Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επικίνδυνους δρόμους ανοίγει η κυβερνητική τροπολογία για τους όρους συμμετοχής κομμάτων στις εκλογές

Τις ανη­συ­χί­ες που είχαν δια­τυ­πω­θεί από το ΚΚΕ για τους επι­κίν­δυ­νους δρό­μους που ανοί­γει η τρο­πο­λο­γία για την απα­γό­ρευ­ση συμ­με­το­χής στις εκλο­γές «εγκλη­μα­τι­κών οργα­νώ­σε­ων», επι­βε­βαί­ω­σε η κατά­θε­ση της. Η διά­τα­ξη κάνει απα­ρά­δε­κτες γενι­κεύ­σεις και θέτει προ­ϋ­πο­θέ­σεις -«λάστι­χο» για τη συμ­με­το­χή κομ­μά­των στις εκλογές.

Η τρο­πο­λο­γία ανα­μέ­νε­ται να συζη­τη­θεί και ψηφι­στεί στην ολο­μέ­λεια της Βου­λής την ερχό­με­νη Τρίτη.

Με την τρο­πο­λο­γία, που έχει τίτλο Δικαί­ω­μα κατάρ­τι­σης συν­δυα­σμών στις βου­λευ­τι­κές εκλο­γές — Αντι­κα­τά­στα­ση παρ. 1 άρθρου 32 π.δ. 26/2012” προ­βλέ­πο­νται τα εξής:

«1. Στις βου­λευ­τι­κές εκλο­γές λαμ­βά­νουν μέρος είτε συν­δυα­σμοί υπο­ψη­φί­ων ενός μόνο κόμ­μα­τος, είτε συν­δυα­σμοί συνα­σπι­σμού περισ­σό­τε­ρων του ενός συνερ­γα­ζό­με­νων κομ­μά­των, είτε συνα­σπι­σμοί ανε­ξάρ­τη­των υπο­ψη­φί­ων, είτε μεμο­νω­μέ­νοι υπο­ψή­φιοι. Για την κατάρ­τι­ση συν­δυα­σμού πρέ­πει να συντρέ­χουν σωρευ­τι­κά οι ακό­λου­θες προϋποθέσεις:

α) Το κόμ­μα να έχει ιδρυ­θεί νόμιμα.

β) Ο πρό­ε­δρος, ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας, τα μέλη της διοι­κού­σας επι­τρο­πής, ο νόμι­μος εκπρό­σω­πος και η πραγ­μα­τι­κή ηγε­σία του κόμ­μα­τος να μην έχουν κατα­δι­κα­σθεί σε οποιον­δή­πο­τε βαθ­μό σε κάθειρ­ξη για τα αδι­κή­μα­τα των κεφα­λαί­ων 1–6 του Δεύ­τε­ρου Βιβλί­ου του Ποι­νι­κού Κώδι­κα, ή σε οποια­δή­πο­τε ποι­νή για εγκλή­μα­τα του Στρα­τιω­τι­κού Ποι­νι­κού Κώδι­κα που επι­σεί­ουν την ποι­νή της ισό­βιας κάθειρ­ξης, ή σε ισό­βια κάθειρ­ξη για κάθε άλλο αδί­κη­μα. Η απο­στέ­ρη­ση του δικαιώ­μα­τος κατάρ­τι­σης συν­δυα­σμών, σύμ­φω­να με την παρού­σα περί­πτω­ση, ισχύ­ει για τη χρο­νι­κή διάρ­κεια της επι­βλη­θεί­σας ποι­νής και υπο­λο­γί­ζε­ται από την επο­μέ­νη της ημέ­ρας της ορι­στι­κής κατα­δι­κα­στι­κής από­φα­σης. Η έκτι­ση ή μη της ποι­νής ή η παρα­γρα­φή αυτής δεν ασκεί επιρ­ροή στον υπο­λο­γι­σμό του ανω­τέ­ρω χρο­νι­κού δια­στή­μα­τος. Στο πλαί­σιο του παρό­ντος άρθρου, η πραγ­μα­τι­κή ηγε­σία έχει την έννοια ότι πρό­σω­πο άλλο από εκεί­νο που κατέ­χει τυπι­κά θέση προ­έ­δρου, γενι­κού γραμ­μα­τέα, μέλους της διοι­κού­σας επι­τρο­πής ή νομί­μου εκπρο­σώ­που με συγκε­κρι­μέ­νες πρά­ξεις του εμφα­νί­ζε­ται να ασκεί διοί­κη­ση του κόμ­μα­τος, ή να έχει τοπο­θε­τή­σει εικο­νι­κή ηγε­σία, ή να έχει τον ηγε­τι­κό πολι­τι­κό ρόλο προς το εκλο­γι­κό σώμα.

γ) Η οργά­νω­ση και η δρά­ση του κόμ­μα­τος να εξυ­πη­ρε­τεί την ελεύ­θε­ρη λει­τουρ­γία του δημο­κρα­τι­κού πολι­τεύ­μα­τος. Για την αξιο­λό­γη­ση της συν­δρο­μής της προ­ϋ­πό­θε­σης αυτής λαμ­βά­νε­ται υπ’ όψιν τυχόν κατα­δί­κη σε οποιον­δή­πο­τε βαθ­μό υπο­ψη­φί­ων βου­λευ­τών, ή ιδρυ­τι­κών μελών, ή δια­τε­λε­σά­ντων προ­έ­δρων για τα αδι­κή­μα­τα και στις ποι­νές του πρώ­του εδα­φί­ου της περ. β).

Στην περί­πτω­ση συνα­σπι­σμού κομ­μά­των οι ανω­τέ­ρω προ­ϋ­πο­θέ­σεις πρέ­πει να συντρέ­χουν για καθέ­να από τα κόμ­μα­τα που απαρ­τί­ζουν τον συνασπισμό.

Η συν­δρο­μή των προ­ϋ­πο­θέ­σε­ων της παρού­σας ελέγ­χε­ται αυτε­παγ­γέλ­τως από το Α’ Τμή­μα του Αρεί­ου Πάγου. Προς υπο­βο­ή­θη­ση της κρί­σης του, πολι­τι­κά κόμ­μα­τα και κάθε εκλο­γέ­ας έχουν δικαί­ω­μα να υπο­βά­λουν υπό­μνη­μα με στοι­χεία τεκ­μη­ρί­ω­σης μέχρι την επο­μέ­νη της λήξης της προ­θε­σμί­ας της παρ. 1 του άρθρου 34.».

Πηγή: 902.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο