Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επιθέσεις κατά γαλλικών στόχων τις τελευταίες ώρες

Κύμα επι­θέ­σε­ων σε γαλ­λι­κούς στό­χους τις τελευ­ταί­ες ώρες. Οι δύο στις γαλ­λι­κές πόλεις Νίκαια και Αβι­νιόν και μία στη Τζέ­ντα της Σαου­δι­κής Αρα­βί­ας, λίγες ημέ­ρες μετά τη δολο­φο­νία του καθη­γη­τή Σαμιέλ Πατί στο Παρίσι.

Επίθεση με μαχαίρι στη Νίκαια με τρεις νεκρούς και πολλούς τραυματίες

Επί­θε­ση με μαχαί­ρι σημειώ­θη­κε κοντά σε μια εκκλη­σία της Νίκαιας στη Γαλ­λία και σύμ­φω­να με τα γαλ­λι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης υπάρ­χουν τρεις νεκροί και πολ­λοί τραυματίες.

Ο γάλ­λος υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών Νταρ­μα­νέν δήλω­σε ότι βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη αστυ­νο­μι­κή επι­χεί­ρη­ση. Τις έρευ­νες έχει ανα­λά­βει η αντι­τρο­μο­κρα­τι­κή υπη­ρε­σία της Γαλλίας.

Ο δήμαρ­χος της Νίκαιας, Κρι­στιάν Εστρο­ζί, ανέ­φε­ρε στο Twitter ότι ένας ύπο­πτος συνε­λή­φθη και εκτί­μη­σε ότι πρό­κει­ται να τρο­μο­κρα­τι­κή επί­θε­ση, , ενώ έκα­νε γνω­στό πως στη Νίκαια πρό­κει­ται να μετα­βεί ο πρό­ε­δρος της Γαλ­λί­ας, Εμα­νου­έλ Μακρόν.

Μια γυναί­κα απο­κε­φα­λί­στη­κε κατά την επί­θε­ση που εκδη­λώ­θη­κε νωρί­τε­ρα σήμε­ρα κοντά σε εκκλη­σία στη Νίκαια της Γαλ­λί­ας, σύμ­φω­να με μια αστυ­νο­μι­κή πηγή.

Η επί­θε­ση με μαχαί­ρι δια­πρά­χθη­κε στη σκιά της αντι­πα­ρά­θε­σης που έχει πυρο­δο­τη­θεί, μετά τη δολο­φο­νία –σε επί­θε­ση τζι­χα­ντι­στή στις 16 Οκτω­βρί­ου- του Γάλ­λου καθη­γη­τή ιστο­ρί­ας, Σαμιέλ Πατί, ο οποί­ος είχε παρου­σιά­σει σκί­τσα του Μωά­μεθ κατά τη διάρ­κεια μαθή­μα­τος για την ελευ­θε­ρία της έκφρασης.

Ο πρό­ε­δρος της Γαλ­λί­ας, Εμα­νου­έλ Μακρόν, υπε­ρα­σπί­στη­κε την ελευ­θε­ρία της έκφρα­σης μετά τη δολο­φο­νία του καθη­γη­τή. Στον μου­σουλ­μα­νι­κό κόσμο, πιστοί αντέ­δρα­σαν κατε­βαί­νο­ντας σε δια­δη­λώ­σεις ενα­ντί­ον των δηλώ­σε­ων και της στά­σης του προ­έ­δρου της Γαλ­λί­ας, ενώ σε πολ­λές χώρες έχουν αρχί­σει εκστρα­τεί­ες μποϊ­κο­τάζ των γαλ­λι­κών προϊόντων.

Κάλε­σμα για μποϊ­κο­τάζ γαλ­λι­κών προ­ϊ­ό­ντων απηύ­θυ­νε και ο πρό­ε­δρος της Τουρ­κί­ας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν, με τις σχέ­σεις Άγκυ­ρας – Παρι­σιού να βρί­σκο­νται σε κρί­ση, με την Τουρ­κία να αντι­δρά και για το νέο σκί­τσο του σατι­ρι­κού περιο­δι­κού Charlie Hebdo.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι το 2016 είχε σημειω­θεί τρο­μο­κρα­τι­κή επί­θε­ση στη Νίκαια, κατά τους εορ­τα­σμούς της εθνι­κής εορ­τής της Γαλ­λί­ας για την πτώ­ση της Βαστί­λης, στις 14 Ιου­λί­ου. Φορ­τη­γό, γεμά­το με όπλα και χει­ρο­βομ­βί­δες, είχε πέσει πάνω σε πλή­θος κόσμου που είχε συγκε­ντρω­θεί στη λεω­φό­ρο Προ­με­νάντ ντεζ Ανγκλέ για να παρα­κο­λου­θή­σει τη ρίψη πυρο­τε­χνη­μά­των, σκο­τώ­νο­ντας 84 άτο­μα και τραυ­μα­τί­ζο­ντας 65.

Νεκρός άνδρας που απειλούσε με μαχαίρι περαστικούς στο Αβινιόν

Λίγο αργό­τε­ρα, η γαλ­λι­κή αστυ­νο­μία πυρο­βό­λη­σε και σκό­τω­σε άνδρα, ο οποί­ος απει­λού­σε περα­στι­κούς με μαχαί­ρι στην πόλη Αβινιόν.

Ο άνδρας φώνα­ζε «Αλλά­χου Άκμπαρ», μετέ­δω­σε ο ραδιο­φω­νι­κός σταθ­μός Europe 1.

Τζέντα: Επίθεση σε φύλακα στο προξενείο της Γαλλίας

Στο μετα­ξύ, επί­θε­ση με αιχ­μη­ρό αντι­κεί­με­νο πραγ­μα­το­ποί­η­σε άνδρας σε φύλα­κα στο προ­ξε­νείο της Γαλ­λί­ας, στη Τζέ­ντα της Σαου­δι­κής Αραβίας.

Ένας ύπο­πτος, υπή­κο­ος Σαου­δι­κής Αρα­βί­ας, συνε­λή­φθη για το περι­στα­τι­κό, σύμ­φω­να με τοπι­κά μέσα ενημέρωσης.

Σημειώ­νε­ται ότι χθες, Τετάρ­τη, επει­σό­δια σημειώ­θη­καν έξω από τη γαλ­λι­κή πρε­σβεία στην Κύπρο, καθώς, όπως μετα­δί­δει ο ιστό­το­πος Euractiv, άγνω­στοι κατέ­βα­σαν την γαλ­λι­κή σημαία, ενώ δύο άτο­μα προσήχθησαν.

gigien3

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο