Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ: Ζητά άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πλημμυρών στη Θεσσαλία

Επί­και­ρη Ερώ­τη­ση προς τον υπουρ­γό Κλι­μα­τι­κής Κρί­σης και Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας για τη λήψη άμε­σων μέτρων για την αντι­με­τώ­πι­ση των κατα­στρο­φι­κών πλημ­μυ­ρών στη Θεσ­σα­λία κατέ­θε­σε το ΚΚΕ.

Ανα­λυ­τι­κά το κεί­με­νο της Επί­και­ρης Ερώ­τη­σης που υπο­γρά­φε­ται από τον βου­λευ­τή του Κόμ­μα­τος Γιώρ­γο Λαμπρού­λη.

«Οι πρω­το­φα­νείς κατα­στρο­φές στη Θεσ­σα­λία, με τον θεσ­σα­λι­κό κάμπο να έχει βου­λιά­ξει στη λάσπη, με δεκά­δες νεκρούς και αγνο­ού­με­νους και ανυ­πο­λό­γι­στες ακό­μη κατα­στρο­φές σε λαϊ­κές περιου­σί­ες, είναι το απο­τέ­λε­σμα ενός προ­δια­γε­γραμ­μέ­νου εγκλή­μα­τος, της εχθρι­κής για τον λαό πολι­τι­κής του αστι­κού κρά­τους. Είναι το απο­τέ­λε­σμα της έλλει­ψης των ανα­γκαί­ων αντι­πλημ­μυ­ρι­κών έργων για τη θωρά­κι­ση της περιο­χής στο πλαί­σιο ενός γενι­κό­τε­ρου σχε­δια­σμού, που θα μπο­ρού­σε να αντι­με­τω­πί­σει ακό­μη και τέτοια έντο­να και­ρι­κά φαι­νό­με­να ώστε να μην πνι­γεί η περιο­χή, όπως με τις ανα­γκαί­ες, κατάλ­λη­λες υπο­δο­μές, τον καθα­ρι­σμό των ποτα­μών, των ρεμά­των, τη διευ­θέ­τη­ση χει­μάρ­ρων, έργων κεφα­λής με ταμιευ­τή­ρες κ.ά. Η σημε­ρι­νή κυβέρ­νη­ση της ΝΔ όσο και τα κόμ­μα­τα που κυβέρ­νη­σαν καθώς επί­σης και οι περι­φε­ρεια­κές και δημο­τι­κές αρχές έχουν βαρύ­τα­τες εγκλη­μα­τι­κές ευθύ­νες για αυτήν την κατά­στα­ση, πολύ περισ­σό­τε­ρο που δεν είναι η πρώ­τη φορά που σημειώ­νο­νται μεγά­λες πλημ­μύ­ρες στην περιοχή.

Όμως δεν πάρ­θη­καν στοι­χειώ­δη μέτρα για την αντι­με­τώ­πι­ση της κατά­στα­σης ούτε και τις τελευ­ταί­ες μέρες, παρά τις προει­δο­ποι­ή­σεις των επι­στη­μό­νων για έντο­να και­ρι­κά φαι­νό­με­να στην Θεσ­σα­λία, όπως δεί­χνει η έλλει­ψη προ­ε­τοι­μα­σί­ας του κρα­τι­κού μηχα­νι­σμού, η καθυ­στέ­ρη­ση στην παρέμ­βα­ση του και τα προ­βλή­μα­τα στην επι­χεί­ρη­ση διά­σω­σης, η έλλει­ψη συντο­νι­σμού των δια­φό­ρων υπη­ρε­σιών και άλλα.

Οι ανα­κοι­νώ­σεις του πρω­θυ­πουρ­γού και των αρμό­διων υπουρ­γών είναι ανε­παρ­κέ­στα­τες και απο­τε­λούν εμπαιγ­μό σε βάρος των πλη­γέ­ντων της περιο­χής. Αυτήν την ώρα απαιτείται:

- Να εκκε­νω­θούν άμε­σα οι επι­κίν­δυ­νες περιο­χές και να μετα­φερ­θούν σε ασφα­λή μέρη οι κάτοι­κοι όλων των πλημ­μυ­ρι­σμέ­νων περιοχών.

- Να ληφθούν άμε­σα μέτρα για τη διά­σω­ση και τον απε­γκλω­βι­σμό των εγκλω­βι­σμέ­νων καθώς επί­σης και να εξα­σφα­λι­στεί η δια­μο­νή τους, η δια­τρο­φή και η υγειο­νο­μι­κή περί­θαλ­ψη, η χορή­γη­ση κλι­νο­σκε­πα­σμά­των και ό,τι άλλο χρειά­ζο­νται, να αντλη­θούν τα νερά από τις κατοι­κί­ες και να καθα­ρι­στούν με ευθύ­νη του κρά­τους, της Περι­φέ­ρειας και των δήμων.

- Να επι­τα­χθούν δημό­σιες και ιδιω­τι­κές δομές (ξενο­δο­χεία, κτί­ρια) για την ασφα­λή δια­μο­νή και περί­θαλ­ψη των πλη­γέ­ντων για όσο χρειαστεί.

- Να ληφθούν άμε­σα όλα τα ανα­γκαία μέτρα προ­στα­σί­ας της δημό­σιας υγεί­ας. Να ληφθούν όλα τα ανα­γκαία μέτρα για την αντι­με­τώ­πι­ση των υγειο­νο­μι­κών και επι­δη­μιο­λο­γι­κών προ­βλη­μά­των με απο­λυ­μάν­σεις, ψεκα­σμούς κλπ. και γενι­κό­τε­ρα να ληφθούν όλα τα μέτρα για την προ­στα­σία της δημό­σιας υγείας.

- Να παρ­θούν όλα τα απα­ραί­τη­τα μέτρα οικο­νο­μι­κής ανα­κού­φι­σης των κατοί­κων των περιο­χών που επλή­γη­σαν, με τη χορή­γη­ση έκτα­κτου οικο­νο­μι­κού βοη­θή­μα­τος και να επι­σπευ­σθεί η κατα­γρα­φή και η απο­κα­τά­στα­ση του συνό­λου ζημιών σε σπί­τια, κατα­στή­μα­τα, καλ­λιέρ­γειες, ζώα, αγρο­τι­κές υπο­δο­μές και μηχα­νή­μα­τα, αυτο­κί­νη­τα κ.ά. και να δοθούν άμε­σα οι απο­ζη­μιώ­σεις στο 100% των ζημιών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

- Να απο­κα­τα­στα­θούν άμε­σα τα δίκτυα ύδρευ­σης απο­χέ­τευ­σης ηλε­κτρι­σμού, οδο­ποι­ί­ας και άλλες βασι­κές υποδομές.

- Κανείς εργα­ζό­με­νος να μη στε­ρη­θεί το μερο­κά­μα­το εξαι­τί­ας των συν­θη­κών που επι­κρα­τούν στην περιο­χή. Να ανα­στα­λούν όλα τα χρέη των πλη­γέ­ντων αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων, αγρο­τών και των λαϊ­κών οικογενειών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουρ­γός πώς τοπο­θε­τεί­ται η κυβέρ­νη­ση στα παρα­πά­νω ζητήματα».

902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο