Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΗΠΑ – ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ: Ο ναυτικός συνασπισμός των ΗΠΑ προειδοποιεί τα πλοία να αποφεύγουν το στενό Μπαμπ αλ-Μαντέμπ

Οι Συν­δυα­σμέ­νες Ναυ­τι­κές Δυνά­μεις (CMF) εξέ­δω­σαν σήμε­ρα προει­δο­ποί­η­ση σε όλα τα πλοία να «μεί­νουν μακριά από το Μπαμπ αλ-Μαντέμπ», σύμ­φω­να με την ένω­ση δεξα­με­νό­πλοιων Intertanko, μία εξέ­λι­ξη που κατα­γρά­φε­ται στο πλαί­σιο της κλι­μά­κω­σης της έντα­σης μετά την επί­θε­ση ΗΠΑ-Βρε­τα­νί­ας στην Υεμένη.

«Η περί­ο­δος απει­λής για τη ναυ­τι­λία ανα­μέ­νε­ται να διαρ­κέ­σει αρκε­τές ημέ­ρες», ανέ­φε­ρε το σημεί­ω­μα, το οποίο περι­ήλ­θε σε γνώ­ση του Reuters.

Το Μπαμπ ελ Μαντέμπ, (Πύλη των Δακρύ­ων στα ελλη­νι­κά), είναι το στε­νό μετα­ξύ της Υεμέ­νης στην Αρα­βι­κή Χερ­σό­νη­σο και το Τζι­μπου­τί και την Ερυ­θραία στο Κέρας της Αφρι­κής, που συν­δέ­ει την Ερυ­θρά Θάλασ­σα με τον Κόλ­πο του Άντεν και τον Ινδι­κό Ωκεανό.

Η CMF είναι μια πολυ­ε­θνι­κή στρα­τιω­τι­κή συμ­μα­χία υπό την ηγε­σία των ΗΠΑ, που εδρεύ­ει στο Μπα­χρέιν, τη βάση του 5ου Στό­λου του Ναυ­τι­κού των ΗΠΑ. Η CMF συγκρο­τή­θη­κε πέρυ­σι, έχει 39 μέλη, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και φυσι­κά της Ελλάδας.

Στις 18 Δεκεμ­βρί­ου οι ΗΠΑ ανα­κοί­νω­σαν την πολυ­ε­θνι­κή επι­χεί­ρη­ση «PROSPERITY GUARDIAN» που θα δια­δε­χθεί την σημε­ρι­νή Δύνα­μη Επι­χει­ρή­σε­ων 153 (TF 153) η οποία υπά­γε­ται στις CMF. Οι CMF συγκρο­τή­θη­καν πέρυ­σι και την διοί­κη­ση ασκούν εκ περι­τρο­πής ναυ­τι­κές δυνά­μεις των ΗΠΑ και της Αιγύπτου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
via 902.gr

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΥΠΡΟΥ: Καλεί σε πορεία στις Βρε­τα­νι­κές βάσεις από όπου έγι­ναν επι­δρο­μές στην Υεμένη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο