Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ερώτηση ΚΟ ΚΚΕ: «Παραλίες ελεύθερες με δωρεάν σύγχρονες υποδομές για τους κατοίκους και τους επισκέπτες στην Πάρο»

Η Κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ κατέ­θε­σε ερώ­τη­ση προς τους υπουρ­γούς Οικο­νο­μι­κών, Εσω­τε­ρι­κών και Υπο­δο­μών και Μετα­φο­ρών με θέμα «Παρα­λί­ες ελεύ­θε­ρες με δωρε­άν σύγ­χρο­νες υπο­δο­μές για τους κατοί­κους και τους επι­σκέ­πτες στην Πάρο».

Το κεί­με­νο της ερώ­τη­σης που υπο­γρά­φουν οι βου­λευ­τές του ΚΚΕ, Κομνη­νά­κα Μαρία, Μανω­λά­κου Δια­μά­ντω και Συντυ­χά­κης Μανώ­λης έχει ως εξής:

«Αυτό το διά­στη­μα γίνο­νται μαζι­κές κινη­το­ποι­ή­σεις στη Πάρο από κατοί­κους αλλά και επι­σκέ­πτες του νησιού διεκ­δι­κώ­ντας το δικαί­ω­μα, όπως χαρα­κτη­ρι­στι­κά λένε, να απο­λαμ­βά­νουν τις παρα­λί­ες, που θα έπρε­πε να είναι ελεύ­θε­ρες για το λαό, αλλά κατα­πα­τού­νται από επι­χει­ρη­μα­τι­κά συμφέροντα.

Επι­χει­ρη­μα­τί­ες, που σύμ­φω­να με τους οργα­νω­τές των κινη­το­ποι­ή­σε­ων, κατα­λαμ­βά­νουν παρα­λί­ες χωρίς να κρα­τούν ακό­μη και τα προ­σχή­μα­τα της εκμε­τάλ­λευ­σης, την οποία με νόμους δια­χρο­νι­κά όλες οι μέχρι σήμε­ρα κυβερ­νή­σεις στη­ρί­ζουν (π.χ. χωρίς συμ­φω­νη­τι­κό με την Κτη­μα­τι­κή Εται­ρία του Δημο­σί­ου, κατα­λαμ­βά­νουν πολ­λα­πλά­σια της έκτα­σης που μισθώ­νουν κ.λπ.). Οι πρώ­τες παρεμ­βά­σεις για ομπρε­λο­κα­θί­σμα­τα έγι­ναν στις παρα­λί­ες Μικρή Σάντα Μαρία, Μαρ­τσέ­λο και Κριός.

Τόσο η σημε­ρι­νή όσο και οι προη­γού­με­νες κυβερ­νή­σεις, στη­ρί­ζο­ντας τους ομί­λους στον κλά­δο του του­ρι­σμού, έχουν δια­μορ­φώ­σει όλο το απα­ραί­τη­το νομο­θε­τι­κό πλαί­σιο έτσι ώστε να μπο­ρούν να εκμε­ταλ­λεύ­ο­νται κρα­τι­κές παρα­λί­ες για να αυξά­νουν τα κέρ­δη τους. Δηλα­δή “που­λά­νε ακρι­βά” τα μπά­νια που τόσο ανά­γκη έχει ο λαός, μετα­τρέ­πο­ντας τις παρα­λί­ες σε πηγή εσό­δων μέσω της εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σής τους και της εκχώ­ρη­σής τους σε επι­χει­ρη­μα­τί­ες. Εμπο­δί­ζουν ουσια­στι­κά στους κατοί­κους και στους επι­σκέ­πτες των νησιών, όπως και στην Πάρο, την πρό­σβα­ση σε παρα­λί­ες, που θα έπρε­πε να είναι δωρε­άν και με όλες τις σύγ­χρο­νες υπο­δο­μές. Μάλι­στα, τις περισ­σό­τε­ρες φορές γίνε­ται με ανο­χή και ευθύ­νη των δημο­τι­κών και περι­φε­ρεια­κών αρχών.

Οι πρό­σφα­τες κινη­το­ποι­ή­σεις στην Πάρο είναι από­λυ­τα δικαιο­λο­γη­μέ­νες, όπως και από­λυ­τα δικαιο­λο­γη­μέ­νο είναι το αίτη­μα τους για ελεύ­θε­ρες παραλίες».

Το κεί­με­νο κατα­λή­γει ως εξής:

«Ερω­τώ­νται οι κ.κ. υπουρ­γοί, τι μέτρα πρό­κει­ται να πάρουν για:

- Να επι­βλη­θούν άμε­σα οι κυρώ­σεις (πρό­στι­μα, αφαι­ρέ­σεις αδειών, δια­δι­κα­σία από­συρ­σης ομπρε­λο­κα­θι­σμά­των κ.τ.λ.) στους κατα­πα­τη­τές επιχειρηματίες,

- Να υπάρ­χει ελεύ­θε­ρη πρό­σβα­ση του λαού σε όλες τις παρα­λί­ες, με κατάρ­γη­ση κάθε επι­χει­ρη­μα­τι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας σε παρα­λί­ες και αιγιαλούς.

- Την καθα­ριό­τη­τα και περι­ποί­η­ση όλων των παρα­λιών και θαλασ­σών και για την παρο­χή δωρε­άν υπο­δο­μών, εξο­πλι­σμού — ομπρέ­λες και σκί­α­ση, ξαπλώ­στρες, ντους, απο­δυ­τή­ρια — και υπη­ρε­σιών σε όλες τις παρα­λί­ες του νησιού,

- Να εγκα­τα­στα­θούν κατάλ­λη­λες υπο­δο­μές και μέσα για την πρό­σβα­ση των ΑμεΑ».

 

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο