Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιμπεριαλιστική σύγκρουση: Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν για την πορεία ένταξης της Ουκρανίας στην Συμμαχία

Βήμα κλι­μά­κω­σης της ενδοι­μπε­ρια­λι­στι­κής αντι­πα­ρά­θε­σης με τη Ρωσία έκα­ναν οι ηγέ­τες των κρα­τών μελών του ΝΑΤΟ συμ­φώ­νη­σαν στη σύνο­δο κορυ­φής στο Βίλ­νιους ότι το μέλ­λον της Ουκρα­νί­ας βρί­σκε­ται εντός της συμ­μα­χί­ας, ωστό­σο δεν δόθη­κε στο Κίε­βο πρό­σκλη­ση ή χρο­νο­διά­γραμ­μα για έντα­ξη στο ΝΑΤΟ, κάτι που η Ουκρα­νία επιδίωκε.

Παράλ­λη­λα, το ΝΑΤΟ ήρε την υπο­χρέ­ω­ση η Ουκρα­νία να ακο­λου­θή­σει το Εντα­ξια­κό Σχέ­διο Δρά­σης (MAP) αφαι­ρώ­ντας ουσια­στι­κά ένα εμπό­διο στον δρό­μο του Κιέ­βου για να εντα­χθεί στην ιμπε­ρια­λι­στι­κή Βορειο­α­τλα­ντι­κή Συμμαχία.

«Το μέλ­λον της Ουκρα­νί­ας βρί­σκε­ται στο ΝΑΤΟ», ανέ­φε­ρε δια­κή­ρυ­ξη στην οποία συμ­φώ­νη­σαν σήμε­ρα οι ηγέ­τες των κρα­τών μελών, προ­σθέ­το­ντας ότι η ευρω­α­τλα­ντι­κή ολο­κλή­ρω­ση του Κιέ­βου έχει ξεπε­ρά­σει την ανά­γκη για το Εντα­ξια­κό Σχέ­διο Δράσης.

«Θα είμα­στε σε θέση να απευ­θύ­νου­με πρό­σκλη­ση στην Ουκρα­νία για έντα­ξη στη Συμ­μα­χία όταν συμ­φω­νή­σουν οι σύμ­μα­χοι και εκπλη­ρω­θούν οι όροι», ανέ­φε­ρε ανακοίνωση.

Αν και οι ηγέ­τες δεν διευ­κρί­νι­σαν τους όρους που πρέ­πει να εκπλη­ρώ­σει η Ουκρα­νία, τόνι­σαν ότι η Συμ­μα­χία θα βοη­θή­σει το Κίε­βο να σημειώ­σει πρό­ο­δο στη στρα­τιω­τι­κή δια­λει­τουρ­γι­κό­τη­τα καθώς και σε πρό­σθε­τες «μεταρ­ρυθ­μί­σεις στους κλά­δους της δημο­κρα­τί­ας και της ασφάλειας».

«Κατα­στή­σα­με σαφές ότι θα προ­σκα­λέ­σου­με την Ουκρα­νία να εντα­χθεί στο ΝΑΤΟ όταν συμ­φω­νή­σουν οι Σύμ­μα­χοι και όταν εκπλη­ρω­θούν οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις», είπε σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου ο Γενι­κός Γραμ­μα­τέ­ας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Μετά τη δια­κή­ρυ­ξη του ΝΑΤΟ, από το Βίλ­νιους όπου έφτα­σε για τη σύνο­δο κορυ­φής ο Ζελέν­σκι δήλω­σε πως το «ΝΑΤΟ θα κάνει την Ουκρα­νία ασφα­λέ­στε­ρη και η Ουκρα­νία θα κάνει το ΝΑΤΟ ισχυρότερο».

Ο Στόλ­τεν­μπεργκ ανέ­φε­ρε επί­σης ότι οι Σύμ­μα­χοι δεσμεύ­τη­καν επί­σης να επεν­δύ­ουν κάθε χρό­νο «του­λά­χι­στον 2%» του ΑΕΠ τους σε στρα­τιω­τι­κές δαπάνες.

«Έντε­κα σύμ­μα­χοι έχουν φτά­σει ή ξεπε­ρά­σει αυτό το όριο. Ανα­μέ­νου­με ότι ο αριθ­μός αυτός θα αυξη­θεί σημα­ντι­κά το επό­με­νο έτος».

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο