Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ: Υποχρεωτικά μέτρα προστασίας από τον καύσωνα, όχι σε «συστάσεις»

Με παρέμ­βα­ση στο υπουρ­γείο Εργα­σί­ας απέ­σπα­σαν σχε­τι­κή δέσμευ­ση από την κυβέρ­νη­ση. Τώρα απαι­τεί­ται να γενι­κευ­τούν οι έλεγ­χοι από την Επι­θε­ώ­ρη­ση Εργασίας.

Κάτω από την αγω­νι­στι­κή παρέμ­βα­ση και την πίε­ση των εργα­τι­κών συν­δι­κά­των, η κυβέρ­νη­ση δεσμεύ­τη­κε χθες να μετα­τρέ­ψει σε υπο­χρε­ω­τι­κά τα μέτρα προ­στα­σί­ας των εργα­ζο­μέ­νων από τον καύ­σω­να τα οποία είχε ανα­κοι­νώ­σει μία μέρα πριν, με τη μορ­φή συστάσεων.

Πιο συγκε­κρι­μέ­να, ενώ δεκά­δες χώροι δου­λειάς μετα­τρέ­πο­νται σε «καμί­νια» εν ανα­μο­νή θερ­μο­κρα­σιών που θα ξεπε­ρά­σουν τους 40 βαθ­μούς Κελ­σί­ου, και με την εργα­τι­κή τάξη να θρη­νεί ήδη έναν νεκρό εργά­τη στο λιο­πύ­ρι. στα Ναυ­πη­γεία Σκα­ρα­μα­γκά, χθες πραγ­μα­το­ποί­η­σαν παρέμ­βα­ση στο υπουρ­γείο Εργα­σί­ας τα Συν­δι­κά­τα Μετάλ­λου Αττι­κής και Ναυ­πη­γο­ε­πι­σκευα­στι­κής Βιο­μη­χα­νί­ας Ελλά­δας, Ναυ­πη­γο­ξυ­λουρ­γών, Τρο­φί­μων — Ποτών, ΟΤΑ, Επι­σι­τι­σμού — Του­ρι­σμού, Οικο­δό­μων, Ενέρ­γειας κ.ά.

Η κεντρι­κή τους απαί­τη­ση, που απο­τυ­πώ­θη­κε και στον τοί­χο του υπουρ­γεί­ου, ήταν για «Μέτρα προ­στα­σί­ας τώρα για τον καύ­σω­να, όχι άλλο αίμα εργα­τών», και κάτω από τις δια­μαρ­τυ­ρί­ες τούς δέχτη­κε ο υπουρ­γός Εργα­σί­ας Αδω­νις Γεωρ­γιά­δης. Στη συνά­ντη­ση που είχαν, δεσμεύ­τη­κε ότι η σύστα­ση του υπουρ­γεί­ου Εργα­σί­ας«στους εργο­δό­τες να προ­βούν τόσο στη λήψη των απα­ραί­τη­των τεχνι­κών και οργα­νω­τι­κών μέτρων, σύμ­φω­να με την κεί­με­νη νομο­θε­σία, όσο και σε μεί­ω­ση απα­σχό­λη­σης ή/και παύ­ση εργα­σιών κατά τις ώρες θερ­μο­κρα­σια­κής αιχ­μής (12.00 — 17.00), όπου αυτό κρι­θεί κατά περί­πτω­ση απα­ραί­τη­το, για την απο­φυ­γή φαι­νο­μέ­νων θερ­μι­κής κατα­πό­νη­σης υπό συν­θή­κες καύ­σω­να» θα γίνει Υπουρ­γι­κή Από­φα­ση και θα είναι υπο­χρε­ω­τι­κή.

Μιλώ­ντας στους εργα­ζό­με­νους ο Σωτή­ρης Που­λι­κό­γιαν­νης, πρό­ε­δρος του Συν­δι­κά­του Μετάλ­λου Αττι­κής, κάλε­σε τα συν­δι­κά­τα να είναι σε επα­γρύ­πνη­ση για την εφαρ­μο­γή αυτών των μέτρων.

Άλλω­στε, για να γίνει πρά­ξη αυτή η υπο­χρε­ω­τι­κό­τη­τα από την εργο­δο­σία, απαι­τεί­ται να σημά­νει συνα­γερ­μός στην Επι­θε­ώ­ρη­ση Εργα­σί­ας και να εντα­θούν οι έλεγ­χοι τις επό­με­νες μέρες, να μη μεί­νει χώρος δου­λειάς που να εκτί­θε­ται στις υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες χωρίς επίβλεψη.

Μάλι­στα, ανοι­χτό έμει­νε το ενδε­χό­με­νο ακό­μα και να μην είναι εργά­σι­μη η μέρα σε περί­πτω­ση που η θερ­μο­κρα­σία γίνει απο­πνι­κτι­κή, ώστε να απο­φευ­χθεί και η μετα­φο­ρά εργα­ζο­μέ­νων στη δου­λειά μέσα στο λιο­πύ­ρι, που ειδι­κά τις ώρες αιχ­μής, με μπο­τι­λιά­ρι­σμα, μπο­ρεί να απο­δει­χθεί μοιραία.

Στο φόντο των παρα­πά­νω, τα συν­δι­κά­τα βρί­σκο­νται σε θέσεις μάχης για να μην κοπεί σε κανέ­ναν εργα­ζό­με­νο το μερο­κά­μα­το, να μην υπάρ­ξει καμία περι­κο­πή, ούτε να «κλα­πεί» μέρα άδειας ή ρεπό κατά την εφαρ­μο­γή των παρα­πά­νω μέτρων.

Σε ανα­κοί­νω­σή του για τη χθε­σι­νή παρά­στα­ση δια­μαρ­τυ­ρί­ας, το Συν­δι­κά­το Μετάλ­λου Αττι­κής ανα­φέ­ρει μετα­ξύ άλλων τα εξής:

«Καλού­με όλους τους συνα­δέλ­φους σε επα­γρύ­πνη­ση. Γνω­ρί­ζου­με ότι μόνο η πίε­ση από τον δικό μας αγώ­να μπο­ρεί να επι­βά­λει ουσια­στι­κά μέτρα προ­στα­σί­ας της ζωής μας. Παρα­κο­λου­θού­με την εξέ­λι­ξη της δέσμευ­σης του υπουρ­γεί­ου και παρα­μέ­νου­με σε αγω­νι­στι­κή ετοιμότητα.

Καλού­με κάθε συνά­δελ­φο να έρθει σε επα­φή με το Συν­δι­κά­το. Να καταγ­γεί­λει θαρ­ρε­τά κάθε προ­σπά­θεια της εργο­δο­σί­ας να θέσει σε κίν­δυ­νο την υγεία και την ασφά­λειά μας για να μη δια­κυ­βευ­τεί η κερ­δο­φο­ρία της».

Παράσταση διαμαρτυρίας και στη Θεσσαλονίκη

Παρέμ­βα­ση — παρά­στα­ση δια­μαρ­τυ­ρί­ας έγι­νε χθες το πρωί και στο υπουρ­γείο Μακε­δο­νί­ας — Θρά­κης, από εργα­τι­κά σωμα­τεία της Θεσ­σα­λο­νί­κης, που απαί­τη­σαν μέτρα προ­στα­σί­ας σε όλους του χώρους δου­λειάς, στε­λέ­χω­ση του Σώμα­τος Επι­θε­ώ­ρη­σης Εργα­σί­ας, 7ωρο — 5ήμερο — 35ωρο.

Το Σωμα­τείο «e‑food» Θεσ­σα­λο­νί­κης, η «Ταξι­κή Ενό­τη­τα» στο ΣΕΤΕΠΕ, το Συν­δι­κά­το Οικο­δό­μων Θεσ­σα­λο­νί­κης, ο Σύλ­λο­γος Εργα­ζο­μέ­νων ΟΤΑ Θεσ­σα­λο­νί­κης και το Σωμα­τείο Ιδιω­τι­κών Υπαλ­λή­λων Θεσ­σα­λο­νί­κης, που καλού­σαν στην κινη­το­ποί­η­ση, κατήγ­γει­λαν το γεγο­νός ότι το τελευ­ταίο διά­στη­μα «οι εργα­ζό­με­νοι μετρά­με απώ­λειες με νεκρούς και σακα­τε­μέ­νους συνα­δέλ­φους μας, αυξά­νο­ντας τη μακά­βρια, βάρ­βα­ρη λίστα των εργο­δο­τι­κών εγκλη­μά­των και επι­βε­βαιώ­νο­ντας με τον πιο άσχη­μο τρό­πο ότι οι χώροι δου­λειάς έχουν μετα­τρα­πεί σε μια απέ­ρα­ντη “κοι­λά­δα των Τεμπών”».

Τελευ­ταίο θύμα, ένας 52χρονος εργα­ζό­με­νος, υπάλ­λη­λος στον δήμο Βόλ­βης, ο οποί­ος την περα­σμέ­νη βδο­μά­δα έπε­σε από φορ­τη­γό στον Σταθ­μό Μετα­φόρ­τω­σης Απορ­ριμ­μά­των και τελι­κά έχα­σε τη μάχη για τη ζωή.

Στη διάρ­κεια της κινη­το­ποί­η­σης τα σωμα­τεία επέ­δω­σαν υπό­μνη­μα με τις διεκ­δι­κή­σεις τους σε εκπρό­σω­πο του ΥΜΑΘ, ενώ στη συνέ­χεια αντι­προ­σω­πεία τους πραγ­μα­το­ποί­η­σε παρά­στα­ση δια­μαρ­τυ­ρί­ας και στην Τεχνι­κή Επι­θε­ώ­ρη­ση Εργασίας.

Στο υπό­μνη­μά τους σημειώ­νουν μετα­ξύ άλλων ότι για τα εργα­τι­κά ατυ­χή­μα­τα «δεν φταί­ει η κακιά η ώρα, ούτε η κακιά στιγ­μή. Φταί­ει η πολι­τι­κή που βάζει τα κέρ­δη πάνω από τη ζωή.

Η έλλει­ψη μέτρων για την προ­στα­σία της υγεί­ας και της ασφά­λειας, η εντα­τι­κο­ποί­η­ση της εργα­σί­ας, οι κυβερ­νη­τι­κές πολι­τι­κές και οι εργο­δο­τι­κοί σχε­δια­σμοί που οδη­γούν στο παρα­πέ­ρα ξεζού­μι­σμα των εργα­ζο­μέ­νων, έχουν μετα­τρέ­ψει τους χώρους σε αρέ­νες θανά­του. Το ίδιο το καπι­τα­λι­στι­κό σύστη­μα θυσιά­ζει την υγεία και τη ζωή των εργα­τών στον βωμό του κέρ­δους των μονοπωλίων».

Διεκ­δι­κούν: Ενί­σχυ­ση των δομών Πρω­το­βάθ­μιας Υγεί­ας, προ­σλή­ψεις στα νοσο­κο­μεία και στο ΕΚΑΒ. Αυστη­ρούς ελέγ­χους με ενί­σχυ­ση της Επι­θε­ώ­ρη­σης Εργα­σί­ας και ενί­σχυ­ση των μει­κτών κλι­μα­κί­ων, μαζί με εκπρο­σώ­πους σωμα­τεί­ων. Εξα­σφά­λι­ση μέτρων ατο­μι­κής προ­στα­σί­ας, ανά­λο­γα με την ειδι­κό­τη­τα, σε όλους τους κλά­δους όπου απαι­τού­νται. 7ωρο — 5ήμερο — 35ωρο, τήρη­ση των δια­λειμ­μά­των. Μέτρα για την προ­στα­σία των εργα­ζο­μέ­νων την περί­ο­δο του καύσωνα.

“Καύ­σων” στην πισί­να — καύ­σω­νας στο εργο­στά­σιο — καμί­νι στο χωράφι

Ούτε αυτοκίνητο _
ούτε βενζίνη στην Επιθεώρηση Εργασίας!

Την ανά­γκη τα ίδια τα συν­δι­κά­τα να βρε­θούν σε θέσεις μάχης για την προ­στα­σία των εργα­ζο­μέ­νων από τον καύ­σω­να, αλλιώς οι όποιες δεσμεύ­σεις της κυβέρ­νη­σης θα απο­δει­χθούν «φύκια», ανα­δει­κνύ­ει η καταγ­γε­λία του Εργα­τι­κού Κέντρου Νάου­σας για την κατά­στα­ση που επι­κρα­τεί στην Επι­θε­ώ­ρη­ση Εργα­σί­ας. Πιο συγκε­κρι­μέ­να, σε επι­κοι­νω­νία που είχε η διοί­κη­ση του ΕΚ με την Τεχνι­κή Επι­θε­ώ­ρη­ση Ημα­θί­ας, προ­κει­μέ­νου να προ­χω­ρή­σουν σε κοι­νούς ελέγ­χους στους χώρους δου­λειάς τις μέρες του καύ­σω­να, η απά­ντη­ση που πήρε ήταν «ότι δεν γνω­ρί­ζουν αν θα έχουν αυτο­κί­νη­το και την απα­ραί­τη­τη βεν­ζί­νη για να πάμε για ελέγχους!».

«Αυτή είναι η κατά­στα­ση που έχουν επι­βά­λει, σε έναν νομό όπου οι βιο­μή­χα­νοι της κομπό­στας κάνουν κάθε χρό­νο ρεκόρ κερ­δών και είναι οι πρώ­τοι παγκο­σμί­ως. Οι εργα­ζό­με­νοι στην Τεχνι­κή Επι­θε­ώ­ρη­ση κρα­τούν ακό­μα ζωντα­νή την υπη­ρε­σία, όμως με ευθύ­νη της κυβέρ­νη­σης δεν εξα­σφα­λί­ζο­νται ούτε τα βασι­κά μέσα για να μπο­ρέ­σουν να κάνουν τους απα­ραί­τη­τους ελέγ­χους», σχο­λιά­ζει το Εργα­τι­κό Κέντρο Νάου­σας, καλώ­ντας κυβέρ­νη­ση και εργο­δο­σία να ανα­λά­βουν τις ευθύ­νες τους.

Τα σωμα­τεία απαιτούν:

Άμε­ση δια­κο­πή όλων των υπαί­θριων εργα­σιών όταν η θερ­μο­κρα­σία ξεπε­ρά­σει τους 38 οC ή και σε χαμη­λό­τε­ρες θερ­μο­κρα­σί­ες ανά­λο­γα με τη σχε­τι­κή υγρα­σία (π.χ. Υ.Α. Δ7/Α/οικ.12050/2223/23–5‑2011, Αρθ.23 Παρ.4, Εγκύ­κλιος 52903/26–5‑2023). Αντί­στοι­χα, άμε­ση δια­κο­πή εργα­σιών σε ιδιαί­τε­ρα επι­βα­ρυ­μέ­νους θερ­μι­κά χώρους (για­πιά, μηχα­νο­στά­σια, χυτή­ρια, ναυ­πη­γι­κές εργα­σί­ες, υαλουρ­γί­ες, μηχα­νουρ­γεία, θερ­μο­κή­πια κ.λπ.). Πλή­ρης κατα­βο­λή του ημε­ρο­μι­σθί­ου χωρίς καμία περικοπή.

Πλή­ρης απο­χή από την εργα­σία, όταν επι­κρα­τούν συν­θή­κες καύ­σω­να, των εργα­ζο­μέ­νων που εντάσ­σο­νται σε ομά­δες υψη­λού κιν­δύ­νου (καρ­διο­πα­θείς, πνευ­μο­νο­πα­θείς, δια­βη­τι­κοί, νεφρο­πα­θείς, εγκυ­μο­νού­σες κ.λπ.). Πλή­ρης κατα­βο­λή του ημερομισθίου.

Συχνά δια­λείμ­μα­τα κατάλ­λη­λης διάρ­κειας, ανά­λο­γα με τις συν­θή­κες περι­βάλ­λο­ντος και τα χαρα­κτη­ρι­στι­κά της εργα­σί­ας, της έντα­σης εργα­σί­ας και της χρη­σι­μο­ποιού­με­νης στο­λής εργα­σί­ας — ΜΑΠ, για την πρό­λη­ψη της θερ­μι­κής κατα­πό­νη­σης των εργαζομένων.

Περιο­ρι­σμός βαριών εργα­σιών όταν οι συν­θή­κες θερ­μο­κρα­σί­ας και υγρα­σί­ας δημιουρ­γούν ασφυ­κτι­κές συνθήκες.

Διά­θε­ση σε συνε­χή βάση στους εργα­ζό­με­νους πόσι­μου δρο­σε­ρού νερού κοντά στη θέση εργα­σί­ας τους.

Δημιουρ­γία κατάλ­λη­λων κλι­μα­τι­σμέ­νων χώρων δια­λείμ­μα­τος για την ανά­παυ­ση των εργαζομένων.

Πηγή Ριζο­σπά­στης

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΠΟΥ & ΧΑΡΤΟΥ

Τώρα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο