Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

“Καύσων” στην πισίνα — καύσωνας στο εργοστάσιο — καμίνι στο χωράφι

Ο “Κλέ­ων” ante portas _Kαυτό +5ήμερο σε πολ­λές περιο­χές, “με θερ­μο­κρα­σί­ες που θα ξεπε­ρά­σουν κατά τόπους τους 40–43οC”, ενη­με­ρώ­νει η EMY

“Καύσωνας” κινδύνου και αδιαφορίας

Σε πραγ­μα­τι­κό «καμί­νι» η πλειο­ψη­φία των εργα­σια­κών χώρων τις επό­με­νες μέρες, όπου για πολ­λο­στή φορά, μέσα σε αφό­ρη­τες συν­θή­κες εργα­σί­ας που θυμί­ζουν κυριο­λε­κτι­κά γαλέ­ρες η εργα­τι­κή τάξη _μεταξύ αυτών, οικο­δό­μοι, ναυ­τερ­γά­τες, μεταλ­λερ­γά­τες, υφά­ντριες ανα­γκά­ζο­νται να δου­λεύ­ουν για το μερο­κά­μα­το με κίν­δυ­νο ακό­μα και της ζωής τους.

Η θερ­μι­κή κατα­πό­νη­ση που δημιουρ­γεί­ται στους εργα­ζό­με­νους σε κλει­στούς και υπαί­θριους χώρους σε αυτές τις συν­θή­κες είναι τέτοια που μπο­ρεί να προ­κα­λέ­σει σοβα­ρές _μέχρι ανή­κε­στες, βλά­βες στην υγεία τους και να επι­δει­νώ­σει την κατά­στα­ση σε όσους έχουν σοβα­ρό πρό­βλη­μα υγείας.

Η οικο­δο­μή, το Μέταλ­λο, η Χημι­κή βιο­μη­χα­νία, η Κλω­στο­ϋ­φα­ντουρ­γία και η Ναυ­πη­γο­ε­πι­σκευα­στι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα είναι οι εργα­σια­κοί κλά­δοι, οι οποί­οι κατά την περί­ο­δο του καύ­σω­να μετα­τρέ­πο­νται για τους εργα­ζό­με­νους σε «φούρ­νους».

Οι νόμοι και τα μέτρα που υπάρ­χουν για την υγιει­νή και ασφά­λεια των εργα­ζο­μέ­νων κατά τη διάρ­κεια της περιό­δου καύ­σω­να είναι δεκά­δες. Τίπο­τα, όμως, δεν ισχύ­ει στην πρά­ξη αφού η μεγά­λη πλειο­ψη­φία επι­χει­ρή­σε­ων και εργο­δο­τών ασυ­δο­τούν συνε­χώς σε βάρος της ζωής των εργα­ζο­μέ­νων. Όλα αυτά είναι απο­τέ­λε­σμα την ανυ­παρ­ξί­ας των κρα­τι­κών μηχα­νι­σμών ελέγ­χου. Έτσι έχει κατα­ντή­σει ρου­τί­να σε περιό­δους καύ­σω­να το υπουρ­γείο Εργα­σί­ας να απο­στέλ­λει εγκυ­κλί­ους, να ζητεί τη λήψη μέτρων και να δεσμεύ­ε­ται ότι θα γίνουν έλεγ­χοι και από την άλλη, ακό­μα και όταν η θερ­μο­κρα­σία φτά­νει τους 45 βαθ­μούς οικο­δό­μοι να βρί­σκο­νται πάνω σε σκα­λω­σιές, κλω­στο­ϋ­φα­ντουρ­γοί να δου­λεύ­ουν σε συν­θή­κες ζού­γκλας, μεταλ­λερ­γά­τες μέσα σε καυ­τές δεξα­με­νές πλοί­ων, εργα­ζό­με­νοι στη χημι­κή βιο­μη­χα­νία μέσα σε άκρως τοξι­κό περι­βάλ­λον κ.α.

Μέτρα και νόμοι

Για την αντι­με­τώ­πι­ση της θερ­μι­κής κατα­πό­νη­σης των εργα­ζο­μέ­νων σε περί­ο­δο καύ­σω­να σε κλει­στούς και υπαί­θριους χώρους υπάρ­χουν συγκε­κρι­μέ­να μέτρα στο νόμο 1568/1985 και στις εγκυ­κλί­ους 140120/24–7‑89,130427/26–6‑90 και 130329/95 του υπουρ­γεί­ου Εργα­σί­ας επι­και­ρο­ποι­η­μέ­νοι ως εξής (Εθνι­κή Νομοθεσία)

Χυδαία αστι­κή (εν είδει χιού­μορ) viral ρήση: Το αφε­ντι­κό δεν έχει πάντα δίκιο, αλλά είναι πάντα το αφε­ντι­κό _ακούστηκε και στην ται­νία Bridge of Spies (2015, Steven Spielberg) — Απα­ντά­με: ΧΩΡΙΣ ΕΣΕΝΑ ΓΡΑΝΑΖΙ ΔΕΝ ΓΥΡΝΑ , ΕΡΓΑΤΗ ΜΠΟΡΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΑΦΕΝΤΙΚΑ!! WITHOUT YOU THE GEAR DOESN’T TURN, WORKER YOU CAN WITHOUT BOSSES!!

Σύμ­φω­να λοι­πόν με τις απο­φά­σεις αυτές απαι­τεί­ται σύντα­ξη σχε­δί­ου αντι­με­τώ­πι­σης της θερ­μι­κής κατα­πό­νη­σης των εργα­ζο­μέ­νων με την υπο­χρε­ω­τι­κή συνερ­γα­σία και ευθύ­νη του εργο­δό­τη, τεχνι­κού ασφά­λειας, ειδι­κού για­τρού Εργα­σί­ας και της επι­τρο­πής Υγιει­νής και Ασφά­λειας της Εργα­σί­ας. Το σχέ­διο εξει­δι­κεύ­ε­ται σε οργα­νω­τι­κά και τεχνι­κά μέτρα, τα οποία πρέ­πει να πάρει η επι­χεί­ρη­ση και επι­ση­μαί­νε­ται ότι πρέ­πει να λαμ­βά­νε­ται ιδιαί­τε­ρη μέρι­μνα για τις ομά­δες των εργα­ζο­μέ­νων με ιδιαί­τε­ρα προ­βλή­μα­τα υγεί­ας (ομά­δες υψη­λού κινδύνου).

Οργανωτικά μέτρα

Δημιουρ­γία δια­λειμ­μά­των κατάλ­λη­λης διάρκειας

Δια­μόρ­φω­ση κατάλ­λη­λων κλι­μα­τι­ζό­με­νων χώρων

Χορή­γη­ση στους εργα­ζό­με­νους πόσι­μου δρο­σε­ρού νερού (10–15 βαθμούς)

Προ­γραμ­μα­τι­σμός των εργα­σιών που κατα­πο­νούν θερ­μι­κά, εκτός θερ­μο­κρα­σια­κών αιχμών

Τεχνικά μέτρα

Επαρ­κής γενι­κός εξα­ε­ρι­σμός με εγκα­τά­στα­ση ανε­μι­στή­ρων στα ψηλά σημεία των αιθου­σών και αερι­σμός ζωνών εργα­σί­ας με φυγό­κε­ντρους ανεμιστήρες

Φυσι­κή ανα­νέ­ω­ση του αέρα (παρά­θυ­ρα) στους εργα­σια­κούς χώρους παράλ­λη­λα με κλιματισμό

Περιο­ρι­σμό των ρύπων και του θερ­μού αέρα μηχα­νη­μά­των στην πηγή τους

Υπαρ­ξη και λει­τουρ­γία κλι­μα­τι­στι­κών στους χώρους εργασίας

Θερ­μο­μό­νω­ση για να μην επη­ρε­ά­ζο­νται οι χώροι από την εξω­τε­ρι­κή θερ­μο­κρα­σία με παράλ­λη­λο (αυτό­μα­το sic!!) βρέ­ξι­μο της πλά­κας ή στέγης

Κατα­σκευή ειδι­κών σκιε­ρών χώρων και μόνω­ση των πηγών θερμότητας

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Με παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας απέσπασαν δέσμευση για μέτρα προστασίας από τον καύσωνα

ΠΑΜΕ — ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα!
«Συστάσεις» κάλυψης των ευθυνών της εργοδοσίας
από την κυβέρνηση

Ειδι­κό­τε­ρα, το ΠΑΜΕ απαι­τεί για τις μέρες του καύσωνα:

Αμε­ση δια­κο­πή όλων των υπαί­θριων εργα­σιών όταν η θερ­μο­κρα­σία ξεπε­ρά­σει τους 38 βαθ­μούς Κελ­σί­ου, ή και σε χαμη­λό­τε­ρες θερ­μο­κρα­σί­ες, ανά­λο­γα με τη σχε­τι­κή υγρα­σία (π.χ. Υ.Α. Δ7/Α/οικ.12050/2223/23–5‑2011, Αρθ. 23 Παρ. 4, Εγκύ­κλιος 52903/26–5‑2023). Αντί­στοι­χα, άμε­ση δια­κο­πή εργα­σιών σε ιδιαί­τε­ρα επι­βα­ρυ­μέ­νους θερ­μι­κά χώρους (για­πιά, μηχα­νο­στά­σια, χυτή­ρια, ναυ­πη­γι­κές εργα­σί­ες, υαλουρ­γί­ες, μηχα­νουρ­γεία, θερ­μο­κή­πια κ.λπ.). Πλή­ρη κατα­βο­λή του ημε­ρο­μι­σθί­ου, χωρίς καμία περικοπή.

Πλή­ρη απο­χή από την εργα­σία, όταν επι­κρα­τούν συν­θή­κες καύ­σω­να, των εργα­ζο­μέ­νων που εντάσ­σο­νται σε ομά­δες υψη­λού κιν­δύ­νου (καρ­διο­πα­θείς, πνευ­μο­νο­πα­θείς, δια­βη­τι­κοί, νεφρο­πα­θείς, εγκυ­μο­νού­σες κ.λπ.). Πλή­ρη κατα­βο­λή του ημερομισθίου.

Συχνά δια­λείμ­μα­τα κατάλ­λη­λης διάρ­κειας, ανά­λο­γα με τις συν­θή­κες περι­βάλ­λο­ντος και τα χαρα­κτη­ρι­στι­κά της εργα­σί­ας, της έντα­σης εργα­σί­ας και της χρη­σι­μο­ποιού­με­νης στο­λής εργα­σί­ας — ΜΑΠ, για την πρό­λη­ψη της θερ­μι­κής κατα­πό­νη­σης των εργαζομένων.

Περιο­ρι­σμό βαριών εργα­σιών όταν οι συν­θή­κες θερ­μο­κρα­σί­ας και υγρα­σί­ας δημιουρ­γούν ασφυ­κτι­κές συνθήκες.

Διά­θε­ση σε συνε­χή βάση, στους εργα­ζό­με­νους, πόσι­μου δρο­σε­ρού νερού κοντά στη θέση εργα­σί­ας τους.

Δημιουρ­γία κατάλ­λη­λων, κλι­μα­τι­σμέ­νων χώρων δια­λείμ­μα­τος για την ανά­παυ­ση των εργαζομένων.

Τέλος, καλεί τους εργα­ζό­με­νους σε κάθε κλά­δο «να μην κάνουν εκπτώ­σεις στα ζητή­μα­τα προ­στα­σί­ας της υγεί­ας τους. Να απευ­θύ­νο­νται άμε­σα στα σωμα­τεία τους, στο ΠΑΜΕ, για κάθε παρα­βί­α­ση από την εργο­δο­σία στη λήψη των μέτρων προ­στα­σί­ας της υγείας».

Ατέχνως Καλές Διακοπές

Κλεί­νο­ντας παρα­θέ­του­με παρα­κά­τω κάποια τετριμ­μέ­να _μακριά από την ουσία ‑που έχει σχε­ση με τις δια­χρο­νι­κές πολι­τι­κές των αστι­κών κυβερ­νή­σε­ων (από ιατρι­κά sites κλπ) …

Γενι­κές οδη­γί­ες προφύλαξης

  • Απο­φύ­γε­τε την έκθε­ση στον ήλιο. Παρα­μεί­νε­τε σε σκιε­ρά και δρο­σε­ρά μέρη απο­φεύ­γο­ντας τους χώρους όπου επι­κρα­τεί συνωστισμός.
  • Απο­φύ­γε­τε τη βαριά σωμα­τι­κή εργα­σία, ιδιαί­τε­ρα μάλι­στα σε χώρους με υψη­λή θερ­μο­κρα­σία, άπνοια και μεγά­λη υγρα­σία. Απο­φύ­γε­τε το βάδι­σμα για πολύ ώρα ή το τρέ­ξι­μο κάτω από τον ήλιο.
  • Προ­τι­μή­στε τα ελα­φρά, άνε­τα και ανοι­χτό­χρω­μα ρού­χα από πορώ­δες υλι­κό για να διευ­κο­λύ­νε­ται ο αερι­σμός του σώμα­τος και η εξά­τμι­ση του ιδρώ­τα. Φορέ­στε καπέ­λο ή άλλο κάλυμ­μα από φυσι­κό υλι­κό, που να επι­τρέ­πει καλό αερι­σμό του κεφαλιού.
  • Προ­τι­μή­στε τα ελα­φρά και μικρά γεύ­μα­τα, με έμφα­ση στα φρού­τα και τα λαχα­νι­κά και περιο­ρί­στε τα λιπα­ρά. Πίνε­τε άφθο­να υγρά (νερό και χυμούς φρού­των). Αν η εφί­δρω­ση είναι έντο­νη, τότε συστή­νε­ται η πρό­σθε­τη λήψη αλα­τιού για να κρα­τη­θεί το επί­πε­δο των υγρών στον οργα­νι­σμό. Επί­σης, συνι­στά­ται να απο­φεύ­γο­νται τα οινο­πνευ­μα­τώ­δη ποτά.
  • Συνι­στώ­νται πολ­λά χλια­ρά ντους κατά την διάρ­κεια της ημέ­ρας. Καλό θα είναι επί­σης να τοπο­θε­τού­νται υγρά καλύμ­μα­τα στο κεφά­λι και στο λαι­μό, σαν προ­στα­τευ­τι­κά μέτρα.
  • Επί­σης, συστή­νε­ται η χρή­ση μαύ­ρων ή σκου­ρό­χρω­μων γυα­λιών, που προ­στα­τεύ­ουν τα μάτια από την έντο­νη αντα­νά­κλα­ση του ήλιου.
  • Τα άτο­μα που πάσχουν από χρό­νια νοσή­μα­τα (ανα­πνευ­στι­κά, καρ­διαγ­γεια­κά, κλπ) θα πρέ­πει να συμ­βου­λευ­τούν το θερά­πο­ντα ιατρό τους για την εφαρ­μο­γή ειδι­κών οδη­γιών, κατά περί­πτω­ση. Ιδιαί­τε­ρα, όσοι παίρ­νουν φάρ­μα­κα, πρέ­πει να συμ­βου­λεύ­ο­νται τον ιατρό τους, αν πρέ­πει να τα συνε­χί­σουν και σε ποια δοσο­λο­γία, επει­δή μερι­κά έχουν την ιδιό­τη­τα να αυξά­νουν τη θερ­μο­κρα­σία του σώματος.

Ειδι­κές οδη­γί­ες για τα νεο­γνά και βρέφη

  • Τα νεο­γνά πρέ­πει να είναι ντυ­μέ­να όσο γίνε­ται πιο ελα­φρά. Προ­τι­μό­τε­ρο είναι τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύ­θε­ρα και να μην τυλί­γο­νται σε πάνες.
  • Όταν κάνει ζέστη να τους προ­σφέ­ρο­νται συχνά, εκτός από γάλα (μητρι­κό ή άλλο) και άλλα υγρά όπως δρο­σε­ρό χαμο­μή­λι, νερό, κλπ.
  • Τα βρέ­φη και τα μεγα­λύ­τε­ρα παι­διά καλό είναι να τρώ­νε περισ­σό­τε­ρα χορ­τα­ρι­κά και φρού­τα και λιγό­τε­ρα λίπη.
  • Καλό είναι τα παι­διά να μην παρα­μέ­νουν πολύ ώρα στον ήλιο μετά το μπά­νιο και να φορούν πάντα καπέλο.

Ειδι­κές οδη­γί­ες για τους ηλικιωμένους

  • Το πολύ ζεστό και υγρό περι­βάλ­λον είναι επι­κίν­δυ­νο για τους ηλι­κιω­μέ­νους και για το λόγο αυτό αν ο δρο­σι­σμός του δια­με­ρί­σμα­τος στη μεγά­λη ζέστη είναι δύσκο­λος, προ­τι­μό­τε­ρη είναι η μετα­κί­νη­ση των ηλι­κιω­μέ­νων σε δρο­σε­ρό­τε­ρες περιο­χές της χώρας, όταν βέβαια υπάρ­χει η δυνατότητα.
  • Αν η μετα­κί­νη­ση των ηλι­κιω­μέ­νων σε παρα­θα­λάσ­σια περιο­χή ή σε βου­νό δεν είναι εύκο­λη, τότε η παρα­μο­νή τους στα κατώ­τε­ρα δια­με­ρί­σμα­τα πολυώ­ρο­φων σπι­τιών είναι μια σχε­τι­κά εύκο­λη λύση.
  • Το δωμά­τιο ή το σπί­τι γενι­κά, κατά τη διάρ­κεια των ζεστών ωρών της ημέ­ρας πρέ­πει να είναι ερμη­τι­κά κλει­στό, αφού όμως έχει δρο­σι­στεί και μεί­νει ανοι­χτό όλη τη νύχτα.
  • Οι οικο­γέ­νειες που έχουν ηλι­κιω­μέ­να άτο­μα, καλό θα είναι να φρο­ντί­ζουν να μην τα εγκα­τα­λεί­πουν μόνα τους σε περι­πτώ­σεις θερι­νών δια­κο­πών ή πολυ­ή­με­ρης απου­σί­ας από το σπί­τι. Σε αντί­θε­τη περί­πτω­ση, θα πρέ­πει να εξα­σφα­λί­σουν κάποιο άτο­μο για την καθη­με­ρι­νή τους φροντίδα.

ΙΣΑ:Μέτρα προφύλαξης από τον καύσωνα

Ο Ιατρι­κός Σύλ­λο­γος Αθη­νών καλεί τους πολί­τες να πάρουν μέτρα προ­φύ­λα­ξης από τον καύ­σω­να, ειδι­κά εάν ανή­κουν στις ευπα­θείς ομά­δες του πληθυσμού.

Όταν η θερ­μο­κρα­σία του περι­βάλ­λο­ντος, ξεπε­ρά­σει τα ανώ­τε­ρα ανε­κτά όρια και σε συν­δυα­σμό με ορι­σμέ­νους άλλους παρά­γο­ντες (υγρα­σία, άπνοια, νηνε­μία, παρα­τε­τα­μέ­νοι χαμη­λοί άνε­μοι μιας κατεύ­θυν­σης κλπ.), μπο­ρεί να δημιουρ­γη­θούν συν­θή­κες που δεν είναι ανε­κτές από τον ανθρώ­πι­νο οργα­νι­σμό. Οι παθο­λο­γι­κές κατα­στά­σεις που δημιουρ­γού­νται μπο­ρεί να οδη­γή­σουν σε σοβα­ρές επι­πλο­κές και να θέσουν σε κίν­δυ­νο τη ζωή του ασθενή.

Πρέ­πει τονι­στεί η απο­φυ­γή της συμ­με­το­χής, σε αθλη­τι­κές εκδη­λώ­σεις, κατά τη διάρ­κεια των υψη­λών θερ­μο­κρα­σιών και η σχο­λα­στι­κή λήψη μέτρων προστασίας.

«Eφι­στού­με την προ­σο­χή, ειδι­κά στις ευπα­θείς ομά­δες του πλη­θυ­σμού να ακο­λου­θούν σχο­λα­στι­κά, τα μέτρα προ­φύ­λα­ξης και πρό­λη­ψης των παθο­λο­γι­κών κατα­στά­σε­ων που προ­κα­λού­νται από τις υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες», επι­σή­μα­νε ο πρό­ε­δρος του ΙΣΑ Γιώρ­γος Πατού­λης και προσέθεσε:

«Ειδι­κά τα άτο­μα που πάσχουν από καρ­διαγ­γεια­κές παθή­σεις και άλλα νοσή­μα­τα, όπως σακ­χα­ρώ­δη δια­βή­τη, νεφρι­κή ανε­πάρ­κεια, πνευ­μο­νο­πά­θειες κλπ., ανή­κουν στις ιδιαί­τε­ρα ευπα­θείς πλη­θυ­σμια­κές ομά­δες και πρέ­πει να λαμ­βά­νουν τα κατάλ­λη­λα μέτρα τους θερι­νούς μήνες και ειδι­κά κατά την περί­ο­δο του καύ­σω­να, για να προ­στα­τέ­ψουν την υγεία τους».

Η σημα­ντι­κό­τε­ρη εξέ­λι­ξη των δια­τα­ρα­χών του οργα­νι­σμού από τις υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες είναι η θερ­μο­πλη­ξία, που εμφα­νί­ζε­ται μετά από παρα­τε­τα­μέ­νη έκθε­ση στον ήλιο κυρί­ως σε περί­ο­δο καύ­σω­να και εκδη­λώ­νε­ται με αιφ­νί­δια αύξη­ση της θερ­μο­κρα­σί­ας του σώμα­τος (>40–41οC), με ερυ­θρό­τη­τα και ξηρό­τη­τα του δέρ­μα­τος, με έντο­νο αίσθη­μα δίψας, συγ­χυ­τι­κή συμπε­ρι­φο­ρά, με σπα­σμούς του σώμα­τος και τέλος με απώ­λεια συνεί­δη­σης και κωμα­τώ­δη κατάσταση.

Καύσωνας “Κλέων”
Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων από την ΕΜΥ

Ο καύ­σω­νας θα έχει διάρ­κεια του­λά­χι­στον έξι ημε­ρών, αρχής γενο­μέ­νης από την Τετάρτη.

Εκτα­κτο δελ­τίο υψη­λών θερ­μο­κρα­σιών εξέ­δω­σε η Εθνι­κή Μετε­ω­ρο­λο­γι­κή Υπη­ρε­σία (ΕΜΥ).

Συγκε­κρι­μέ­να, το εκτε­τα­μέ­νο πεδίο υψη­λών πιέ­σε­ων που καλύ­πτει τις ακτές της Αφρι­κής και τη Δυτι­κή και Κεντρι­κή Μεσό­γειο και συνο­δεύ­ε­ται από πολύ θερ­μές αέριες μάζες επε­κτεί­νε­ται στα­δια­κά ανα­το­λι­κό­τε­ρα και προ­κα­λεί συν­θή­κες καύ­σω­να από την Τετάρ­τη (12/7) έως και τις αρχές της επό­με­νης εβδο­μά­δας, σύμ­φω­να με το έκτα­κτο δελ­τίο επι­κίν­δυ­νων και­ρι­κών φαι­νο­μέ­νων που εξέ­δω­σε η Εθνι­κή Μετε­ω­ρο­λο­γι­κή Υπη­ρε­σία (ΕΜΥ).

Ο καύ­σω­νας αυτός λαμ­βά­νει την ονο­μα­σία ‘CLEON’ και εντάσ­σε­ται στα Επι­κίν­δυ­να Και­ρι­κά Φαι­νό­με­να με διάρ­κεια του­λά­χι­στον έξι ημε­ρών με θερ­μό­τε­ρες ημέ­ρες την Παρα­σκευή (14/7) και το Σάβ­βα­το (15/7).

Πιο ανα­λυ­τι­κά:

1.

Την Τετάρ­τη (12/7) υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες θα επι­κρα­τή­σουν κυρί­ως στα κεντρι­κά και νότια ηπει­ρω­τι­κά. Η μέγι­στη τιμή της θερ­μο­κρα­σί­ας θα φθάσει:

  • α. στα βόρεια ηπει­ρω­τι­κά τους 36 με 37 βαθ­μούς και στην κεντρι­κή Μακε­δο­νία τους 37 με 38 βαθ­μούς Κελσίου.
  • β. στα υπό­λοι­πα ηπει­ρω­τι­κά τους 38 με 39 και στο εσω­τε­ρι­κό της Στε­ρε­άς και της Θεσ­σα­λί­ας τους 40 βαθ­μούς Κελσίου.
  • γ. στη νησιω­τι­κή χώρα τους 32 με 33 και στα νησιά του Ιονί­ου, τα Δωδε­κά­νη­σα και τη νότια Κρή­τη τους 35 βαθ­μούς Κελσίου.

2.

Την Πέμ­πτη (13/7) υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες θα επι­κρα­τή­σουν σε όλη σχε­δόν τη χώρα.

  • α. Στα βόρεια ηπει­ρω­τι­κά η μέγι­στη τιμή της θερ­μο­κρα­σί­ας θα φθά­σει τους 37 με 38 βαθ­μούς και στην κεντρι­κή Μακε­δο­νία και το εσω­τε­ρι­κό της Ηπεί­ρου τους 39 με 40 βαθ­μούς Κελ­σί­ου ενώ οι ελά­χι­στες τιμές της θα κυμαν­θούν περί τους 27 με 29 βαθ­μούς Κελσίου.
  • β. Στα υπό­λοι­πα ηπει­ρω­τι­κά η μέγι­στη τιμή της θερ­μο­κρα­σί­ας θα φθά­σει τους 39 με 40 και στο εσω­τε­ρι­κό της Στε­ρε­άς και της Θεσ­σα­λί­ας τους 41 βαθ­μούς Κελ­σί­ου ενώ οι ελά­χι­στες τιμές της θα κυμαν­θούν περί τους 28 με 30 βαθ­μούς Κελσίου.
  • γ. Στη νησιω­τι­κή χώρα η μέγι­στη τιμή της θερ­μο­κρα­σί­ας θα φθά­σει τους 33 με 35 και στα νησιά του Ιονί­ου, τα νησιά του ανα­το­λι­κού Αιγαί­ου, τα Δωδε­κά­νη­σα και τη νότια Κρή­τη τους 36 με 37 βαθ­μούς Κελ­σί­ου ενώ οι ελά­χι­στες τιμές της θα κυμαν­θούν περί τους 25 με 27 βαθ­μούς Κελσίου.

3.

Την Παρα­σκευή (14/7) οι υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες θα κορυφωθούν.

  • α. Στα βόρεια ηπει­ρω­τι­κά η μέγι­στη τιμή της θερ­μο­κρα­σί­ας θα φθά­σει τους 38 με 39 βαθ­μούς και στην κεντρι­κή Μακε­δο­νία και το εσω­τε­ρι­κό της Ηπεί­ρου τους 40 με 41 βαθ­μούς Κελ­σί­ου ενώ οι ελά­χι­στες τιμές της θα κυμαν­θούν περί τους 28 με 30 βαθ­μούς Κελσίου.
  • β. Στα υπό­λοι­πα ηπει­ρω­τι­κά η μέγι­στη τιμή της θερ­μο­κρα­σί­ας θα φθά­σει τους 40 με 41, στο εσω­τε­ρι­κό της Στε­ρε­άς τους 41 με 42 και στο εσω­τε­ρι­κό της Θεσ­σα­λί­ας τους 43 βαθ­μούς Κελ­σί­ου ενώ οι ελά­χι­στες τιμές της θα κυμαν­θούν περί τους 28 με 31 βαθ­μούς Κελσίου.
  • γ. Στη νησιω­τι­κή χώρα η μέγι­στη τιμή της θερ­μο­κρα­σί­ας θα φθά­σει τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονί­ου, τα νησιά του ανα­το­λι­κού Αιγαί­ου, τα Δωδε­κά­νη­σα και τη νότια Κρή­τη τους 37 με 40 βαθ­μούς Κελ­σί­ου ενώ οι ελά­χι­στες τιμές της θα κυμαν­θούν περί τους 27 με 29 βαθ­μούς Κελσίου.

4.

Το Σάβ­βα­το (15/7) οι πολύ υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες θα διατηρηθούν.

  • α. Στα βόρεια ηπει­ρω­τι­κά η μέγι­στη τιμή της θερ­μο­κρα­σί­ας θα φθά­σει τους 38 με 39 βαθ­μούς και στην κεντρι­κή Μακε­δο­νία και το εσω­τε­ρι­κό της Ηπεί­ρου τους 40 με 41 βαθ­μούς Κελ­σί­ου ενώ οι ελά­χι­στες τιμές θα κυμαν­θούν περί τους 30 βαθ­μούς Κελσίου.
  • β. Στα υπό­λοι­πα ηπει­ρω­τι­κά τους 40 με 41, στο εσω­τε­ρι­κό της Στε­ρε­άς και της Πελο­πον­νή­σου τους 41 με 42 και στο εσω­τε­ρι­κό της Θεσ­σα­λί­ας τους 43 βαθ­μούς Κελ­σί­ου ενώ οι ελά­χι­στες τιμές θα κυμαν­θούν περί τους 29 με 31 βαθ­μούς Κελσίου.
  • γ. Στη νησιω­τι­κή χώρα τους 36 με 37 και στα νησιά του Ιονί­ου, τα νησιά του ανα­το­λι­κού Αιγαί­ου, τα Δωδε­κά­νη­σα και τη νότια Κρή­τη τους 38 με 39 βαθ­μούς Κελ­σί­ου ενώ οι ελά­χι­στες τιμές θα κυμαν­θούν περί τους 28 με 30 βαθ­μούς Κελσίου.

5.

Σύμ­φω­να με τα τελευ­ταία προ­γνω­στι­κά στοι­χεία, αν και προ­βλέ­πε­ται μικρή πτώ­ση της θερ­μο­κρα­σί­ας την Κυρια­κή (16/7), οι συν­θή­κες καύ­σω­να θα δια­τη­ρη­θούν έως τις αρχές της ερχό­με­νης εβδομάδας.

Οδη­γί­ες προφύλαξης

  • Απο­φυ­γή έκθε­σης στον ήλιο και παρα­μο­νή σε σκια­σμέ­νους και δρο­σε­ρούς χώρους. Σε περί­πτω­ση ανα­γκα­στι­κής έκθε­σης στον ήλιο πρέ­πει να χρη­σι­μο­ποιεί­ται καπέ­λο και σκου­ρό­χρω­μα γυα­λιά. Η ένδυ­ση να απο­τε­λεί­ται κατά προ­τί­μη­ση από λεπτά, ευρύ­χω­ρα, ανοι­χτό­χρω­μα, κυρί­ως βαμ­βα­κε­ρά ενδύματα.
  • Απο­φυ­γή, κατά το δυνα­τό, σωμα­τι­κής κόπω­σης και εργα­σί­ας τις θερ­μές ώρες της ημέρας.
  • Άφθο­νη λήψη δρο­σε­ρού νερού ή φυσι­κών χυμών. Απο­φυ­γή σακ­χα­ρού­χων, ανθρα­κού­χων ποτών.
  • Λήψη ελα­φράς, μη λιπα­ρής, αλα­τι­σμέ­νης τρο­φής, κατα­νε­μη­μέ­νης σε μικρά συχνά γεύ­μα­τα. Απο­φυ­γή οινο­πνευ­μα­τω­δών ποτών.
  • Συχνά δρο­σε­ρά λου­τρά, τοπο­θέ­τη­ση ψυχρών επιθεμάτων.
  • Οι ευρι­σκό­με­νοι σε φαρ­μα­κευ­τι­κή αγω­γή και ιδί­ως όσοι λαμ­βά­νουν διου­ρη­τι­κά, ηρε­μι­στι­κά, αντι­υ­περ­τα­σι­κά, αντι­ι­στα­μι­νι­κά, Β΄αναστολείς κ.λ.π. φάρ­μα­κα πρέ­πει να βρί­σκο­νται σε διαρ­κή επα­φή με τους θερά­πο­ντες για­τρούς τους προ­κει­μέ­νου να λαμ­βά­νουν τις ανά­λο­γες οδηγίες.
  • Επί­σης, σε διαρ­κή επα­φή με τους για­τρούς τους πρέ­πει να βρί­σκο­νται όσοι πάσχουν από νοσή­μα­τα του καρ­διαγ­γεια­κού, κεντρι­κού νευ­ρι­κού και ανα­πνευ­στι­κού συστή­μα­τος, οι δια­βη­τι­κοί, νεφρο­πα­θείς, αλκο­ο­λι­κοί καθώς και οι πάσχο­ντες από πάσης φύσε­ως βαρέα νοσήματα.
  • Οι κάτοι­κοι του κέντρου της Αθή­νας να περιο­ρί­σουν τις μετα­κι­νή­σεις τους στις περιο­χές του κέντρου που δια­κρί­νο­νται από υψη­λή ατμο­σφαι­ρι­κή ρύπαν­ση και αυξη­μέ­νη κυκλο­φο­ρία. Οι μόνι­μοι κάτοι­κοι του κέντρου της Αθή­νας είναι προ­τι­μό­τε­ρο τις θερ­μές ώρες της ημέ­ρας να παρα­μέ­νουν στο σπί­τι τους.
  • Οι ευπα­θείς κατη­γο­ρί­ες πλη­θυ­σμού (βρέ­φη, παι­διά προ­σχο­λι­κής ηλι­κί­ας, υπε­ρή­λι­κες, έγκυ­ες, παχύ­σαρ­κοι κ.λ.π.) να τηρούν με σχο­λα­στι­κό­τη­τα τα μέτρα προ­φύ­λα­ξης και να επι­κοι­νω­νή­σουν άμε­σα με τον για­τρό τους εφό­σον εμφα­νί­σουν σύμ­πτω­μα το οποίο ενδε­χο­μέ­νως είναι απο­τέ­λε­σμα των και­ρι­κών συν­θη­κών όπως ζάλη, κεφα­λαλ­γία, ίλιγ­γο, υπνη­λία, δια­τα­ρα­χές συμπε­ρι­φο­ράς, ναυ­τία, εμε­τούς, κρά­μπες κ.λ.π.

Με τον καύσωνα στον κάμπο…
“Καύσων” στην πισίνα, καύσωνας στο χωράφι

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο