Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εφιαλτική είναι η κατάσταση στην Εύβοια — Οι κάτοικοι της Εύβοιας παλεύουν μόνοι τους

Εφιαλ­τι­κή είναι η εικό­να από τις πυρ­κα­γιές στην Εύβοια, που το βόρειο μέρος της έχει μετα­τρα­πεί σε πύρι­νη κόλα­ση, ενώ συνε­χί­ζο­νται οι καταγ­γε­λί­ες και οι δρα­μα­τι­κές εκκλή­σεις για ενί­σχυ­ση των πυρο­σβε­στι­κών δυνάμεων.

Καταγ­γε­λί­ες κατοί­κων κάνουν λόγο για καθυ­στέ­ρη­ση στην πτή­ση ενα­έ­ριων μέσων σήμε­ρα το πρωί κι ενώ η φωτιά μαί­νε­ται ανε­ξέ­λεγ­κτη στα βόρεια του νησιού με τις φλό­γες να περι­κυ­κλώ­νουν ολό­κλη­ρα χωριά και σπίτια.

Στην καθυ­στέ­ρη­ση των πτη­τι­κών μέσων ανα­φέρ­θη­καν και οι εκπρό­σω­ποι των τοπι­κών αρχών — ο δήμαρ­χος Ιστιαί­ας και ο Περι­φε­ρειάρ­χης Στε­ρε­άς — μιλώ­ντας σε τηλε­ο­πτι­κό σταθ­μό, λέγο­ντας πως μέχρι τις 7.30 το πρωί δεν είχαν σηκω­θεί ενα­έ­ρια μέσα πυρό­σβε­σης, για άγνω­στο λόγο.

Η κυβέρ­νη­ση με το μέτρο της εκκέ­νω­σης, που αφο­ρά χιλιά­δες κατοί­κους και παρα­θε­ρι­στές, επι­χει­ρεί να καλύ­ψει το κενό του ανύ­παρ­κτου ολο­κλη­ρω­μέ­νου σχε­δια­σμού για την αντι­με­τώ­πι­ση των πυρκαγιών.

Η περιο­χή είναι χωρίς ρεύ­μα και νερό ενώ στο Δήμο Ιστιαί­ας Αιδη­ψού υπάρ­χει και έλλει­ψη καυ­σί­μων. Τα βεν­ζι­νά­δι­κα της περιο­χής έχουν κλεί­σει και οι κάτοι­κοι που καλού­νται να εκκε­νώ­σουν τα χωριά τους δυσκο­λεύ­ο­νται με τις μετακινήσεις.

Κυκλω­μέ­νο από τις φλό­γες είναι το χωριό Ελλη­νι­κά. Πυρο­σβέ­στες και κάτοι­κοι, που έχουν απο­μεί­νει εκεί μετά την εκκέ­νω­ση του, κάνουν απελ­πι­σμέ­νες προ­σπά­θειες να σώσουν ό,τι μπορούν.

Οι περισ­σό­τε­ροι από τους κατοί­κους και τους παρα­θε­ρι­στές έχουν συγκε­ντρω­θεί στην παρα­λία του Αγί­ου Νικο­λά­ου για να ανα­χω­ρή­σουν με πλοία, μιας και η θάλασ­σα είναι η μονα­δι­κή διέξοδος.

Στα Βασι­λι­κά η φωτιά μπή­κε μέσα στην πόλη, καθώς οι τερά­στιες φλό­γες και το θερ­μι­κό φορ­τίο εμπό­δι­σαν τα πυρο­σβε­στι­κά οχή­μα­τα που ήταν παρα­ταγ­μέ­να από το από­γευ­μα να τη σταματήσουν

Ξεπερ­νά τα 6 χλμ το μέτω­πο που φτά­νει στη γραμ­μή Γαλα­τσώ­να- Γερα­κί­ου- Γού­βες και έχει πλη­σιά­σει περισ­σό­τε­ρο στο χωριό Γού­βες καί­γο­ντας πευ­κό­φυ­τη περιοχή.

Πρό­κει­ται για μέτω­πο που έφυ­γε από το χωριό Αγδί­νες και κινή­θη­κε βόρεια, ενώ στις Αγδί­νες ένα άλλο μέτω­πο ανα­ζω­πυ­ρώ­θη­κε και απει­λεί τα πρώ­τα σπίτια.

Από την περιο­χή του Βου­τά η φωτιά προ­χώ­ρη­σε βόρεια, πέρα­σε την Μονο­κα­ρυά. Οι πυρο­σβέ­στες με τη βοή­θεια και χωμα­τουρ­γι­κών μηχα­νη­μά­των προ­σπα­θούν να τη στα­μα­τή­σουν σε ένα ρέμα που υπάρ­χει βόρεια του χωριού για να μην περά­σει στο χωριό Αβγάρια.

Άλλο ένα μέτω­πο κινεί­ται προς την ίδια κατεύ­θυν­ση από το χωριό Μηλιά από νωρίς το απόγευμα.

Στο χωριό Καμα­τρια­δες πριν λίγο χτύ­πη­σαν οι καμπά­νες από τους κατοί­κους που έχουν απο­μεί­νει εκεί. Βλέ­πουν τις φλό­γες να πλη­σιά­ζουν προς το χωριό τους αφού εκεί συγκλί­νουν δύο μέτω­πα. Το ένα κινή­θη­κε από το Κυπα­ρίσ­σι και το δεύ­τε­ρο από το χωριό Σήμια.

Στο νότιο τμή­μα η κατά­στα­ση είναι εφιαλ­τι­κή. Η φωτιά ανε­ξέ­λεγ­κτα προ­χώ­ρα να ξεπε­ρά­σει το Καντή­λι και να βρε­θεί σε ένα συμπα­γές πευ­κο­δά­σος και ο κίν­δυ­νος είναι, σύμ­φω­να και με πρω­ι­νή δήλω­ση του περι­φε­ρειάρ­χη Φάνη Σπα­νού, «αν η φωτιά περά­σει το Καντή­λι τότε θα στα­μα­τή­σει τα Πολιτικά».

Αρχι­κά οι άνε­μοι οδη­γού­σαν τη φωτιά προς τη θάλασ­σα. Από τις 3:00 τα ξημε­ρώ­μα­τα, όμως, έχουν αντί­θε­τη πορεία με συνέ­πεια το μέτω­πό της φωτιάς να τρέ­χει και πάλι προς τα Καλύ­βια και το Τρούπι.

Τα χαρά­μα­τα σήμα­νε συνα­γερ­μός και στο χωριό Δαφ­νού­σα που είναι στο ενδιά­με­σο της από­στα­σης από το Τρού­πι μέχρι το Προ­κό­πι. Ωστό­σο όμως η φωτιά απέ­χει αρκε­τά ακό­μη και όλοι ελπί­ζουν ότι θα μπο­ρέ­σουν να την συγκρατήσουν.

Σύμ­φω­να με τους κατοί­κους της περιο­χής «το θετι­κό είναι ότι οι άνε­μοι δεν είναι ισχυ­ροί και ούτε πιέ­ζουν προς το παρόν τη φωτιά να κινη­θεί νότια σε συμπα­γή πευ­κό­φυ­τη περιοχή».

Ολό­κλη­ρη η περιο­χή έχει πρό­βλη­μα με το ηλε­κτρι­κό ρεύ­μα με απο­τέ­λε­σμα να υπάρ­χουν σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα και με τις επικοινωνίες.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο