Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ερυθρός Σταυρός για Λιβύη: Χιλιάδες οι νεκροί από τις πλημμύρες – Κοντά στους 10.000 οι αγνοούμενοι

Οι κατα­κλυ­σμιαί­ες βρο­χές και οι πλημ­μύ­ρες στην Λιβύη έχουν προ­κα­λέ­σει τον θάνα­το «τερά­στιου» αριθ­μού ανθρώ­πων που ανέρ­χε­ται σε χιλιά­δες, ανα­κοί­νω­σε η Διε­θνής Ομο­σπον­δία Συλ­λό­γων του Ερυ­θρού Σταυ­ρού και της Ερυ­θράς Ημι­σε­λή­νου (FICR).

Ο απο­λο­γι­σμός είναι ασα­φής, δήλω­σε ο Τάμερ Ραμα­ντάν από την Τύνι­δα απευ­θυ­νό­με­νος στην τακτι­κή ενη­μέ­ρω­ση των δημο­σιο­γρά­φων στον ΟΗΕ στην Γενεύη.

«Δεν έχου­με ορι­στι­κούς αριθ­μούς» προς το παρόν, είπε προ­σθέ­το­ντας ότι «ο αριθ­μός των αγνο­ου­μέ­νων είναι κοντά στις 10.000».

«Οι ανθρω­πι­στι­κές ανά­γκες ξεπερ­νούν κατά πολύ τις δυνα­τό­τη­τες της λιβυ­κής Ερυ­θράς Ημι­σε­λή­νου, ακό­μη και τις δυνα­τό­τη­τες της κυβέρ­νη­σης», εξήγησε.

«Για τον λόγο αυτόν η κυβέρ­νη­ση απηύ­θη­νε έκκλη­ση για διε­θνή βοή­θεια και εμείς επί­σης θα απευ­θύ­νου­με αδιά­κο­πα έκκλη­ση για επεί­γου­σα βοή­θεια», είπε.

Η καται­γί­δα Daniel έπλη­ξε την Κυρια­κή της ανα­το­λι­κή Λιβύη και κυρί­ως τις παρα­λια­κές ζώνες της περιο­χής του Τζα­μπάλ αλ-Αχνταρ και την περιο­χή της Βεγ­γά­ζης, όπου επι­βλή­θη­κε απα­γό­ρευ­ση της κυκλοφορίας.

Στο ανα­το­λι­κό τμή­μα της Λιβύ­ης βρί­σκο­νται οι σημα­ντι­κό­τε­ρες πετρε­λαιο­πη­γές και οι τερ­μα­τι­κοί πετρε­λαϊ­κοί σταθ­μοί της χώρας. Η Εθνι­κή Εται­ρεία Πετρε­λαί­ου (NOC) κήρυ­ξε «κατά­στα­ση ύψι­στου συνα­γερ­μού» και «έχει δια­κό­ψει τις πτή­σεις» ανά­με­σα στις μονά­δες παρα­γω­γής, όπου η δρα­στη­ριό­τη­τα έχει μειω­θεί δραστικά.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο