­σουν το Κίε­βο με βαρέα άρμα­τα μάχης. Με αυτό τον τρό­πο απά­ντη­σε στην δήλω­ση του υπουρ­γού άμυ­νας της Γερ­μα­νί­ας ότι θα πρέ­πει να παρ­θεί συλ­λο­γι­κή από­φα­ση του ΝΑΤΟ,

«Πρό­κει­ται για μια κυρί­αρ­χη από­φα­ση από ένα κυρί­αρ­χο κρά­τος, όπως είναι η Γερ­μα­νία», είπε ο Μπά­ου­ερ, σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου που παρα­χώ­ρη­σε στη Λισα­βό­να. Πρό­σθε­σε ότι είναι εξί­σου σημα­ντι­κό να συζη­τη­θεί η παρά­δο­ση και άλλων οπλι­κών συστη­μά­των που ζητά η Ουκρα­νία. «Το να δωρί­σου­με τώρα πυρο­μα­χι­κά κοστί­ζει χρή­μα­τα αλλά το κόστος για όλους μας θα είναι υψη­λό­τε­ρο αν η Ρωσία κερ­δί­σει τον πόλε­μο στην Ουκρα­νία… Πρέ­πει να δού­με σοβα­ρά τι ζητά η Ουκρα­νία και, αν είναι εφι­κτό, να τους δώσου­με αυτά που ζητούν», συνέ­χι­σε, προ­σθέ­το­ντας ότι αυτό θα πρέ­πει να γίνει «εγκαί­ρως».

Ο υπουρ­γός Άμυ­νας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, δήλω­σε σήμε­ρα ότι η Γερ­μα­νία είναι ένας αξιό­πι­στος σύμ­μα­χος και ότι θα συνε­χί­σει να ανα­λαμ­βά­νει ηγε­τι­κό ρόλο, παρά το γεγο­νός ότι το Βερο­λί­νο δεν έχει ακό­μη εγκρί­νει τη μετα­φο­ρά γερ­μα­νι­κών αρμά­των μάχης στην Ουκρα­νία. «Είναι ένας αξιό­πι­στος σύμ­μα­χος, είναι έτσι για πολύ, πολύ και­ρό και πραγ­μα­τι­κά πιστεύω ότι θα συνε­χί­σει να είναι ένας αξιό­πι­στος σύμ­μα­χος στο μέλ­λον», είπε ο Όστιν στο τέλος της συνεδρίασης.

Κατά την ίδια συνέ­ντευ­ξη Τύπου στην αμε­ρι­κα­νι­κή βάση στο Ράμ­σταϊν στη Γερ­μα­νία, ο αρχη­γός του Γενι­κού Επι­τε­λεί­ου των Ενό­πλων Δυνά­με­ων των ΗΠΑ, ο στρα­τη­γός Μαρκ Μάι­λι, δήλω­σε πως θα είναι «πολύ δύσκο­λο» να εκτο­πι­στεί ο ρωσι­κός στρα­τός από το ουκρα­νι­κό έδα­φος μέχρι το τέλος του έτους. «Από στρα­τιω­τι­κή άπο­ψη, εξα­κο­λου­θώ να υπο­στη­ρί­ζω ότι θα είναι πολύ, πολύ δύσκο­λο να εκτο­πι­στούν οι ρωσι­κές δυνά­μεις από όλες τις κατε­χό­με­νες περιο­χές της Ουκρα­νί­ας», ανέ­φε­ρε ο Μάιλι.

Αξιο­ση­μεί­ω­τη είναι επί­σης και η προ­τρο­πή ανώ­τε­ρων αξιω­μα­τού­χων των ΗΠΑ προς το Κίε­βο να ανα­βά­λει την έναρ­ξη μιας μεγά­λης επί­θε­σης ενα­ντί­ον των ρωσι­κών δυνά­με­ων έως ότου ολο­κλη­ρω­θεί η τελευ­ταία προ­μή­θεια αμε­ρι­κα­νι­κού οπλι­σμού και η εκπαί­δευ­ση, όπως του­λά­χι­στον δήλω­σε σήμε­ρα ανώ­τε­ρος αξιω­μα­τού­χος της κυβέρ­νη­σης Μπάι­ντεν. Ο αξιω­μα­τού­χος, μιλώ­ντας υπό τον όρο της ανω­νυ­μί­ας, δήλω­σε ότι οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες εμμέ­νουν στην από­φα­σή τους να μην παρά­σχουν άρμα­τα μάχης Abrams στην Ουκρα­νία αυτή τη στιγμή.

Για την συνέχιση της εμπλοκής δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση

Την ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση εκπρο­σώ­πη­σε στη σύσκε­ψη, ο υφυ­πουρ­γός Άμυ­νας Ν. Χαρ­δα­λιάς, ο οποί­ος ανα­φέρ­θη­κε στη «σημα­ντι­κή ανθρω­πι­στι­κή και αμυ­ντι­κή βοή­θεια» που έχει παρα­σχε­θεί από την κυβέρ­νη­ση στην Ουκρα­νία, όπως πυρο­μα­χι­κά και άλλο υλι­κό, καθώς και στην υλο­ποί­η­ση της Συμ­φω­νί­ας για παρά­δο­ση στην Ουκρα­νία των Τεθω­ρα­κι­σμέ­νων Οχη­μά­των Μάχης BMP‑1 (έχουν στεί­λει ήδη 20 και μένουν άλλα τόσα), και δια­βε­βαί­ω­σε για τη συνέ­χι­ση της εμπλοκής.

Εξάλ­λου μιλώ­ντας νωρί­τε­ρα ο πρω­θυ­πουρ­γός στο CNN, εμφα­νί­στη­κε υπέρ­μα­χος της απο­στο­λής πρό­σθε­του οπλι­σμού στο Κίε­βο, λέγο­ντας χαρα­κτη­ρι­στι­κά: «Υπάρ­χει εναλ­λα­κτι­κή λύση; Για­τί σίγου­ρα η εναλ­λα­κτι­κή λύση δεν είναι να ηττη­θούν οι Ουκρα­νοί στο πεδίο της μάχης. Χρειά­ζο­νται όπλα και θα τους προ­μη­θεύ­σου­με με όπλα, προ­κει­μέ­νου να φτά­σουν σε ένα σημείο όπου θα μπο­ρούν να δια­πραγ­μα­τευ­τούν την ειρή­νη με δικούς τους όρους. Αυτός ήταν πάντα ο στόχος».

Ενδει­κτι­κό είναι και σημε­ρι­νό δημο­σί­ευ­μα της εφη­με­ρί­δας «Καθη­με­ρι­νή» σύμ­φω­να με το οποίο Ουά­σιγ­κτον και Κίε­βο ζητούν από την Αθή­να, να εκδη­λώ­σει την προ­θυ­μία παρα­χώ­ρη­σης γερ­μα­νι­κών αρμά­των μάχης τύπου Leopard. Σύμ­φω­να με το δημο­σί­ευ­μα, σε επα­φές που έχουν γίνει το τελευ­ταίο χρο­νι­κό διά­στη­μα ζητεί­ται από την Αθή­να να παρα­χω­ρή­σει έναν συμ­βο­λι­κό αριθ­μό δύο ή τριών αρμά­των μάχης με σκο­πό να ασκη­θεί πίε­ση στο Βερολίνο.

Στο άρθρο της η «Καθη­με­ρι­νή», ανα­φέ­ρει ότι ουσια­στι­κά από την Αθή­να ζητεί­ται μια χει­ρο­νο­μία η οποία μαζί με αυτές της Ολλαν­δί­ας, της Φιν­λαν­δί­ας και άλλων χωρών θα οδη­γή­σουν το Βερο­λί­νο στην από­φα­ση να επι­τρέ­ψει στην Πολω­νία να δώσει τα δικά της Leopard στην Ουκρανία.

Εκτός από τους προ­φα­νείς κιν­δύ­νους που ενέ­χει η όλο και μεγα­λύ­τε­ρη εμπλο­κή στον πόλε­μο, το δημο­σί­ευ­μα σημειώ­νει πως «είναι αδια­νό­η­τη η εξα­γω­γή οποιου­δή­πο­τε οπλι­κού συστή­μα­τος δίχως άδεια από τον τελι­κό χρή­στη (end user license agreement). Σε μια τέτοια περί­πτω­ση οι κυρώ­σεις που θα αντι­με­τω­πί­σει το κρά­τος το οποίο προ­έ­βη σε μια τέτοια εξα­γω­γή ουσια­στι­κά θα κατα­στή­σουν στα­δια­κά το όποιο οπλι­κό σύστη­μα απο­λύ­τως άχρη­στο, καθώς θα καταρ­γη­θούν αυτο­στιγ­μεί οι συνο­δευ­τι­κές συμ­φω­νί­ες για συντή­ρη­ση και ανταλ­λα­κτι­κά. Επι­πλέ­ον, το κρά­τος που δια­θέ­τει την άδεια τελι­κού χρή­στη μπο­ρεί να κινη­θεί και δικα­στι­κά σε διε­θνές επίπεδο».

Πηγή: 902.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο