Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Εφυγε» ο Μάριο Ζαγκάλο, θρύλος του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου

Ο Μάριο Ζαγκά­λο, ο θρύ­λος του ποδο­σφαί­ρου της Βρα­ζι­λί­ας, πέθα­νε τα ξημε­ρώ­μα­τα σε ηλι­κία 92 ετών, βυθί­ζο­ντας στην θλί­ψη τους απα­ντα­χού ποδο­σφαι­ρό­φι­λους και ειδι­κό­τε­ρα στην πατρί­δα του. Ο Ζαγκά­λο, υπήρ­ξε ο πρώ­τος άνθρω­πος του ποδο­σφαί­ρου, ο οποί­ος κατέ­κτη­σε το Παγκό­σμιο Κύπελ­λο ως παί­κτης και ως προ­πο­νη­τής, εξα­σφά­λί­ζο­ντας περί­ο­πτη θέση στα χρο­νι­κά της «στρογ­γυ­λής Θεάς».

Ο «καθη­γη­τής», όπως ήταν το προ­σω­νύ­μιο του, δια­δρα­μά­τι­σε βασι­κό ρόλο σε τέσ­σε­ρις από τους πέντε παγκό­σμιους τίτλους που κέρ­δι­σε η «σελε­σάο», καθώς ως παί­κτης, κατέ­κτη­σε δύο τρό­παια (σ.σ. το 1958 στην Σου­η­δία και το 1962 στην Χιλή), ενώ το 1970 οδή­γη­σε την εθνι­κή Βρα­ζι­λί­ας στον τίτλο και το 1994 στην διορ­γά­νω­ση των ΗΠΑ, ήταν βοη­θός προπονητή.

Μάλι­στα, ο Ζαγκά­λο ήταν προ­πο­νη­τής και πάλι το 1998, όταν η Βρα­ζι­λία του Ρονάλ­ντο έχα­σε 3–0 στο Stade de France από την Γαλ­λία του Ζινε­ντίν Ζιντάν και του Ντι­ντιέ Ντεσάμπ.

Και αξί­ζει να σημειω­θεί, ότι μόνο ο θρυ­λι­κός Γερ­μα­νός, Φραντς Μπε­κεν­μπά­ου­ερ (1974 ως παί­κτης και 1990 ως προ­πο­νη­τής) και ο Ντε­σάμπ (1998 ως παί­κτης και 2018 ως προ­πο­νη­τής), πέτυ­χαν αυτό που ο έκα­νε ο Ζαγκάλο.

Το άγαλ­μα του εκλι­πό­ντα κοσμεί το στά­διο Nilton Santos στο Ρίο Ντε Τζα­νέϊ­ρο, για να θυμί­ζει σε όλους την ανε­ξί­τη­λη πορεία του στα γήπε­δα του ποδο­σφαί­ρου. Γεν­νη­μέ­νος στις 9 Αυγού­στου 1931 στο Ματσέϊο, στα βορειο­α­να­το­λι­κά της χώρας, σε μια οικο­γέ­νεια λιβα­νέ­ζι­κης και ιτα­λι­κής κατα­γω­γής, ο Μάριο Ζόρ­ζε Λόμπο Ζαγκά­λο, άρχι­σε την καριέ­ρα του το 1948 με την Αμέ­ρι­κα στο Ρίο ντε Τζα­νέι­ρο και μετά έπαι­ξε οκτώ σεζόν με την Φλα­μέν­γκο και επτά με την Μποταφόγκο.

Έγι­νε διε­θνής τον Μάιο του 1958, πριν κατα­κτή­σει το πρώ­το του τρό­παιο Ζυλ Ριμέ σε ηλι­κία 27 ετών με τους ένδο­ξους συμπαί­κτες του Πελέ, Γκα­ρίν­τσα, Ντί­ντι και Βαβά, επι­κρα­τώ­ντας με 5–2 της διορ­γα­νώ­τριας, Σουηδίας.

Ο Ζαγκά­λο σημεί­ω­σε το τέταρ­το γκολ πριν «μοι­ρά­σει» μία εξαι­ρε­τι­κή ασίστ στον Πελέ, ο οποί­ος δια­μόρ­φω­σε το τελι­κό σκορ.

«Ο Ζαγκά­λο είναι σαν αδελ­φός για εμέ­να. Όταν φτά­σα­με στην Σου­η­δία για το Παγκό­σμιο Κύπελ­λο του 1958, ήμουν 17 ετών και το νεό­τε­ρο μέλος της ομά­δας. Και ο Ζαγκά­λο, μαζί με τον Ζίτο και τον Ζιλ­μάρ, μου είπαν ότι με έχουν υπό την προ­στα­σία τους», είχε δηλώ­σει ο Πελέ τον Αύγου­στο του 2013, με αφορ­μή τα 82α γενέ­θλια του Ζαγκάλο.

Ιδιαί­τε­ρα προ­λη­πτι­κός, ο Ζαγκά­λο είχε ακλό­νη­τη πίστη στο νού­με­ρο 13 που φορού­σε στην φανέ­λα του. Παντρεύ­τη­κε την γυναί­κα του στις 13 Ιου­νί­ου, έμε­νε στον 13ο όρο­φο, οδη­γού­σε το αυτο­κί­νη­τό του με αριθ­μό πινα­κί­δας 13. Και είπε ότι μετά­νιω­σε που ο τελι­κός του 1998 παί­χτη­κε στις 12 Ιουλίου…

Ο Ζαγκά­λο «κρέ­μα­σε τα παπού­τσια του» τον Ιού­νιο του 1964, στην 33η εμφά­νι­ση του με την εθνι­κή Βρα­ζι­λί­ας και δύο χρό­νια αργό­τε­ρα άρχι­σε την προ­πο­νη­τι­κή (Μπο­τα­φό­γκο, Φλα­μέν­γκο, Φλου­μι­νέν­σε, Πορ­του­γκέ­ζα και Βάσκο ντα Γκάμα).

Διε­τέ­λε­σε προ­πο­νη­τής των «Auriverde» στο Μου­ντιάλ του 1970 στο Μεξι­κό και οδή­γη­σε τους Πελέ, ζαϊρ­ζί­νιο, Τοστάο, Ζέρ­σον και Κάρ­λος Αλμπέρ­το στην κατά­κτη­ση του τροπαίου.

Σύμ­φω­να με τους ιστο­ρι­κούς του παγκο­σμί­ου ποδο­σφαί­ρου, ο Ζαγκά­λο υπήρ­ξε ο πρώ­τος που εμπνεύ­σθη­κε τον σχη­μα­τι­σμό 5–3‑2 και την μετα­τρο­πή του σε 3–5‑2, όταν επι­τί­θε­ται η ομάδα.

Ο Ζαγκά­λο έφυ­γε από την «σελε­σάο» για πρώ­τη φορά μετά την 4η θέση στο Παγκό­σμιο Κύπελ­λο του 1974 και επέ­στρε­ψε το 1994 για να είναι βοη­θός του Κάρ­λος Αλμπέρ­το Παρέι­ρα στην 4η στέ­ψη της εθνι­κής Βρα­ζι­λί­ας ως πρω­τα­θλή­τρια κόσμου.

Αντι­κα­τέ­στη­σε τον Παρέϊ­ρα μέχρι τον τελι­κό του 1998 στη Γαλ­λία, όπου η «παρέα» του Ζιντάν του στέ­ρη­σε τον τίτλο, ενώ ακο­λού­θως απο­φά­σι­σε να απο­χω­ρή­σει από την προπονητική.

Ωστό­σο, επα­νήλ­θε το 2003 για να προ­ε­τοι­μά­σει, ως τεχνι­κός συντο­νι­στής, την εθνι­κή Βρα­ζι­λί­ας για το Παγκό­σμιο Κύπελ­λο του 2006 στην Γερ­μα­νία, όμως η ήττα από την Γαλ­λία με 1–0 στα προη­μιε­λι­κά, έθε­σε το ορι­στι­κό τέλος, στην πολυ­ε­τή και γεμά­τη δια­κρί­σεις θητεία του Ζαγκά­λο, στα ποδο­σφαι­ρι­κά γήπε­δα της υφηλίου…

 

ΙΔΕΕΣ και «ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ» που άλλα­ξαν το ποδό­σφαι­ρο – Γιάν­νης Γεωργάκης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο