Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΟ ΤΟΥ ΚΚΕ: Παρέμβαση για τον σταθμό του Μετρό στα Εξάρχεια

Παρέμ­βα­ση στη συζή­τη­ση της Επι­τρο­πής Ανα­φο­ρών (PETI) του Ευρω­κοι­νο­βου­λί­ου στις Βρυ­ξέλ­λες σχε­τι­κά με την ανα­φο­ρά για τη «χρη­μα­το­δο­τού­με­νη από την ΕΕ επέ­κτα­ση του Μετρό στην Αθή­να και τον σταθ­μό στα Εξάρ­χεια» πραγ­μα­το­ποί­η­σε η Ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ. Η Ανα­φο­ρά παρέ­μει­νε ανοι­χτή για περαι­τέ­ρω διε­ρεύ­νη­ση και παρα­πέμ­φθη­κε στην Επι­τρο­πή Πολι­τι­κών Ελευ­θε­ριών (LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο ευρω­βου­λευ­τής του Κόμ­μα­τος Λευ­τέ­ρης Νικο­λά­ου — Αλα­βά­νος ανέ­φε­ρε τα εξής στην ομι­λία του:

«Συζη­τά­με ένα σοβα­ρό ζήτη­μα. Η επέ­κτα­ση του Μετρό στην Αθή­να με τη γραμ­μή 4 απο­τε­λεί ένα έργο ανα­γκαίο για τη συγκοι­νω­νια­κή εξυ­πη­ρέ­τη­ση των λαϊ­κών μαζών της πόλης, των εκα­το­ντά­δων χιλιά­δων που ζουν και εργά­ζο­νται σε αυτήν.

Ωστό­σο, ο σχε­δια­σμός της ανα­δό­χου εται­ρεί­ας “Αττι­κό ΜΕΤΡΟ ΑΕ”, με ευθύ­νες τόσο της σημε­ρι­νής κυβέρ­νη­σης της ΝΔ όσο και της προη­γού­με­νης του ΣΥΡΙΖΑ οπό­τε και υπο­γρά­φη­κε η συγκε­κρι­μέ­νη σύμ­βα­ση και η περι­βαλ­λο­ντι­κή μελέ­τη, γίνε­ται με βάση το κρι­τή­ριο του κόστους — οφέ­λους και χωρίς να λαμ­βά­νει υπό­ψη την ποιό­τη­τα ζωής κατοί­κων και εργα­ζο­μέ­νων στα Εξάρ­χεια και σε άλλες περιο­χές της Αθή­νας που γίνο­νται ανά­λο­γες εργα­σί­ες κατα­σκευ­ής σταθμών.

Το απο­τέ­λε­σμα είναι στην πλα­τεία των Εξαρ­χεί­ων να προ­βλέ­πε­ται ότι θα εξα­φα­νι­στεί πλή­ρως το πρά­σι­νο και η υψη­λή βλά­στη­ση, θα κατα­λη­φθεί το μεγα­λύ­τε­ρο ποσο­στό της επι­φά­νειάς της από συστή­μα­τα εξα­ε­ρι­σμού, ασαν­σέρ, σκά­λες εισό­δου — εξό­δου κλπ. Θα κυριαρ­χή­σει το τσι­μέ­ντο δηλα­δή, σε μία περιο­χή που ήδη υπάρ­χει μεγά­λη έλλει­ψη ελεύ­θε­ρων χώρων και πάρκων.

Δεν πρό­κει­ται για ένα αντι­κει­με­νι­κό, τεχνι­κό πρό­βλη­μα, θέλου­με να επι­ση­μά­νου­με. Υπάρ­χουν παρα­δείγ­μα­τα από κατα­σκευή σταθ­μών σε άλλες περιο­χές που αυτά ξεπε­ρά­στη­καν, λόγω της προ­τε­ραιό­τη­τας που είχαν αυτές οι περιο­χές για το του­ρι­στι­κό κεφάλαιο.

Επι­πλέ­ον, ο σχε­δια­σμός αυτός συνο­δεύ­ε­ται και από την έντο­νη αστυ­νο­μι­κή κατα­στο­λή απέ­να­ντι στις δικαιο­λο­γη­μέ­νες δια­μαρ­τυ­ρί­ες των κατοί­κων της γει­το­νιάς των Εξαρχείων.

Απαι­τού­με να παρ­θούν έστω και τώρα τα απα­ραί­τη­τα μέτρα για την προ­στα­σία των ελεύ­θε­ρων χώρων και χώρων πρα­σί­νου, να στα­μα­τή­σουν οι επι­χει­ρή­σεις τρο­μο­κρα­τί­ας και κατα­στο­λής της Αστυ­νο­μί­ας στην περιοχή.

Η Ανα­φο­ρά πρέ­πει να μεί­νει ανοι­χτή για διε­ρεύ­νη­ση. Εκτός από τις αρμό­διες Επι­τρο­πές του Ευρω­κοι­νο­βου­λί­ου που ανα­φέρ­θη­καν, η Ανα­φο­ρά πρέ­πει να δια­βι­βα­στεί και στο αρμό­διο ελλη­νι­κό υπουρ­γείο και τον Δήμο της Αθή­νας που πρέ­πει να απα­ντή­σουν με συγκε­κρι­μέ­νη γνώμη».

Πηγή: 902

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο