Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ευάλωτα τα προσωπικά δεδομένα στο έδαφος της εμπορευματοποίησης

Ξανά στο προσκήνιο
η συλλογή και αξιοποίησή τους από μονοπώλια
μέσω της τηλεκπαίδευσης

Στο προ­σκή­νιο επα­να­φέ­νει το ζήτη­μα της συλ­λο­γής και αξιο­ποί­η­σης προ­σω­πι­κών δεδο­μέ­νων των μαθη­τών η πρό­σφα­τη από­φα­ση της Αρχής Προ­στα­σί­ας Προ­σω­πι­κών Δεδο­μέ­νων σχε­τι­κά με τη «Δια­δι­κα­σία σύγ­χρο­νης εξ απο­στά­σε­ως εκπαί­δευ­σης από το Υπουρ­γείο Παιδείας».

Απόφαση Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τη «Διαδικασία σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης από το Υπουργείο Παιδείας»

Αυτό που ξεκά­θα­ρα ανα­δει­κνύ­ε­ται για μια ακό­μα φορά είναι ότι στο έδα­φος της πλή­ρους εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης, την οποία στή­ρι­ξαν και η σημε­ρι­νή και η προη­γού­με­νη κυβέρ­νη­ση, της παν­δη­μί­ας με κλει­στά σχο­λεία και τηλεκ­παί­δευ­ση, της «ανά­θε­σης» της εκπαι­δευ­τι­κής δια­δι­κα­σί­ας στην πλατ­φόρ­μα μιας πολυ­ε­θνι­κής, μόνο κεραυ­νό εν αιθρία δεν απο­τε­λούν τα όσα επι­ση­μαί­νει η απόφαση.

Ειδι­κό­τε­ρα, η Αρχή αρχι­κά είχε δώσει την έγκρι­σή της για την τηλεκ­παί­δευ­ση, κάνο­ντας παράλ­λη­λα συστά­σεις. Τώρα επα­νέρ­χε­ται και κάνει μια σει­ρά επι­ση­μάν­σεις, προ­χω­ρά σε επι­πλή­ξεις προς το υπουρ­γείο και δίνει εντο­λή να αντι­με­τω­πι­στούν οι ελλεί­ψεις, σύμ­φω­να με τον Γενι­κό Κανο­νι­σμό Προ­στα­σί­ας Δεδο­μέ­νων (GDPR) της ΕΕ.

Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων (GDPR) CELEX

Μετα­ξύ αυτών σημειώ­νει ότι πρέ­πει να συμπλη­ρω­θούν τα μέτρα ασφα­λεί­ας, ότι δεν έχει γίνει ανα­λυ­τι­κή διε­ρεύ­νη­ση της νομι­μό­τη­τας των σκο­πών επε­ξερ­γα­σί­ας δεδο­μέ­νων που συλ­λέ­γο­νται, ενώ επι­ση­μαί­νει πως δεν έχει γίνει ορθή αξιο­λό­γη­ση της δια­βί­βα­σης δεδο­μέ­νων σε χώρες εκτός ΕΕ. Ως προς το τελευ­ταίο, δια­πι­στώ­νει πως «η εται­ρεία Cisco (εν προ­κει­μέ­νω ο όμι­λος και οι εται­ρεί­ες του) υπό­κει­ται στο δίκαιο των ΗΠΑ, συνε­πώς, κατ’ αρχήν, δεν εξα­σφα­λί­ζε­ται επαρ­κές επί­πε­δο προ­στα­σί­ας προ­σω­πι­κών δεδο­μέ­νων». [σσ. Η Cisco Systems, Inc. είναι πολυ­ε­θνι­κή με έδρα το Σαν Χοσέ της Καλι­φόρ­νια, η οποία σχε­διά­ζει και εμπο­ρεύ­ε­ται ηλε­κτρο­νι­κά προ­ϊ­ό­ντα, συσκευ­ές δικτύ­ω­σης υπο­λο­γι­στών, και προ­ϊ­ό­ντα και υπη­ρε­σί­ες τηλεπικοινωνιών] 

Σε ευθεία αμφι­σβή­τη­ση της εν λόγω από­φα­σης προ­χώ­ρη­σε ανοι­χτά χτες το υπουρ­γείο Παι­δεί­ας, σημειώ­νο­ντας πως αυτή «εκπλήσ­σει λόγω των εσφαλ­μέ­νων της παρα­δο­χών, αλλά και λόγω της ξαφ­νι­κής αλλα­γής πλεύ­σης εκ μέρους της Αρχής και παρά­καμ­ψης του διαρ­κούς δια­λό­γου της με το υπουρ­γείο Παι­δεί­ας και Θρη­σκευ­μά­των».
Το υπουρ­γείο σημειώ­νει ότι «ασφα­λώς σέβε­ται τις απο­φά­σεις των Ανε­ξάρ­τη­των Αρχών. Οι απο­φά­σεις, όμως, αυτές υπό­κει­νται σε δικα­στι­κή κρί­ση».

Η από­φα­ση έγι­νε αφορ­μή για έντο­νη αντι­πα­ρά­θε­ση μετα­ξύ υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας και ΣΥΡΙΖΑ, με την ΕΠΕΚΕ Παι­δεί­ας του ΣΥΡΙΖΑ να ζητά την παραί­τη­ση της υπουρ­γού και το υπουρ­γείο να κάνει λόγο για «λαϊ­κι­σμό».

Στην ανα­κοί­νω­ση του υπουρ­γεί­ου παρέ­πεμ­ψε ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος, που άδρα­ξε την ευκαι­ρία να εξά­ρει την τηλεκ­παί­δευ­ση σαν «μία σπου­δαία κατά­κτη­ση», καθώς επί­σης να κάνει λόγο για «εξα­σφά­λι­ση της ισό­τι­μης πρό­σβα­σης στη σύγ­χρο­νη τηλεκ­παί­δευ­ση» και για κίνη­ση «στην κατεύ­θυν­ση μεί­ω­σης των ανι­σο­τή­των», τη στιγ­μή που κάθε άλλο παρά δεδο­μέ­νη ήταν η πρό­σβα­ση στα μέσα για όλα τα παι­διά, αλλά και ο τρό­πος που τελι­κά κατά­φε­ραν να παρα­κο­λου­θή­σουν τα τηλεμαθήματα.

Η από­φα­ση έρχε­ται να υπεν­θυ­μί­σει πως τα εργα­λεία της τεχνο­λο­γί­ας βρί­σκο­νται στα χέρια επι­χει­ρη­μα­τι­κών κολοσ­σών, οι οποί­οι στο κυνή­γι της μεγι­στο­ποί­η­σης της κερ­δο­φο­ρί­ας τους αντι­με­τω­πί­ζουν ως εμπο­ρεύ­σι­μο προ­ϊ­όν και τα προ­σω­πι­κά δεδο­μέ­να των χρη­στών τους, δια­τη­ρώ­ντας κάθε δικαί­ω­μα στη χρή­ση και επε­ξερ­γα­σία τους για δικούς τους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς σκο­πούς, έχο­ντας τα εργα­λεία να το κάνουν και με απο­προ­σω­ποι­η­μέ­να στοι­χεία. Ο δε περί­φη­μος Γενι­κός Κανο­νι­σμός Προ­στα­σί­ας Δεδο­μέ­νων της ΕΕ, που στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα άνοι­ξε τον δρό­μο στη μαζι­κή συλ­λο­γή, επε­ξερ­γα­σία και δια­βί­βα­ση προ­σω­πι­κών δεδο­μέ­νων, στη­ρί­χθη­κε και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τη ΝΔ.

Τα παρα­πά­νω βρή­καν εφαρ­μο­γή και στη μαζι­κή χρή­ση τους κατά την τηλεκ­παί­δευ­ση, από την αρχή της οποί­ας εκφρά­στη­κε ανη­συ­χία από όλη την εκπαι­δευ­τι­κή κοι­νό­τη­τα σχε­τι­κά με τα προ­σω­πι­κά δεδο­μέ­να χιλιά­δων παι­διών. Τόσο η ίδια η σύμ­βα­ση εκα­τομ­μυ­ρί­ων που υπο­γρά­φτη­κε για εξ απο­στά­σε­ως μαθή­μα­τα, αντί για κάλυ­ψη ανα­γκών των σχο­λεί­ων, όσο και η πρό­σφα­τη εξέ­λι­ξη έρχο­νται να επι­βε­βαιώ­σουν την ανη­συ­χία αυτή.

che guevara 008

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο