Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ερντογάν: Αν είχαμε πιέσει προς τον Νότο η Κύπρος θα ήταν δική μας

«Ίσως αν είχα­με πιέ­σει προς τον Νότο η Κύπρος θα ήταν εντε­λώς δική μας», υπο­στή­ρι­ξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν, μιλώ­ντας στο προ­σω­πι­κό του 4ου Σώμα­τος Στρα­τού στην Άγκυρα.

Συγκε­κρι­μέ­να ο Τούρ­κος Πρό­ε­δρος υπο­στή­ρι­ξε: «Οι Τουρ­κο­κύ­πριοι βρέ­θη­καν στο χεί­λος της γενο­κτο­νί­ας μόλις πριν από μισό αιώ­να. Στην “Ειρη­νευ­τι­κή Επι­χεί­ρη­ση του 1974”, 498 στρα­τιώ­τες μας και από τις τέσ­σε­ρις γωνιές της πατρί­δας μας, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων αξιω­μα­τι­κών, υπα­ξιω­μα­τι­κών και οπλι­τών, θυσιά­στη­καν. Παρ’ όλες τις πιέ­σεις (σ.σ. που δεχτή­κα­με), αν δεν υπήρ­χε η επέμ­βα­ση της Τουρ­κί­ας, δεν θα υπήρ­χε σήμε­ρα ούτε η “Τουρ­κι­κή Δημο­κρα­τία της Βόρειας Κύπρου” ούτε οι Τουρ­κο­κύ­πριοι. Ίσως μάλι­στα αν είχα­με πιέ­σει προς τον Νότο, το λέω αυτό με τα σημε­ρι­νά δεδο­μέ­να, δεν θα υπήρ­χε πλέ­ον Νότος-Βορ­ράς, η Κύπρος θα ήταν εντε­λώς δική μας».

Οι δηλώ­σεις του Ερντο­γάν προς τους Τούρ­κους αξιω­μα­τι­κούς και στρα­τιώ­τες έγι­ναν στο πλαί­σιο δεί­πνου ιφτάρ, με το οποίο στα­μα­τά­ει η νηστεία κατά την διάρ­κεια του ιερού για τους μου­σουλ­μά­νους μήνα του Ραμα­ζα­νί­ου. Η ομι­λία του συμπί­πτει επί­σης με την 109η επέ­τειο από τη Μάχη της Καλ­λί­πο­λης του 1915 για την κατά­λη­ψη των Στε­νών των Δαρ­δα­νελ­λί­ων από τις δυνά­μεις της Αντάντ στον Α’ Παγκό­σμιο Πόλεμο.

«Η ύπαρ­ξη ενός ισχυ­ρού στρα­τού είναι για μας υπο­χρέ­ω­ση και όχι επι­λο­γή. Είμα­στε μια χώρα, ένα έθνος και ένας στρα­τός που πρέ­πει πάντα να δια­τη­ρεί την απο­τρε­πτι­κή του ικα­νό­τη­τα στο υψη­λό­τε­ρο επί­πε­δο. Ως τουρ­κι­κό έθνος, μόνο η δική μας προ­σπά­θεια, η δική μας δύνα­μη, τα δικά μας μέσα και οι δικές μας δυνα­τό­τη­τες που έχου­με ανα­πτύ­ξει μπο­ρούν να μας προ­στα­τεύ­σουν από τους εχθρούς μας», ισχυ­ρί­στη­κε μετα­ξύ άλλων.

 

Ο δαί­μων του τυπο­γρα­φεί­ου, του Ηρα­κλή Κακαβάνη

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο