Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών_ΕΑΚΠ: για τον βαρύ τραυματισμό Αστυνομικού την οπαδική βία και την κινητοποίηση που εξήγγειλαν συνδικαλιστικοί φορείς των πυροσβεστών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

“Για τον βαρύ τραυ­μα­τι­σμό Αστυνομικού
από την οπα­δι­κή βία
και την κινη­το­ποί­η­ση που εξήγγειλαν
συν­δι­κα­λι­στι­κοί φορείς των πυροσβεστών”

Ως ένστο­λοι εργα­ζό­με­νοι εκφρά­ζου­με την συμπα­ρά­στα­ση μας στην οικο­γέ­νεια του αστυ­νο­μι­κού και του ευχό­μα­στε γρή­γο­ρη ανάρ­ρω­ση. Κατα­δι­κά­ζου­με τα επει­σό­δια που ξέσπα­σαν στο Ρέντη κατά τα οποία τραυ­μα­τί­στη­κε σοβα­ρά 31χρονος αστυ­νο­μι­κός των ΜΑΤ, με απο­τέ­λε­σμα τον ακρω­τη­ρια­σμό του, συνέ­πεια του χτυ­πή­μα­τος που δέχθη­κε από ναυ­τι­κή φωτο­βο­λί­δα έξω από το γήπε­δο «Μελί­να Μερ­κού­ρη» κατά τη διάρ­κεια αγώ­να βόλεϊ ανά­με­σα στον Ολυ­μπια­κό και τον Παναθηναϊκό.

Ως γονείς εκφρά­ζου­με την έντο­νη ανη­συ­χία μας για την εξά­πλω­ση της βίας σε όλες τις πτυ­χές της κοι­νω­νι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας, από τα γήπε­δα, τους χώρους εντός και εκτός εκπαι­δευ­τι­κών ιδρυ­μά­των, τους εργα­σια­κούς χώρους και την αυξα­νό­με­νη έντα­ση της κρα­τι­κής κατα­στο­λής απέ­να­ντι στις δια­μαρ­τυ­ρί­ες των λαϊ­κών στρω­μά­των που πλήτ­το­νται από την εφαρ­μο­γή των αντι­λαϊ­κών πολιτικών.

Ανοί­γει ξανά η συζή­τη­ση για την «αντι­με­τώ­πι­ση της οπα­δι­κής βίας» μετά από κάθε τέτοιο τρα­γι­κό σκη­νι­κό, για την ανά­γκη ενί­σχυ­σης του νομο­θε­τι­κού πλαι­σί­ου, την αυστη­ρο­ποί­η­ση των ποι­νών, τη συνερ­γα­σία όλων για την αντι­με­τώ­πι­ση του προ­βλή­μα­τος κ.λπ. Σε αυτό το πλαί­σιο κινού­νται και τα νέα μέτρα που εξήγ­γει­λε η κυβέρ­νη­ση και απο­τε­λούν συνέ­χεια προη­γού­με­νων νόμων που από το 2002 και έπει­τα περι­λάμ­βα­ναν το ηλε­κτρο­νι­κό εισι­τή­ριο, την εγκα­τά­στα­ση καμε­ρών σε αγω­νι­στι­κούς χώρους, το «ιδιώ­νυ­μο» Ορφα­νού, τις απα­γο­ρεύ­σεις μετα­κι­νή­σε­ων οπα­δών, τους νόμους Κοντο­νή, Βασι­λειά­δη, Αυγε­νά­κη, μέχρι και σήμερα.

Ας ρωτή­σουν

Ως Ε.Α.Κ.Π. θεω­ρού­με ότι έχει σημα­σία να βλέ­που­με τη συνο­λι­κή εικό­να του φαι­νο­μέ­νου και θα πρέ­πει να προ­βλέ­πε­ται το γεγο­νός ότι μέσα στην κοι­νω­νία όπου ανα­πτύσ­σε­ται ένας νέος άνθρω­πος είναι πολ­λοί οι παρά­γο­ντες που τον ωθούν να εμφα­νί­σει μια τέτοια συμπε­ρι­φο­ρά. Το σύνο­λο των μέτρων που παίρ­νο­νται και η συζή­τη­ση που ανα­πα­ρά­γε­ται από τα Μ.Μ.Ε. είναι στην αντί­θε­τη κατεύ­θυν­ση και κατα­φέρ­νει – στην καλύ­τε­ρη – να συσκο­τί­σει τις αιτί­ες του κοι­νω­νι­κού φαι­νο­μέ­νου που λέγε­ται «οπα­δι­κή βία» ή χου­λι­γκα­νι­σμός.

Ο χου­λι­γκα­νι­σμός ως κοι­νω­νι­κό φαι­νό­με­νο, με το σύνο­λο των χαρα­κτη­ρι­στι­κών που απο­κτά, γεν­νιέ­ται και μεγα­λώ­νει από την οικο­νο­μι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα που ανα­πτύσ­σε­ται στο ποδό­σφαι­ρο, γενι­κό­τε­ρα στον αθλη­τι­σμό. Είναι λοι­πόν η επι­χει­ρη­μα­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα στον αθλη­τι­σμό που γεν­νά και θρέ­φει τέτοια φαι­νό­με­να, και όχι μέρος της λύσης που προ­τεί­νουν οι κυβερνήσεις.

Η δημιουρ­γία «οπα­δι­κών στρα­τών», η δρά­ση φασι­στι­κών ομά­δων μέσα σε αυτούς και η συστη­μα­τι­κή ιδε­ο­λο­γι­κή παρέμ­βα­ση τους στους οπα­δούς κυρί­ως νεα­ρής ηλι­κί­ας, δηλα­δή στα παι­διά μας, έχουν ως στό­χο την εξυ­πη­ρέ­τη­ση οικο­νο­μι­κών συμ­φε­ρό­ντων και το χτύ­πη­μα του εργα­τι­κού – λαϊ­κού κινήματος.

Η αξιο­ποί­η­ση του πιο δημο­φι­λούς λαϊ­κού αθλή­μα­τος όπως είναι το ποδό­σφαι­ρο ως εργα­λεί­ου χει­ρα­γώ­γη­σης, απο­τε­λεί αντι­κεί­με­νο επε­ξερ­γα­σί­ας για το πώς επη­ρε­ά­ζει σε αρνη­τι­κή και αντι­δρα­στι­κή κατεύ­θυν­ση ένα σημα­ντι­κό κομ­μά­τι κυρί­ως της νεο­λαί­ας. Μέσα στα γήπε­δα γίνε­ται συστη­μα­τι­κά προ­σπά­θεια να μην κου­νιέ­ται φύλ­λο, να καλ­λιερ­γεί­ται σε φιλά­θλους και οπα­δούς η επί­ση­μη ιδε­ο­λο­γία του «no politica» σε όλη την Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση, να ποι­νι­κο­ποιού­νται οι φωνές που αντι­πα­λεύ­ουν την εκμε­τάλ­λευ­ση, τους ξερι­ζω­μέ­νους των πολέ­μων, την αδικία.

Δεν θα ήταν και πολύ «αρε­στό» σε ένα γήπε­δο 80.000 ατό­μων να εκδη­λώ­νο­νται αυθόρ­μη­τες αντι­δρά­σεις ενά­ντια στον πόλε­μο, στον φασι­σμό, στην κοι­νω­νι­κή αδικία.

  • Το γήπε­δο απο­τε­λεί έναν χώρο όπου μπο­ρούν να υπάρ­ξουν οργα­νω­μέ­νες ενέρ­γειες, αλλά και εξάρ­σεις αυθορ­μη­τι­σμού όπου ανε­ξάρ­τη­τα από το περιε­χό­με­νο και τη μορ­φή, μπο­ρεί να έχουν το στοι­χείο της συλ­λο­γι­κό­τη­τας, της δημιουρ­γι­κό­τη­τας, της αυτενέργειας.
  • Απο­τε­λεί στρα­τη­γι­κή επι­δί­ω­ξη των μεγά­λων οικο­νο­μι­κών συμ­φε­ρό­ντων που λυμαί­νο­νται τον χώρο του ποδο­σφαί­ρου, η συσ­σω­ρευ­μέ­νη αγα­νά­κτη­ση από τα έντο­να κοι­νω­νι­κά προ­βλή­μα­τα να διο­χε­τεύ­ε­ται «ανώ­δυ­να» γι’ αυτά σε πρά­ξεις βίας, δημιουρ­γώ­ντας ένα γενι­κευ­μέ­νο κλί­μα φόβου στα λαϊ­κά στρώ­μα­τα (βλέ­πε ανε­μπό­δι­στη επέ­λα­ση Κρο­α­τών φασι­στών). Να εκτο­νώ­νε­ται η οργή κυρί­ως των νέων ανθρώ­πων από τα αδιέ­ξο­δα που αντι­με­τω­πί­ζουν σε όλο το φάσμα της καθη­με­ρι­νό­τη­τας τους στην οπα­δι­κή βία και να συγκα­λύ­πτε­ται η ταξι­κή φύση των προβλημάτων.
  • Δεν είναι λίγες οι φορές που τα επει­σό­δια στα γήπε­δα ταυ­τί­ζο­νταν χρο­νι­κά με μαζι­κές δια­μαρ­τυ­ρί­ες για διά­φο­ρα κοι­νω­νι­κά θέμα­τα, ή το γεγο­νός όπου προ­βο­κα­τό­ρι­κες ομά­δες οι οποί­ες ανδρώ­νο­νταν στα γήπε­δα χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­καν για το χτύ­πη­μα δια­δη­λώ­σε­ων κ.λπ.

Στις κυβερ­νη­τι­κές ανα­λύ­σεις και στα διά­φο­ρα πάνελ των Μ.Μ.Ε. δεν υπάρ­χει καμία ανα­φο­ρά στην ουσία του προ­βλή­μα­τος, δηλα­δή την σήψη του εμπο­ρευ­μα­το­ποι­η­μέ­νου ποδο­σφαί­ρου, τον αντα­γω­νι­σμό των οικο­νο­μι­κών συμ­φε­ρό­ντων που χρη­σι­μο­ποιούν τους «οπα­δι­κούς στρα­τούς» για πίε­ση, τη χρή­ση της υπάρ­χου­σας νομο­θε­σί­ας ενά­ντια στον λαό, το φακέ­λω­μα χιλιά­δων που πάνε στο γήπε­δο και δεν έχουν καμία σχέ­ση με τα φαι­νό­με­να που επικαλούνται.

Βία στα γήπε­δα: Σε απο­φά­σεις χωρίς να θίγει τα επι­χει­ρη­μα­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα, προ­σα­να­το­λί­ζε­ται η κυβέρνηση

Όλες οι κυβερ­νή­σεις που έχουν περά­σει αν ήθε­λαν να κάνουν ένα βήμα στην αντι­με­τώ­πι­ση του προ­βλή­μα­τος, θα έπρε­πε να ασκή­σουν έλεγ­χο στις Ανώ­νυ­μες Εται­ρεί­ες στο ποδό­σφαι­ρο, καταρ­γώ­ντας το ειδι­κό καθε­στώς και τη χρή­ση ευερ­γε­τι­κών δια­τά­ξε­ων για την αδειο­δό­τη­ση των ομά­δων, όπως συμ­βαί­νει σήμε­ρα. Θα προ­χω­ρού­σαν στην κατάρ­γη­ση του στοι­χη­μα­τι­σμού των αθλη­τι­κών αγώ­νων, με όλα τα σάπια παρά­γω­γα που αυτός γεννά.

Η λύση στο πρό­βλη­μα που μας αφο­ρά όλους όχι μόνο ως φιλά­θλους αλλά κυρί­ως ως γονείς είναι η κατάρ­γη­ση κάθε επι­χει­ρη­μα­τι­κής δρά­σης στον αθλη­τι­σμό. Η στή­ρι­ξη του αθλη­τι­σμού στα σωμα­τεία και στις γει­το­νιές. Ο πολ­λα­πλα­σια­σμός των χώρων άθλη­σης, η ενί­σχυ­ση της φυσι­κής αγω­γής και η καλ­λιέρ­γεια όλων αυτών των υγιών χαρα­κτη­ρι­στι­κών που απο­κτά ένας νέος από την επα­φή του με την άθληση.

Κάτω από αυτές τις συν­θή­κες, οι αγω­νι­στι­κές κινη­το­ποι­ή­σεις των ενστό­λων, όπου με ευθύ­νη των εκπρο­σώ­πων του κυβερ­νη­τι­κού συν­δι­κα­λι­σμού στα Σ.Α. και τις Ε.Δ. έχουν μπει για τα καλά στην ναφθα­λί­νη και οι αιρε­τοί εκπρό­σω­ποι έχουν κατα­στεί άτυ­ποι κυβερ­νη­τι­κοί εκπρό­σω­ποι στα Μ.Μ.Ε. για να σχο­λιά­ζουν την καθη­με­ρι­νό­τη­τα ή να χει­ρο­κρο­τούν κάθε νομο­θε­τι­κή παρέμ­βα­ση της κυβέρ­νη­σης (βλ. πρό­σφα­το νομο­σχέ­διο για την Πολι­τι­κή Προ­στα­σία), δεν μπο­ρεί να είναι προ­σα­να­το­λι­σμέ­νες μόνο στην χορή­γη­ση ενός επι­δό­μα­τος επι­κιν­δυ­νό­τη­τας και μάλι­στα για τους πυρο­σβέ­στες που κάνουν Βαρύ – Ανθυ­γιει­νό & Επι­κίν­δυ­νο επάγγελμα!

Ενός επι­δό­μα­τος που την «διεκ­δί­κη­σή» του την αξιο­ποιούν μία ολά­κε­ρη 20ετία, από το 2003 και εντεύ­θεν, ως χάπι κατευ­να­σμού των ενστό­λων που ασφυ­κτιούν και υπο­φέ­ρουν από: Την ακρί­βεια – Τις μεγά­λες ελλεί­ψεις σε υγεία και παι­δεία – Την μισθο­λο­γι­κή και βαθ­μο­λο­γι­κή στα­σι­μό­τη­τα – Την έλλει­ψη ελεύ­θε­ρου χρό­νου – Την έλλει­ψη μέτρων προ­στα­σί­ας στους χώρους εργα­σί­ας και στα επι­χει­ρη­σια­κά πεδία – Τις αντια­σφα­λι­στι­κές & συντα­ξιο­δο­τι­κές ανα­τρο­πές – Τον έντο­νο αυταρ­χι­σμό κάθε φορά που τολ­μούν να υπε­ρα­σπι­στούν τα δικαιώ­μα­τα τους!

Δεν μπο­ρεί να αφή­νουν έξω από το κάδρο των διεκ­δι­κή­σε­ων την αντι­με­τώ­πι­ση των αιτιών που δημιουρ­γούν τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις για τα θανα­τη­φό­ρα ατυ­χή­μα­τα και τους βαρύς τραυ­μα­τι­σμούς εν ώρα υπη­ρε­σί­ας όπως αυτός που κατέ­λη­ξε με τον ακρω­τη­ρια­σμό του νεα­ρού αστυ­νο­μι­κού, είτε προ­κα­λού­νται από την έλλει­ψη των μέτρων προ­στα­σί­ας όπως συμ­βαί­νει στο Π.Σ., είτε του τοξι­κού κλί­μα­τος που έχουν δια­μορ­φώ­σει τα ισχυ­ρά οικο­νο­μι­κά συμ­φέ­ρο­ντα στους χώρους άθλη­σης και όχι μόνο, για να ισχυ­ρο­ποιούν την «ανα­γκαιό­τη­τα» ύπαρ­ξης των κατα­σταλ­τι­κών δυνά­με­ων που αξιο­ποιού­νται ενά­ντια στις λαϊ­κές διεκδικήσεις.

Είναι καθο­λι­κή η απαί­τη­ση των ενστό­λων η οργά­νω­ση αγω­νι­στι­κών κινη­το­ποι­ή­σε­ων στην βάση όλων των ουσια­στι­κών προ­βλη­μά­των που αντι­με­τω­πί­ζουν ως εργα­ζό­με­νοι σε όλους τους χώρους των Σ.Α. και των Ε.Δ. και όχι ως προ­πέ­τα­σμα καπνού για την συγκά­λυ­ψη των πραγ­μα­τι­κών αιτιών και ευθυνών!

Στην βάση όλων των παρα­πά­νω η Ενω­τι­κή Αγω­νι­στι­κή Κίνη­ση Πυρο­σβε­στών θεω­ρεί υπο­κρι­τι­κή την στά­ση της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ., όπως και πολ­λών πρω­το­βάθ­μιων Ενώ­σε­ων, και δημιουρ­γεί έντο­νο προ­βλη­μα­τι­σμό και ερω­τη­μα­τι­κά η από­φα­ση για συμ­με­το­χή στην συγκε­κρι­μέ­νη κινη­το­ποί­η­ση με μονα­δι­κό αίτη­μα την ανα­γνώ­ρι­ση του επι­κίν­δυ­νου του επαγ­γέλ­μα­τός μας!

Σχό­λιο του ΚΚΕ «για τα μέτρα που ανα­κοί­νω­σε η κυβέρ­νη­ση για τη λεγό­με­νη “οπα­δι­κή βία”»

Για πιο λόγο γίνεται αυτό;

Μήπως για την από­σπα­ση μιας επι­δο­μα­τι­κού χαρα­κτή­ρα απο­ζη­μί­ω­σης και τελειώ­σα­με όπως έγι­νε με τους συνα­δέλ­φους Π.Π.Υ.;

Γι’ αυτό το απο­κό­πτουν από το συνο­λι­κό­τε­ρο πλαί­σιο των αιτη­μά­των αλλά και από όλους εκεί­νους τους παρά­γο­ντες που προσ­δί­δουν τα χαρα­κτη­ρι­στι­κά ενός επαγ­γέλ­μα­τος Βαρύ – Ανθυ­γιει­νού και Επι­κίν­δυ­νου με ότι αυτό συνεπάγεται;

Μήπως για το λόγο αυτό δεν υιο­θε­τή­θη­κε το ψήφι­σμα1 με το διεκ­δι­κη­τι­κό πλαί­σιο που κατέ­θε­σε η Ε.Α.Κ.Π. στο 23ο Συνέ­δριο της Ομο­σπον­δί­ας τον περα­σμέ­νο Ιού­νιο που μετα­ξύ άλλων έθε­τε την ανα­γνώ­ρι­ση του επαγ­γέλ­μα­τος του πυρο­σβέ­στη ως Βαρύ – Ανθυ­γιει­νό και Επι­κίν­δυ­νο με ότι αυτό συνε­πά­γε­ται για τα ασφα­λι­στι­κά, συντα­ξιο­δο­τι­κά και οικο­νο­μι­κά του δικαιώματα;

Η Ενωτι­κή Αγωνι­στι­κή Κίνη­ση Πυρο­σβε­στών ζητά από τους πυρο­σβέ­στες να παλέ­ψουν για ολό­κλη­ρα δικαιώ­μα­τα και όχι κου­τσου­ρε­μέ­να που προ­τεί­νουν τα προ­ε­δρεία της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. και των περισ­σό­τε­ρων Ενώσεων!

  • Ζητά να παλέ­ψουν για ζωή ολό­κλη­ρη και όχι με δόσεις και κάθε είδους «pass»!
  • Ζητά να γυρί­σουν την πλά­τη στις μηχα­νο­γρα­φί­ες των κυβερ­νη­τι­κών συν­δι­κα­λι­στών που τους δυσκο­λεύ­ουν τη ζωή!
  • Ζητά να συστρα­τευ­θούν με την Ε.Α.Κ.Π. και να διεκ­δι­κή­σουν άμε­σα πέντε αιτή­μα­τα αιχ­μής όπως τα έχει θέσει σε Ομο­σπον­δία και Ενώ­σεις τους προη­γού­με­νους μήνες:
  • Μονι­μο­ποί­η­ση όλων των συμ­βα­σιού­χων πυρο­σβε­στών (επο­χι­κών, Πυρο­σβε­στών Πεντα­ε­τούς Υπο­χρέ­ω­σης, Πυρο­σβε­στών Δασι­κών Επιχειρήσεων).

Σημα­ντι­κή αύξη­ση των εισα­κτέ­ων δοκί­μων πυρο­σβε­στών στην Πυρο­σβε­στι­κή Ακα­δη­μία μέσω των πανελ­λη­νί­ων εξε­τά­σε­ων με στα­δια­κή κλι­μά­κω­ση πεντα­ε­τί­ας για την πλή­ρη κάλυ­ψη όλων των οργα­νι­κών κενών.

  • Κατάρ­γη­ση του νόμου 4662/2020 (κανο­νι­σμός μετα­θέ­σε­ων, επι­φυ­λα­κές κ.α.) και όλων των συνα­φών νομο­θε­τη­μά­των, που υπο­βάθ­μι­σαν ακό­μα περισ­σό­τε­ρο το Πυρο­σβε­στι­κό Σώμα και την Πολι­τι­κή Προ­στα­σία της χώρας.
  • Έντα­ξη του επαγ­γέλ­μα­τος μας στα Βαρέα, Επι­κίν­δυ­να και Ανθυ­γιει­νά, με ότι αυτό συνε­πά­γε­ται για τα ασφα­λι­στι­κά, συντα­ξιο­δο­τι­κά και οικο­νο­μι­κά μας δικαιώματα.
  • Πλή­ρη εφαρ­μο­γή των θεσμο­θε­τη­μέ­νων, αλλά και των απαι­τού­με­νων μέτρων προ­στα­σί­ας της υγεί­ας και της ασφά­λειας στους χώρους εργα­σί­ας μας. Θεσμο­θέ­τη­ση του Π.Δ. για την προ­στα­σία της υγεί­ας και ασφά­λειας στα επι­χει­ρη­σια­κά συμβάντα.
  • Οικο­νο­μι­κή απο­ζη­μί­ω­ση για την υπε­ρω­ρια­κή εργα­σία και την εργα­σία κατά την διάρ­κεια  Κυρια­κών και Αργιών, όπως ισχύ­ει για όλους τους πολι­τι­κούς δημό­σιους υπαλ­λή­λους, καθώς και εφά­παξ απο­ζη­μί­ω­ση όλων των οφει­λό­με­νων ρεπό σύμ­φω­να με τα προ­βλε­πό­με­να από την εργα­τι­κή νομοθεσία.
  • ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

Παρα­πο­μπές:

  1. Το ψήφι­σμα της Ε.Α.Κ.Π. που κατα­τέ­θη­κε στο 23ο Συνέ­δριο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο