Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΟΔΥ: Τέσσερα νέα «πιθανά κρούσματα» οξείας ηπατίτιδα άγνωστης αιτίας

Τέσ­σε­ρα νέα περι­στα­τι­κά παι­διών, τα οποία πλη­ρούν τα κρι­τή­ρια του «πιθα­νού κρού­σμα­τος» οξεί­ας ηπα­τί­τι­δας άγνω­στης αιτιο­λο­γί­ας σύμ­φω­να με τον ορι­σμό του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας (ΠΟΥ), εντο­πί­στη­καν στην Ελλά­δα τις τελευ­ταί­ες 15 ημέ­ρες, όπως γνω­στο­ποί­η­σε ο Εθνι­κός Οργα­νι­σμός Δημό­σιας Υγεί­ας (ΕΟΔΥ).

Σύμ­φω­να με ανα­κοί­νω­ση του ΕΟΔΥ, το πρώ­το περι­στα­τι­κό αφο­ρά ένα παι­δί 4,5 ετών που παρου­σί­α­σε ίκτε­ρο χωρίς άλλα συνο­δά συμ­πτώ­μα­τα και από τον εργα­στη­ρια­κό έλεγ­χο δια­πι­στώ­θη­καν αυξη­μέ­νες τραν­σα­μι­νά­σες >500 IU/ml, χωρίς να τεκ­μη­ριώ­νε­ται λοί­μω­ξη ή άλλη αιτία που να δικαιο­λο­γεί την αύξη­ση αυτή. Το παι­δί νοση­λεύ­ε­ται, η κλι­νι­κο­ερ­γα­στη­ρια­κή του εικό­να βελ­τιώ­νε­ται χωρίς να έχει ακό­μη απο­κα­τα­στα­θεί πλή­ρως και η γενι­κή του κατά­στα­ση είναι καλή.

Τα άλλα τρία παι­διά ηλι­κί­ας 12 ετών, 6 ετών και 5,5 ετών παρου­σί­α­σαν συμ­πτώ­μα­τα από το γαστρε­ντε­ρι­κό και αύξη­ση των τραν­σα­μι­να­σών, η οποία δια­πι­στώ­θη­κε έπει­τα από εργα­στη­ρια­κό έλεγ­χο. Όλα τα παι­διά νοση­λεύ­τη­καν, βελ­τιώ­θη­καν και εξήλ­θαν από το νοσο­κο­μείο σε άρι­στη κατάσταση.

Συνο­λι­κά τα «πιθα­νά κρού­σμα­τα» οξεί­ας ηπα­τί­τι­δας άγνω­στης αιτιο­λο­γί­ας σε παι­διά στη χώρα μας μέχρι σήμε­ρα ανέρ­χο­νται σε εννέα.

Πάντως, όπως τονί­ζει ο ΕΟΔΥ, τις τελευ­ταί­ες εβδο­μά­δες παρα­τη­ρεί­ται στα­θε­ρή μεί­ω­ση των περι­στα­τι­κών διε­θνώς. Σημειώ­νε­ται ότι μετά την ανα­κοί­νω­ση της αύξη­σης των περι­στα­τι­κών οξεί­ας ηπα­τί­τι­δας άγνω­στης αιτιο­λο­γί­ας στο Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο, έχουν κατα­γρα­φεί 650 ανά­λο­γα περι­στα­τι­κά σε 33 χώρες του κόσμου.

Το σχέ­διο του Μώβ, της Ελέ­νης Καραγιάννη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο