Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

“Εξοικονομώ-Ανακαινίζω” … “Εξοικονομώ–Επιχειρώ” χαράς ευαγγέλια για το “πράσινο” κεφάλαιο

Ο βαθιά αντι­λαϊ­κός χαρα­κτή­ρας της «πρά­σι­νης μετά­βα­σης» της ΕΕ και των κυβερ­νή­σε­ών της για λογα­ρια­σμό του κεφα­λαί­ου απο­κα­λύ­πτε­ται για μία ακό­μα φορά, με αφορ­μή τη νέα Οδη­γία της Κομι­σιόν για την ενερ­γεια­κή απο­δο­τι­κό­τη­τα των κτι­ρί­ων, η οποία έρχε­ται να αυξή­σει το κόστος συντή­ρη­σης των κατοι­κιών, φορ­τώ­νο­ντας πάνω τους νέα «πρά­σι­να» χαρά­τσια και μετα­βι­βά­ζο­ντας στις πλά­τες των λαϊ­κών νοι­κο­κυ­ριών τις ευρύ­τε­ρες επι­διώ­ξεις της στρα­τη­γι­κής του «πρά­σι­νου new deal», έτσι όπως αυτές εκφρά­ζο­νται στο πακέ­το πολι­τι­κής υπό την επω­νυ­μία «Fit for 55» της ΕΕ (μεί­ω­ση των εκπο­μπών αερί­ων του θερ­μο­κη­πί­ου κατά 55% μέχρι το 2030).

Το υπουρ­γείο Περι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας μετά την απο­τυ­χία του «Εξοι­κο­νο­μώ 2021» για τα νοι­κο­κυ­ριά και του «ΗΛΕΚΤΡΑ» για τον δημό­σιο τομέα, δρο­μο­λο­γεί τώρα το «Εξοι­κο­νο­μώ και Ανα­και­νί­ζω» για νέους και το «Εξοικονομώ–Επιχειρώ».

Με μια περι­ή­γη­ση στα γρή­γο­ρα φαί­νε­ται καθα­ρά πόσο κενά περιε­χό­με­νου για τη λαϊ­κή οικο­γέ­νεια είναι τα παρα­πά­νω «πρά­σιν’ άλο­γα» και που απο­σκο­πούν. «Τυρά­κι» μια σει­ρά από «πρά­σι­να» προ­γράμ­μα­τα που βρί­σκο­νται σε εξέ­λι­ξη ή σε στά­διο προ­ε­τοι­μα­σί­ας δίνο­ντας τη δυνα­τό­τη­τα πρω­τί­στως σε επι­χει­ρή­σεις και λιγό­τε­ρο σε κατοι­κί­ες «να γίνουν πιο φιλι­κά προς το περι­βάλ­λον» ‑έτσι το λένε, αλλά και να «εξοι­κο­νο­μή­σουν χρή­μα­τα» (σώ….ω…πα!). Επό­με­να στη σει­ρά τα ψίχου­λα με το «Εξοι­κο­νο­μώ», «Αλλά­ζω συσκευή» και επαγ­γελ­μα­τι­κές ενερ­γεια­κές κοι­νό­τη­τες που έχει αναγ­γεί­λει ο υπουρ­γός Περι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας, Κώστας Σκρέκας.

 

Οδηγία – θηλιά

Μετα­ξύ 15.000 και 20.000 ευρώ είναι ο μέσος προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός για την ανα­καί­νι­ση ενός σπι­τιού με βάση τα πρό­τυ­πα που θέτει η Κομι­σιόν με την τελευ­ταία της (Δεκ-21) οδη­γία περί υπο­χρε­ω­τι­κής «ενερ­γεια­κής ανα­βάθ­μι­σης» των παλιών κτιρίων.

Τα αμέ­σως επό­με­να χρό­νια, μέσα σε ασφυ­κτι­κά χρο­νο­δια­γράμ­μα­τα, χιλιά­δες λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά θα βρε­θούν μπρο­στά στο δίλημ­μα είτε να χρε­ω­θούν ξανά στις τρά­πε­ζες για να ανα­και­νί­σουν το σπί­τι τους, είτε να απα­ξιω­θεί η περιου­σία τους, πλη­ρώ­νο­ντας από πάνω και τα «πρά­σι­να» χαρά­τσια που θα επι­βάλ­λο­νται σε περί­πτω­ση καθυ­στε­ρή­σε­ων από τα κρά­τη — μέλη. Είναι κι αυτό μια από­δει­ξη ότι φιλο­λαϊ­κή καπι­τα­λι­στι­κή ανά­πτυ­ξη δεν υπάρ­χει, είτε «πρά­σι­νη» είτε «μαύ­ρη».

Και πως «βρέ­ξει — χιο­νί­σει», τον λογα­ρια­σμό τον πλη­ρώ­νει πάντα ο λαός. Από την άλλη, τρα­πε­ζι­κοί όμι­λοι, κατα­σκευα­στι­κές εται­ρεί­ες και επι­χει­ρή­σεις του real estate έχουν ήδη αρχί­σει να τρί­βουν τα χέρια τους για το νέο πακέ­το κρα­τι­κής στή­ρι­ξης μέσω του προ­γράμ­μα­τος «Εξοι­κο­νο­μώ», που τους εξα­σφα­λί­ζει σίγου­ρη πελα­τεία και κέρ­δος, ενώ προ­ϋ­πο­θέ­τει υπο­χρε­ω­τι­κά και τη «μόχλευ­ση ιδιω­τι­κών πόρων», μέσω δανειο­δό­τη­σης του δικαιού­χου ή με συμ­με­το­χή από την τσέ­πη του.

Με άλλα λόγια, η «ενερ­γεια­κή ανα­βάθ­μι­ση» των σπι­τιών προ­ϋ­πο­θέ­τει την περαι­τέ­ρω οικο­νο­μι­κή υπο­βάθ­μι­ση των ιδιο­κτη­τών τους, ενώ για χιλιά­δες δανειο­λή­πτες το κόστος της ανα­καί­νι­σης θα μετα­φρα­στεί και σε αύξη­ση των ενοι­κί­ων, μετα­κυ­λί­ο­ντας τις συνέ­πειες των «πρά­σι­νων» πολι­τι­κών σε όλες τις πτυ­χές που αφο­ρούν τη λαϊ­κή στέγη.

πυρά με πρόσχημα κλιματική αλλαγή και «πράσινη» ανάπτυξη

Εξοικονομώ 2021

Μετά την έγκρι­ση του 1ου πίνα­κα ορι­στι­κών απο­τε­λε­σμά­των, που “αφο­ρά σε 28.119 εγκε­κρι­μέ­νες αιτή­σεις στο Πρό­γραμ­μα «Εξοι­κο­νο­μώ 2021»” όπως ανα­κοί­νω­σε στις 11-Οκτ το Υπουρ­γείο έρχε­ται το «δια ταύ­τα» και πλέ­ον οι δικαιού­χοι θα πρέ­πει να δηλώ­σουν μέσω του πλη­ρο­φο­ρια­κού συστή­μα­τος υπο­βο­λής και δια­χεί­ρι­σης, με ποιον τρό­πο θα καλύ­ψουν την ίδια συμ­με­το­χή, με ίδια κεφά­λαια ή τρα­πε­ζι­κό δανει­σμό. Κερ­δι­σμέ­νοι –διευ­κρι­νί­ζουν «θα είναι όσοι επι­λέ­ξουν την χρή­ση ιδί­ων κεφα­λαί­ων», καθώς «θα μετα­βαί­νουν άμε­σα σε Υπα­γω­γή στο Πρό­γραμ­μα».

Πρό­γραμ­μα «Ηλέ­κτρα»

Στις 12-Οκτ ξεκί­νη­σε η υπο­βο­λή των αιτή­σε­ων συμ­με­το­χής στο πρό­γραμ­μα «Ηλέ­κτρα», του υπουρ­γεί­ου Ενέρ­γειας που σκο­πό έχει την ενερ­γεια­κή ανα­βάθ­μι­ση των κτι­ρί­ων του δημο­σί­ου τομέα, στο πλαί­σιο της προ­σπά­θειας εξοι­κο­νό­μη­σης ενέρ­γειας στο Δημόσιο.

Οι χρη­μα­το­δο­τού­με­νες δρά­σεις που προ­βλέ­πο­νται μέσα από το πρό­γραμ­μα είναι παρεμ­βά­σεις που αφο­ρούν ενδει­κτι­κά στο κέλυ­φος του κτι­ρί­ου, στα διά­φο­ρα συστή­μα­τα Ηλε­κτρο-Μηχα­νο­λο­γι­κών (Η/Μ) εγκα­τα­στά­σε­ων και παρεμ­βά­σεις που «απο­δε­δειγ­μέ­να συμ­βάλ­λουν στην ενερ­γεια­κή ανα­βάθ­μι­ση των κτι­ρί­ων, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της στα­τι­κής ενί­σχυ­σης», όπου απαιτείται.

Σημειώ­νε­ται πως τα κτί­ρια που εντάσ­σο­νται στο Πρό­γραμ­μα «Ηλέ­κτρα» θα πρέ­πει (μετα­ξύ άλλων), μετά τις επεμ­βά­σεις, να κατα­τάσ­σο­νται, κατ’ ελά­χι­στον, στην κατη­γο­ρία ενερ­γεια­κής από­δο­σης Β, του άρθρου 10 του ισχύ­ο­ντος Κανο­νι­σμού Ενερ­γεια­κής Από­δο­σης Κτι­ρί­ων (Κ.Εν.Α.Κ) [Α.Π. ΔΕΠΕΑ/οικ.178581/30–06–2017, ΦΕΚ 2367/Β’/12–07–2017], ενώ ταυ­τό­χρο­να «θα πρέ­πει να εξα­σφα­λί­ζουν εξοι­κο­νό­μη­ση ετή­σιας πρω­το­γε­νούς ενέρ­γειας, του­λά­χι­στον, κατά 30%».

Κατη­γο­ρί­ες υπο­ψη­φί­ων δικαιού­χων του προ­γράμ­μα­τος «Ηλέ­κτρα»

Υγεί­ας και Κοι­νω­νι­κής Πρό­νοιας (νοσο­κο­μεία, κέντρα υγεί­ας, γηρο­κο­μεία κλπ)

Εκπαί­δευ­σης (ΑΕΙ, σχο­λεία κλπ)

Γρα­φεί­ων (εγκα­τα­στά­σεις γρα­φεί­ων, διοι­κη­τή­ρια, επι­σκο­πεία κλπ)

Λοι­πές Χρή­σεις Κτι­ρί­ων, που εντάσ­σο­νται στο Μητρώο Φορέ­ων της Γενι­κής Κυβέρ­νη­σης, ή είναι Ν.Π.Δ.Δ. (κλει­στές αθλη­τι­κές εγκα­τα­στά­σεις, χώροι μου­σεί­ων, εκκλη­σια­στι­κών ιδρυ­μά­των, πολι­τι­στι­κών εκδη­λώ­σε­ων κλπ).

Δεί­χνει τα δόντια της η «πρά­σι­νη μετά­βα­ση» στη λαϊ­κή κατοικία
Πρό­γραμ­μα “Εξοι­κο­νο­μώ – Επιχειρώ”
“Μαστί­γιο” με «πρά­σι­να» χαρά­τσια… “καρό­τομε πακέ­τα στο κεφάλαιο

Μέχρι το τέλος της χρο­νιάς ανα­μέ­νε­ται να προ­κη­ρυ­χθεί το πρό­γραμ­μα «Εξοι­κο­νο­μώ-Επι­χει­ρώ» ύψους 200 εκατ. ευρώ που θα επι­δο­τή­σει επεν­δύ­σεις για την ενερ­γεια­κή ανα­βάθ­μι­ση κτι­ρί­ων και του εξο­πλι­σμού μικρών και μεσαί­ων επι­χει­ρή­σε­ων από τους κλά­δους του εμπο­ρί­ου, των υπη­ρε­σιών και του τουρισμού.
Σύμ­φω­να με το προ­σχέ­διο του Οδη­γού του προ­γράμ­μα­τος, η εξοι­κο­νό­μη­ση ανα­μέ­νε­ται να προ­κύ­ψει από:

α) την ενερ­γεια­κή ανα­βάθ­μι­ση της κτι­ρια­κής υπο­δο­μής με παρεμ­βά­σεις στο κτι­ρια­κό κέλυ­φος, ανα­βάθ­μι­ση εσω­τε­ρι­κών ηλε­κτρι­κών εγκα­τα­στά­σε­ων, ανα­βάθ­μι­ση συστη­μά­των ψύξης/θέρμανσης, ανα­βάθ­μι­ση ή και έντα­ξη νέων υλι­κών και εξο­πλι­σμού για τη μεί­ω­ση των απω­λειών ενέρ­γειας, ανα­βάθ­μι­ση εξο­πλι­σμού φωτι­σμού, κλπ, και

β) την εγκα­τά­στα­ση και πιστο­ποί­η­ση συστη­μά­των δια­χεί­ρι­σης ενέρ­γειας και δια­τά­ξε­ων αυτοματισμού.

Πιο ανα­λυ­τι­κά, για τους κλά­δους Εμπο­ρί­ου και Υπη­ρε­σιών ενι­σχύ­ο­νται έργα συνο­λι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού ύψους επέν­δυ­σης έως 100.000 ευρώ, ενώ για τον κλά­δο του Του­ρι­σμού τα όρια προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού ύψους επέν­δυ­σης είναι από 50.000 ευρώ έως και 500.000 ευρώ.

Η διάρ­κεια υλο­ποί­η­σης κάθε πρό­τα­σης, δεν μπο­ρεί να υπερ­βαί­νει τους 18 μήνες από την ημε­ρο­μη­νία έκδο­σης της από­φα­σης έντα­ξης της πρότασης.

Δεί­τε τις επι­λέ­ξι­μες επεμβάσεις

«Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για νέους

Πιο ανα­λυ­τι­κά, οι δύο ενό­τη­τες του ενιαί­ου προ­γράμ­μα­τος «Εξοι­κο­νο­μώ και Ανα­και­νί­ζω» για νέους αφο­ρά νέους ηλι­κί­ας 18 – 39 ετών θα ξεκι­νή­σει αυτόν τον Δεκέμ­βριο με στό­χο της αύξη­ση της ιδιο­κα­τοί­κη­σης, όπως και την ανα­καί­νι­ση παλαιό­τε­ρων σπιτιών

Οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις συμ­με­το­χής είναι αντί­στοι­χα οικο­γε­νεια­κό εισό­δη­μα έως 50.000 ευρώ (εξοι­κο­νό­μη­ση) και 20.000 ευρώ (ανα­καί­νι­ση). Το σπί­τι θα πρέ­πει να είναι ιδιό­κτη­το και ιδιο­κα­τοι­κού­με­νο ή ο νέος να έχει την επι­καρ­πία και να κατα­τάσ­σε­ται σε ενερ­γεια­κή κατη­γο­ρία Γ΄ ή χαμηλότερη.

Όπως διευ­κρι­νί­ζε­ται στο «Εξοι­κο­νο­μώ» τα ποσο­στά επι­δό­τη­σης κυμαί­νο­νται από 50% έως –κατ΄εξαίρεση 90%

Στο «Ανα­και­νί­ζω» κάθε δικαιού­χος θα λαμ­βά­νει 10.000 ευρώ max για παρεμ­βά­σεις ανα­καί­νι­σης με ποσο­στό επι­δό­τη­σης μόνο 30% για όλους.

Το πρό­γραμ­μα για την ανα­καί­νι­ση του ακι­νή­του επι­δο­τεί την ανα­καί­νι­ση κατοι­κιών οι οποί­ες είναι κενές και δεν χρη­σι­μο­ποιού­νται, προ­κει­μέ­νου να δια­τε­θούν σε μισθώ­σεις διάρ­κειας του­λά­χι­στον 3 ετών και το ποσο­στό επι­δό­τη­σης των υλι­κών και εργα­σιών ανα­καί­νι­σης είναι κάτω από 40%.

Οι ωφε­λού­με­νοι θα επι­λέ­γο­νται με βαθ­μο­λο­γία που πρι­μο­δο­τεί όσους έχουν μικρό­τε­ρη ακί­νη­τη περιου­σία και ζητούν μικρό­τε­ρη ενί­σχυ­ση από τη μέγι­στη (40%).

Αλλάζω συσκευή, ηλιακοί θερμοσίφωνες & φωτοβολταϊκά

Το «Αλλά­ζω συσκευή», επι­χο­ρη­γεί νοι­κο­κυ­ριά για την αντι­κα­τά­στα­ση παλαιών ηλε­κτρι­κών συσκευών με νέες, «φιλι­κές προς το περι­βάλ­λον και ενερ­γεια­κά πιο αποδοτικές».

Το πρό­γραμ­μα προ­βλέ­πει επι­δό­τη­ση έως και 50% για την αγο­ρά νέων συσκευών που θα αντι­κα­τα­στή­σουν παλιά, ενερ­γο­βό­ρα κλι­μα­τι­στι­κά, ψυγεία και κατα­ψύ­κτες. Η επι­χο­ρή­γη­ση παρέ­χε­ται μέσω επι­τα­γών (vouchers) του Προ­γράμ­μα­τος, οι οποί­ες μπο­ρούν να χρη­σι­μο­ποι­η­θούν σε κατα­στή­μα­τα λια­νι­κής πώλη­σης ηλε­κτρι­κών συσκευών και να καλύ­ψουν ένα μέρος της συνο­λι­κής δαπάνης.

Η κατα­λη­κτι­κή ημε­ρο­μη­νία για αγο­ρά νέων έχει παρα­τα­θεί μέχρι την 1η Νοεμ­βρί­ου.

Το πρό­γραμ­μα για τους ηλια­κούς θερ­μο­σί­φω­νες, η προ­κή­ρυ­ξη του οποί­ου θα ανα­κοι­νω­θεί μέχρι το τέλος του έτους θα προ­βλέ­πει την αντι­κα­τά­στα­ση του παλαιού τύπου ηλε­κτρι­κών θερ­μο­σι­φώ­νων με σύγ­χρο­νους και με μέσο κόστος αγο­ράς τα 800 — 1.000 ευρώ. Ανοι­χτό παρα­μέ­νει το ζήτη­μα των κρι­τη­ρί­ων που θα πρέ­πει να πλη­ρούν οι δικαιούχοι.

Στα «σκα­ριά» βρί­σκε­ται το πρό­γραμ­μα για τα φωτο­βολ­ταϊ­κά που προ­βλέ­πει επι­δό­τη­ση για εγκα­τά­στα­ση συστη­μά­των παρα­γω­γής ρεύ­μα­τος από τον ήλιο από νοι­κο­κυ­ριά, επαγ­γελ­μα­τί­ες και αγρότες.

Το πρό­γραμ­μα αφο­ρά εγκα­τά­στα­ση 250.000 φωτο­βολ­ταϊ­κών σε 150.000 σε στέ­γες κατοι­κιών και σύμ­φω­να με τις πλη­ρο­φο­ρί­ες προ­βλέ­πε­ται επι­δό­τη­ση 40%-60%.

Δεί­τε

Νέος Κλι­μα­τι­κός Νόμος
Πρά­σι­να κέρ­δη για το κεφά­λαιο — νέα βάρη για τον λαό
Του Αντώ­νη Ραλ­λά­του μέλους της ΚΕΟΕ και υπεύ­θυ­νος του Τμή­μα­τος Περι­βάλ­λο­ντος της ΚΕ του ΚΚΕ

«Πρά­σι­νη» ή μαύ­ρη, η καπι­τα­λι­στι­κή ανά­πτυ­ξη είναι αντί­θε­τη με τις ανά­γκες του λαού
Του Γρη­γό­ρη Λιονή

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο