Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ερώτηση της ΕΟ του ΚΚΕ «για την ιδιωτικοποίηση του αρδευτικού νερού»

Την «κίνη­ση της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ, που σπεύ­δει να ικα­νο­ποι­ή­σει άλλο ένα προ­α­παι­τού­με­νο για την εκτα­μί­ευ­ση κον­δυ­λί­ων από το υπερ­μνη­μό­νιο του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης της ΕΕ με την κατα­σκευή εγγειο­βελ­τιω­τι­κών έργων αντα­πο­δο­τι­κού χαρα­κτή­ρα», κατα­δι­κά­ζει σε ερώ­τη­σή της προς την Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή η Ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ.

Όπως ανα­φέ­ρει συγκε­κρι­μέ­να η ΕΟ του ΚΚΕ:

«Αυτή τη στό­χευ­ση εξυ­πη­ρε­τεί το σπά­σι­μο της αλυ­σί­δας σχε­δια­σμού-μελέ­της-κατα­σκευ­ής των εγγειο­βελ­τιω­τι­κών έργων, που υλο­ποιεί­ται μέσω της μετα­φο­ράς της Διεύ­θυν­σης Τεχνι­κών Έργων και Αγρο­τι­κών Υπο­δο­μών της Γενι­κής Διεύ­θυν­σης Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης από το υπουρ­γείο Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης και Τρο­φί­μων (ΥΠΑΑΤ) στη Γενι­κή Γραμ­μα­τεία Υπο­δο­μών του υπουρ­γεί­ου Υπο­δο­μών και Μεταφορών.

Άλλω­στε ήδη με το πρό­γραμ­μα “Ύδωρ 2.0” έχει ξεκι­νή­σει η κατα­σκευή εγγειο­βελ­τιω­τι­κών έργων μέσω Συμπρά­ξε­ων Δημό­σιου-Ιδιω­τι­κού Τομέα (ΣΔΙΤ), από την οποία επω­φε­λού­νται οι κατα­σκευα­στι­κοί όμι­λοι με τη χρή­ση των έργων για του­λά­χι­στον 20 χρό­νια εξα­σφα­λί­ζο­ντας τα κέρ­δη τους είτε άμε­σα από τους αγρό­τες είτε έμμε­σα από τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα μέσω της φορο­λο­γί­ας και της εκτό­ξευ­σης του κόστους παρα­γω­γής. Πρό­κει­ται για στρα­τη­γι­κή που υπη­ρε­τούν δια­χρο­νι­κά όλες οι κυβερ­νή­σεις. Να σημειω­θεί ότι αυτή η εξέ­λι­ξη έρχε­ται σε μια περί­ο­δο που έχουν εκτι­να­χθεί οι τιμές των τρο­φί­μων, με το λαό να μην μπο­ρεί πλέ­ον να αντα­πο­κρι­θεί σε στοι­χειώ­δεις δια­τρο­φι­κές του ανάγκες.

Ταυ­τό­χρο­να, δρο­μο­λο­γού­νται αλλα­γές της νομο­θε­σί­ας που διέ­πει τους Οργα­νι­σμούς Εγγεί­ων Βελ­τιώ­σε­ων (ΟΕΒ), ώστε αυτοί να μετα­τρα­πούν σε Ανώ­νυ­μες Εται­ρεί­ες, που θα έχουν ως απο­κλει­στι­κό κρι­τή­ριο το κέρ­δος, αντι­με­τω­πί­ζο­ντας τους βιο­πα­λαι­στές αγρό­τες ως “πελά­τες” που θα χρυ­σο­πλη­ρώ­νουν το νερό.

Όλα αυτά τη στιγ­μή που η διε­θνής πεί­ρα τεκ­μη­ριώ­νει ότι το βάθε­μα της εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης-ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης του νερού, συνο­δεύ­ε­ται από δρα­μα­τι­κή πτώ­ση της ποιό­τη­τάς του, την επι­δεί­νω­ση των υπο­δο­μών και της απαι­τού­με­νης συντή­ρη­σής τους, οι οποί­ες με βάση την ιδιω­τι­κο­οι­κο­νο­μι­κή λει­τουρ­γία στη βάση του “κόστους — οφέ­λους” θέτει σε κίν­δυ­νο την ίδια την ασφά­λεια των τρο­φί­μων και την υγεία του λαού».

«Τα εγγειο­βελ­τιω­τι­κά έργα πρέ­πει να εξα­σφα­λί­ζουν ποιο­τι­κό, επαρ­κές και φθη­νό νερό και τελι­κά να συμ­βάλ­λουν στην παρα­γω­γή οικο­νο­μι­κών και ποιο­τι­κών τρο­φί­μων για το λαό.

Η ικα­νο­ποί­η­ση αυτής της ανά­γκης απαι­τεί κοι­νό αγώ­να βιο­πα­λαι­στών αγρο­τών, εργα­το­ϋ­παλ­λή­λων, λαϊ­κών στρω­μά­των ενά­ντια στα μονο­πώ­λια και το καπι­τα­λι­στι­κό κέρ­δος, για μια οικο­νο­μία κι εξου­σία που χωρίς αυτά θα υπη­ρε­τεί τα λαϊ­κά συμ­φέ­ρο­ντα», τονί­ζει η ΕΟ του ΚΚΕ.

Βάσει αυτών ο ευρω­βου­λευ­τής του κόμ­μα­τος Λευ­τέ­ρης Νικο­λά­ου-Αλα­βά­νος υπέ­βα­λε το εξής ερώτημα:

«Πώς τοπο­θε­τεί­ται η Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή στο γεγο­νός ότι ο εν λόγω σχε­δια­σμός που έχουν δρο­μο­λο­γή­σει η ΕΕ και η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση μέσω της προ­ώ­θη­σης των ΣΔΙΤ και του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης οδη­γεί σε νέες αυξή­σεις του κόστους παρα­γω­γής των αγρο­τι­κών προ­ϊ­ό­ντων, μειώ­νει το εισό­δη­μα των παρα­γω­γών και κάνει απα­γο­ρευ­τι­κή την παρα­γω­γή οικο­νο­μι­κών και ποιο­τι­κών τρο­φί­μων για το λαό;».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο