Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο: «Είμαστε βέβαιοι για τη συγκάλυψη, γι’ αυτό είμαστε εδώ»

Oρθια, μέσα σε μια κατά­με­στη αίθου­σα του Ευρω­παϊ­κού Κοι­νο­βου­λί­ου, η Μαρία Καρυ­στια­νού περιέ­γρα­ψε με αξιο­πρέ­πεια και σοβα­ρό­τη­τα την οδύ­νη των συγ­γε­νών των θυμά­των στα Τέμπη, αλλά και τις προ­σπά­θειες συγκά­λυ­ψης των ευθυ­νών. Οι λέξεις «έλλει­ψη κρά­τους Δικαί­ου», «ασφά­λεια συγκοι­νω­νιών» και «από­δο­ση ευθυ­νών» ήχη­σαν δυνα­τά στα αυτιά των ευρω­βου­λευ­τών της Επι­τρο­πής PETI που δέχθη­καν τον κατε­πεί­γο­ντα χαρα­κτή­ρα της συζή­τη­σης. Και όταν Μαρία Καρυ­στια­νού ολο­κλή­ρω­σε την ομι­λία της, η αίθου­σα ξέσπα­σε σε δυνα­τά χειροκροτήματα.

«Η δια­δι­κα­σία ανά­κρι­σης στην Ελλά­δα μας δίνει τη βεβαιό­τη­τα ότι η αλή­θεια δε θα λάμ­ψει για ακό­μα μια φορά. Αλλά αν όχι, όμως, θα γίνει ξανά το κακό», τόνι­σε η Μαρία Καρυ­στια­νού. «Δεν σας ζητά­με να γίνε­τε λαϊ­κό δικα­στή­ριο. Έχου­με τρία αιτή­μα­τα: να προ­στα­τεύ­σε­τε το κρά­τος Δικαί­ου, να φρο­ντί­σε­τε για την προ­στα­σία της ζωής και της ακε­ραιό­τη­τας των συγκοι­νω­νιών», ζήτησε.

«Φέρω το βάρος μιας τερά­στιας ευθύ­νης, που εύχο­μαι κανείς ποτέ να μην χρεια­στεί να ανα­λά­βει. Είμαι εδώ όχι μόνο ως μάνα, αλλά και ως πρό­ε­δρος της επι­τρο­πής των συγ­γε­νών. Έχω πάνω μου και την ευθύ­νη που γιγα­ντώ­θη­κε με τις 1.330.000 των Ελλή­νων που έχουν συνυ­πο­γρά­ψει το δίκαιο αίτη­μά μας. Ευχα­ρι­στώ όλους τους Έλλη­νες, αλλά και εκεί­νους που η ψυχή τους είναι μαζί μας», είπε η Μαρία Καρυστιανού.

«Οι εγγυ­ή­σεις του κρά­τους δικαί­ου έχουν πάψει να ισχύ­ουν στην Ελλά­δα. Ως πολί­τες με αυτο­νό­η­τα δικαιώ­μα­τα, απευ­θύ­νο­μαι σε ανθρώ­πους που και ενδια­φέ­ρο­νται και μπο­ρούν να αλλά­ξουν τα πράγ­μα­τα», είπε, ευχα­ρι­στώ­ντας τα μέλη της επι­τρο­πής για το κατε­πεί­γον της συζήτησης.

«Είμαι εδώ για­τί στην Ελλά­δα έχουν γίνει κάκι­στοι χει­ρι­σμοί και μεθο­δεύ­σεις που προ­σβάλ­λουν τη μνή­μη των νεκρών και παρα­βιά­ζουν κατά­φω­ρα τις αρχές του Κρά­τους Δικαί­ου», τόνι­σε. «Είναι απελ­πι­στι­κή η κατάρ­ρευ­ση της εμπι­στο­σύ­νης για ορθή λει­τουρ­γία των θεσμών. Δεν επι­τρέ­που­με να νομι­μο­ποιεί­ται η ατι­μω­ρη­σία», εξή­γη­σε περι­γρά­φο­ντας την κατά­στα­ση στη χώρα.

«Είμα­στε βέβαιοι για συγκά­λυ­ψη. Δια­κή­ρυτ­ταν ότι ο σιδη­ρό­δρο­μος είναι απο­λύ­τως ασφα­λής. Όσο μπο­ρεί να είναι. Δεν είναι όμως και δεν είναι εντά­ξει για αυτό. Υπάρ­χουν κανό­νες ασφα­λεί­ας δεν έχουν εφαρμοστεί».

Αντί δευ­τε­ρο­λο­γί­ας, η Μαρία Καρυ­στια­νού παρου­σί­α­σε ένα βίντεο με εικό­νες από το τρα­γι­κό δυστύ­χη­μα και τον τόπο του εγκλή­μα­τος. Μπο­ρού­σε να δει κανείς πολ­λούς παρι­στά­με­νους να δακρύζουν.

Η ειση­γή­τρια της επι­τρο­πής επι­βε­βαί­ω­σε ότι η από­φα­ση να παρα­μεί­νει ανοι­χτή η υπό­θε­ση ήταν συναι­νε­τι­κή. «Σας ευχα­ρι­στού­με που είστε δυνα­τή», είπε στην Μαρία Καρυ­στια­νού η ευρω­βου­λευ­τής J. Toom, για να κατα­κλει­στεί η αίθου­σα για ακό­μα μία φορά με χειροκροτήματα.

Πηγή: www.efsyn.gr /Μαρία Ψαρά

Ο δαί­μων του τυπο­γρα­φεί­ου, του Ηρα­κλή Κακαβάνη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο