Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εφτά στα δέκα παιδιά κάνουν χρήση των social media σε μη επιτρεπτή ηλικία

Εφτά στα δέκα παι­διά κάνουν χρή­ση των κοι­νω­νι­κών δικτύ­ων σε μη επι­τρε­πτή ηλι­κία και το 21% δηλώ­νει πως δέχθη­κε δια­δι­κτυα­κή παρε­νό­χλη­ση, την οποία επι­χεί­ρη­σε να αντι­με­τω­πί­σει χωρίς να το ανα­φέ­ρει σε κανέ­ναν. Επί­σης, το 21% των παι­διών έχει συνα­ντη­θεί με κάποιον που γνώ­ρι­σε στο ίντερ­νετ, το 14% έχει μοι­ρα­στεί πολύ προ­σω­πι­κές φωτο­γρα­φί­ες στο δια­δί­κτυο, ενώ έξι στα 10 παι­διά έχουν συνα­ντή­σει βίαιο και ακα­τάλ­λη­λο περιε­χό­με­νο. Τα παρα­πά­νω ποσο­στά απο­τε­λούν απο­τέ­λε­σμα έρευ­νας που έγι­νε σε δείγ­μα 14.000 μαθη­τών από 400 σχο­λεία της χώρας και την οποία πραγ­μα­το­ποί­η­σε το Ελλη­νι­κό Κέντρο Ασφα­λούς Δια­δι­κτύ­ου του Ιδρύ­μα­τος Τεχνο­λο­γί­ας και ‘Ερευ­νας, υπό την αιγί­δα του υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας. Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό πως η πλειο­ψη­φία των παι­διών (41%) ξεκι­νά να χρη­σι­μο­ποιεί το ίντερ­νετ στην ηλι­κία των 7 — 8 ετών ενώ ένα 20% δηλώ­νει ότι ξεκί­νη­σε το “σερ­φά­ρι­σμα” στην πολύ μικρή ηλι­κία των 4–6 ετών!

Κατά τη διάρ­κεια της ημε­ρί­δας τονί­στη­κε η υπερ­βο­λι­κή χρή­ση του ίντερ­νετ από τα παι­διά καθώς το 34% νιώ­θει ότι παρα­με­λεί τις δρα­στη­ριό­τη­τές του για χάρη του ψηφια­κού κόσμου. Μόλις ένα 4% παρα­δέ­χε­ται ότι αντι­με­τω­πί­ζει πρό­βλη­μα εθι­σμού στο δια­δί­κτυο ενώ ένα 20% απα­ντά ότι δεν ξέρει αν έχει εθι­στεί. Αίσθη­ση επί­σης προ­κα­λεί η παρα­δο­χή από τα παι­διά ότι σχε­δόν οι μισοί γονείς δε θέτουν όρια όσον αφο­ρά στη χρή­ση του διαδικτύου.

Πιο ανα­λυ­τι­κά, σύμ­φω­να με τα απο­τε­λέ­σμα­τα της έρευ­νας, το 83% των παι­διών δηλώ­νει ότι “σερ­φά­ρει” χωρίς την επί­βλε­ψη των γονιών του, ενώ όπως προ­κύ­πτει από τις απα­ντή­σεις σχε­δόν οι μισοί γονείς (43%) δεν θέτουν όρια στα παι­διά τους όσον αφο­ρά στη χρή­ση του δια­δι­κτύ­ου αλλά και τον χρό­νο παρα­μο­νής στον ψηφια­κό κόσμο.

Η πλειο­ψη­φία των παι­διών (58%) δηλώ­νουν ότι έμα­θαν μόνα τους να χρη­σι­μο­ποιούν το δια­δί­κτυο και μόλις ένα 4% πως το έμα­θε στο σχο­λείο από κάποιον εκπαι­δευ­τι­κό. Παρά το γεγο­νός ότι δηλώ­νουν αυτο­δί­δα­κτα θεω­ρούν ότι γνω­ρί­ζουν πως να χρη­σι­μο­ποιούν το δια­δί­κτυο με ασφά­λεια και μόνο το 12% δηλώ­νει λίγο ή καθό­λου ενημερωμένο.

Τα παι­διά χρη­σι­μο­ποιούν τον δια­δι­κτυα­κό κόσμο κυρί­ως για να μιλά­νε με τους φίλους τους (36%), να βλέ­πουν ται­νί­ες ή να ακούν μου­σι­κή (33%), να παί­ζουν παι­χνί­δια (24%). Επι­πλέ­ον, το 58% δηλώ­νει ότι μπο­ρεί να ξεχω­ρί­σει μια αλη­θι­νή είδη­ση από μια ψευ­δή. Με τα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης ασχο­λεί­ται μέχρι δύο ώρες την ημέ­ρα το 63% των παι­διών. Το 13% φτά­νει τις 3 — 4 ώρες, ενώ το 9% περ­νά­ει περισ­σό­τε­ρες από 4 ώρες. Βέβαια, τα Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κα αυξά­νε­ται το ποσο­στό των παι­διών που ασχο­λού­νται πάνω από τέσ­σε­ρις ώρες στα social media φτά­νο­ντας το 15%.
Με τα δια­δι­κτυα­κά παι­χνί­δια σε καθη­με­ρι­νή βάση έως 2 ώρες ασχο­λεί­ται το 57%. Τις 3 έως 4 ώρες την ημέ­ρα φτά­νει το 9% και περισ­σό­τε­ρες από τέσ­σε­ρις ώρες απα­σχο­λεί­ται το 7%. Το ποσο­στό των παι­διών που παί­ζουν περισ­σό­τε­ρες από 4 ώρες κατά τη διάρ­κεια του Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κου διπλα­σιά­ζε­ται και φτά­νει το 15%.

Η υπεύ­θυ­νη επι­κοι­νω­νί­ας του Ελλη­νι­κού Κέντρου Ασφα­λούς Δια­δι­κτύ­ου, Κατε­ρί­να Ψαρου­δά­κη,  μιλώ­ντας στην ημε­ρί­δα ανα­φέρ­θη­κε κυρί­ως στους “χρυ­σούς κανό­νες ασφα­λούς πλο­ή­γη­σης στο δια­δί­κτυο”. Όπως είπε, “καθώς περ­νούν τα χρό­νια η ηλι­κία των παι­διών που μπαί­νει στο δια­δί­κτυο θα είναι ολο­έ­να και μειούμενη”.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο