Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ισραήλ: Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε Ιερουσαλήμ και Τελ Αβίβ κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης

Δια­δη­λω­τές που αντι­δρούν στη μεταρ­ρύθ­μι­ση του δικα­στι­κού συστή­μα­τος κινη­το­ποι­ή­θη­καν σήμε­ρα το από­γευ­μα σε όλο το Ισρα­ήλ μετά την έγκρι­ση, σε πρώ­τη ανά­γνω­ση, από το κοι­νο­βού­λιο, ενός αμφι­λε­γό­με­νου άρθρου που προ­ω­θού­σε η κυβέρ­νη­ση του Μπε­νια­μίν Νετανιάχου.

Οι διορ­γα­νω­τές αυτού του κινή­μα­τος δια­μαρ­τυ­ρί­ας, στο οποίο συμ­με­τέ­χουν δεκά­δες χιλιά­δες άνθρω­ποι κάθε εβδο­μά­δα εδώ και μήνες, ανα­κοί­νω­σαν ότι έχουν μπλο­κά­ρει σημεία στρα­τη­γι­κής σημα­σί­ας στο βόρειο και το νότιο Ισραήλ.

Η αστυ­νο­μία ανα­κοί­νω­σε ότι συνέ­λα­βε 66 δια­δη­λω­τές για «δια­τά­ρα­ξη της δημό­σιας τάξης».

Το από­γευ­μα, δια­δη­λω­τές συγκε­ντρώ­θη­καν στο διε­θνές αερο­δρό­μιο Μπεν Γκου­ριόν του Τελ Αβίβ, φωνά­ζο­ντας συν­θή­μα­τα κατά της μεταρρύθμισης.

Αργά χθες το βρά­δυ η Κνε­σέτ ενέ­κρι­νε σε πρώ­τη ανά­γνω­ση ένα μέτρο με το οποίο καταρ­γεί­ται η δυνα­τό­τη­τα της δικα­στι­κής εξου­σί­ας να απο­φαί­νε­ται για τον «λογι­κό χαρα­κτή­ρα» των απο­φά­σε­ων της κυβέρνησης.

Το μέτρο ψηφί­στη­κε από 64 βου­λευ­τές (όσους δια­θέ­τει η κυβερ­νη­τι­κή πλειο­ψη­φία) ενώ οι 56 βου­λευ­τές της αντι­πο­λί­τευ­σης το κατα­ψή­φι­σαν. Σήμε­ρα, μετά το μεση­μέ­ρι, ξανάρ­χι­σε η δια­βού­λευ­ση σε μια κοι­νο­βου­λευ­τι­κή επι­τρο­πή, γύρω από το μέτρο αυτό ώστε να εισα­χθεί για την ορι­στι­κή έγκρι­σή του από την Κνε­σέτ σε ημε­ρο­μη­νία που ακό­μη δεν έχει καθοριστεί.

Από την πλευ­ρά του, ο επι­κε­φα­λής της αντι­πο­λί­τευ­σης Για­ΐρ Λαπίντ, κατη­γό­ρη­σε την κυβέρ­νη­ση ότι δεν τηρεί τις υπο­σχέ­σεις της: «Υπο­σχε­θή­κα­τε να βοη­θή­σε­τε τους αδύ­να­μους και να προ­στα­τεύ­σε­τε την ασφά­λεια του Ισρα­ήλ (…) δεν κάνε­τε τίπο­τα άλλο παρά μια τρέ­λα», είπε, ανα­φε­ρό­με­νος στη μεταρρύθμιση.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο