Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ: Να ενταχθεί άμεσα ο εμβολιασμός για τη μηνιγγίτιδα Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού

Ερώ­τη­ση για την άμε­ση έντα­ξη του εμβο­λια­σμού για τη μηνιγ­γί­τι­δα Β στο Εθνι­κό Πρό­γραμ­μα Εμβο­λια­σμού καθο­λι­κά για όλους, χωρίς όρους και προ­ϋ­πο­θέ­σεις, με ευθύ­νη του κρά­τους κατέ­θε­σε το ΚΚΕ στη Βου­λή προς τον υπουρ­γό Υγείας.

Ανα­λυ­τι­κά η Ερώ­τη­ση που έκα­ναν στη Βου­λή οι βου­λευ­τές του ΚΚΕ Νίκος Καρα­θα­να­σό­που­λος, Νίκος Αμπα­τιέ­λος, Βιβή Δάγκα, Γιάν­νης Δελής, Νίκος Έξαρ­χος, Λιά­να Κανέλ­λη, Μαρία Κομνη­νά­κα, Γιώρ­γος Λαμπρού­λης, Γιώρ­γος Μαρί­νος, Βασί­λης Μετα­ξάς, Νίκος Παπα­να­στά­σης και Μανώ­λης Συντυ­χά­κης:

«Τα τρία κρού­σμα­τα μηνιγ­γί­τι­δας στο Πανε­πι­στή­μιο της Πάτρας επα­νέ­φε­ραν στο προ­σκή­νιο την ανα­γκαιό­τη­τα καθο­λι­κού εμβο­λια­σμού, χωρίς προ­ϋ­πο­θέ­σεις, ένα­ντι της μηνιγ­γί­τι­δας Β. Η κυβέρ­νη­ση για άλλη μια φορά απο­ποιεί­ται των ευθυ­νών της ανα­φέ­ρο­ντας πως το συγκε­κρι­μέ­νο εμβό­λιο δεν είναι υποχρεωτικό.

Τα εμβό­λια έχουν ενιαία διπλό ρόλο, δηλα­δή συμ­βάλ­λουν ταυ­τό­χρο­να στην ατο­μι­κή και συλ­λο­γι­κή προ­στα­σία του παι­δι­κού και όλου του πλη­θυ­σμού. Επο­μέ­νως, τίθε­ται το ουσια­στι­κό ερώ­τη­μα: Μπο­ρεί η ατο­μι­κή επι­λο­γή στο ζήτη­μα του εμβο­λια­σμού να μην παίρ­νει υπό­ψη της το τι είναι ωφέ­λι­μο για την κοι­νω­νία, επο­μέ­νως και για το κάθε παι­δί ξεχωριστά;

Ο εμβο­λια­σμός είναι ένα κατε­ξο­χήν κοι­νω­νι­κό ζήτη­μα και όχι ατο­μι­κό και γι’ αυτό θα έπρε­πε να είναι στην ευθύ­νη του κρά­τους πλή­ρως και ουσια­στι­κά, όχι όπως σήμε­ρα που κυριαρ­χεί η ατο­μι­κή ευθύ­νη. Για παρά­δειγ­μα, οι οργα­νω­μέ­νες κρα­τι­κές υπη­ρε­σί­ες θα πρέ­πει να μερι­μνούν και να εξα­σφα­λί­ζουν τους εμβο­λια­σμούς, να “πηγαί­νουν” αυτές στα παι­διά και στον πλη­θυ­σμό γενι­κά που πρέ­πει να εμβολιαστεί.

Απαι­τεί­ται να χορη­γού­νται όλα τα εγκε­κρι­μέ­να για την ασφά­λεια και την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα εμβό­λια καθο­λι­κά και δωρε­άν στον παι­δι­κό πλη­θυ­σμό. Η μηνιγ­γί­τι­δα από το στέ­λε­χος Β του ιού είναι η πιο συχνή στη χώρα μας. Η νόσος παρό­τι σπά­νια μπο­ρεί να είναι θανα­τη­φό­ρος ή να προ­κα­λέ­σει σοβα­ρές επι­πλο­κές και βλά­βες. H μηνιγ­γι­τι­δο­κοκ­κι­κή νόσος παρου­σιά­ζει σημα­ντι­κή επί­πτω­ση σε συγκε­κρι­μέ­νες ηλι­κια­κές ομά­δες (π.χ. βρέ­φη, νήπια), ενώ οι έφη­βοι απο­τε­λούν τους κύριους φορείς του μηνιγγιτιδόκοκκου.

Η χορή­γη­ση του εμβο­λί­ου ως τώρα δωρε­άν μόνο για τις ομά­δες “υψη­λού κιν­δύ­νου”, μετα­κυ­λί­ει το κόστος του εμβο­λια­σμού στη λαϊ­κή οικο­γέ­νεια καθό­τι θα πρέ­πει να πλη­ρώ­σουν από 210 έως 420 ευρώ ανά παι­δί, ανά­λο­γα με τις δόσεις που απαι­τού­νται (από 2 μέχρι 4) σύμ­φω­να με την ηλι­κία του παι­διού. Αυτή η πρα­κτι­κή δημιουρ­γεί όμως τερά­στια οικο­νο­μι­κή ανι­σό­τη­τα στο ποιος τελι­κά θα μπο­ρέ­σει να εμβο­λια­στεί και ποιος όχι, αφή­νο­ντας εκα­το­ντά­δες παι­διά απροστάτευτα.

Από τη στιγ­μή που δια­θέ­του­με την επι­στη­μο­νι­κή γνώ­ση και τα μέσα (εμβό­λια) με τα οποία μπο­ρεί να προ­φυ­λα­χτεί καθο­λι­κά ο βρε­φι­κός — παι­δι­κός πλη­θυ­σμός, το κρι­τή­ριο του “κόστους-οφέ­λους” πρέ­πει να φύγει από τη μέση για­τί απο­τε­λεί εμπόδιο.

Ανα­δει­κνύ­ε­ται η ανά­γκη της πλή­ρους ανά­λη­ψης από το κρά­τος της εμβο­λια­στι­κής κάλυ­ψης του βρε­φι­κού — παι­δι­κού πλη­θυ­σμού. Αυτό σημαί­νει επαρ­κή ανά­πτυ­ξη και στε­λέ­χω­ση των δημό­σιων Κέντρων Υγεί­ας και των Περι­φε­ρεια­κών Ιατρεί­ων πανελ­λα­δι­κά, που θα συν­δέ­ο­νται με τις οικο­γέ­νειες, τα σχο­λεία, τους βρε­φο­νη­πια­κούς σταθ­μούς, τα Πανε­πι­στή­μια στα όρια της ευθύ­νης τους, που θα σχε­διά­ζουν, θα προ­γραμ­μα­τί­ζουν και θα πραγ­μα­το­ποιούν την ανα­γκαία ενη­μέ­ρω­ση και τον πλή­ρη εμβο­λια­σμό απο­λύ­τως δωρεάν.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουρ­γός, ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρ­νη­ση για:

Να εντα­χθεί ο εμβο­λια­σμός για τη μηνιγ­γί­τι­δα Β άμε­σα στο Εθνι­κό Πρό­γραμ­μα Εμβο­λια­σμού καθο­λι­κά για όλους, χωρίς όρους και προ­ϋ­πο­θέ­σεις, με απο­κλει­στι­κή ευθύ­νη του κράτους.

- Να υπάρ­ξει η ανα­γκαία χρη­μα­το­δό­τη­ση από τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό, η οποία να αντι­στοι­χεί στην οργά­νω­ση και στην ανά­πτυ­ξη όλου του κρα­τι­κού συστή­μα­τος, που θα εξα­σφα­λί­ζει την καθο­λι­κή, υπο­χρε­ω­τι­κή και δωρε­άν εμβο­λια­στι­κή κάλυ­ψη των παιδιών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο