Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΕ: Ευρωπαϊκό ταμείο αλληλεγγύης για την… Ουκρανία με χρήματα των εργαζόμενων

Αυτοί που με την πολι­τι­κή τους υπο­κί­νη­σαν τον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο στην Ουκρα­νία, ετοι­μά­ζο­νται τώρα να ζητή­σουν απ’ τους λαούς τους να πλη­ρώ­σουν τα σπασμένα.

Ο λόγος για τις κυβερ­νή­σεις της ΕΕ οι οποί­οι πρό­κει­ται να συμ­φω­νή­σουν αυτήν την εβδο­μά­δα, κατά την διάρ­κεια της συνό­δου κορυ­φής, τα μέτρα οικο­νο­μι­κής ενί­σχυ­σης για την ανοι­κο­δό­μη­ση και στή­ρι­ξη της Ουκρανίας.

«Λαμ­βά­νο­ντας υπό­ψη την κατα­στρο­φή και τις τερά­στιες απώ­λειες που υπέ­στη η Ουκρα­νία από τη στρα­τιω­τι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τα της Ρωσί­ας, η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση δεσμεύ­ε­ται να παρά­σχει υπο­στή­ρι­ξη στην ουκρα­νι­κή κυβέρ­νη­ση για τις άμε­σες ανά­γκες της και, μόλις στα­μα­τή­σει η ρωσι­κή επί­θε­ση, για την ανοι­κο­δό­μη­ση μιας δημο­κρα­τι­κής Ουκρα­νί­ας», ανα­φέ­ρε­ται στο προ­σχέ­διο, σύμ­φω­να με το πρα­κτο­ρείο Reuters.

«Για τον σκο­πό αυτόν, το Ευρω­παϊ­κό Συμ­βού­λιο συμ­φω­νεί να συστή­σει ένα Ταμείο Αλλη­λεγ­γύ­ης για την Ουκρα­νία και ζητά να ξεκι­νή­σουν χωρίς καθυ­στέ­ρη­ση οι προ­ε­τοι­μα­σί­ες», προ­στί­θε­ται στο κεί­με­νο, όπου ωστό­σο δεν δίνε­ται λόγος για το οικο­νο­μι­κό μέγε­θος αυτού του Ταμείου.

Το έργο αυτό καθί­στα­ται ακό­μη δυσκο­λό­τε­ρο δεδο­μέ­νου ότι η Ουκρα­νία είναι πλέ­ον απο­κομ­μέ­νη από τις διε­θνείς χρη­μα­το­πι­στω­τι­κές αγο­ρές και το νόμι­σμά της, το χρίβ­νια, έχει καταρρεύσει.

Με βάση το προ­σχέ­διο, οι ηγέ­τες της ΕΕ θα καλέ­σουν και άλλες χώρες να συμ­βά­λουν στο Ταμείο. «Το Ευρω­παϊ­κό Συμ­βού­λιο ζητά να οργα­νω­θεί εν ευθέ­τω χρό­νω ένα διε­θνές συνέ­δριο για τη συγκέ­ντρω­ση χρη­μά­των για το Ταμείο Αλλη­λεγ­γύ­ης της Ουκρα­νί­ας», κατα­λή­γει το προ­σχέ­διο του κει­μέ­νου συμπε­ρα­σμά­των της συνό­δου που θα φιλο­ξε­νη­θεί στις Βρυ­ξέλ­λες το διή­με­ρο 24–25 Μαρτίου.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο