Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ενώ μαίνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Τα fake news του πολέμου καλά κρατούν…

Το γύρο του δια­δι­κτύ­ου κάνεις αυτές τις ημέ­ρες η ιστο­ρία για το «Φάντα­σμα του Κιέ­βου», έναν Ουκρα­νό πιλό­το μαχη­τι­κού MiG-29 που υπο­τί­θε­ται ότι κατέρ­ρι­ψε έξι ρωσι­κά αερο­πλά­να και σύντο­μα έγι­νε λαϊ­κός ήρω­ας, αν και κανείς δεν γνω­ρί­ζει την πραγ­μα­τι­κή του ταυτότητα.…

Ψηφιακή απεικόνιση του «Φαντάσματος του Κιέβου»

Η ιστο­ρία κυκλο­φό­ρη­σε κυρί­ως στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης, με βίντεο και φωτο­γρα­φί­ες που φαί­νε­ται να δεί­χνουν τον πιλό­το σε δρά­ση. Τα βίντεο και οι φωτο­γρα­φί­ες δημο­σιεύ­τη­καν από κατοί­κους του Κιέ­βου, τον πρώ­ην πρό­ε­δρο Πέτρο Πορο­σέν­κο αλλά και το ουκρα­νι­κό υπουρ­γείο Άμυ­νας. Η είδη­ση ανα­πα­ρά­χθη­κε και από πολ­λά ελλη­νι­κά site.

Σε ένα από τα πιο γνω­στά βίντεο, που κοι­νο­ποι­ή­θη­κε ευρέ­ως, το «Φάντα­σμα του Κιέ­βου» κυνη­γά ένα ρωσι­κό αερο­πλά­νο και στη συνέ­χεια το χτυ­πά με πύραυ­λο. Ακού­γε­ται μάλι­στα μια φωνή να λέει στα ουκρα­νι­κά: «Υπάρ­χει ένα αερο­πλά­νο. Υπάρ­χει κι ένα άλλο. Είναι έτοι­μο να συντρι­βεί».

Στιγ­μιό­τυ­πο από το Βίντεο που δεί­χνει το «χτύ­πη­μα» στο ρωσι­κό αερο­σκά­φος (πηγή φωτό: Twitter)

Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, το βίντεο είναι ένα από­σπα­σμα από το βιντε­ο­παι­χνί­δι Digital Combat Simulator World. Μάλι­στα το πρό­σω­πο που το ανέ­βα­σε στο youtube ανα­φέ­ρει ότι «αυτό το βίντεο είναι από το DCS», κάτι που δεν εμπό­δι­σε αρκε­τούς να το ανα­πα­ρα­γά­γουν, ως «πραγ­μα­τι­κό ντο­κου­μέ­ντο» της δρά­σης του «Φαντά­σμα­τος του Κιέβου».

Εκπρό­σω­πος της εται­ρεί­ας που έφτια­ξε το παι­χνί­δι επι­βε­βαί­ω­σε στο πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων Reuters ότι το υλι­κό είναι πράγ­μα­τι από το παιχνίδι.

Η ανα­πα­ρα­γω­γή του fake news συνε­χί­στη­κε και στο πλέ­ον υψη­λό επί­πε­δο. Ο Πέτρο Πορο­σέν­κο, ο πρό­ε­δρος τη Ουκρα­νί­ας από το 2014 έως το 2019, δημο­σί­ευ­σε στο Twitter μια φωτο­γρα­φία ενός πιλό­του με κρά­νος σε ένα πιλο­τή­ριο, προσ­διο­ρί­ζο­ντας το άτο­μο ως το «Φάντα­σμα του Κιέ­βου». «Με τόσο δυνα­τούς υπε­ρα­σπι­στές», έγρα­ψε, «η Ουκρα­νία σίγου­ρα θα κερδίσει!»

Η φωτό που ανέ­βα­σε ο Ποροσένκο

Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, η φωτο­γρα­φία δημο­σιεύ­τη­κε πριν από σχε­δόν τρία χρό­νια από το υπουρ­γείο Άμυ­νας της Ουκρα­νί­ας. Ο πιλό­τος της φωτο­γρα­φί­ας κάνει δοκι­μα­στι­κή πτή­ση με νέο κρά­νος. Έτσι, ακό­μα κι αν αυτός είναι στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα ο μυστη­ριώ­δης πιλό­τος, η φωτο­γρα­φία είναι παλιά.

Στη συνέ­χεια εμφα­νί­στη­κε το όνο­μα Βλα­ντι­μίρ Αμπ­ντό­νοφ, ως ο μυστη­ριώ­δης πιλό­τος, ενώ κυκλο­φό­ρη­σαν και και διά­φο­ρες φωτο­γρα­φί­ες που υπο­τί­θε­ται ότι τον έδειχναν.

Φωτο­γρα­φί­ες που «δεί­χνουν» τον Αμπντόνοφ

Μερι­κές από τις φωτο­γρα­φί­ες σαφώς δεν είναι γνή­σιες. Μάλι­στα η …δου­λειά έγι­νε τόσο χοντρο­κομ­μέ­να που ακό­μη και «δυτι­κά» ΜΜΕ όπως η Deutche Welle εξα­νέ­στη­σαν. Το γερ­μα­νι­κό δίκτυο, σε σχε­τι­κό του ρεπορ­τάζ έλεγ­ξε ορι­σμέ­νες φωτο­γρα­φί­ες με ένα πρό­γραμ­μα επε­ξερ­γα­σί­ας εικό­νας, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας τη μέθο­δο της «ανά­λυ­σης θορύ­βου». O ψηφια­κός θόρυ­βος είναι ένα πρό­βλη­μα – παρε­νέρ­γεια που εμφα­νί­ζε­ται με την μορ­φή «χιο­νιών» στην φωτογραφία.

Στη συγκε­κρι­μέ­νη περί­πτω­ση, φαί­νε­ται ότι ο ψηφια­κός θόρυ­βος στο κεφά­λι του πιλό­του, στο δια­κρι­τι­κό που έχει στο δεξί χέρι του και στην ουκρα­νι­κή σημαία στο βάθος είναι πολύ πιο έντο­νος (τα λευ­κό­τε­ρα τμή­μα­τα) από ότι στην υπό­λοι­πη φωτο­γρα­φία, κάτι που δικαιο­λο­γεί­ται μόνο αν έχουν επι­κολ­λη­θεί κομ­μά­τια από άλλες φωτο­γρα­φί­ες, με δια­φο­ρε­τι­κό ψηφια­κό θόρυβο.

Τα ίχνη της επε­ξερ­γα­σί­ας της φωτογραφίας

Σύμ­φω­να με την DW, η ίδια φωτο­γρα­φία εμφα­νί­στη­κε στο δια­δί­κτυο πριν από χρό­νια, αλλά με δια­φο­ρε­τι­κό κεφά­λι, δια­φο­ρε­τι­κό σήμα στο χέρι και χωρίς σημαία στο βάθος. Η εικό­να προ­ερ­χό­ταν από την Βασι­λι­κή Αερο­πο­ρία του Καναδά.

Με τον ίδιο τρό­πο απο­δει­κνύ­ε­ται ότι το κεφά­λι έχει αντι­κα­τα­στα­θεί στην παρα­κά­τω φωτο­γρα­φία. Η αρχι­κή εικό­να δια­νε­μή­θη­κε από το Γενι­κό Επι­τε­λείο των Ενό­πλων Δυνά­με­ων της Ουκρα­νί­ας. Δεί­χνει τον πεσό­ντα πεζο­ναύ­τη Βιτά­λι Σκα­κούν, στον οποίο απο­νε­μή­θη­κε μετά θάνα­τον ο τίτλος «Ήρω­ας της Ουκρα­νί­ας» από τον Ζελέν­σκι, επει­δή ανα­τί­να­ξε μια γέφυ­ρα για να στα­μα­τή­σει την προ­έ­λα­ση ενός ρωσι­κού κομ­βόι αρμά­των μάχης.

Η ίδια φωτο­γρα­φία δύο φορές με δύο δια­φο­ρε­τι­κά κεφάλια

Φαί­νε­ται ξεκά­θα­ρα ότι το κεφά­λι στα δεξιά έχει κολ­λη­θεί στην αυθε­ντι­κή εικό­να. Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, πρό­κει­ται για το πρό­σω­πο ενός δικη­γό­ρου από το Μπου­έ­νος Άιρες, ο οποί­ος μάλι­στα, όταν δια­πί­στω­σε την λαθρο­χει­ρία, έσπευ­σε να δια­κω­μω­δή­σει την κατά­στα­ση, δημο­σιεύ­ο­ντας στο Twitter σχε­τι­κή φωτο­γρα­φία, από τα νιά­τα του.

«Έτσι υπο­δέ­χτη­καν το “Φάντα­σμα του Κιέ­βου”, όταν έφτα­σε στη βάση», γρά­φει ο Αργε­ντί­νος δικηγόρος

Εν κατα­κλεί­δι, όπως απο­φαί­νε­ται το δημο­σί­ευ­μα της DW, η ύπαρ­ξη του «Φαντά­σμα­τος του Κιέ­βου», του Ουκρα­νού πιλό­του μαχη­τι­κών που κατέρ­ρι­ψε έξι ρωσι­κά αερο­σκά­φη, δεν μπο­ρεί σε καμία περί­πτω­ση να επιβεβαιωθεί.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από «Deutsche Welle», «Reuters»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο