Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επτά νέους κομμουνιστές που συμμετείχαν στην κινητοποίηση κατά του πολέμου συνέλαβε ο Ερντογάν

Αστυ­νο­μι­κοί συνέ­λα­βαν χτες επτά φοι­τη­τές ενός πανε­πι­στη­μί­ου της Κων­στα­ντι­νού­πο­λης, που χαρα­κτη­ρί­στη­καν «κουμ­μου­νι­στές τρο­μο­κρά­τες» από τον Τούρ­κο πρό­ε­δρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν επει­δή δια­φώ­νη­σαν με τις στρα­τιω­τι­κές επι­χει­ρή­σεις της Άγκυ­ρας στη Συρία.

Οι αστυ­νο­μι­κοί μπή­καν δια της βίας στους κοι­τώ­νες του Πανε­πι­στη­μί­ου του Βοσπό­ρου (Μπο­γκά­ζι­τσι) στις 5 τα ξημε­ρώ­μα­τα και συνέ­λα­βαν τρεις φοι­τη­τές, δύο άνδρες και μία γυναί­κα, όπως ανέ­φε­ρε ο δικη­γό­ρος Ινα­γιέτ Ακσού. Τις προη­γού­με­νες ημέ­ρες είχαν συλ­λη­φθεί άλλοι τέσ­σε­ρις φοι­τη­τές του ίδιου πανε­πι­στη­μί­ου, πρόσθεσε.

Το Σάβ­βα­το ο Ερντο­γάν χαρα­κτή­ρι­σε χαρα­κτή­ρι­σε τους νέους κομ­μου­νι­στές, «προ­δό­τες» και «τρο­μο­κρά­τες», τονί­ζο­ντας, ότι «Σχε­τι­κά με αυτούς τους τρο­μο­κρά­τες νέους, κάνου­με κάθε είδους εργα­σία και αφού εντο­πι­σθούν μέσα από τις περι­γρα­φές, σε αυτούς δεν θα τους δώσου­με το δικαί­ω­μα να σπου­δά­σουν στο πανε­πι­στή­μιο. Το πανε­πι­στή­μιο δεν μπο­ρεί να ανα­τρέ­φει νεο­λαία τρο­μο­κρα­τών!».

Την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα μια ομά­δα φοι­τη­τών έστη­σε έναν πάγκο και προ­σέ­φε­ρε λου­κού­μια στη μνή­μη των Τούρ­κων στρα­τιω­τών που έχα­σαν τη ζωή τους στις επι­χει­ρή­σεις για την κατά­λη­ψη του κουρ­δι­κού θύλα­κα του Αφρίν. Μάλι­στα, απο­κα­λού­σαν τα γλυ­κί­σμα­τα «Afrin delight», παρα­φρά­ζο­ντας την αγγλι­κή ονο­μα­σία του λου­κου­μιού, το «turkish delight». Αντι­δρώ­ντας, άλλοι φοι­τη­τές ύψω­σαν πανό με αντι­πο­λε­μι­κά συνθήματα.

«Ενώ οι νέοι μοί­ρα­ζαν γλυ­κί­σμα­τα, εκεί­νοι οι κομ­μου­νι­στές, οι προ­δό­τες, τόλ­μη­σαν να επι­τε­θούν στον πάγκο τους», είπε ο Ερντο­γάν ανα­κοι­νώ­νο­ντας ότι θα διε­ξα­χθεί έρευ­να για να προσ­διο­ρι­στεί η ταυ­τό­τη­τας των φοι­τη­τών που δια­φώ­νη­σαν με τις στρα­τιω­τι­κές επιχειρήσεις.

«Οι (αντι­πο­λε­μι­κές) δηλώ­σεις μπο­ρεί να ενο­χλούν αλλά δεν μπο­ρεί να θεω­ρη­θούν έγκλη­μα, σύμ­φω­να με τον ποι­νι­κό κώδι­κα», είπε ο Ακσού.

Περί­που 500 άνθρω­ποι έχουν συλ­λη­φθεί στην Τουρ­κία επει­δή επέ­κρι­ναν τις τουρ­κι­κές επι­χει­ρή­σεις στη Συρία με αναρ­τή­σεις στους ιστο­τό­πους κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης ή επει­δή συμ­με­τεί­χαν σε διαδηλώσεις.

Η Κάτι Πίρι, η ειση­γή­τρια του Ευρω­παϊ­κού Κοι­νο­βου­λί­ου για την Τουρ­κία, κατήγ­γει­λε μέσω του Twitter τη στά­ση του προ­έ­δρου Ερντο­γάν. «Αντι­πο­λε­μι­κοί δια­δη­λω­τές χαρα­κτη­ρί­ζο­νται τρο­μο­κρά­τες από τον πρό­ε­δρο Ερντο­γάν. Η κρι­τι­κή σκέ­ψη είναι μια επι­κίν­δυ­νη συμπε­ρι­φο­ρά στη νέα Τουρ­κία», τόνισε.

Ερντο­γάν: «Θα καθα­ρί­σου­με τα πανε­πι­στή­μια από τους κομ­μου­νι­στές φοιτητές»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο