Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ισπανία: Συνελήφθησαν 3 άτομα που πέταξαν μετανάστες στη θάλασσα, με αποτέλεσμα 5 από αυτούς να πνιγούν

Η ισπα­νι­κή αστυ­νο­μία συνέ­λα­βε τρία άτο­μα που κατη­γο­ρού­νται ότι πέτα­ξαν στη θάλασ­σα μετα­νά­στες, με απο­τέ­λε­σμα πέντε από αυτούς να πνι­γούν, στα ανοι­χτά του Κάδιξ, τον περα­σμέ­νο Νοέμβριο.

Σύμ­φω­να με το υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών, δύο άνδρες και μία γυναί­κα συνε­λή­φθη­σαν στην περιο­χή του Αλγε­θί­ρας με την κατη­γο­ρία ότι εξα­νά­γκα­σαν τους μετα­νά­στες, απει­λώ­ντας τους με ένα μαχαί­ρι, να πηδή­ξουν στη θάλασ­σα, σε ένα σημείο με ισχυ­ρά ρεύ­μα­τα, μολο­νό­τι γνώ­ρι­ζαν ότι πολ­λοί από αυτούς δεν ήξε­ραν κολύμπι.

Πιστεύ­ε­ται επί­σης ότι οι τρεις ύπο­πτοι είναι μέλη μιας εγκλη­μα­τι­κής οργάνωσης.

Σε πλά­να που αναρ­τή­θη­καν σε ιστο­τό­πους κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης τον περα­σμέ­νο Νοέμ­βριο δια­κρί­νε­ται ένα φου­σκω­τό να κάνει κύκλους, εν μέσω θαλασ­σο­τα­ρα­χής και κάποιους που επι­βαί­νουν σε αυτό να σπρώ­χνουν άλλους στη θάλασ­σα. Η αστυ­νο­μία, που προ­έ­βη στις συλ­λή­ψεις αφού εντό­πι­σε το σκά­φος, ανέ­φε­ρε ότι επέ­βαι­ναν του­λά­χι­στον 37 μετα­νά­στες, οι οποί­οι είχαν πλη­ρώ­σει από 3.000 έως 12.000 ευρώ ο καθέ­νας για να τους μετα­φέ­ρουν από την Κενί­τρα του Μαρό­κου στο Κάδιξ. Μολο­νό­τι δεν απέ­χει πολύ από το Μαρό­κο, το Κάδιξ δεν είναι συνή­θης προ­ο­ρι­σμός για τους μετα­νά­στες, επει­δή σε αυτήν την περιο­χή του Ατλα­ντι­κού η θάλασ­σα είναι συχνά ταραγ­μέ­νη. Επι­πλέ­ον, τα σκά­φη μπο­ρεί να εντο­πι­στούν εύκο­λα, λόγω της εγγύ­τη­τάς της με το Γιβραλ­τάρ, που επι­τη­ρεί­ται στενά.

Ο αριθ­μός των μετα­να­στών που έφτα­σαν στην Ισπα­νία με σκά­φος τους πρώ­τους δύο μήνες του έτους τετρα­πλα­σιά­στη­κε (13.485) σε σύγκρι­ση με την αντί­στοι­χη περί­ο­δο πέρ­σι. Σύμ­φω­να με την οργά­νω­ση για την προ­στα­σία των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των Walking Borders, 6.618 άνθρω­ποι έχα­σαν τη ζωή τους στη θάλασ­σα προ­σπα­θώ­ντας να φτά­σουν στην Ισπα­νία το 2023.

 

Ο δαί­μων του τυπο­γρα­φεί­ου, του Ηρα­κλή Κακαβάνη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο