Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επέστρεψαν στην Ελλάδα οι πρωταθλητές του NBA Γιάννης και Θανάσης Αντετοκούνμπο

Ο Γιάν­νης και ο Θανά­σης Αντε­το­κούν­μπο,  που στέ­φθη­καν πρω­τα­θλη­τές ΝΒΑ, αφί­χθη­σαν στην Αθή­να λίγο πριν τις 12:00 το μεση­μέ­ρι της Κυρια­κής (1/8) και μίλη­σαν στους εκπρο­σώ­πους του Τύπου, για το δαχτυ­λί­δι με τους Μιλ­γουό­κι Μπακς και την εθνι­κή Ελλά­δας. Η άφι­ξή τους στην Ελλά­δα θα είχε συμ­βεί νωρί­τε­ρα, αλλά ο Θανά­σης Αντε­το­κούν­μπο έπρε­πε να παρα­μεί­νει σε καρα­ντί­να, καθώς βρι­σκό­ταν στο πρω­τό­κολ­λο κορο­νοϊ­ού του ΝΒΑ. Μαζί τους προ­σγειώ­θη­κε στην Αθή­να και η μητέ­ρα τους Βερό­νι­κα, ενώ ο μόνος που απου­σί­α­ζε από την οικο­γέ­νεια ήταν ο Άλεξ Αντε­το­κούν­μπο, καθώς παρέ­μει­νε στις ΗΠΑ για να συμ­με­τά­σχει στο Summer League του ΝΒΑ με τους Σακρα­μέ­ντο Κινγκς.

«Ξυπνάω κάθε πρωί και βλέ­πω ότι οι Μπακς είναι πρω­τα­θλη­τές. Νιώ­θω κάπως. Θέλω να κλά­ψω, δεν το έχω πιστέ­ψει ακό­μη,» τόνι­σε ο “Greek Freak” για την κατά­κτη­ση του τίτλου του πρω­τα­θλη­τή ΝΒΑ. Ο ΜVP των φετι­νών τελι­κών προ­α­νήγ­γει­λε πως θα βρε­θεί τις επό­με­νες ημέ­ρες στα Σεπό­λια, στο γηπε­δά­κι της γει­το­νιάς που μεγά­λω­σε, μαζί με το τρό­παιο των Μπακς και θα περι­μέ­νει τα παι­διά που θέλουν να του σφί­ξουν το χέρι.

Ανα­λυ­τι­κά, ο Γιάν­νης και ο Θανά­σης Αντε­το­κούν­μπο δήλωσαν:

Ο Γιάν­νης Αντε­το­κούν­μπο, στις πρώ­τες δηλώ­σεις του είπε: «Θέλω να ευχα­ρι­στή­σω τους πάντες, όλους όσοι μας στή­ρι­ξαν για να πάμε στο ΝΒΑ και να ζήσου­με το όνει­ρό μας. Είμα­στε χαρού­με­νοι που γυρί­σα­με για να δού­με τους φίλους μας και την οικο­γέ­νειά μας. Είμα­στε χαρού­με­νοι που κατα­φέ­ρα­με να φέρου­με το Κύπελ­λο μαζί, για­τί ήταν ολό­κλη­ρη δια­δι­κα­σία. Είμαι πολύ χαρού­με­νος που ένα από τα μεγα­λύ­τε­ρα τρό­παια στον κόσμο είναι στην Ελλά­δα. Είναι κάτι απί­στευ­το. Δεν ξέρω πόσες ημέ­ρες θα μεί­νου­με, αλλά σίγου­ρα θα το πάω πίσω στα Σεπό­λια, στου Ζωγρά­φου, στα μέρη που μεγα­λώ­σα­με. Δεν ήταν μαζί μας στην πτή­ση. Ακό­μη δεν έχου­με πιστέ­ψει τι έχει γίνει. Έγι­νε με σκλη­ρή δου­λειά απ όλους στην ομά­δα, τους παί­κτες, τους προ­πο­νη­τές και τον κόσμο που ερχό­ταν να μας στη­ρί­ξει. Οι Έλλη­νες μας στή­ρι­ζαν και μας αγαπούσαν».

Ο Θανά­σης Αντε­το­κούν­μπο είπε στα πρώ­τα λόγια του, μετά την άφι­ξή του, στο «Ελευ­θέ­ριος Βενι­ζέ­λος»: «Δεν έχω να πω κάτι, σας ευχα­ρι­στώ πάρα πολύ. Ευχα­ρι­στώ σε όλους τους ανθρώ­πους που και κατά τη διάρ­κεια της σεζόν, από την πρώ­τη στιγ­μή που παί­ζου­με μπά­σκετ, μας έχουν στη­ρί­ξει. Από την πρώ­τη στιγ­μή που φύγα­με στο εξω­τε­ρι­κό να κυνη­γή­σου­με το όνει­ρό μας». Για να σχο­λιά­σει ανα­φο­ρι­κά με την απου­σία του από το Game 5 και το Game 6 των τελι­κών του ΝΒΑ: «Δεν ήταν δύσκο­λο να είμαι εκτός από τα δύο τελευ­ταία παι­χνί­δια. Το πιο δύσκο­λο ήταν να μην μπο­ρώ να βοη­θή­σω την ομά­δα. Πιο πολύ στε­νο­χω­ρή­θη­κα που δεν ήμουν εκεί, όχι για τους πανη­γυ­ρι­σμούς. Δεν πει­ρά­ζει. Ακό­μη κι έτσι είμαι πρω­τα­θλη­τής. Το τρό­παιο δεν θα φύγει από το γήπεδο».

Ο ΜVP των τελι­κών, Γιάν­νης Αντε­το­κούν­μπο, πρό­σθε­σε για την επί­τευ­ξη του στό­χου της κατά­κτη­σης του τίτλου του πρω­τα­θλη­τή ΝΒΑ: «Είναι μία απί­στευ­τη δια­δρο­μή. Είχα ανθρώ­πους δίπλα μου που με βοή­θη­σαν, με πίστε­ψαν πως μπο­ρώ να γίνω καλύ­τε­ρος. Το να είσαι πρω­τα­θλη­τής ΝΒΑ είναι συγκλο­νι­στι­κό συναί­σθη­μα. Το καλύ­τε­ρο συναί­σθη­μα που έχω βιώ­σει έως σήμε­ρα είναι η στιγ­μή που έγι­να πατέ­ρας και τώρα ετοι­μά­ζο­μαι να γίνω ξανά πατέ­ρας. Όλη αυτή η δια­δρο­μή είναι τρε­λή. Αν μου έλε­γες κάτι τέτοιο πριν από οκτώ χρό­νια, θα σου έλε­γα ότι είσαι τρε­λός. Με σκλη­ρή δου­λειά, δεν στα­μα­τά­με. Δεν έχου­με στα­μα­τή­σει ως οικο­γέ­νεια. Αυτό το ζήσα­με σε όλη μας τη ζωή. Βλέ­πα­με τους γονείς μας να δου­λεύ­ουν κάθε ημέ­ρα. Για να μας μεγα­λώ­σουν και να μας ταΐ­σουν. Το να έχου­με κάνει τόσα πράγ­μα­τα, δεν στα­μα­τά­με. Δεν μπο­ρού­με να στα­μα­τή­σου­με. Οι γονείς μας δεν στα­μά­τη­σαν. Αυτή η δια­δρο­μή είναι απί­στευ­τη. Όλα αυτά που έρχο­νται, όλα τα καλά, τα λεφτά, οι φίλοι, να είσαι σε δια­φη­μί­σεις έρχο­νται μόνο με ένα πράγ­μα με τη σκλη­ρή δου­λειά. Δεν υπάρ­χει τίπο­τα χωρίς σκλη­ρή δου­λειά. Δεν ξέρω ποιο είναι το ταβά­νι μου. Μόνο που δου­λεύω σκλη­ρά κάθε χρό­νο. Κάθε σεζόν ξεπερ­νά­με αυτό που κάνα­με την προη­γού­με­νη. Δεν ξέρω αν θα κατα­κτή­σου­με άλλο πρω­τά­θλη­μα. Το μόνο που ξέρω είναι πως θα σηκω­θώ και θα πάω για να κάνω προ­πό­νη­ση. Και σήμε­ρα ίσως να πάω για βάρη. Αυτή η νοο­τρο­πία δεν θα αλλά­ξει. Κι εγώ κι ο Θανά­σης, κι ο Άλεξ και ο Κώστας πιέ­ζου­με τον εαυ­τό μας να γίνου­με καλύτεροι».

Ο “Greek Freak” συνέ­χι­σε: «Ακό­μη δεν το έχω πιστέ­ψει. Δεν προ­σπα­θού­σα να βλέ­πω τις καλύ­τε­ρες στιγ­μές. Ξυπνάω κάθε πρωί και βλέ­πω ότι οι Μπακς είναι πρω­τα­θλη­τές. Νιώ­θω κάπως. Θέλω να κλά­ψω, δεν το έχω πιστέ­ψει ακό­μη. Μόνο και που ζήσα­με αυτές τις στιγ­μές. Που ήταν ο κόσμος, 70.000 άνθρω­ποι έξω από το γήπε­δο. Είχα­με παρέ­λα­ση με τον κόσμο να φωνά­ζει το όνο­μα της ομά­δας μας. Πάντα πίστευα ως παι­δί ότι θα ζού­σα κάτι τέτοιο. Το κάνα­με τόσο μικροί μαζί με τον αδερ­φό μου, με την οικο­γέ­νειά μου».

Τα δύο αδέλ­φια ρωτή­θη­καν «πότε πίστε­ψαν πως δεν θα έχα­ναν με τίπο­τα τον τίτλο». Ανέ­λα­βε να απα­ντή­σει ο “Greek Freak” λέγο­ντας: «Δεν είχα­με βρε­θεί ποτέ σε παρό­μοια θέση για να ξέρου­με ότι δεν θα χάσου­με το τρό­παιο. Πρώ­τη φορά που κερ­δί­σα­με σει­ρά μετά από το 2001, ήταν το 2019. Δεν είχα­με βρε­θεί ποτέ σε τέτοια θέση για να ξέρου­με για το μομέ­ντουμ. Παί­ζα­με καλό μπά­σκετ, αυτό που είχα­με στο μυα­λό μας ήταν να βελ­τιω­νό­μα­στε, να γινό­μα­στε καλύ­τε­ροι. Το ότι κερ­δί­σα­με το Μαϊ­ά­μι με σκού­πα μάς έδω­σε μεγά­λη αυτο­πε­ποί­θη­ση. Εκεί­νη την στιγ­μή δεν πιστεύ­α­με ότι θα κερ­δί­σου­με, ήμα­σταν χαρού­με­νοι που παί­ζα­με καλό μπά­σκετ και κοι­τού­σα­με μπροστά».

Για την… εκμε­τάλ­λευ­ση της εικό­νας του, ο “Giannis” εξή­γη­σε: «Δεν ξέρω αν γίνει κάτι τέτοιο. Αν αρέ­σει κάτι τέτοιο στην Nike ή στον Τζόρ­νταν, θα το απο­φα­σί­σουν εκεί­νοι. Εγώ κρα­τάω όλες οι στιγ­μές που έζη­σα με τον Θανά­ση, την ομά­δα στα απο­δυ­τή­ρια και τον κόσμο έξω από το γήπε­δο. Ήταν τόσο ωραίο. Κρά­τη­σε ένα βρά­δυ. Θέλω να το ζήσω ξανά με την ομά­δα μου. Μακά­ρι να γίνου­με καλύ­τε­ροι και να βελ­τιω­θού­με και να είμα­στε “πει­να­σμέ­νοι”, ώστε να κερ­δί­σου­με και άλλες τέτοιες στιγ­μές με το Μιλ­γουό­κι και μακά­ρι να γίνει με την Εθνι­κή Ελλά­δας. Μου αρέ­σει να κερ­δί­ζω. Αν συνε­χί­σου­με τη σκλη­ρή δου­λειά, θα ζήσου­με τέτοιες στιγ­μές. Με τον Θεό δίπλα μας, θα τα κατα­φέ­ρου­με. Θέλω να το ξανα­ζή­σω. Ό,τι και αν κάνεις, είμα­στε αυτοί ως άνθρω­ποι. Θέλου­με να γινό­μα­στε καλύ­τε­ροι με τον Θανά­ση. Θέλου­με να παί­ζου­με στα όριά μας. Να φτά­σου­με αυτά που μοιά­ζουν άφτα­στα. Με χαμη­λά το κεφά­λι θα κάνου­με τρο­με­ρά πράγ­μα­τα και να έχου­με τον Θεό δίπλα μας».

Και πρό­σθε­σε: «Πρό­σω­πο του ΝΒΑ δεν θέλω να είμαι. Μπο­ρεί να είναι ο Ντου­ράντ ή ο Χάρ­ντεν. Θέλω να είμαι με τα παι­διά και την οικο­γέ­νειά μου. Θέλω να νικάω και να περ­νάω καλά, να νικάω. Θέλω να είμαι ο Γιάν­νης που δου­λεύ­ει σκληρά».

Ο “Giannis” εξέ­φρα­σε πάντως την επι­θυ­μία του να ήταν αλλιώς τα πράγ­μα­τα και να αγω­νι­ζό­ταν τώρα με την εθνι­κή Ελλά­δας στους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες του Τόκιο: «Για την εθνι­κή Ελλά­δας… μακά­ρι να είχα­με προ­κρι­θεί. Το ήθε­λα πολύ να βρί­σκο­μαι εκεί. Θέλου­με να βοη­θή­σου­με την εθνι­κή με οποιον­δή­πο­τε τρό­πο. Μακά­ρι να παί­ζα­με στους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες τώρα, να μην ήμα­σταν εδώ».

Ποιος είναι ο άνθρω­πος που βάζει το επό­με­νο Challenge μετά τον Κόμπι Μπράιαντ στον Γιάν­νη Αντε­το­κούν­μπο; «Όλη η οικο­γέ­νεια μου με βοη­θά­ει και μου βάζει προ­κλή­σεις. Αλλά και ο ίδιος ο εαυ­τός μου. Προ­σπα­θώ να δου­λεύω και να εξε­λίσ­σο­μαι, όσο καλύ­τε­ρα μπο­ρώ. Ο Θανά­σης είναι αυτός που μου βάζει το επό­με­νο challenge. Η οικο­γέ­νειά μου. Ο Κόμπι με βοή­θη­σε πολύ, με έκα­νε να πιστεύω ότι μπο­ρώ να φτά­σω τα όνει­ρά μου. Αν με πιστεύ­ει αυτός, δεν χρειά­ζε­ται να με πιστέ­ψει κανείς άλλος. Τώρα που έχου­με γίνει πρω­τα­θλη­τές, θέλω να συνε­χί­σω να βελ­τιώ­νο­μαι. Κι όποιο challenge έρθει, θα είμα­στε εκεί για να το πάρουμε».

Ρωτή­θη­κε και για την κρι­τι­κή που δέχε­ται για το σουτ του και τις βολές και απά­ντη­σε: «Συνε­χί­ζω να δου­λεύω ό,τι και να μου λένε. Είτε τα καλά είτε τα κακά, συνε­χί­ζω να δου­λεύω σε όλα. Στις βολές, στο σουτ. Ξέρω ότι δου­λεύω, κάνω ό,τι πρέ­πει να κάνω. Μου αρκεί αυτό. Είμαι ευχα­ρι­στη­μέ­νος με αυτό που είμαι για­τί ξέρω ότι δου­λεύω και κάνω αυτό που μπο­ρώ. Δεν μπο­ρεί να με πει­ρά­ξει. Το λέω κι εγώ, δεν βάζω βολές. Είμαι πολύ ΟΚ με αυτό για­τί δου­λεύω για να βελ­τιω­θώ. Θέλω να γίνω καλύ­τε­ρος σου­τέρ, πιστεύω ότι έχω πάρα πολ­λά να δώσω ακό­μη. Θέλω να βελ­τιω­θώ στην ντρί­μπλα, στο λόου ποστ, σε όλα αυτά. Όπως είπα και πριν, με το κεφά­λι χαμη­λά και να συνεχίσουμε».

Για το αφιέ­ρω­μα των Μιλ­γουό­κι Μπακς και την ανα­φο­ρά του Γιάν­νη Αντε­το­κούν­μπο πως θέλει να το ξανα­κά­νει του χρό­νου, ο “Greek Freak” είπε: «Είχα μια στιγ­μή με την οικο­γέ­νειά μου, που προ­σπα­θού­σα να κατα­λά­βω τι έχει γίνει, πριν πάω στους προ­πο­νη­τές και τους συμπαί­κτες μου. Όπως είπα πριν, είναι εθι­στι­κό όλο αυτό. Χαι­ρό­μουν για όλο αυτό, το δια­σκέ­δα­ζα. Έχω περά­σει πίε­ση σε όλη μου τη ζωή, αυτό δεν ήταν κάτι. Όλοι οι αθλη­τές έχουν πίε­ση, αλλά βρή­κα έναν τρό­πο για να δια­σκε­δά­ζω την στιγ­μή. Δεν με ένοια­ζε αν θα κερ­δί­ζα­με ή αν θα χάνα­με, το δια­σκέ­δα­ζα. Μετά το πρώ­το δίλε­πτο με την οικο­γέ­νειά μου, σκε­φτό­μουν “what’s next”. Μετά είσαι τόσο χαρού­με­νος και ενθου­σια­σμέ­νος, που λες ότι κατά­λα­βα τι πρέ­πει να κάνω για να κερ­δί­σω και να είμαι στο κορυ­φαίο επί­πε­δο. Μου αρέ­σει να βλέ­πω τους ανθρώ­πους γύρω μου να είναι χαρού­με­νοι. Θέλω να το ξανακάνω».

Για το γεγο­νός πως δεί­χνουν πάντα χαρού­με­νοι και είναι χαμο­γε­λα­στοί, ο Θανά­σης Αντε­το­κούν­μπο είπε: «Όλα έχουν να κάνουν για τους γονείς μας. Όταν τους βλέ­που­με να παλεύ­ουν και να συνε­χί­ζουν να δου­λεύ­ουν χωρίς να δια­μαρ­τύ­ρο­νται, τότε αυτό το κάνου­με και εμείς και το έχου­με υιοθετήσει».

Ο Γιάν­νης Αντε­το­κούν­μπο ρωτή­θη­κε και για την ανάρ­τη­ση στή­ρι­ξης στον αρσι­βα­ρί­στα Θοδω­ρή Ιακω­βί­δη, μετά τις χθε­σι­νές δηλώ­σεις του από το Τόκιο για τις δύσκο­λες οικο­νο­μι­κά ημέ­ρες που έχει περά­σει και περ­νά. «Είναι βαρύ όλο αυτό που περ­νάς όταν είσαι αθλη­τής, δεν το πολυ­συ­ζη­τούν οι αθλη­τές για­τί αν το κάνουν θα λένε “παίρ­νεις τόσα εκα­τομ­μύ­ρια, σκά­σε και παί­ξε”. Είναι δύσκο­λο, όμως. Είναι πάρα πολύ βαρύ όλο αυτό. Εγώ χάρη­κα που βγή­κε κι έκλα­ψε, είπε πώς ένιω­θε. Κι εγώ… υπάρ­χουν πάρα πολ­λά βρά­δια που δεν ξέρω αν μπο­ρώ να συνε­χί­σω να κάνω αυτό που κάνω. Έχω ανθρώ­πους δίπλα μου που μου λένε διά­φο­ρα και μου δίνουν κίνη­τρο. Ξέρω πόσο δύσκο­λο είναι γι αυτόν. Αυτά τα βάρη δεν πρέ­πει να τα σηκώ­νει μόνος του. Τους ανθρώ­πους πρέ­πει να τους “χτί­ζεις”, όχι να τους γκρε­μί­ζεις. Αυτό ισχύ­ει και για τον Καλαϊ­τζά­κη, που έγι­νε ντραφτ. Πρέ­πει να τον περι­βάλ­λου­με με αγάπη».

Ο Θανά­σης Αντε­το­κούν­μπο τόνι­σε από την πλευ­ρά του για τον Θανά­ση Ιακω­βί­δη: «Θέλω να πω ένα τερά­στιο συγ­γνώ­μη στον Θοδω­ρή, όχι από εμάς, αλλά από όλους. Δεν μπο­ρού­με να αφή­σου­με τον Θοδω­ρή και τον επό­με­νο Θοδω­ρή να τα σηκώ­σει μόνος του. Τόσο ως οικο­γέ­νεια όσο και ως άτο­μα, είμα­στε μαζί του».

Στο τέλος, ο Γιάν­νης Αντε­το­κούν­μπο, συμ­βού­λε­ψε τα παι­διά που θα μετα­βούν στα Σεπό­λια για να του σφί­ξουν το χέρι: «Για τα παι­διά που θέλουν να έρθουν στη γει­το­νιά, πρέ­πει να φορούν μάσκες. Με προ­σο­χή. Θα τους ενη­με­ρώ­σου­με για το πότε ακρι­βώς θα κατε­βού­με στα Σεπό­λια. θα είμα­στε εκεί με το τρό­παιο. Θα παί­ξου­με λίγο μπα­σκε­τά­κι, κανά δεκά­λε­πτο, όσο αντέ­χου­με. Δεν υπάρ­χουν αυτά τώρα, δεν έχω γόνα­το (γελά­ει). Θα πάμε να το ευχα­ρι­στη­θού­με όλοι μαζί».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο