Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ — ΤΑΞΙ — ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ Με μεγάλη συγκέντρωση στο υπ. Οικονομικών διεμήνυσαν ότι «η φοροεξόντωση δεν θα περάσει»

Με μεγά­λη συγκέ­ντρω­ση έξω από το υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών χιλιά­δες επαγ­γελ­μα­τί­ες, αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι, αυτο­κι­νη­τι­στές ταξί, μισθω­τοί και αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι δικη­γό­ροι, μισθω­τοί τεχνι­κοί και φορο­τε­χνι­κοί δια­δή­λω­σαν ενά­ντια στο φορο­λο­γι­κό νομο­σχέ­διο-έκτρω­μα της κυβέρνησης.

Σχη­μα­τί­ζο­ντας αγω­νι­στι­κό «κλοιό» έξω από το υπ. Οικο­νο­μι­κών διε­μή­νυ­σαν ότι «η φορο­ε­ξό­ντω­ση δεν θα περά­σει», απαι­τώ­ντας την άμε­ση από­συρ­ση του επί­μα­χου νομοσχεδίου.

Με τις ομι­λί­ες, τα πανό και τα συν­θή­μα­τα να δίνουν τον τόνο έστει­λαν το μήνυ­μα «Αφο­ρο­λό­γη­το η απαί­τη­σή μας, δεν θα παζα­ρέ­ψου­με άλλο τη ζωή μας».

Στη συγκέ­ντρω­ση μαζι­κά ήταν τα μπλοκ της ΟΒΣΑ και των Ενώ­σε­ων Επαγ­γελ­μα­τιών Βιο­τε­χνών και Εμπό­ρων, των αυτο­κι­νη­τι­στών ΤΑΞΙ και των Επι­τρο­πών Αγώ­να, των μισθω­τών τεχνι­κών, των μισθω­τών και αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων δικη­γό­ρων και των φοροτεχνικών.

Στη συγκέ­ντρω­ση παρα­βρέ­θη­κε αντι­προ­σω­πεία του ΚΚΕ, απο­τε­λού­με­νη από την Ελέ­νη Μπέλ­λου, τον Μάκη Παπα­δό­που­λο, τον Κώστα Παρα­σκευά και τον Θοδω­ρή Χιώ­νη, μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Παρα­βρέ­θη­καν επί­σης ο Θανά­σης Παφί­λης, μέλος της ΚΕ και κοι­νο­βου­λευ­τι­κός εκπρό­σω­πος του ΚΚΕ και ο Χρή­στος Τσο­κά­νης, βου­λευ­τής του ΚΚΕ.

Παρα­βρέ­θη­καν επί­σης αντι­προ­σω­πεί­ες της Γραμ­μα­τεί­ας του ΠΑΜΕ και της Ομο­σπον­δί­ας Γυναι­κών Ελλά­δας (ΟΓΕ).

Τους χιλιά­δες βιο­τέ­χνες, εμπό­ρους, αυτο­κι­νη­τι­στές, αλλά και επι­στή­μο­νες που κατέ­κλυ­σαν το κέντρο της Αθή­νας χαι­ρέ­τι­σε ο Θανά­σης Καλα­μπα­λί­κης, πρό­ε­δρος της Ομο­σπον­δί­ας Βιο­τε­χνι­κών Σωμα­τεί­ων Αττι­κής (ΟΒΣΑ), από το βήμα της συγκέ­ντρω­σης έξω από το υπουρ­γείο Οικονομικών.

Υπεν­θύ­μι­σε τις κινη­το­ποι­ή­σεις που έχει ήδη οργα­νώ­σει η ΟΒΣΑ, τις προει­δο­ποι­ή­σεις που απηύ­θυ­νε έγκαι­ρα, όταν ακό­μα φορείς των επαγ­γελ­μα­τιών περί­με­ναν να ακού­σουν τις εξαγ­γε­λί­ες του πρω­θυ­πουρ­γού από τη ΔΕΘ. «Είμα­στε εδώ για να δια­λα­λή­σου­με ότι οι επαγ­γελ­μα­τί­ες έχου­με φωνή και δεν θα μας φιμώ­σουν», ξεκα­θά­ρι­σε και κάλε­σε σε κλεί­σι­μο κατα­στη­μά­των και γρα­φεί­ων και μεγά­λη κινη­το­ποί­η­ση τη μέρα που η κυβέρ­νη­ση θα τολ­μή­σει να κατα­θέ­σει το νομοσχέδιο.

Την αλλη­λεγ­γύη των εργα­ζο­μέ­νων στον αγώ­να των αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων και μικρών επαγ­γελ­μα­τιών μετέ­φε­ρε ο Γιώρ­γος Στε­φα­νά­κης, πρό­ε­δρος του Συν­δι­κά­του Επι­σι­τι­σμού — Του­ρι­σμού — Ξενο­δο­χεί­ων Αττικής.

«Ξέρου­με ότι μπο­ρεί να είστε σύμ­μα­χοι μαζί μας στον αγώ­να για το εισό­δη­μα», τόνι­σε και κάλε­σε σε κοι­νό μέτω­πο ενά­ντια στην πολι­τι­κή που «ταΐ­ζει» συνε­χώς τους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους, έχει τον λαό «στον άσο» και ισο­πε­δώ­νει όχι μόνο το εισό­δη­μά του, αλλά και τις ανά­γκες του για Υγεία, Παι­δεία, δημό­σιες υπο­δο­μές και υπη­ρε­σί­ες. «Σήμε­ρα η κυβέρ­νη­ση προ­σπα­θεί να πεί­σει εμάς τους εργα­ζό­με­νους να στη­ρί­ξου­με το νομο­σχέ­διό της ενά­ντια σε εσάς, ενώ αύριο θα σας κλεί­νει το μάτι για να μην αυξη­θεί ο κατώ­τε­ρος μισθός», σχο­λί­α­σε και ξεκα­θά­ρι­σε ότι αυτή η τακτι­κή δεν πρέ­πει να περά­σει. «Ο αγώ­νας σας ενά­ντια σε αυτό το νομο­σχέ­διο είναι δίκαιος. Μάλι­στα έχου­με και κοι­νό αίτη­μα, το αφο­ρο­λό­γη­το στα 12.000 ευρώ», υπογράμμισε.

Στην κατεύ­θυν­ση αυτή, προ­έ­τρε­ψε επαγ­γελ­μα­τί­ες και εργα­ζό­με­νους να βρε­θούν μαζί στον δρό­μο δια­δη­λώ­νο­ντας ενά­ντια στον αντι­λαϊ­κό κρα­τι­κό προϋπολογισμό.

Νωρί­τε­ρα στη συγκέ­ντρω­ση είχαν μιλή­σει ο Γιώρ­γος Καβ­βα­θάς, πρό­ε­δρος της ΓΣΕΒΕΕ, ο Δημή­τρης Βερ­βε­σός, πρό­ε­δρος του ΔΣΑ, ο Γιάν­νης Χατζη­θε­ο­δο­σί­ου, από το Επαγ­γελ­μα­τι­κό Επι­με­λη­τή­ριο Αθη­νών, ο Θανά­σης Δεβλιώ­της, πρό­ε­δρος της Ελλη­νι­κής Οδο­ντια­τρι­κής Ομο­σπον­δί­ας, ο Παύ­λος Ραβά­νης, πρό­ε­δρος του Βιο­τε­χνι­κού Επι­με­λη­τη­ρί­ου Αθη­νών, ο Γιώρ­γος Ρού­σκας, εκ μέρους της Συντο­νι­στι­κής Επι­τρο­πής Συμ­βο­λαιο­γρα­φι­κών Συλ­λό­γων Ελλά­δας, ο Γιάν­νης Χαλ­κια­δά­κης, αντι­πρό­ε­δρος της Ομο­σπον­δί­ας Δικα­στι­κών Επι­με­λη­τών, ο Μενέ­λα­ος Γαρ­δι­κιώ­της, από το Γεω­τε­χνι­κό Επι­με­λη­τή­ριο, ο Πέτρος Λυμπε­ρί­δης, πρό­ε­δρος του Πανελ­λή­νιου Συλ­λό­γου Φυσιο­θε­ρα­πευ­τών, ο Θύμιος Λυμπε­ρό­που­λος, πρό­ε­δρος του Σωμα­τεί­ου Αυτο­κι­νη­τι­στών (ΣΑΤΑ) και ο Μανώ­λης Μανω­λα­ρά­κης, εκπρό­σω­πος από την Ένω­ση Διαι­το­λό­γων — Δια­τρο­φο­λό­γων Ελλάδας.Επαγγελματίες, αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι, αυτο­κι­νη­τι­στές ταξί, δικη­γό­ροι, μισθω­τοί τεχνι­κοί έφτα­σαν στο υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών με ιδιαί­τε­ρα μαζι­κές πορεί­ες που έγι­ναν νωρί­τε­ρα από την Ομό­νοια, την Μάρ­νη, την Ακα­δη­μί­ας και την Παλαιά Βου­λή, όπου ενώ­θη­καν σε μια μεγά­λη πορεία η οποία γέμι­σε την οδό Στα­δί­ου κατα­λή­γο­ντας έξω από το υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών στο Σύνταγμα.

Νωρί­τε­ρα στην Ομό­νοια έγι­νε συγκέ­ντρω­ση επαγ­γελ­μα­τιών και αυτο­α­πα­σχο­λου­μέ­νων μετά από κάλε­σμα της ΟΒΣΑ. «Οι επαγ­γελ­μα­τί­ες έχου­νε φωνή αυτό το νομο­σχέ­διο δεν θα ξεχα­στεί», ήταν το σύν­θη­μα που ακού­στη­κε δυνατά.

Μίλη­σε ο Θανά­σης Καλα­μπα­λί­κης, πρό­ε­δρος της ΟΒΣΑ, επι­ση­μαί­νο­ντας μετα­ξύ άλλων ότι «απαι­τού­με το απα­ρά­δε­κτο νομο­σχέ­διο να μην κατα­τε­θεί! Aν η κυβέρ­νη­ση το τολ­μή­σει θα μας βρει στον δρό­μο τη μέρα κατά­θε­σής του!». Σημεί­ω­σε ακό­μα ότι «η νέα φορο­λο­γι­κή επι­βά­ρυν­ση θα κόψει από το εισό­δη­μα που δύσκο­λα βγά­ζου­με. Θα ψαλι­δί­σει κι άλλο τις ανά­γκες των οικο­γε­νειών μας που ήδη δεν καλύ­πτο­νται εύκο­λα. Θα διο­γκώ­σει κι άλλο τα χρέη. Θα οδη­γή­σει πολ­λούς από μας στην από­γνω­ση, το λου­κέ­το και την ανερ­γία. Η απά­ντη­ση πρέ­πει είναι άμεση!Η φορο­λο­γία δεν αντι­με­τω­πί­ζε­ται ατο­μι­κά. Τα μέτρα της κυβέρ­νη­σης μας αφο­ρούν όλους. Οι επαγ­γελ­μα­τί­ες έχουν πια μεγα­λύ­τε­ρη πεί­ρα, πρέ­πει να την αξιο­ποι­ή­σουν. Δεν υπάρ­χει χώρος για αυτα­πά­τες. Η οργά­νω­ση της πάλης είναι ζήτη­μα ζωτι­κής σημα­σί­ας για τους μικρούς ΕΒΕ».

Αλλά και οι αυτο­κι­νη­τι­στές ταξί με μεγά­λη πορεία που ξεκί­νη­σε νωρί­τε­ρα από τα γρα­φεία του ΣΑΤΑ κατευ­θύν­θη­καν προς το υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών, στο πλαί­σιο της σημε­ρι­νής 24ωρης απερ­γί­ας τους ενά­ντια στο φορο­λο­γι­κό νομοσχέδιο-έκτρωμα.

Στην πορεία συμ­με­τεί­χαν μαζι­κά αυτο­κι­νη­τι­στές ταξί, με πολ­λούς από αυτούς να κρα­τούν σημαί­ες των Επι­τρο­πών Αγώ­να Ταξί.

Η συμ­με­το­χή των αυτο­κι­νη­τι­στών ταξί στη σημε­ρι­νή 24ωρη απερ­γία είναι καθο­λι­κή, ενώ μεγά­λη ήταν η συμ­με­το­χή στη συγκέ­ντρω­ση του Συν­δι­κά­του (ΣΑΤΑ).

Έξω από τα γρα­φεία του Δικη­γο­ρι­κού Συλ­λό­γου, στην Ακα­δη­μί­ας, συγκε­ντρώ­θη­καν νωρί­τε­ρα αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι και μισθω­τοί δικη­γό­ροι που δου­λεύ­ουν ως «συνερ­γά­τες», απαι­τώ­ντας να απο­συρ­θεί το νομο­σχέ­διο που τους στραγ­γα­λί­ζει με φόρους, απει­λώ­ντας να πετά­ξει εκτός επαγ­γέλ­μα­τος το κομ­μά­τι του κλά­δου με τα χαμη­λό­τε­ρα εισοδήματα.

Να πλη­ρώ­σουν οι δικη­γο­ρι­κές εται­ρεί­ες και όχι οι μικροί επαγ­γελ­μα­τί­ες απαι­τεί η Επι­τρο­πή Αγώ­να Αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων Δικη­γό­ρων. Η θεσμο­θέ­τη­ση αφο­ρο­λό­γη­του στα 12.000 ευρώ και η κατάρ­γη­ση του τέλους επι­τη­δεύ­μα­τος είναι οι διεκ­δι­κή­σεις που προ­έ­τα­σε στο πανό της.

Να απο­συρ­θεί το νέο φορο­λο­γι­κό έκτρω­μα και να υπο­γρα­φεί Συλ­λο­γι­κή Σύμ­βα­ση Εργα­σί­ας απαί­τη­σε με το δικό του πανό το Σωμα­τείο Μισθω­τών Δικηγόρων.

«Αφο­ρο­λό­γη­το η απαί­τη­σή μας, δεν θα παζα­ρέ­ψου­με άλλο τη ζωή μας», φώνα­ξαν οι εργα­ζό­με­νοι που δια­δή­λω­σαν με τα μπλοκ του Σωμα­τεί­ου και της Επι­τρο­πής Αγώνα.

«Αυτό το νομο­σχέ­διο, αυτή η πολι­τι­κή, των μονο­πω­λί­ων είναι εντο­λή», κατήγ­γει­λαν. «Είμα­στε εργα­ζό­με­νοι και όχι συνερ­γά­τες», ξεκα­θά­ρι­σαν απαι­τώ­ντας να μπει τέρ­μα στη δου­λειά με «μπλο­κά­κι», που υπο­κρύ­πτει εξαρ­τη­μέ­νη εργα­σία, απαλ­λάσ­σει τις εται­ρεί­ες από μια σει­ρά υπο­χρε­ώ­σεις και παράλ­λη­λα πολ­λα­πλα­σιά­ζει τα βάρη για τους εργα­ζό­με­νους. «Σε όλες τις εται­ρεί­ες ξεση­κω­μός» ήταν το κάλε­σμα που απηύ­θυ­ναν, καλώ­ντας σε κοι­νή πάλη μισθω­τών και αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων ενά­ντια στην πολι­τι­κή που εξα­σφα­λί­ζει όλο και περισ­σό­τε­ρα προ­νό­μια για τις μεγά­λες εται­ρεί­ες και παράλ­λη­λα στραγ­γα­λί­ζει το εισό­δη­μά τους.

Με αφε­τη­ρία τα γρα­φεία του ΔΣΑ, Δικη­γο­ρι­κοί Σύλ­λο­γοι από μια σει­ρά πόλεις της χώρας (Καλα­μά­τα, Λευ­κά­δα, Λιβα­δειά, Θήβα κ.ά.) έκα­ναν πορεία που κατευ­θύν­θη­κε προς την οδό Στα­δί­ου. Εκεί η κινη­το­ποί­η­ση των δικη­γό­ρων συνα­ντή­θη­κε με τη συγκέ­ντρω­ση άλλων επαγ­γελ­μα­τι­κών κλά­δων. Η κινη­το­ποί­η­ση συνε­χί­στη­κε με πορεία που κατέ­λη­ξε έξω από το υπουρ­γείο Οικονομικών.

Συγκέ­ντρω­ση στην Π. Βου­λή πραγ­μα­το­ποί­η­σε επί­σης νωρί­τε­ρα η Ένω­ση Φορο­τε­χνι­κών, το Σωμα­τείο Μισθω­τών Τεχνι­κών και η Επι­τρο­πή Αγώ­να Μισθω­τών και Αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων Επι­στη­μό­νων. Στη συνέ­χεια με πορεία κατέ­λη­ξαν έξω από το υπ. Οικονομικών.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο