Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εξέταση αίματος ανιχνεύει με 83% ακρίβεια τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Μια εξέ­τα­ση αίμα­τος που προ­ο­ρί­ζε­ται για τον εντο­πι­σμό του καρ­κί­νου του παχέ­ος εντέ­ρου σε άτο­μα που δια­τρέ­χουν μέσο κίν­δυ­νο και δεν παρου­σιά­ζουν συμ­πτώ­μα­τα, ανί­χνευ­σε σωστά τον συγκε­κρι­μέ­νο καρ­κί­νο στο 83% των ατό­μων, σύμ­φω­να με μελέ­τη που δημο­σιεύ­θη­κε στο περιο­δι­κό «New England Journal of Medicine».

Τα ευρή­μα­τα προ­έρ­χο­νται από τη μελέ­τη ECLIPSE, μια κλι­νι­κή δοκι­μή σε πολ­λές χώρες με τη συμ­με­το­χή σχε­δόν 8.000 ατό­μων ηλι­κί­ας 45–84 ετών. Οι ερευ­νη­τές συνέ­κρι­ναν την εξέ­τα­ση αίμα­τος, που ανι­χνεύ­ει σήμα­τα καρ­κί­νου του παχέ­ος εντέ­ρου στο αίμα από το DNA που απο­βάλ­λε­ται από τους όγκους, με την κολονοσκόπηση.

Συγκε­κρι­μέ­να, από τα 7.861 άτο­μα που συμπε­ρι­λή­φθη­καν στην έρευ­να, το 83,1% των συμ­με­τε­χό­ντων που επι­βε­βαιώ­θη­κε με κολο­νο­σκό­πη­ση ότι πάσχει από καρ­κί­νο του παχέ­ος εντέ­ρου είχε θετι­κή εξέ­τα­ση αίμα­τος και το 16,9% αρνη­τι­κή εξέ­τα­ση. Το τεστ ήταν πιο ευαί­σθη­το για τους καρ­κί­νους του παχέ­ος εντέ­ρου, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των καρ­κί­νων σε πρώ­ι­μο στά­διο, αλλά λιγό­τε­ρο ευαί­σθη­το για τις προ­χω­ρη­μέ­νες προ­καρ­κι­νι­κές αλλοιώ­σεις, οι οποί­ες μπο­ρούν να μετα­τρα­πούν σε καρ­κί­νο με την πάρο­δο του χρόνου.

Σύμ­φω­να με την Αμε­ρι­κα­νι­κή Αντι­καρ­κι­νι­κή Εται­ρεία, ο καρ­κί­νος του παχέ­ος εντέ­ρου είναι η δεύ­τε­ρη συχνό­τε­ρη αιτία θανά­του από καρ­κί­νο στους ενή­λι­κες στις ΗΠΑ και ανα­μέ­νε­ται να προ­κα­λέ­σει 53.010 θανά­τους το 2024. Ενώ τα ποσο­στά θανά­του στους ενή­λι­κες μεγα­λύ­τε­ρης ηλι­κί­ας έχουν μειω­θεί, τα ποσο­στά μετα­ξύ των ατό­μων κάτω των 55 ετών έχουν αυξη­θεί κατά περί­που 1% ετη­σί­ως από τα μέσα της δεκα­ε­τί­ας του 2000. Οι τρέ­χου­σες κατευ­θυ­ντή­ριες γραμ­μές συνι­στούν τα άτο­μα μέσου κιν­δύ­νου για καρ­κί­νο του παχέ­ος εντέ­ρου να αρχί­ζουν τακτι­κό έλεγ­χο στην ηλι­κία των 45 ετών. Ωστό­σο, υπο­λο­γί­ζε­ται ότι μόνο το 50% με 60% των ατό­μων που χρειά­ζε­ται να κάνουν προ­λη­πτι­κό έλεγ­χο, κάνουν αυτές τις εξετάσεις.

«Η ύπαρ­ξη μιας εξέ­τα­σης με βάση το αίμα, την οποία οι άνθρω­ποι μπο­ρούν να κάνουν κατά τη διάρ­κεια των συνη­θι­σμέ­νων επι­σκέ­ψε­ων στον για­τρό, θα μπο­ρού­σε να απο­τε­λέ­σει μια ευκαι­ρία για να βοη­θή­σου­με περισ­σό­τε­ρους ανθρώ­πους να κάνουν προ­λη­πτι­κό έλεγ­χο», επι­ση­μαί­νει ο Γουί­λιαμ Γκρέι­ντι, γαστρε­ντε­ρο­λό­γος στο Fred Hutchinson Cancer Center και καθη­γη­τής στον Τομέα Γαστρε­ντε­ρο­λο­γί­ας της Ιατρι­κής Σχο­λής του Πανε­πι­στη­μί­ου της Ουάσινγκτον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο