Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Covid-19 — ΠΟΥ: Υπερβολικά απότομα η άρση των μέτρων από Ευρωπαϊκές χώρες

Πολ­λές ευρω­παϊ­κές χώρες, ανά­με­σά τους η Γερ­μα­νία, η Γαλ­λία, Ελλά­δα η Ιτα­λία και το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο, ήραν υπερ­βο­λι­κά «από­το­μα» τα μέτρα κατά του κορω­νοϊ­ού και βρί­σκο­νται αντι­μέ­τω­πες με σαφή αύξη­ση των κρου­σμά­των της υπο­πα­ραλ­λα­γής BA.2, δήλω­σε σήμε­ρα ο διευ­θυ­ντής του ευρω­παϊ­κού τμή­μα­τος του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας, Χανς Κλούγκε.

Κατά την διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Τύπου από την Μολ­δα­βία, ο Χανς Κλού­γκε δήλω­σε ότι βρί­σκε­ται «σε επι­φυ­λα­κή» για την επι­δη­μιο­λο­γι­κή κατά­στα­ση στην ευρω­παϊ­κή ήπει­ρο, προ­σθέ­το­ντας ωστό­σο ότι παρα­μέ­νει «αισιό­δο­ξος».

Αυτήν την στιγ­μή, ο αριθ­μός των κρου­σμά­των της Covid αυξά­νε­ται σε 18 από τις 53 χώρες της ζώνης του ΠΟΥ Ευρώ­πη, σύμ­φω­να με τα στοι­χεία του οργα­νι­σμού. «Οι χώρες στις οποί­ες κατα­γρά­φου­με ιδιαί­τε­ρη αύξη­ση είναι το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο, η Ιρλαν­δία, η Ελλά­δα, η Κύπρος, η Γαλ­λία, η Ιτα­λία και η Γερ­μα­νία», είπε. «Αυτές οι χώρες ήραν τους περιο­ρι­σμούς από­το­μα περ­νώ­ντας από το επί­πε­δο του «υπερ­βο­λι­κού» στο επί­πε­δο του «ανε­παρ­κούς», δήλω­σε ο Χανς Κλούγκε.

Σύμ­φω­να με τα δεδο­μέ­να του ΠΟΥ, ο αριθ­μός των νέων κρου­σμά­των στην Ευρώ­πη είχε σαφώς μειω­θεί έπει­τα από την κορύ­φω­ση του Ιανουα­ρί­ου, αλλά αυξά­νε­ται από τις αρχές του Μαρτίου.

Σύμ­φω­να με τους επι­δη­μιο­λό­γους, αυτή η αύξη­ση εξη­γεί­ται κυρί­ως από την επι­κρά­τη­ση πλέ­ον της υπο­πα­ραλ­λα­γής Ομι­κρον BA.2, η οποία είναι 30% περί­που μετα­δο­τι­κό­τε­ρη – αλλά όχι πιο επι­κίν­δυ­νη από την προ­κά­το­χό της , την BA.1.

Τέσσερις προτεραιότητες

Κατά την διάρ­κεια των επτά τελευ­ταί­ων ημε­ρών, περισ­σό­τε­ρα από 5,1 εκατ. νέα κρού­σμα­τα και 12.496 θάνα­τοι κατα­γρά­φη­καν στην ζώνη ΠΟΥ Ευρώ­πη, φέρ­νο­ντας το σύνο­λο των κατα­γε­γραμ­μέ­νων από την έναρ­ξη της επι­δη­μί­ας κρου­σμά­των στα 194,4 εκα­τομ­μύ­ρια και τον αριθ­μό των νεκρών σε περισ­σό­τε­ρο από 1,92 εκατομμύριο.

Το πέμ­πτο κύμα στην Ευρώ­πη δεν φθά­νει στο τέλος του και οι ειδι­κοί επι­κρί­νουν την «χαλα­ρό­τη­τα» των πολι­τι­κών σε ολό­κλη­ρη την Ευρώ­πη, οι οποί­οι ήδη κατη­γο­ρού­νται για εσπευ­σμέ­νη άρση των περιο­ρι­στι­κών μέτρων κατά την διάρ­κεια των προη­γου­μέ­νων επι­δη­μι­κών κυμάτων.
«Αυτήν την στιγ­μή είμαι αισιό­δο­ξος , αλλά σε επι­φυ­λα­κή», είπε ο Χανς Κλούγκε.

Το θετι­κό στοι­χείο είναι ότι «υπάρ­χει μεγά­λο κεφά­λαιο ανο­σί­ας (…) είτε χάρη στον εμβο­λια­σμό είτε χάρη στην νόση­ση», είπε. Στην συνέ­χεια, «ο χει­μώ­νας τελειώ­νει και άρα οι άνθρω­ποι θα συνω­στί­ζο­νται λιγό­τε­ρο σε περιο­ρι­σμέ­νους εσω­τε­ρι­κούς χώρους».

Και τέλος, η παραλ­λα­γή Ομι­κρον «είναι λιγό­τε­ρο μολυ­σμα­τι­κή στα άτο­μα που είναι πλή­ρως εμβο­λια­σμέ­να και έχουν λάβει μία ανα­μνη­στι­κή δόση», ακό­μη και αν «στις χώρες χαμη­λού εμβο­λια­σμού, παρα­μέ­νει μία νόσος που σκο­τώ­νει», τόνι­σε ο Χανς Κλού­γκε. «Θα πρέ­πει να ζήσου­με με την Covid για κάποιο διά­στη­μα, αλλά αυτό δεν σημαί­νει ότι δεν μπο­ρού­με να απαλ­λα­γού­με από την παν­δη­μία», επεσήμανε.

Πρέ­πει άρα να δια­τη­ρή­σου­με τέσ­σε­ρις προ­τε­ραιό­τη­τες : «προ­στα­σία των ευά­λω­των», «ενί­σχυ­ση της επο­πτεί­ας και της αλλη­λού­χη­σης», «πρό­σβα­ση περισ­σό­τε­ρων χωρών στα νέα αντι­ι­ι­κά φάρ­μα­κα» και «αντι­με­τώ­πι­ση του post covid και του long covid».

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο