Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ: Πληθαίνουν οι φωνές περί προετοιμασίας για γενικευμένο πόλεμο

Πλη­θαί­νουν οι φωνές που θέλουν την ΕΕ και τα κρά­τη-μέλη της ιμπε­ρια­λι­στι­κής Ένω­σης να προ­ε­τοι­μά­ζο­νται για πόλε­μο με τη Ρωσία, καθώς κλι­μα­κώ­νε­ται η αντι­πα­ρά­θε­ση ανά­με­σα στο ευρω­α­τλα­ντι­κό μπλοκ και το υπό δια­μόρ­φω­ση ευρασιατικό.

«Αν θέλει ειρή­νη, η Ευρώ­πη πρέ­πει να ετοι­μα­σθεί για πόλε­μο», δήλω­σε ο πρό­ε­δρος του Ευρω­παϊ­κού Συμ­βου­λί­ου, Σαρλ Μισέλ, σε άρθρο του που δημο­σιεύ­ε­ται σε ευρω­παϊ­κές εφη­με­ρί­δες και στην ιστο­σε­λί­δα «Euractiv».

Ενό­ψει της Συνό­δου Κορυ­φής της ΕΕ για τη στή­ρι­ξη της Ουκρα­νί­ας, ο Μισέλ αφού τόνι­σε ότι η ΕΕ «πρέ­πει να ανα­λά­βει την ευθύ­νη της ασφά­λειάς της και να μην εξαρ­τά­ται σε τόσο μεγά­λο βαθ­μό από την υπο­στή­ρι­ξη χωρών όπως οι ΗΠΑ», σημεί­ω­σε ότι πρέ­πει να δια­σφα­λι­στεί η απρό­σκο­πτη χρη­μα­το­δό­τη­ση των πολε­μι­κών βιο­μη­χα­νιών της ΕΕ, αλλά και να «περά­σου­με σε λει­τουρ­γία οικο­νο­μί­ας πολέ­μου», απο­τυ­πώ­νο­ντας τις προ­ε­τοι­μα­σί­ες για μια γενι­κευ­μέ­νη σύγκρου­ση ανά­με­σα στα δύο αντί­πα­λα ιμπε­ρια­λι­στι­κά κέντρα.

Ο Σαρλ Μισέλ κάλε­σε τα κρά­τη-μέλη να διευ­κο­λύ­νουν τις επεν­δύ­σεις στον τομέα της άμυ­νας, εξε­τά­ζο­ντας την αλλα­γή της εντο­λής της Ευρω­παϊ­κής Τρά­πε­ζας Επεν­δύ­σε­ων, ώστε να της επι­τρα­πεί η υπο­στή­ρι­ξη των ευρω­παϊ­κών πολε­μι­κών βιομηχανιών.

Την ίδια ώρα, η υπουρ­γός Παι­δεί­ας της Γερ­μα­νί­ας, Μπε­τί­να Σταρκ — Βάτσιν­γκερ, δήλω­σε ότι τα σχο­λεία πρέ­πει να προ­ε­τοι­μά­σουν τους μαθη­τές και για το ενδε­χό­με­νο πολέ­μου.

«Η κοι­νω­νία στο σύνο­λό της πρέ­πει να είναι καλά προ­ε­τοι­μα­σμέ­νη για κρί­σεις — από τις παν­δη­μί­ες και τις φυσι­κές κατα­στρο­φές μέχρι έναν πόλε­μο», είπε η Σταρκ — Βάτσιν­γκερ. «Χρειά­ζε­ται ένα είδος ασκή­σε­ων πολι­τι­κής άμυ­νας και στα σχο­λεία για την αντι­με­τώ­πι­ση πολέ­μου. Πώς; Αξιω­μα­τι­κοί των ενό­πλων δυνά­με­ων να πάνε στα σχο­λεία και να παρου­σιά­σουν στους μαθη­τές τι κάνει η Μπού­ντε­σβερ, ο στρα­τός, για την ασφά­λεια των πολι­τών και της χώρας»,  υπο­στή­ρι­ξε η υπουργός.

Η δήλω­ση της υπουρ­γού Παι­δεί­ας της Γερ­μα­νί­ας έρχε­ται να προ­στε­θεί σε αυτή του  υπουρ­γού Πολι­τι­κής Άμυ­νας της Σου­η­δί­ας, του αρχη­γού του στρα­τού της Σου­η­δί­ας και του αρχη­γού του βρε­τα­νι­κού στρα­τού, που έκα­ναν ανοι­κτά λόγο για εμπλο­κή σε έναν γενι­κευ­μέ­νο πόλεμο.

Πηγή: 902

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο