Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΟ ΚΚΕ για Τέμπη: Διαλεύκανση του εγκλήματος, απόδοση των πολιτικών και κυρίως των ποινικών ευθυνών στους υπαίτιους

Παρέμ­βα­ση στη συζή­τη­ση της Επι­τρο­πής Ανα­φο­ρών (PETI) του Ευρω­κοι­νο­βου­λί­ου στις Βρυ­ξέλ­λες σχε­τι­κά με την ανα­φο­ρά του «Συλ­λό­γου Πλη­γέ­ντων του δυστυ­χή­μα­τος των Τεμπών» πραγ­μα­το­ποί­η­σε η Ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ. Ο ευρω­βου­λευ­τής του Κόμ­μα­τος, Λευ­τέ­ρης Νικο­λά­ου — Αλα­βά­νος εξέ­φρα­σε τη στή­ρι­ξη του στις οικο­γέ­νειες των θυμά­των ζητώ­ντας να μεί­νει ανοι­χτή η ανα­φο­ρά προς παρα­κο­λού­θη­ση και απαί­τη­σε να μην υπάρ­ξει καμία συγκά­λυ­ψη στο έγκλη­μα, ώστε να απο­δο­θούν οι πολι­τι­κές και ποι­νι­κές ευθύνες.

Μετά τη συζή­τη­ση στη συνε­δρί­α­ση της Επι­τρο­πής η ανα­φο­ρά έμει­νε ανοι­χτή και παρα­πέμ­φθη­κε στις αρμό­διες Επι­τρο­πές του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο ευρω­βου­λευ­τής του ΚΚΕ ανέ­φε­ρε τα εξής στην ομι­λία του:

«κ. Καρυ­στια­νού, κ. Ασλανίδη,

Θέλου­με να ευχα­ρι­στή­σου­με την Μαρία Καρυ­στια­νού, και όλους τους συγ­γε­νείς των θυμά­των της τρα­γω­δί­ας των Τεμπών για αυτήν την πρω­το­βου­λία, και να εκφρά­σου­με την στή­ρι­ξή μας για την προ­ώ­θη­ση της ανα­φο­ράς και τον αγώ­να τους να λάμ­ψει η αλή­θεια. Πάν­δη­μη απαί­τη­ση του ελλη­νι­κού λαού και της νεο­λαί­ας, όπως δια­τρά­νω­σαν στις εκα­το­ντά­δες κινη­το­ποι­ή­σεις και στην πανελ­λα­δι­κή απερ­γία στις 28 Φεβρουα­ρί­ου, είναι η πλή­ρης δια­λεύ­καν­ση του εγκλή­μα­τος, η από­δο­ση των πολι­τι­κών και κυρί­ως των ποι­νι­κών ευθυ­νών στους υπαί­τιους — υπουρ­γούς, βου­λευ­τές, στε­λέ­χη της περι­φε­ρεια­κής διοί­κη­σης, της εται­ρεί­ας. Αυτός είναι ο μόνος τρό­πος να βρουν δικαί­ω­ση όσοι έχα­σαν τους ανθρώ­πους τους.

Οι ευρω­βου­λευ­τές του ΚΚΕ, ανα­δεί­ξα­με την τρα­γω­δία των Τεμπών: με ομι­λί­ες στην ολο­μέ­λεια, συνέ­ντευ­ξη τύπου στο Στρα­σβούρ­γο με συν­δι­κα­λι­στές σιδη­ρο­δρο­μι­κούς που είχαν έγκαι­ρα χτυ­πή­σει καμπα­νά­κι για τις τρα­γι­κές ελλεί­ψεις μέτρων ασφα­λεί­ας. Παρό­λα αυτά είναι ενδει­κτι­κό και καθό­λου τυχαίο ότι μετά από έναν ολό­κλη­ρο χρό­νο είναι η πρώ­τη συνε­δρί­α­ση του Ευρω­κοι­νο­βου­λί­ου έστω και σε Επι­τρο­πή, για το προ­δια­γε­γραμ­μέ­νο έγκλη­μα στα Τέμπη και την κατά­στα­ση των σιδη­ρο­δρό­μων στην Ελλά­δα και την ΕΕ.

Η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση στο­χεύ­ει στην συγκά­λυ­ψη. Στην Εξε­τα­στι­κή Επι­τρο­πή της Ελλη­νι­κής Βου­λής υιο­θέ­τη­σε το αφή­γη­μα του “ανθρώ­πι­νου λάθους”. Δεν έχει δώσει καμία πει­στι­κή απά­ντη­ση στα ερω­τή­μα­τα που έθε­σε η ανα­φέ­ρου­σα, και είναι στα χεί­λη όλων μας.

Συνά­γε­ται από την εξε­τα­στι­κή επι­τρο­πή ότι ο αυτουρ­γός είναι η στρα­τη­γι­κή της απε­λευ­θέ­ρω­σης, του κομ­μα­τιά­σμα­τος, της υπο­στε­λέ­χω­σης του σιδη­ρό­δρο­μου, που δημιουρ­γεί της συν­θή­κες για τέτοια λάθη. Αυτή η ευρω­ε­νω­σια­κή στρα­τη­γι­κή έχει ως απο­τέ­λε­σμα μόλις το 7% του πλή­ρους δικτύ­ου και το 14% του κυρί­ως δικτύ­ου των σιδη­ρο­δρό­μων να καλύ­πτε­ται από το ολο­κλη­ρω­μέ­νο σύστη­μα ασφα­λεί­ας ERTMS, και σε όλη την ΕΕ να συμ­βαί­νουν, μεγα­λύ­τε­ρα και μικρό­τε­ρα, ατυ­χή­μα­τα, περι­μέ­νο­ντας τα επό­με­να “Τέμπη”…

Βασι­κοί ένο­χοι είναι οι κυβερ­νή­σεις και οι υπουρ­γοί που την υλο­ποί­η­σαν, όπως σημειώ­νει και η ανα­φο­ρά, απο­δί­δο­ντας ευθύ­νες στον υπουρ­γό της ΝΔ, Καρα­μαν­λή, του ΣΥΡΙΖΑ, Σπίρ­τζη. Δεν είναι τυχαίο ότι τα περί “ανθρω­πί­νου λάθους”, ρου­σφε­τιού κ.ά., είχαν υιο­θε­τή­σει και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ σε δημό­σιες τοπο­θε­τή­σεις τους.

Αυτή την εγκλη­μα­τι­κή στρα­τη­γι­κή για τους σιδη­ρό­δρο­μους βγά­ζουν λάδι οι εκθέ­σεις του Ευρω­κοι­νο­βου­λί­ου, που το ΚΚΕ κατα­ψή­φι­σε. Για­τί συνε­χώς ανα­βάλ­λουν την δέσμευ­ση των ομί­λων για τοπο­θέ­τη­ση των απα­ραί­τη­των σύγ­χρο­νων συστη­μά­των ασφα­λεί­ας στο ευρω­παϊ­κό δίκτυο εξαι­τί­ας του κόστους σε βάρος των κερ­δών τους.

Η ανα­φο­ρά αυτή ασκεί πίε­ση κόντρα στη συγκά­λυ­ψη, για το περιε­χό­με­νο της εμπο­ρι­κής αμα­ξο­στοι­χί­ας, την έκρη­ξη που σκό­τω­σε δεκά­δες από τα θύμα­τα, για το μπά­ζω­μα του τόπου του εγκλή­μα­τος. Απαι­τεί να ληφθούν υπό­ψη όλα τα στοι­χεία, τη στιγ­μή που οι δικο­γρα­φί­ες για τον πρώ­ην υπουρ­γό Καρα­μαν­λή, τον περι­φε­ρειάρ­χη Θεσ­σα­λί­ας Αγο­ρα­στό, έχουν φτά­σει στη Βου­λή κι η κυβέρ­νη­ση άρον άρον έκλει­σε την εξε­τα­στι­κή επι­τρο­πή, ενώ η Ευρω­ει­σαγ­γε­λεία διε­ρευ­νά όχι το έγκλη­μα αλλά την οικο­νο­μι­κή δια­χεί­ρι­ση μιας από τις 4 συμβάσεις.

Η ανα­φο­ρά είναι κρί­σι­μο να μεί­νει ανοι­χτή προς παρα­κο­λού­θη­ση. Να παρα­πεμ­φθεί αμέ­σως στην Επι­τρο­πή Μετα­φο­ρών και στην Επι­τρο­πή Πολι­τι­κών Ελευ­θε­ριών, Δικαιο­σύ­νης και Εσω­τε­ρι­κών του Ευρω­κοι­νο­βου­λί­ου, με αίτη­μα να διορ­γα­νω­θεί συζή­τη­ση για τα Τέμπη. Να κοι­νο­ποι­η­θεί στην Ελλη­νι­κή Κυβέρ­νη­ση, εκφρά­ζο­ντας τη θέση της Επι­τρο­πής Ανα­φο­ρών για πλή­ρη δια­λεύ­καν­ση και από­δο­ση όλων των ευθυ­νών που προ­κύ­πτουν, ποι­νι­κών και πολιτικών».

 

Ο δαί­μων του τυπο­γρα­φεί­ου, του Ηρα­κλή Κακαβάνη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο