Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επίδομα αδείας 2023: Πότε μπαίνει, πώς υπολογίζεται

Όλοι οι εργα­ζό­με­νοι, μισθω­τοί και μη, ανα­μέ­νουν να μπουν τα λεφτά της πλη­ρω­μής για το επί­δο­μα αδεί­ας μαζί με τον τρέ­χο­ντα μηνιαίο μισθό. Επί­δο­μα, που δίδε­ται τους καλο­και­ρι­νούς μήνες και ενι­σχύ­ει το εισό­δη­μα για τις απα­ραί­τη­τες καλο­και­ρι­νές δια­κο­πές. Ανα­λυ­τι­κά, όλες οι πλη­ρο­φο­ρί­ες για το επί­δο­μα αδείας.

Η ετή­σια άδεια του εργα­ζό­με­νου χορη­γεί­ται σε συνεν­νό­η­ση με τον εργο­δό­τη ως προς το χρό­νο χορή­γη­σής της και σε κάθε περί­πτω­ση εντός διμή­νου από την υπο­βο­λή σχε­τι­κού αιτή­μα­τος από τον εργα­ζό­με­νο. Οι μισοί του­λά­χι­στον εργα­ζό­με­νοι μιας επι­χεί­ρη­σης πρέ­πει να πάρουν την άδεια μέσα στο χρο­νι­κό διά­στη­μα από 1 Μαΐ­ου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.

Ο εργα­ζό­με­νος δικαιού­ται ανα­λο­γία χρό­νου ετή­σιας άδειας από την έναρ­ξη της απα­σχό­λη­σής του, σύμ­φω­να με το εβδο­μα­διαίο σύστη­μα εργα­σί­ας του (πεν­θή­με­ρο ή εξα­ή­με­ρο), χωρίς να απαι­τεί­ται να συμπλη­ρώ­σει συγκε­κρι­μέ­νο διά­στη­μα προ­ϋ­πη­ρε­σί­ας στον εργο­δό­τη του.

Συγκε­κρι­μέ­να, κατά το πρώ­το ημε­ρο­λο­για­κό έτος που προ­σε­λή­φθη ο εργα­ζό­με­νος, ο εργο­δό­της υπο­χρε­ού­ται να του χορη­γή­σει το αργό­τε­ρο μέχρι 31 Μαρ­τί­ου του επό­με­νου έτους, ανα­λο­γία των ημε­ρών αδεί­ας που δικαιού­ται από την πρό­σλη­ψή του μέχρι την 31η Δεκεμ­βρί­ου του συγκε­κρι­μέ­νου ημε­ρο­λο­για­κού έτους, σύμ­φω­να με τους μήνες απα­σχό­λη­σής του.

Κάθε εργα­ζό­με­νος με σχέ­ση εργα­σί­ας αορί­στου ή ορι­σμέ­νου χρό­νου, δικαιού­ται από την έναρ­ξη της εργα­σί­ας του μέχρι τη συμπλή­ρω­ση δωδε­κα­μή­νου να λάβει το ποσο­στό της αδεί­ας του. Η ανα­λο­γία αυτή υπο­λο­γί­ζε­ται στη βάση των 20 εργα­σί­μων ημε­ρών ετή­σιας άδειας για όσους εργά­ζο­νται πεν­θή­με­ρο και των 24 εργα­σί­μων ημε­ρών για όσους εργά­ζο­νται εξαήμερο.

  • Κατά το δεύ­τε­ρο ημε­ρο­λο­για­κό έτος, αφού ο εργα­ζό­με­νος συμπλη­ρώ­σει δωδε­κά­μη­νη εργα­σία, δικαιού­ται άδεια 21 ημε­ρών (πεν­θή­με­ρη εργα­σία) και 25 ημε­ρών (εξα­ή­με­ρη εργασία).
  • Για το τρί­το και τα επό­με­να εργα­σια­κά έτη ο εργα­ζό­με­νος δικαιού­ται από την 1η Ιανουα­ρί­ου κάθε έτους την κανο­νι­κή ετή­σια άδειά του με απο­δο­χές, δηλα­δή 22 ημέ­ρες (πεν­θή­με­ρη εργα­σία) και 26 ημέ­ρες (εξα­ή­με­ρη εργασία).

Μετά τη συμπλή­ρω­ση 10 ετών εργα­σί­ας στον ίδιο εργο­δό­τη ή προ­ϋ­πη­ρε­σί­ας 12 ετών σε οποιο­δή­πο­τε εργο­δό­τη ο εργα­ζό­με­νος δικαιού­ται άδεια 25 εργα­σί­μων ημε­ρών (πεν­θή­με­ρη εργα­σία) και 30 εργα­σί­μων ημε­ρών (εξα­ή­με­ρη εργασία).
Μετά την συμπλή­ρω­ση 25ετούς υπη­ρε­σί­ας σε οποιο­δή­πο­τε εργο­δό­τη οι εργα­ζό­με­νοι δικαιού­νται μία επι­πλέ­ον ημέ­ρα αδεί­ας, δηλα­δή 26 ημέ­ρες (πεν­θή­με­ρη εργα­σία) και 31 μέρες (εξα­ή­με­ρη εργασία).

Υπολογισμός επιδόματος αδείας — Πότε μπαίνει

Το επί­δο­μα αδεί­ας ισού­ται με το σύνο­λο των πράγ­μα­τι κατα­βαλ­λό­με­νων τακτι­κών συνή­θων απο­δο­χών της άδειας, με τον περιο­ρι­σμό ότι δεν μπο­ρεί να υπερ­βαί­νει τις απο­δο­χές 15 ημε­ρών γι’ αυτούς που αμεί­βο­νται με μηνιαίο μισθό και 13 ημε­ρών γι’ αυτούς που αμεί­βο­νται με ημε­ρο­μί­σθιο ή κατά μονά­δα εργα­σί­ας ή με ποσο­στά ή και με άλλο τρόπο.

Το αντί­στοι­χο επί­δο­μα άδειας προ­κα­τα­βάλ­λε­ται κατά τη λήψη της άδειας ανα­ψυ­χής ή τμή­μα­τος αυτής μαζί με τις απο­δο­χές αδεί­ας. Γενι­κές ή ειδι­κές δια­τά­ξεις νόμων, δια­ταγ­μά­των, υπουρ­γι­κών απο­φά­σε­ων, συλ­λο­γι­κών συμ­βά­σε­ων εργα­σί­ας, διαι­τη­τι­κών απο­φά­σε­ων, κανο­νι­σμών εργα­σί­ας και λοι­πών κανο­νι­στι­κών πρά­ξε­ων, που καθο­ρί­ζουν ευνοϊ­κό­τε­ρους τρό­πους υπο­λο­γι­σμού, κατα­βο­λής και γενι­κά παρο­χής του επι­δό­μα­τος άδειας υπε­ρι­σχύ­ουν και δια­τη­ρού­νται σε ισχύ.

Ο υπο­λο­γι­σμός για το επί­δο­μα αδεί­ας ΕΔΩ.

Πηγή: ieidiseis.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο