Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι γυναίκες με κατάθλιψη αντιμετωπίζουν υψηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο από τους άνδρες

Τα άτο­μα με κατά­θλι­ψη αντι­με­τω­πί­ζουν αυξη­μέ­νο κίν­δυ­νο καρ­διαγ­γεια­κής νόσου. Ωστό­σο, περισ­σό­τε­ρες γυναί­κες εμφα­νί­ζουν καρ­διαγ­γεια­κά προ­βλή­μα­τα σε σχέ­ση με τους άνδρες, σύμ­φω­να με νέα μελέ­τη που δημο­σιεύ­ε­ται στο περιο­δι­κό του Αμε­ρι­κα­νι­κού Κολε­γί­ου Καρ­διο­λο­γί­ας «JACC: Asia».

Η μελέ­τη διε­ρευ­νά τη σχέ­ση μετα­ξύ κατά­θλι­ψης και καρ­διαγ­γεια­κής νόσου, ρίχνο­ντας φως στους πιθα­νούς μηχα­νι­σμούς που συμ­βάλ­λουν στις δια­φο­ρές με βάση το φύλο και υπο­γραμ­μί­ζει τη σημα­σία της προ­σαρ­μο­γής των στρα­τη­γι­κών πρό­λη­ψης και δια­χεί­ρι­σης της καρ­διαγ­γεια­κής νόσου ανά­λο­γα με τους παρά­γο­ντες που σχε­τί­ζο­νται με το φύλο.

Η κατά­θλι­ψη απο­τε­λεί την τρί­τη κύρια αιτία νοση­ρό­τη­τας παγκο­σμί­ως. Προη­γού­με­νες έρευ­νες δεί­χνουν ότι σχε­τί­ζε­ται με αυξη­μέ­νο κίν­δυ­νο καρ­διαγ­γεια­κών συμ­βά­ντων, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του εμφράγ­μα­τος του μυο­καρ­δί­ου, της στη­θάγ­χης, του εγκε­φα­λι­κού επει­σο­δί­ου και της θνησιμότητας.

Στη μελέ­τη συμ­με­τεί­χαν 4,1 εκα­τομ­μύ­ρια άτο­μα ηλι­κί­ας 36–52 ετών. Η μελέ­τη συνέ­λε­ξε τον δεί­κτη μάζας σώμα­τος, την αρτη­ρια­κή πίε­ση και τις εργα­στη­ρια­κές τιμές νηστεί­ας κατά τον αρχι­κό έλεγ­χο υγεί­ας τους.

Όπως προ­έ­κυ­ψε, η ανα­λο­γία κιν­δύ­νου της κατά­θλι­ψης για καρα­διαγ­γεια­κά νοσή­μα­τα ήταν 1,39 για τους άνδρες και 1,64 για τις γυναί­κες σε σύγκρι­ση με τους συμ­με­τέ­χο­ντες χωρίς κατάθλιψη.

Σχε­τι­κά με τους πιθα­νούς μηχα­νι­σμούς που μπο­ρεί να συμ­βάλ­λουν σε αυτό, οι συγ­γρα­φείς της μελέ­της επι­ση­μαί­νουν ότι μια εξή­γη­ση είναι ότι οι γυναί­κες μπο­ρεί να βιώ­νουν πιο σοβα­ρά και επί­μο­να συμ­πτώ­μα­τα κατά­θλι­ψης σε σύγκρι­ση με τους άνδρες και μπο­ρεί να έχουν περισ­σό­τε­ρες πιθα­νό­τη­τες να εμφα­νί­σουν κατά­θλι­ψη κατά τη διάρ­κεια κρί­σι­μων περιό­δων ορμο­νι­κών αλλα­γών, όπως η εγκυ­μο­σύ­νη ή η εμμη­νό­παυ­ση. Άλλοι μηχα­νι­σμοί περι­λαμ­βά­νουν τη μεγα­λύ­τε­ρη ευαι­σθη­σία των γυναι­κών σε παρα­δο­σια­κούς παρά­γο­ντες κιν­δύ­νου, όταν βρί­σκο­νται σε κατά­θλι­ψη, όπως η υπέρ­τα­ση, ο δια­βή­της και η παχυ­σαρ­κία, οι οποί­οι μπο­ρεί να συμ­βάλ­λουν στην ανά­πτυ­ξη καρ­διαγ­γεια­κών νοση­μά­των. Οι δια­φο­ρές στη χρή­ση της υγειο­νο­μι­κής περί­θαλ­ψης και της θερα­πεί­ας μετα­ξύ ανδρών και γυναι­κών και οι δια­φο­ρές συγκε­κρι­μέ­νου φύλου σε βιο­λο­γι­κούς παρά­γο­ντες, όπως η γενε­τι­κή και το ορμο­νι­κό προ­φίλ, ενδέ­χε­ται επί­σης να αυξά­νουν τον κίν­δυ­νο καρ­διαγ­γεια­κής νόσου των γυναικών.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο