Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επιδείνωση του καιρού από σήμερα με βροχές και καταιγίδες

Το Έκτα­κτο Δελ­τίο Επι­δεί­νω­σης Και­ρού που εκδό­θη­κε στις 15–06-2023/1300 τοπι­κή ώρα επι­και­ρο­ποιεί­ται σύμ­φω­να με τα τελευ­ταία προ­γνω­στι­κά στοιχεία.

Αστα­θείς αέριες μάζες από τα βορειο­δυ­τι­κά Βαλ­κά­νια σε συν­δυα­σμό με αβα­θές χαμη­λό κινού­με­νο από τις ακτές της Αφρι­κής προς το Αιγαίο θα προ­κα­λέ­σουν επι­δεί­νω­ση του και­ρού στη χώρα μας από σήμε­ρα Παρα­σκευή (16–06-2023) έως και την Κυρια­κή (18–06-2023).

Βρο­χές και καται­γί­δες που θα συνο­δεύ­ο­νται από μεγά­λη συχνό­τη­τα κεραυ­νών και πιθα­νώς χαλα­ζο­πτώ­σεις θα επη­ρε­ά­σουν σχε­δόν το σύνο­λο της χώρας συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων και νησιω­τι­κών περιο­χών, ενώ τα έντο­να φαι­νό­με­να στα ηπει­ρω­τι­κά θα εκδη­λώ­νο­νται κυρί­ως τις μεσημ­βρι­νές και απο­γευ­μα­τι­νές ώρες.

Οι περιο­χές όπου προ­βλέ­πο­νται έντο­να φαι­νό­με­να είναι:

Σήμε­ρα Παρα­σκευή (16–06-2023), η Ήπει­ρος, η δυτι­κή και κεντρι­κή Στε­ρεά, η δυτι­κή και κατά τόπους η κεντρι­κή Μακε­δο­νία, η δυτι­κή Θεσ­σα­λία, πιθα­νώς η βορειο­δυ­τι­κή Πελο­πόν­νη­σος και κυρί­ως τις βρα­δι­νές ώρες τα νησιά του Ιονίου.

Το Σάβ­βα­το (17–06-2023), η κεντρι­κή Μακε­δο­νία (ειδι­κό­τε­ρα η περιο­χή της Χαλ­κι­δι­κής), η ανα­το­λι­κή Μακε­δο­νία , η Θρά­κη, η Θεσ­σα­λία (συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των Σπο­ρά­δων), η Εύβοια, η κεντρι­κή και ανα­το­λι­κή Στε­ρεά (συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης πρό­σκαι­ρα της Αττι­κής), η βόρεια Πελο­πόν­νη­σος, τα νησιά του βορεί­ου και ανα­το­λι­κού Αιγαί­ου, τα Δωδε­κά­νη­σα και τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες τα νησιά του Ιονίου.

Την Κυρια­κή (18–06-2023), τα νησιά του βορεί­ου και ανα­το­λι­κού Αιγαί­ου και τμή­μα­τα της Χαλ­κι­δι­κής, της ανα­το­λι­κής Θεσ­σα­λί­ας, των Σπο­ρά­δων και της Εύβοιας.

Επι­δεί­νω­ση του και­ρού με τοπι­κές βρο­χές και σπο­ρα­δι­κές καται­γί­δες κυρί­ως στα ηπει­ρω­τι­κά τις μεσημ­βρι­νές και απο­γευ­μα­τι­νές ώρες. Τα φαι­νό­με­να θα είναι κατά τόπους έντο­να στην Ήπει­ρο, τη δυτι­κή και κεντρι­κή Στε­ρεά, τη δυτι­κή και κατά τόπους την κεντρι­κή Μακε­δο­νία, τη δυτι­κή Θεσ­σα­λία, πιθα­νώς στη βορειο­δυ­τι­κή Πελο­πόν­νη­σο και κυρί­ως τις βρα­δι­νές ώρες στα νησιά του Ιονί­ου. Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν στα νότια από ανα­το­λι­κές διευ­θύν­σεις 4 με 6 μπο­φόρ, που βαθ­μιαία και από τα δυτι­κά θα στρα­φούν σε δυτι­κούς βορειο­δυ­τι­κούς με τη ίδια έντα­ση. Στις υπό­λοι­πες περιο­χές θα πνέ­ουν από βόρειες διευ­θύν­σεις 3 με 5 και από το μεση­μέ­ρι στο Ιόνιο τοπι­κά 6 μπο­φόρ. Η θερ­μο­κρα­σία θα σημειώ­σει μικρή πτώ­ση στο μεγα­λύ­τε­ρο μέρος της χώρας ως προς τις μέγι­στες τιμές της. Θα φτά­σει έως τους 27 με 28 (στα βορειο­δυ­τι­κά ηπει­ρω­τι­κά έως τους 24) και στα νότια ηπει­ρω­τι­κά και το ανα­το­λι­κό Αιγαίο έως τους 29 με 30 βαθ­μούς Κελσίου.

Αναλυτική πρόγνωση της ΕΜΥ — Παρασκευή 16/6

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Και­ρός: Νεφώ­σεις με βρο­χές και σπο­ρα­δι­κές καται­γί­δες αρχι­κά στη Μακε­δο­νία και από τις μεσημ­βρι­νές ώρες και στη Θρά­κη. Τα φαι­νό­με­να στη δυτι­κή και κεντρι­κή Μακε­δο­νία θα είναι κατά τόπους έντονα.

Ανε­μοι: Μετα­βλη­τοί 3 με 4 και στα ανα­το­λι­κά από ανα­το­λι­κές διευ­θύν­σεις έως 5 μποφόρ.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 16 έως 28 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Στη δυτι­κή Μακε­δο­νία θα είναι 4 με 5 βαθ­μούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Και­ρός: Νεφώ­σεις με τοπι­κές βρο­χές και σπο­ρα­δι­κές καται­γί­δες. Τα φαι­νό­με­να στην Ήπει­ρο, τη δυτι­κή Στε­ρεά, πιθα­νώς στη βορειο­δυ­τι­κή Πελο­πόν­νη­σο και κυρί­ως τις βρα­δι­νές ώρες στα νησιά του Ιονί­ου θα είναι κατά τόπους έντονα.

Ανε­μοι: Βόρειοι 3 με 5 και από το μεση­μέ­ρι δυτι­κοί βορειο­δυ­τι­κοί στο Ιόνιο τοπι­κά 6 μποφόρ.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 17 έως 28 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Στο εσω­τε­ρι­κό της Ηπεί­ρου 3 με 4 βαθ­μούς χαμηλότερη .

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Και­ρός: Νεφώ­σεις με τοπι­κές βρο­χές αρχι­κά στα βόρεια και βαθ­μιαία στις υπό­λοι­πες περιο­χές, οπό­τε θα εκδη­λω­θούν και σπο­ρα­δι­κές καται­γί­δες κυρί­ως τις μεσημ­βρι­νές και απο­γευ­μα­τι­νές ώρες. Τα φαι­νό­με­να στη δυτι­κή Θεσ­σα­λία και την κεντρι­κή Στε­ρεά θα είναι κατά τόπους έντονα.

Ανε­μοι: Βόρειοι βορειο­α­να­το­λι­κοί 3 με 5 στα νότια έως 6 μπο­φόρ. Από το από­γευ­μα και από τα δυτι­κά δυτι­κοί βορειο­δυ­τι­κοί με την ίδια ένταση.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 17 έως 30 βαθ­μούς Κελ­σί­ου και στα βόρεια 2 με 3 βαθ­μούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Και­ρός: Λίγες νεφώ­σεις πρό­σκαι­ρα αυξη­μέ­νες με πιθα­νό­τη­τα τοπι­κών όμβρων ή μεμο­νω­μέ­νων καται­γί­δων κυρί­ως στην Κρήτη.

Ανε­μοι: Στις Κυκλα­δες κυκλω­νι­κοί 4 με 6 μπο­φόρ και από το βρά­δυ δυτι­κοί βορειο­δυ­τι­κοί με την ίδια έντα­ση. Στην Κρή­τη ανα­το­λι­κοί νοτιο­α­να­το­λι­κοί και από τις προ­με­σημ­βρι­νές ώρες και από τα δυτι­κά δυτι­κοί βορειο­δυ­τι­κοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 19 έως 27 βαθ­μούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ — ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Και­ρός: Λίγες νεφώ­σεις κατά δια­στή­μα­τα αυξη­μέ­νες με τοπι­κούς όμβρους ή μεμο­νω­μέ­νες καται­γί­δες. Από τις βρα­δι­νές ώρες τα φαι­νό­με­να στα νησιά του ανα­το­λι­κού Αιγαί­ου θα ενταθούν.

Ανε­μοι: Νοτιο­α­να­το­λι­κοί 5 με 6 και στα βόρεια βορειο­α­να­το­λι­κοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 20 έως 29 βαθ­μούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ

Και­ρός: Λίγες νεφώ­σεις κατά δια­στή­μα­τα αυξη­μέ­νες με τοπι­κούς όμβρους τις μεσημ­βρι­νές και απο­γευ­μα­τι­νές ώρες.

Ανε­μοι: Βόρειοι βορειο­α­να­το­λι­κοί 4 στα νότια 5 μπο­φόρ. Από το βρά­δυ δυτι­κοί βορειο­δυ­τι­κοί με την ίδια ένταση.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 18 έως 29 βαθ­μούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Και­ρός: Λίγες νεφώ­σεις κατά δια­στή­μα­τα αυξη­μέ­νες με τοπι­κούς όμβρους από το μεσημέρι.

Ανε­μοι: Βόρειοι βορειο­α­να­το­λι­κοί 3 με 5 μπο­φόρ. Από το από­γευ­μα και από τα δυτι­κά δυτι­κοί βορειο­δυ­τι­κοί με την ίδια ένταση.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 19 έως 29 βαθ­μούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Και­ρός: Νεφώ­σεις με βρο­χές και σπο­ρα­δι­κές καται­γί­δες. Τα φαι­νό­με­να κατά τόπους θα είναι πρό­σκαι­ρα έντονα.

Ανε­μοι: Μετα­βλη­τοί 3 με 4 και από το βρά­δυ βόρειοι βορειο­δυ­τι­κοί έως 5 μποφόρ.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 16 έως 26 βαθ­μούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 17-06-2023

Σε όλη τη χώρα νεφώ­σεις παρο­δι­κά αυξη­μέ­νες με τοπι­κές βρο­χές και σπο­ρα­δι­κές καται­γί­δες. Τα φαι­νό­με­να θα είναι κατά τόπους ισχυ­ρά στην κεντρι­κή Μακε­δο­νία (ειδι­κό­τε­ρα στην περιο­χή της Χαλ­κι­δι­κής), στην ανα­το­λι­κή Μακε­δο­νία, τη Θρά­κη, τη Θεσ­σα­λία (συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των Σπο­ρά­δων), την Εύβοια, την κεντρι­κή και ανα­το­λι­κή Στε­ρεά (συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης πρό­σκαι­ρα της Αττι­κής), τη βόρεια Πελο­πόν­νη­σο, τα νησιά του βορεί­ου και ανα­το­λι­κού Αιγαί­ου, τα Δωδε­κά­νη­σα και τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες στα νησιά του Ιονί­ου. Το βρά­δυ στα δυτι­κά ο και­ρός θα βελτιωθεί.

Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν στα δυτι­κά και τα νότια δυτι­κοί βορειο­δυ­τι­κοί 5 με 6 και πρό­σκαι­ρα τοπι­κά 7 μπο­φόρ. Στις υπό­λοι­πες περιο­χές από βόρειες διευ­θύν­σεις 3 με 5 μποφόρ.

Η θερ­μο­κρα­σία θα σημειώ­σει μικρή πτώ­ση κυρί­ως στα ανα­το­λι­κά και θα φθά­σει κατά τόπους τους 25 με 27 βαθ­μούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 18-06-2023

Στη δυτι­κή Ελλά­δα γενι­κά αίθριος και­ρός, με πρό­σκαι­ρες νεφώ­σεις στα ηπει­ρω­τι­κά το μεση­μέ­ρι-από­γευ­μα και πιθα­νό­τη­τα τοπι­κών όμβρων στα ορει­νά. Στην υπό­λοι­πη χώρα νεφώ­σεις παρο­δι­κά αυξη­μέ­νες με τοπι­κές βρο­χές και σπο­ρα­δι­κές καται­γί­δες. Τα φαι­νό­με­να, τα οποία θα είναι κατά τόπους ισχυ­ρά στα νησιά του βορεί­ου και ανα­το­λι­κού Αιγαί­ου, τη Χαλ­κι­δι­κή, την ανα­το­λι­κή Θεσ­σα­λία, τις Σπο­ρά­δες και την Εύβοια, στα­δια­κά από αργά το από­γευ­μα θα εξασθενήσουν.

Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν βόρειοι βορειο­δυ­τι­κοί 4 με 6 μποφόρ.

Η θερ­μο­κρα­σία θα σημειώ­σει μικρή άνο­δο στα δυτικά.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο